InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Televisierechten Belgisch voetbal: 2017-2020

Televisierechten Belgisch voetbal: 2017-2020

In het tussenseizoen mochten de televisiezenders opnieuw bieden om de Belgische voetbalrechten te verwerven voor de komende drie jaar. Aan Vlaamse zijde blijven de rechten bij Telenet en Proximus. In Wallonië trok VOO aan het langste eind. Het opvallendste nieuwtje na de biedingen is dat Stadion opnieuw van het scherm verdwijnt. De samenvattingen zullen vanaf de zomer van 2017 te zien zijn in een nieuw voetbalprogramma op Vier.

Niet-exclusieve rechten

De voetbalclubs kozen er, net zoals bij de vorige bieding in 2014, voor om de rechten niet exclusief te verkopen. Door deze beslissing vielen Eleven Sports en Eurosport al af, aangezien zij aasden op een exclusief contract. Eleven Sports bezit onder andere al de rechten van de Spaanse, Italiaanse en Franse hoogste klasse.

Op twee mei maakte de Pro League bekend dat de boden van Telenet aan Vlaamse zijde en VOO onder de taalgrens aanvaard waren. Het bod van Proximus werd op dat moment nog te laag bevonden. Op zestien mei deelde Proximus uiteindelijk mee dat het de Jupiler Pro League toch opnieuw zou kunnen aanbieden, naast het voetbal uit 1B, de vroegere tweede klasse. Orange, dat ook interesse had, viel uit de boot.

Voor het eerst werden daarnaast de internetrechten als lot verkocht. Die werden binnengehaald door Telenet. Ook klanten van andere providers kunnen hier gebruik van maken. In welke vorm dit gebeurt moet nog blijken.

Exit Stadion

De samenvattingen, die wel exclusief zijn, kwamen eveneens in handen van Telenet. Liberty Global, dat Telenet controleert, werd in 2015 mede-eigenaar van De Vijver Media. Dit betekent dat Vier, beheerd door De Vijver Media, de samenvattingen vanaf augustus 2017 uitzendt in een nieuw voetbalprogramma gepresenteerd door Bart Raes, die overstapt van Proximus en Gilles Decoster, bekend als presentator van onder andere De Mol. Geert de Vlieger wordt een vaste analist in het programma.

Hierdoor verdwijnt vaste waarde Stadion van het toneel. Eerder gebeurde dit al van 2005 tot 2011 toen de rechten in handen waren van de VRT. In totaal was Stadion zeventien jaar op het scherm te zien (1994-2005, 2011-2017).

Extra Time blijft wel te zien op VRT. Het maandagavondprogramma, gepresenteerd door Frank Raes, ging in de zomer van 2009 van start en haalt gemiddeld net geen 300.000 kijkers. Vaste analisten in het programma zijn onder andere Filip Joos, Marc Degryse, Peter Vandenbempt en Wesley Sonck. Op RTBF blijft La Tribune te zien op maandag.

+ 10 miljoen

In 2014 werden de rechten verkocht aan het Italiaanse MP & Silva. Die verkochten de rechten door aan de operatoren en verzekerden de clubs de eerste drie seizoenen van 70 miljoen euro. Ze slaagden er echter niet in om dat bedrag te bereiken en moesten telkens zo'n vier miljoen euro bijpassen. Vanaf het seizoen 2017-2018 moeten de rechten 80 miljoen opbrengen en dat lukt de Italianen ook, mede dankzij het verhoogde bod van Proximus.

Belangenvermenging?

Telenet en Proximus hadden nog ontstemd gereageerd toen de nieuwe voorwaarden voor het bieden op de voetbalrechten werden bekendgemaakt. Zij konden als telecommunicatiebedrijven immers niet bieden op de exclusieve rechten, terwijl aparte kanalen als Eleven Sports en Eurosport dat wel konden. Ze zagen dit als een poging om Eleven Sports te bevoordelen.

Alles draaide rond de persoon van Andrea Radrizzani, eigenaar van Eleven Sports en in 2017 eigenaar van de Engelse club Leeds United. Tot de overname door de Chinese groep Beijing Baofeng Technology was Radrizzani mede-eigenaar van MP & Silva, waar hij, anno 2017, nog steeds lid is van de Raad van Bestuur. Beide telecomoperatoren vreesden voor belangenvermenging, maar gingen uiteindelijk toch aan de haal met de Belgische voetbalrechten, weliswaar tegen een hogere prijs.

Een overzicht

Hoe ziet de verdeling van de verschillende tenders (loten waarop men kan bieden) er in 2017 uit?
 • Niet-exclusieve rechten live wedstrijden: Telenet, Proximus, VOO
 • Exclusieve internetrechten: Telenet
 • Samenvattingen: Vier en RTBF
 • Maandagavondprogramma: VRT (Extra Time) en RTBF (La Tribune)
 • Online clips: Telenet, VRT, VOO en RTBF
 • Supercup: Telenet en RTBF.

En wat hebben de Belgische uitzendrechten tussen 2002 en 2020 opgebracht?
 • 2017-2020: Telenet, Proximus en VOO (80 miljoen euro)
 • 2014-2017: Telenet, Proxiumus en VOO (70 miljoen euro)
 • 2011-2014: Telenet en VOO (55 miljoen euro)
 • 2008-2011: Belgacom: (45 miljoen euro)
 • 2005-2008: Belgacom: (36 miljoen euro)
 • 2002-2005: Canal + en BeTV: (15 miljoen euro)
© 2017 - 2020 Tschrijverke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Telenet Play Sports - tv en livestreamTelenet Play Sports - tv en livestreamTelenet Play Sports is de belangrijkste aanbieder van abonneezenders met live sport in Vlaanderen. Dit Belgische bedrijf…
Voetbal 2020: Ajax-PSV, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Ajax-PSV, live op tv en livestreamOp zondag 2 februari 2020 spelen AFC Ajax en PSV tegen elkaar in de Nederlandse eredivisie. Deze competitiewedstrijd wor…
EK hockey 2019 voor heren en dames, live op tv en livestreamEK hockey 2019 voor heren en dames, live op tv en livestreamHet Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2019 georganiseerd in Antwerpen (België). Het EK hocke…
Voetbal 2019: Duitsland-Nederland, live op tv en livestreamVoetbal 2019: Duitsland-Nederland, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 september 2019 speelt Nederland tegen Duitsland. Dit is een interland in het kader van de kwalificatie voor…
Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2019-2020Veldrijden live op tv en per livestream: seizoen 2019-2020Veldrijden is een buitengewoon populaire sport in Vlaanderen. Veel veldritten worden live op tv uitgezonden door Vlaamse…

Reageer op het artikel "Televisierechten Belgisch voetbal: 2017-2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tschrijverke
Gepubliceerd: 16-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Schrijf mee!