Vrouwenvoetbal 2017: Oostenrijk-Nederland live

Vrouwenvoetbal 2017: Oostenrijk-Nederland live Op donderdag 19 oktober 2017 spelen de Nederlandse voetbalvrouwen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Oostenrijk. Deze oefenwedstrijd van de Oranje Leeuwinnen wordt gespeeld in het stadion NV Arena te Sankt Pölten (Oostenrijk). De wedstrijd staat voor beide teams in het teken van de voorbereiding op de WK-kwalificatiewedstrijden. De aftrap is om 20u30. De oefeninterland Oostenrijk-Nederland zou oorspronkelijk live op tv worden uitgezonden door FOX Sports. Door een reeks praktische redenen is de wedstrijd uiteindelijk toch niet bij FOX te zien, maar wel is de match Oostenrijk-Nederland live online te volgen via een livestream.

Vrouwenvoetbal in Oostenrijk

Oostenrijk is zeker geen land met een rijke erelijst in de wereld van het vrouwenvoetbal. De eerste officiële interland van het Oostenrijkse nationale vrouwenteam vond plaats op 6 juli 1970. De tegenstander was Mexico. Die wedstrijd verloren de Oostenrijkse vrouwen met 9-0. In november van dat jaar speelden de Oostenrijkse voetbalvrouwen tegen Zwitserland. Ook die wedstrijd werd met 9-0 verloren.

Het zou erg lang duren voordat men bij de Oostenrijkse voetbalbond serieus werk ging maken van het ontwikkelen van het vrouwenvoetbal. Jarenlang deed Oostenrijk zelfs niet mee aan de kwalificatiecyclussen voor grote internationale toernooien. Pas in de tweede helft van de jaren negentig schreef de Oostenrijkse bond het vrouwenteam in voor de kwalificaties voor EK's en WK's vrouwenvoetbal.

Doorbraak
Hoewel het Oostenrijkse vrouwenvoetbalteam dus heel lang op het internationale vlak weinig voorstelde, is daar sinds 2016 duidelijk verandering in gekomen. In dat jaar won Oostenrijk het befaamde oefentoernooi de Cyprus Cup. Ook kwalificeerde Oostenrijk zich in dat jaar voor het eerst voor een groot internationaal eindtoernooi: het EK vrouwenvoetbal 2017. Op dat toernooi presteerde Oostenrijk verrassend sterk. Het team werd tijdens de poulefase (eerste ronde) eerste in poule C, voor Frankrijk. Vervolgens schakelden ze in de kwartfinale Spanje uit en haalden zo de halve finale. Daarin werd Oostenrijk uitgeschakeld door Denemarken.

Nederland

Het nationale vrouwenvoetbalteam van Nederland bestaat officieel sinds begin jaren zeventig. Het eerste grote succes uit de historie van het Nederlands team was het behalen van de halve finale van het EK vrouwenvoetbal 2009. Dat toernooi zorgde voor een belangrijke doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland. Het vrouwenvoetbal is hierdoor veel populairder geworden in Nederland en het Nederlandse vrouwenvoetbal wordt sindsdien ook professioneler benaderd. In 2015 plaatste Nederland zich voor het eerst voor het WK voetbal. Op dat toernooi haalden de 'Oranje Leeuwinnen' de achtste finales. Absoluut het grootste succes uit de historie van het Nederlandse vrouwenvoetbal was natuurlijk het EK vrouwenvoetbal 2017: de Oranje Leeuwinnen pakten toen in eigen land de eindzege.

WK-kwalificatie

Voor de Nederlandse voetbalvrouwen staat de oefenwedstrijd tegen Oostenrijk vooral in het teken van de voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden voor het WK vrouwenvoetbal. Op 24 oktober 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen hun eerste kwalificatiewedstrijd richting het WK voetbal 2019: Nederland-Noorwegen. Exact een maand daarna volgt de volgende kwalificatiewedstrijd van de Nederlandse voetbalvrouwen: Slowakije-Nederland op 24 november 2017. De derde kwalificatiewedstrijd van de Oranje Leeuwinnen wordt gespeeld op 28 november in het Goffertstadion te Nijmegen: Nederland-Ierland.

Nederlandse selectie voor oefenwedstrijd Oostenrijk-Nederland

De bondscoach van de Nederlandse vrouwen is Sabrina Wiegman-Glotzbach. Zij selectie 23 speelsters voor deze oefenwedstrijd. Met deze selectie speelt zij ook de wedstrijd Nederland-Noorwegen (WK-kwalificatie) op 24 oktober 2017. Oorspronkelijk zat Renate Jansen ook in de selectie voor deze wedstrijden. Zij kan wegens een teenblessure echter niet spelen en werd vervangen door Marthe Munsterman. Ook Angela Christ zat in de oorspronkelijke selectie, maar zij heeft last van een armblessure en werd vervangen door Barbara Lorsheyd.

Selectie Nederland:
Daniëlle van de Donk (Arsenal FC), Vivianne Miedema (Arsenal FC), Sisca Folkertsma (AFC Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona), Liza van der Most (AFC Ajax), Myrthe Moorrees (FC Twente), Marthe Munsterman (Everton), Jackie Groenen (Frankfurt), Stefanie van der Gragt (AFC Ajax), Lize Kop (AFC Ajax), Vanity Lewerissa (PSV Eindhoven), Barbara Lorsheyd (ADO Den Haag), Desiree van Lunteren (AFC Ajax), Shanice van de Sanden (Olympique Lyonnais), Sherida Spitse (FC Twente), Sari van Veenendaal (Arsenal FC), Kelly Zeeman (AFC Ajax), Dominique Janssen (Arsenal FC), Danique Kerkdijk (Bristol City), Lineth Beerensteyn (Bayern München), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (AFC Ajax) en Jill Roord (Bayern München).

Onderlinge ontmoetingen Nederland en Oostenrijk

De nationale vrouwenvoetbalploegen van Nederland en Oostenrijk hebben in de loop der jaren slechts drie maal een officiële interland tegen elkaar gespeeld. Alle keren pakten de Oranje Leeuwinnen de zege. De eerste ontmoeting was op 29 oktober 2005. Nederland won toen met 0-1. De tweede ontmoeting was op 20 september 2006. Nederland won toen ruimschoots met 4-0. Deze twee ontmoetingen stonden overigens in het teken van de WK-kwalificatie, aangezien Nederland en Oostenrijk toen in dezelfde poule zaten. Geen van de twee teams slaagde er bij die kwalificatiecyclus echter in om zich voor dat WK te kwalificeren. Beide teams stelden in die periode internationaal nog niet veel voor; dat is in de daaropvolgende periode zeker wel veranderd. De derde ontmoeting was in juni 2017, ter voorbereiding op het EK damesvoetbal 2017. Nederland won toen met 3-0. De eerste goal viel al in de 2e minuut (een eigen goal door Virginia Kirchberger), vervolgens scoorde in de derde minuut Vivianne Miedema de 2-0 en in de 38e minuut scoorde Lieke Martens de 3-0.

Statistieken Oostenrijk-Nederland

Hoe laat begint de oefenwedstrijd Nederland-Oostenrijk? De aftrap van deze interland is op 19 oktober 2017 om 20u30.

Uitslag Oostenrijk-Nederland: 0-2

 • Doelpunten: V.d. Gragt (26e) Miedema (75e)
 • Kaarten: geen
 • Scheidsrechter: Gyöngyi Gaál (Hongarije)

Opstelling Nederland

 • Sari van Veenendaal
 • Stefanie van der Gragt
 • Kelly Zeeman
 • Desiree van Lunteren
 • Dominique Janssen
 • Jackie Groenen
 • Sherida Spitse
 • Danielle van de Donk
 • Lineth Beerensteyn
 • Jill Roord
 • Lieke Martens

Wissels van Nederland

 • 19e minuut: Merel van Dongen voor Kelly Zeeman
 • 62e minuut: Vivianne Miedema voor Jackie Groenen
 • 62e minuut: Liza v.d. Most voor Desiree van Lunteren
 • 76e minuut: Myrthe Moorrees voor Stefanie v.d. Gragt
 • 76e minuut: Vanity Lewerissa voor Lieke Martens

Live op tv: Oostenrijk-Nederland?

Wordt de oefenwedstrijd Oostenrijk-Nederland live op tv uitgezonden? Daar was lange tijd onzekerheid over. Het antwoord is uiteindelijk: nee, deze wedstrijd is in Nederland niet live op tv te zien. Maar wees niet getreurd, want er is wel een zeer goed alternatief hiervoor: de wedstrijd is te bekijken via een gratis livestream (zie verderop) op het internet bij OnsOranje. En vanaf circa 23u20 is er op tv bij Veroncia een uitgebreide samenvatting van de wedstrijd tussen Oostenrijk en Nederland te zien.

Oorspronkelijke tv-uitzending op FOX Sports geannuleerd
Nochtans stond de live tv-uitzending van Oostenrijk-Nederland lange tijd wel gemeld in de programmagids van FOX Sports. Zij zouden de wedstrijd live op tv uitzenden op hun zender FOX Sports 2 om 20u22. Ook stond lange tijd in hun programmering vermeld dat FOX enkele dagen later de wedstrijd Nederland-Noorwegen live op tv zou uitzenden op één van hun betaalzenders.

Exclusiviteitscontract met Veronica voor de toekomst
Deze wedstrijden stonden echter in die programmering voordat de KNVB voor de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen een 'exclusiviteitscontract' tekende met de zender Veronica Tv. In grote lijnen is dit contract natuurlijk een grote vooruitgang: Veronica Tv is een open net dat bij veruit de meeste Nederlanders in hun standaard tv-pakket zit, terwijl FOX Sports een betaalzender achter de decoder is, waarvoor men een extra abonnement niet af te sluiten.

Geen Oranje Leeuwinnen meer op FOX Sports
Een nadeel was echter wel dat Veronica Tv door dit contract 'exclusief' de rechten heeft om de Oranje Leeuwinnen in Nederland live op tv uit te zenden. Veronica heeft via dat nieuwe contract automatisch de live uitzendrechten voor alle officiële kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en een groot aantal oefenwedstrijden.

FOX, dat jarenlang een trouwe mediapartner van de Oranje Leeuwinnen was, en in de loop der tijd heel veel wedstrijden live op tv en online via livestreams uitzond, is per direct als gevolg van het contract met Veronica gestopt met het uitzenden van de Oranje Leeuwinnen. Veronica Tv zou daarentegen pas met ingang van de wedstrijd Nederland-Noorwegen (WK-kwalificatie) op 24 oktober beginnen met het live uitzenden van de wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen. De wedstrijd Oostenrijk-Nederland leek dus tussen het wal en het schip te vallen: FOX en Veronica zenden beiden deze wedstrijd niet live uit op tv.

Livestream Oostenrijk-Nederland bij Ons Oranje

Is het mogelijk om online via een livestream naar Oostenrijk-Nederland te kijken? Het antwoord daarop is uiteindelijk gelukkig: ja, er is een gratis livestream beschikbaar van deze wedstrijd. De livestream van de vrouwenvoetbalinterland Oostenrijk-Nederland is op de avond van 18 oktober te vinden op de website van OnsOranje. De stream is ook te vinden via de website van de KNVB. De livestream van Ons Oranje voor de wedstrijd Oostenrijk-Nederland is beschikbaar om circa 20u25. De aftrap van deze match is om 20u30.

Oorspronkelijk zou de officiële livestream van deze wedstrijd beschikbaar zijn op FOX Sports Go App, maar aangezien FOX Sports besloten heeft om deze wedstrijd niet meer live op tv uit te zenden, komt er dus ook niet een livestream van Oostenrijk-Nederland op deze app. Vooralsnog is de nieuwe livestream echter wel een vooruitgang. De stream van FOX Sports was immers alleen live te bekijken door abonnees. De livestream van Ons Oranje is gratis te bekijken door iedereen in Nederland.

Wel live op tv: Nederland-Noorwegen (WK-kwalificatie)

De eerstvolgende wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen die wel weer live op tv wordt uitgezonden is dus de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Noorwegen op 24 oktober 2017.

Lees verder

© 2017 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp het EK voetbal 2021 speelt Oranje tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde van het Europees kampi…
Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp vrijdag 10 april 2020 zou het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland spelen tegen Kosovo. Het duel Kosovo-Ned…
Voetbal 2020: Nederland-Spanje, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Spanje, live op tv en livestreamIn maart 2020 zou het Nederlands elftal een oefenwedstrijd spelen tegen Spanje. De interland Nederland-Spanje werd echte…
Voetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Griekenland, live tv en livestreamOp donderdag 28 mei 2020 zou Nederland een interland spelen tegen Griekenland. De interland zou plaatsvinden in Enschede…

Speelschema Ajax seizoen 2019-2020Speelschema Ajax seizoen 2019-2020Ajax doet in het seizoen 2019-20 mee aan de voorronde van de Champions League, de TOTO KNVB beker en natuurlijk de Eredi…
Federico Macheda: voormalig talent van Manchester UnitedFederico Macheda: voormalig talent van Manchester UnitedFederico Macheda is een Italiaanse voetballer die op jonge leeftijd als groot talent door Manchester United werd gecontr…
Bronnen en referenties
 • http://www.onsoranje.nl/teams/207834/programma/wedstrijd/29850
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Adelaarshorst
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_vrouwenvoetbalelftal
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Austria_women%27s_national_football_team

Reageer op het artikel "Vrouwenvoetbal 2017: Oostenrijk-Nederland live"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Special: EK vrouwenvoetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!