InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland

WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland

WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland In oktober 2017 begint de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Nederland zit bij dit kwalificatietoernooi in Groep 3. De tegenstanders van de Oranje Leeuwinnen in deze poule zijn Noorwegen, Ierland, Slowakije en Noord-Ierland. De eerste wedstrijd op het programma is Nederland-Noorwegen op 24 oktober 2017. De kwalificatiewedstrijden van Nederland zijn live op tv te zien.

WK vrouwenvoetbal 2019

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen 2019 wordt georganiseerd in Frankrijk. Aan dit WK mogen in totaal 24 landen deelnemen. Het thuisland Frankrijk is automatisch geplaatst. Daarnaast heeft Europa nog recht op acht andere plekken op dit WK damesvoetbal. In totaal hebben 46 Europese landen zich ingeschreven voor de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019.

Nederland: Oranje Leeuwinnen

Het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam heeft geen erg rijke historie. Pas in 2009 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor een groot eindtoernooi: het EK vrouwenvoetbal. Op dat toernooi haalde Nederland de halve finale. Dat succes zorgde voor een doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Sindsdien heeft het Nederlandse vrouwenvoetbal een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In 2015 kwalificeerden de Oranje Leeuwinnen zich voor het eerst voor een WK vrouwenvoetbal. Het absolute hoogtepunt van het Nederlandse damesvoetbalteam was de eindwinst op het EK vrouwenvoetbal 2017. Op 24 oktober 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen hun eerste kwalificatiewedstrijd in de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Noorwegen (in Groningen).

WK-kwalificatie 2019: tegenstanders van Nederland

Noorwegen

Decennialang behoorden de Noorse dames tot de absolute wereldtop van het vrouwenvoetbal. Zij wonnen onder meer twee keer het EK vrouwenvoetbal (1987 en 1993), het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi (2000) en het WK vrouwenvoetbal (1995). Sedert circa 2014 gaat het echter duidelijk wat minder met het Noorse vrouwenvoetbal. De grote glorietijd lijkt voorbij te zijn. De Noorse dames presteerden ook zeer tegenvallend op het EK vrouwenvoetbal 2017. Ze werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld, door drie nederlagen in de poulefase.

Toch moet het Noorse team niet worden onderschat voor de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Het vrouwenvoetbal leeft al decennialang heel sterk in Noorwegen. Het zou niet verbazen als er juist na het tegenvallende EK vrouwenvoetbal 2017 een nieuwe generatie Noorse speelsters op zal staan. De Noorse dames staan anno 2017 op de 11e plek van de FIFA-ranking.

Ierland

Het Ierse nationale team heeft nooit een grote rol gespeeld binnen de wereld van het vrouwenvoetbal. De Ierse dames hebben nog nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi (het EK of WK voor senioren). Anno 2017 staan ze op de 33e plek van de FIFA-ranking (wereldranglijst). Ierland heeft bij de senioren dus geen serieuze successen geboekt, maar de Ierse dames waren wel succesvol op diverse jeugdtoernooien. In 2010 was Ierland bijvoorbeeld de verliezende finalist bij het EK voor dames onder de zeventien jaar.

Slowakije

Net als Ierland heeft ook Slowakije nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi (EK of WK) in het vrouwenvoetbal. Slowakije staat anno 2017 op de 47e plek op de FIFA-wereldranglijst. De grootste overwinning aller tijden van de Slowaakse voetbalvrouwen was 11-0 in september 1997 tegen Bosnië Herzegovina. Een dieptepunt voor het Slowaakse vrouwenvoetbalteam was een nederlaag van maar liefst 17-0 tegen Noorwegen op 19 september 1995.

Noord-Ierland

In theorie lijkt Noord-Ierland het zwakste team te zijn in deze poule. Zij staan op de 60e plek van de FIFA-ranking. Net als Slowakije en Ierland heeft ook Noord-Ierland nog nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi bij het vrouwenvoetbal (EK of WK).

Regels kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2017

De winnaar van deze poule kwalificeert zich automatisch voor het WK vrouwenvoetbal 2019. De nummer twee uit de eindstand speelt play-offs tegen een nummer twee van een andere poule. De nummers drie tot en met vijf zijn uitgeschakeld.

Voorbeschouwing: verwachtingen kwalificatie WK vrouwenvoetbal

In theorie is Nederland de grote favoriet voor de eerste plek in de eindstand van deze kwalificatiecyclus. De Oranje Leeuwinnen hebben een zeer getalenteerd team dat al enige jaren in opkomst was en dat door de winst op het EK vrouwenvoetbal 2017 een plek in de absolute top van het mondiale vrouwenvoetbal heeft verkregen. Hoewel Noorwegen minder sterk is dan in het verleden, moeten de Noorse dames toch als de belangrijkste concurrenten worden beschouwd in de strijd om de eerste plek in de eindstand van dit kwalificatietoernooi.

Programma: wedstrijden Nederland

Voor Nederland begint en eindigt de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019 met een wedstrijd tegen Noorwegen. In totaal moet Nederland in deze poulefase acht interlands spelen. Voorafgaand aan deze kwalificatiecyclus zou op 15 september 2017 nog oefenwedstrijd Denemarken-Nederland gespeeld worden. Deze oefeninterland werd echter afgelast als gevolg van een financieel conflict tussen de Deense bond en de Deens speelsters. De oefenmatch werd vervangen door een 'besloten trainingswedstrijd' tegen België op 14 september 2017. Op 19 oktober 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen de oefenwedstrijd: Oostenrijk-Nederland. In het onderstaande schema worden de uitslagen van de wedstrijden bijgehouden.

Oefenwedstrijden


Speelschema Nederland - Kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2019

 • 24 oktober 2017: Nederland-Noorwegen
 • 24 november 2017: Slowakije-Nederland
 • 28 november 2017: Nederland-Ierland
 • 6 april 2018: Nederland-Noord Ierland
 • 10 april 2018: Ierland-Nederland
 • 8 juni 2018: Noord Ierland-Nederland
 • 12 juni 2018: Nederland-Slowakije
 • 4 september 2018: Noorwegen-Nederland

Wedstrijden Nederland live op tv bij Veronica Tv

Veronica Tv

De kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen richting het WK vrouwenvoetbal 2019 worden allemaal live op tv uitgezonden door Veronica Tv. Deze zender zit in het standaardpakket van de meeste Nederlandse tv-kijkers. Bij Ziggo zit Veronica Tv bijvoorbeeld op digitaal kanaal 8. Veronica heeft medio oktober 2017 de uitzendrechten gekocht van alle kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en daarnaast ook van een deel van de oefenwedstrijden (namelijk de oefenmatches die de Oranje Leeuwinnen thuis in Nederland spelen). De zender Veronica Tv is een onderdeel van het bedrijf SBS Broadcasting.

Niet meer op FOX Sports

De kwalificatiewedstrijden en veel oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen waren in het verleden ook vaak live te zien op de betaalzenders van FOX Sports. Met ingang van oktober 2017 is dit niet meer het geval, vanwege het exclusiviteitscontract van de Oranje Leeuwinnen met Veronica Tv.

Het bedrijf FOX was jarenlang de officiële mediapartner van het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam. In de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2015 zonden zij veel interlands van de Oranje Leeuwinnen live uit op hun 'open net', de digitale zender FOX tv. In de aanloop naar het EK vrouwenvoetbal 2017 werden daarentegen de meeste wedstrijden live uitgezonden op de betaalzenders van FOX Sports.

Geen verdeling via sublicenties

Vanwege de grote hype die rondom de Oranje Leeuwinnen ontstond bij het EK vrouwenvoetbal 2017, werd er reeds verwacht dat een ander mediabedrijf de uitzendrechten van FOX over zou kopen of een sublicentie zou kopen. In eerste instantie werd verwacht dat het om een verdeling via sublicenties zou gaan: Veronica zou de belangrijkste wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen uitzenden op het 'open net' en FOX Sports zou alle wedstrijden uitzenden (ook de kleine oefenwedstrijden) 'achter de decoder' (betaalzenders) en daarnaast ook online via een livestream. Helaas is er niet voor die tactiek gekozen, maar voor een exclusiviteitscontract met Veronica Tv, zodat sommige interlands, zoals de oefenwedstrijd Oostenrijk-Nederland in oktober 2017, in Nederland niet live op tv te zien zijn. Voor die specifieke wedstrijd is echter wel een alternatief bedacht: Oostenrijk-Nederland is via een livestream gratis online te bekijken op de website van Ons Oranje.

In het verleden heeft FOX al vaker gekozen voor de tactiek om uitzendrechten die zij verkregen hadden, vervolgens aan andere zenders door te verkopen. Voorbeelden hiervan waren de rechten die FOX in het mannenvoetbal had op de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker Finale. Toen SBS6 hen een goed bod gaf, verkocht FOX de rechten aan hen door.

Livestream Oranje Leeuwinnen?

Van alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen die door FOX Sports live op tv werden uitgezonden, was ook een livestream beschikbaar op de FOX Sports Go App. Sinds medio oktober 2017 is er een einde gekomen aan die livestreams van de Oranje Leeuwinnen. Bij Veronica Tv heeft men niet de gewoonte om automatische alle uitzendingen ook via een livestream online aan te bieden. Het is nog af te wachten of er wel een dergelijke service met livestreams komt voor interlands van de Oranje Leeuwinnen.

Lees verder

© 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tvOp vrijdag 24 november 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Slowaki…
Vrouwenvoetbal 2017: Nederland-Ierland, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Nederland-Ierland, live op tvOp dinsdag 28 november 2017 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een wedstrijd tegen Ierland. De interland Nederland…
WK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenWK Rugby 2015: Speelschema, livestreams en live-uitzendingenHet WK rugby vindt plaats van 18 september 2015 tot en met 31 oktober 2015 in Engeland. Het WK rugby 2015 is het achtste…
WK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetWK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetDe zevende editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zal worden gehouden van 6 juni tot en met 5 juli 2015…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybal. Van 28 juli tot en met 9 augustus 2012 worden er beachvolleyb…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup_qualification_%E2%80%93_UEFA_Group_3
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup_qualification
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Ireland_women%27s_national_football_team

Reageer op het artikel "WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reactie

Peter, 24-09-2017 13:17 #1
Waar kan ik kaarten kopen voor de kwalificatie wedstrijd Nederland - Ierland op 28 november in Nijmegen? (dames elftal) Reactie infoteur, 25-09-2017
Dit kan onder meer via de volgende website:
http://www.onsoranje.nl/teams/207834/programma

M.v.g. Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 18-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!