InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Japan, live op tv

Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Japan, live op tv

Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Japan, live op tv Op vrijdag 9 juni 2017 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam een oefeninterland tegen Japan. Deze wedstrijd vindt plaats in het Rat Verlegh Stadion te Breda. De oefenwedstrijd Nederland-Japan is voor de Nederlandse voetbalvrouwen een onderdeel van de voorbereiding op het EK vrouwenvoetbal 2017, dat in Nederland wordt georganiseerd. De aftrap is om 18u30. De wedstrijd is live op tv te zien bij Fox Sports. Ook zal er een livestream van de oefenwedstrijd Nederland-Japan beschikbaar zijn.

Nederland

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam bestaat officieel sinds begin jaren zeventig. Het team beleefde zijn grote doorbraak pas in 2008. In dat jaar kwalificeerden de Oranje Leeuwinnen zich voor het eerst voor een groot eindtoernooi: het EK vrouwenvoetbal dat in 2009 in Finland werd gehouden. Dat toernooi werd een groot succes voor Nederland: de Nederlandse voetbalvrouwen haalden de halve finale. Een andere mijlpaal was dat Nederland zich in 2015 voor het eerst kwalificeerde voor het WK vrouwenvoetbal. Op dat toernooi haalde Nederland de achtste finales.

Voorbereiding EK vrouwenvoetbal 2017

In 2017 wordt het EK vrouwenvoetbal georganiseerd in Nederland. Dit toernooi begint op 16 juli en eindigt op 6 augustus. De interland van Nederland tegen Japan is een oefenwedstrijd in de aanloop naar dat EK. Na de wedstrijd tegen Japan volgt op dinsdag 13 juni ook nog de oefenwedstrijd Nederland - Oostenrijk, die in Deventer wordt gespeeld. De laatste oefenwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen voorafgaand aan het EK vrouwenvoetbal is de match Nederland-Wales op 8 juli.

Nederland op het EK 2017

Bij het EK vrouwenvoetbal 2017 is Nederland in de eerste ronde ingedeeld in Groep A. De openingswedstrijd van dit toernooi is op zondag 16 juli de match Nederland-Noorwegen. Vervolgens spelen de Oranje Leeuwinnen op donderdag 20 juli de wedstrijd Nederland-Denemarken. De derde en laatste poulewedstrijd is op maandag 24 juli Nederland-België.

Selectie Nederland

Sheila van den Bulk (Djurgardens IF), Mandy van den Berg (Reading FC), Angela Christ (PSV Eindhoven), Anouk Dekker (Montpellier), Merel van Dongen (AFC Ajax), Kika van Es (Achilles 29), Sisca Folkertsma (PSV Eindhoven), Loes Geurts (Paris Saint Germain), Kelly Zeeman (AFC Ajax), Jackie Groenen (Frankfurt), Ellen Jansen (FC Twente), Renate Jansen (FC Twente), Dominique Janssen (Arsenal), Danique Kerkdijk (FC Twente), Shanice van de Sanden (Liverpool FC), Sherida Spitse (FC Twente),Vanity Lewerissa (PSV Eindhoven), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Desiree van Lunteren (AFC Ajax), Lieke Martens (FC Rosengard), Vivianne Miedema (Bayern München), Liza van der Most (AFC Ajax), Jill Roord (FC Twente) en Siri Worm (FC Twente). Oorspronkelijk was ook keepster Sari van Veenendaal (Arsenal) geselecteerd. Wegens blessureleed is zij niet inzetbaar. Zij wordt in de selectie vervangen door Barbara Lorsheyd (ADO).

Japan

Het Japanse nationale vrouwenvoetbalteam behoort tot de wereldtop. Het absolute hoogtepunt van dit team was het winnen van het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in 2011. In 2015 waren de Japans vrouwen op het WK vrouwenvoetbal de verliezende finalisten. In 2012 haalde Japan op het Olympische vrouwenvoetbaltoernooi de zilveren medaille. In 2014 won Japan de Asian Cup (het Aziatisch kampioenschap vrouwenvoetbal).

Historie

Het Japanse nationale damesvoetbalteam bestaat sinds 1981. In dat jaar speelden de Japanse dames hun eerste officiële interland tegen Taiwan. Japan verloor die wedstrijd met 1-0. De grootste overwinning uit de historie van het Japanse vrouwenteam was een zege van maar liefst 21-0, die zij in 1997 boekten op het nationale team van Guam. De grootste nederlaag leden de Japanse vrouwen in april 1999. Ze verloren toen met 9-0 van de Verenigde Staten.

Cijfers

Anno 2017 staat het Japanse team zesde op de FIFA-ranking. De hoogste plek waarop de Japanse dames hebben gestaan was de derde plek in december 2011. De bondscoach van het team is sinds 2016 Asako Takakura. De recordinternational en topscorer aller tijden van Japan is Homare Sawa. Zij scoorde 83 doelpunten in 205 interlands. Deze sterspeelster heeft in 2015 haar carrière beëindigd.

Onderlinge resultaten Nederland-Japan

In de loop der jaren hebben Nederland en Japan zes officiële interlands tegen elkaar gespeeld. Daarvan heeft Japan er vier gewonnen. Nederland won twee keer. De eerste officiële ontmoeting tussen deze twee vrouwenteams vond plaats in 2004. Japan won toen met 0-2. In 2008 ontmoetten de beide teams elkaar twee keer en beide keren won Japan. Op 24 juni 2015 stonden Japan en Nederland wederom tegenover elkaar. Die ontmoeting in juni 2015 was de achtste finale van het WK vrouwenvoetbal. Japan won en schakelde dus Nederland uit op dat WK vrouwenvoetbal.

Dit was voor Japan al de vierde zege op rij in een interland tegen de Oranje Leeuwinnen. Daarna keerde het tij echter voor de Nederlandse voetbalvrouwen. Hierna ontmoetten de teams elkaar nog twee keer en beide keren won Nederland. Op 29 november 2015 wonnen de Nederlandse voetbalvrouwen met 3-1 van Japan en op 8 maart 2017 wonnen de Nederlandse vrouwen met 3-2 van de Japanse vrouwen. Van oudsher was Japan een mondiaal topteam dat bijna onverslaanbaar leek voor de Oranje Leeuwinnen, maar dat is in de periode na het WK vrouwenvoetbal 2015 dus duidelijk veranderd.

Locatie: Rat Verlegh Stadion te Breda

De oefenwedstrijd Nederland-Japan wordt op vrijdag 9 juni 2017 gespeeld in het Rat Verlegh Stadion te Breda. Dit is het stadion van de profvoetbalclub NAC. Het heeft een capaciteit van 19.000 toeschouwers. Het stadion werd in 1996 geopend en had oorspronkelijk als naam het 'Fujifilm-stadion'. Later kreeg het de naam 'MyComm-stadion'. In 2006 kreeg het echter officieel als naam het 'Rat Verlegh Stadion'. Dit was in de volksmond toen al jarenlang de bijnaam van het stadion. Deze benaming is een verwijzing naar Antoon Verlegh, die als bijnaam 'rat' had. Verlegh heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van NAC als speler, trainer en bestuurslid.

Voorbeschouwing: Nederland-Japan

In theorie lijkt Japan toch de favoriet te zijn in deze wedstrijd. Het team staat immers hoger op de wereldranglijst en heeft een grote status als ex-wereldkampioen en als verliezend finalist van het WK vrouwenvoetbal 2015. In de praktijk heeft Nederland echter bijna evenveel kans op de zege. De Nederlandse voetbalvrouwen hebben bij deze wedstrijd het thuisvoordeel, daarnaast zijn ze in volle voorbereiding op hun grote doel van het jaar (het EK vrouwenvoetbal 2017) en verder hebben ze met twee recente overwinningen op de Japanse vrouwen bewezen dat ze het spel van de Japanse vrouwen goed aankunnen.

Statistieken en opstellingen Nederland-Japan

Hoe laat begint de wedstrijd Nederland-Japan? De aftrap is op vrijdag 9 juni 2017 om 18u30. De scheidsrechter bij deze wedstrijd is Marta Huerta de Aza. De assistent-scheidsrechters zijn Silvia Fernandeze Perez en Guadalupe Porras Ayuso.

Opstelling Nederland

Loes Geurts; Desiree van Lunteren (Liza van der Most), Anouk Dekker, Mandy van den Berg (Dominique Janssen), Kika van Es; Sherida Spitse, Jackie Groenen (Sisca Folkertsma), Lieke Martens; Shanice van de Sanden (Renate Jansen), Vivianne Miedema (Jill Roord) en Danielle van de Donk.

Opstelling Japan

Sakiko Ikeda; Aya sameshima, Emi Nakajima, Saki Kumagai, Mizuho Sakaguchi; Mina Tanaka, Yuika Sugasawa, Hikaru Naomoto, Yuka Momiki; Ayumi Oya en Nana Ichise.

Uitslag Nederland-Japan: 0-1

Doelpunt Japan: Kumi Yokoyama (62e minuut)

Live op tv: FOX Sports

Het bedrijf FOX is officieel de vaste mediapartner van het Nederlands vrouwenvoetbalteam. In het verleden zonden zij wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen vaak live uit op hun 'open net' FOX tv. Helaas wordt deze wedstrijd niet daarop uitgezonden, maar wel op de betaalzender FOX Sports 1 HD (Eredivisie). Hoe laat begint de uitzending? Vanaf 18u15 wordt op deze zender voorbeschouwd op de wedstrijd. De aftrap van Nederland-Japan is om 18u30. De eerstvolgende wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen die hierna live op tv wordt uitgezonden is de oefenwedstrijd Nederland-Oostenrijk op dinsdag 13 juni 2017.

Livestream

De wedstrijd Nederland-Japan is ook live op het internet te volgen via een livestream op de FOX Sports Go App. Helaas is deze stream alleen beschikbaar voor abonnees van FOX Sports. Anders dan bijvoorbeeld het geval is bij Ziggo Sport Totaal, is er bij de livestreams van de FOX Sports Go App niet meer de mogelijkheid om via 'pay per view' te kijken.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-België, live op tvEK vrouwenvoetbal 2017: Nederland-België, live op tvOp maandag 24 juli speelt Nederland haar derde en laatste poulewedstrijd tijdens het Europees kampioenschap vrouwenvoetb…
Vrouwenvoetbal: Nederland-Japan, oefenwedstrijd 2015Vrouwenvoetbal: Nederland-Japan, oefenwedstrijd 2015Op zondag 29 november 2015 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een oefeninterland tegen Japan. De wedstrijd wordt g…
Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Wales, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Nederland-Wales, live op tvOp zaterdag 8 juli 2017 speelt het Nederlandse vrouwenvoetbalteam een oefenwedstrijd tegen Wales. Deze interland vindt p…
Vrouwenvoetbal 2017: Denemarken-Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Denemarken-Nederland, live op tvOp vrijdag 15 september 2017 zou het Nederlandse vrouwenvoetbalteam een oefenwedstrijd spelen tegen Denemarken. De wedst…
WK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenWK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenHet WK rugby vindt plaats van 18 september 2015 tot en met 31 oktober 2015 in Engeland. Het WK rugby 2015 is het achtste…
Bronnen en referenties
  • http://www.onsoranje.nl/teams/207834/programma/wedstrijd/28702
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Japan_women%27s_national_football_team
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Japans_vrouwenvoetbalelftal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_vrouwenvoetbalelftal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rat_Verlegh_Stadion

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Japan, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 09-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!