InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland

WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland

WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland In oktober 2017 begint de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Nederland zit bij dit kwalificatietoernooi in Groep 3. De tegenstanders van de Oranje Leeuwinnen in deze poule zijn Noorwegen, Ierland, Slowakije en Noord-Ierland. De eerste wedstrijd op het programma is Nederland-Noorwegen op 24 oktober 2017. De kwalificatiewedstrijden van Nederland zijn live op tv te zien.

WK vrouwenvoetbal 2019

Het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen 2019 wordt georganiseerd in Frankrijk. Aan dit WK vrouwenvoetbal mogen in totaal 24 landen deelnemen. Het thuisland Frankrijk is automatisch geplaatst. Daarnaast heeft Europa nog recht op acht andere plekken op dit WK damesvoetbal. In totaal hebben 46 Europese landen zich ingeschreven voor de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019.

Nederland: Oranje Leeuwinnen

Het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam heeft geen erg rijke historie. Pas in 2009 kwalificeerde Nederland zich voor het eerst voor een groot eindtoernooi: het EK vrouwenvoetbal. Op dat toernooi haalde Nederland de halve finale. Dat succes zorgde voor een doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland.

Sindsdien heeft het Nederlandse vrouwenvoetbal een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. In 2015 kwalificeerden de Oranje Leeuwinnen zich voor het eerst voor een WK vrouwenvoetbal. Het absolute hoogtepunt van het Nederlandse damesvoetbalteam was de eindwinst op het EK vrouwenvoetbal 2017. Op 24 oktober 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen hun eerste kwalificatiewedstrijd in de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Noorwegen (in Groningen). De tweede kwalificatiewedstrijd richting het WK vrouwenvoetbal is Slowakije-Nederland op 24 november 2017. De derde kwalificatiewedstrijd richting het WK vrouwenvoetbal is de match Nederland-Ierland (in Nijmegen) op 28 november 2017.

WK-kwalificatie 2019: tegenstanders van Nederland

Noorwegen

Decennialang behoorden de Noorse dames tot de absolute wereldtop van het vrouwenvoetbal. Zij wonnen onder meer twee keer het EK vrouwenvoetbal (1987 en 1993), het Olympisch vrouwenvoetbaltoernooi (2000) en het WK vrouwenvoetbal (1995). Sedert circa 2014 gaat het echter duidelijk wat minder met het Noorse vrouwenvoetbal. De grote glorietijd lijkt voorbij te zijn. De Noorse dames presteerden ook zeer tegenvallend op het EK vrouwenvoetbal 2017. Ze werden reeds in de eerste ronde uitgeschakeld, door drie nederlagen in de poulefase.

Toch moet het Noorse team niet worden onderschat voor de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019. Het vrouwenvoetbal leeft al decennialang heel sterk in Noorwegen. Het zou niet verbazen als er juist na het tegenvallende EK vrouwenvoetbal 2017 een nieuwe generatie Noorse speelsters op zal staan. De Noorse dames staan anno 2017 op de 11e plek van de FIFA-ranking.

Ierland

Het Ierse nationale team heeft nooit een grote rol gespeeld binnen de wereld van het vrouwenvoetbal. De Ierse dames hebben nog nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi (het EK of WK voor senioren). Anno 2017 staan ze op de 33e plek van de FIFA-ranking (wereldranglijst). Ierland heeft bij de senioren dus geen serieuze successen geboekt, maar de Ierse dames waren wel succesvol op diverse jeugdtoernooien. In 2010 was Ierland bijvoorbeeld de verliezende finalist bij het EK voor dames onder de zeventien jaar.

Slowakije

Net als Ierland heeft ook Slowakije nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi (EK of WK) in het vrouwenvoetbal. Slowakije staat anno 2017 op de 47e plek op de FIFA-wereldranglijst. De grootste overwinning aller tijden van de Slowaakse voetbalvrouwen was 11-0 in september 1997 tegen Bosnië Herzegovina. Een dieptepunt voor het Slowaakse vrouwenvoetbalteam was een nederlaag van maar liefst 17-0 tegen Noorwegen op 19 september 1995.

Noord-Ierland

In theorie lijkt Noord-Ierland het zwakste team te zijn in deze poule. Zij staan op de 60e plek van de FIFA-ranking. Net als Slowakije en Ierland heeft ook Noord-Ierland nog nooit deelgenomen aan een groot eindtoernooi bij het vrouwenvoetbal (EK of WK).

Regels kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2017

De winnaar van deze poule kwalificeert zich automatisch voor het WK vrouwenvoetbal 2019. De nummer twee uit de eindstand speelt play-offs tegen een nummer twee van een andere poule. De nummers drie tot en met vijf zijn uitgeschakeld.

Programma: wedstrijden Nederland

Voor Nederland begint en eindigt de kwalificatiecyclus voor het WK vrouwenvoetbal 2019 met een wedstrijd tegen Noorwegen. In totaal moet Nederland in deze poulefase acht interlands spelen. Voorafgaand aan deze kwalificatiecyclus zou op 15 september 2017 nog oefenwedstrijd Denemarken-Nederland gespeeld worden. Deze oefeninterland werd echter afgelast als gevolg van een financieel conflict tussen de Deense bond en de Deens speelsters. De oefenmatch werd vervangen door een 'besloten trainingswedstrijd' tegen België op 14 september 2017. Op 19 oktober 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen de oefenwedstrijd: Oostenrijk-Nederland. In het onderstaande schema worden de uitslagen van de wedstrijden bijgehouden.

In het voorjaar van 2018 speelt Nederland in Portugal een reeks oefenwedstrijden op het invitatietoernooi om de Algarve Cup 2018. Nederland haalde finale, maar die werd wegens slechte weersomstandigheden uiteindelijk niet gespeeld.

Resultaat: Nederland is tweede in de eindstand van de poule

In de poulefase van de WK-kwalificatie eindigden de Oranje Leeuwinnen uiteindelijk als tweede, achter de Noorse vrouwen. Daarom speelde in oktober 2018 Nederland in de WK-playoffs tegen Denemarken en vervolgens in november 2018 tegen Zwitserland.

Oefenwedstrijden

 • 14 september 2017: België-Nederland (besloten trainingswedstrijd) 1-2
 • 15 september 2017: Denemarken-Nederland (afgelast)
 • 19 oktober 2017: Oostenrijk-Nederland 0-2
 • 20 januari 2018: Spanje-Nederland 2-0
 • 23 januari 2018: Engeland-Nederland 4-1
 • 28 februari 2018: Japan-Nederland (Algarve Cup) 2-6
 • 2 maart 2018: Denemarken-Nederland (Algarve Cup) 2-3
 • 5 maart 2018: IJsland-Nederland (Algarve Cup) 0-0
 • 7 maart 2018: Nederland-Zweden (Finale Algarve Cup) afgelast wegens weersomstandigheden

Speelschema Nederland - Kwalificatie WK vrouwenvoetbal 2019


Na de thuiswinst op Zwitserland (3-0) en het gelijkspel in de uitwedstrijd tegen Zwitserland (1-1) heeft Nederland zich geplaatst voor het WK vrouwenvoetbal 2019 dat in Frankrijk plaatsvindt.

Loting WK voetbal live:

8 december 2018: Loting WK vrouwenvoetbal 2019 live op tv en livestream

Oefenwedstrijden in voorbereiding op het WK vrouwenvoetbal:


Wedstrijden Nederland live op tv bij Veronica Tv

Veronica Tv

De kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen richting het WK vrouwenvoetbal 2019 worden allemaal live op tv uitgezonden door Veronica Tv. Deze zender zit in het standaardpakket van de meeste Nederlandse tv-kijkers. Bij Ziggo zit Veronica Tv bijvoorbeeld op digitaal kanaal 8. Veronica heeft medio oktober 2017 de uitzendrechten gekocht van alle kwalificatiewedstrijden van de Oranje Leeuwinnen en daarnaast ook van een deel van de oefenwedstrijden (namelijk de oefenmatches die de Oranje Leeuwinnen thuis in Nederland spelen).

De zender Veronica Tv is een onderdeel van het bedrijf SBS Broadcasting. Veronica wil zich echt profileren als de 'voetbalzender' van het SBS-concern. Op Veronica is bijvoorbeeld ook de Champions League voor heren live te zien. Daarnaast zendt Veronica ook veel oefenwedstrijden van het Nederlands herenelftal live uit, waaronder de match Nederland-Engeland op 23 april (het debuut van Ronald Koeman als bondscoach van het herenteam).

Ierland-Nederland op SBS9

Soms komt het grote aanbod aan uitzendrechten van live voetbalwedstrijden bij Veronica in conflict met elkaar. Op 10 april 2018 zendt Veronica bijvoorbeeld de Champions League voor heren live uit. Men heeft echter ook de uitzendrechten van de damesinterland Ierland-Nederland. Die wordt daarom niet op Veronica uitgezonden, maar op een andere zender van het bedrijf SBS Broadcasting, namelijk SBS9.

Noorwegen-Nederland op SBS6

De kwalificatiewedstrijd Noorwegen-Nederland wordt op 4 september 2018 niet live uitgezonden op Veronica Tv, maar wel op de zender SBS6. Veronica begint namelijk doorgaans pas om 18u00 met uitzenden, terwijl deze wedstrijd al om 17u00 begint. De live tv-uitzending begint om 16u30. De livestream van deze match is overigens wel op de site van Veronica te vinden.

Kwalificatiewedstrijden en veel oefenwedstrijden niet meer op FOX Sports

De kwalificatiewedstrijden en veel oefenwedstrijden van de Oranje Leeuwinnen waren in het verleden ook vaak live te zien op de betaalzenders van FOX Sports. Met ingang van oktober 2017 is dit niet meer het geval, vanwege het exclusiviteitscontract van de Oranje Leeuwinnen met SBS Broadcasting (waartoe Veronica behoort).

Het bedrijf FOX was jarenlang de officiële mediapartner van het Nederlandse nationale vrouwenvoetbalteam. In de aanloop naar het WK vrouwenvoetbal 2015 zonden zij veel interlands van de Oranje Leeuwinnen live uit op hun 'open net', de digitale zender FOX tv. In de aanloop naar het EK vrouwenvoetbal 2017 werden daarentegen de meeste wedstrijden live uitgezonden op de betaalzenders van FOX Sports.

Geen verdeling via sublicenties

Vanwege de grote hype die rondom de Oranje Leeuwinnen ontstond bij het EK vrouwenvoetbal 2017, werd er reeds verwacht dat een ander mediabedrijf de uitzendrechten van FOX over zou kopen of een sublicentie zou kopen. In eerste instantie werd verwacht dat het om een verdeling via sublicenties zou gaan: Veronica zou de belangrijkste wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen uitzenden op het 'open net' en FOX Sports zou alle wedstrijden uitzenden (ook de kleine oefenwedstrijden) 'achter de decoder' (betaalzenders) en daarnaast ook online via een livestream. Er is echter niet voor die tactiek gekozen, maar voor een exclusiviteitscontract met Veronica Tv, zodat sommige interlands, zoals de oefenwedstrijd Oostenrijk-Nederland in oktober 2017, in Nederland niet live op tv te zien zijn. Voor die specifieke wedstrijd is echter wel een alternatief bedacht: Oostenrijk-Nederland is via een livestream gratis online te bekijken op de website van Ons Oranje.

In het verleden heeft FOX al vaker gekozen voor de tactiek om uitzendrechten die zij verkregen hadden, vervolgens aan andere zenders door te verkopen. Voorbeelden hiervan waren de rechten die FOX in het mannenvoetbal had op de Johan Cruijff Schaal en de KNVB Beker Finale. Toen SBS6 hen een goed bod gaf, verkocht FOX de rechten aan hen door.

Livestream Oranje Leeuwinnen

Van alle wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen die door FOX Sports live op tv werden uitgezonden, was ook een livestream beschikbaar op de FOX Sports Go App. In eerste instantie leek er door de deal met Veronica Tv een einde te komen aan de uitzendingen per livestream. Gelukkig is dat later alsnog veranderd en heeft Veronica Tv besloten om elke wedstrijd die zij van de Oranje Leeuwinnen live op tv uitzenden, ook online via een livestream aan te bieden. Deze livestream heeft zelfs nog een groot voordeel vergeleken met de vroegere streams. De livestream van Veronica Tv is namelijk een openbare stream, men hoeft geen abonnement te hebben om deze te bekijken.

Algarve Cup op FOX Sports

Door het exclusiviteitscontract met Veronica leek er definitief een einde te komen aan de samenwerking tussen de Oranje Leeuwinnen en FOX Sports. Uiteindelijk was dit echter toch niet het geval. Toen Veronica niet de rechten kocht voor het oefentoernooi de Algarve Cup 2018 waarop de Oranje Leeuwinnen actief zijn, besloot FOX Sports in dit gat te springen. De wedstrijden die Nederland op dit toernooi speelt, zijn live op tv en online te zien bij FOX Sports.

Lees verder

© 2017 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Kameroen live tv & livestreamOp zaterdag 15 juni 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van…
Wedstrijden Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019Wedstrijden Nederland op het WK vrouwenvoetbal 2019Nederland doet in de zomer van 2019 mee aan het WK vrouwenvoetbal dat in Frankrijk wordt georganiseerd. De Oranje Leeuwi…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp donderdag 20 juni 2019 speelt Nederland op het WK vrouwenvoetbal tegen Canada. Dit is voor deze teams de derde en laa…
Hockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2019 live op tv en livestreamIn 2019 wordt de Hockey Pro League gehouden. Deze competitie voor landenteams vervangt de Hockey World League (HWL). De…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup_qualification_%E2%80%93_UEFA_Group_3
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2019_FIFA_Women%27s_World_Cup_qualification
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Ireland_women%27s_national_football_team

Reageer op het artikel "WK vrouwenvoetbal 2019: kwalificatiewedstrijden Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Peter, 24-09-2017 13:17 #1
Waar kan ik kaarten kopen voor de kwalificatie wedstrijd Nederland - Ierland op 28 november in Nijmegen? (dames elftal) Reactie infoteur, 25-09-2017
Dit kan onder meer via de volgende website:
http://www.onsoranje.nl/teams/207834/programma

M.v.g. Fjodor

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-02-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!