InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Transfers in het voetbal, big business

Transfers in het voetbal, big business

Transfers in het voetbal, big business Transfers in het voetbal gaan gemoeid met enorme bedragen. In de grote Europese competities, en met name in Engeland, zijn bedragen van meer dan 50 miljoen euro voor een nieuwe speler geen uitzondering meer. Wat wordt er eigenlijk verstaan onder een transfer en waarom betalen clubs anno 2017 zoveel geld om een speler vast te leggen?

Transfermarkt

Op 31 augustus sluit in de meeste Europese voetbalcompetities de transfermarkt. In deze periode kan een voetbalclub een speler van een andere club overnemen. Het lopende contract van de speler kan dan worden afgekocht door de biedende partij, het bedrag dat hiermee gemoeid gaat wordt een transfersom genoemd. Dit geldt alleen voor spelers met een lopend contract. Spelers zonder contract kunnen het gehele jaar aan de selectie worden toegevoegd. Na de transferperiode mogen spelers niet van club wisselen.

Club en speler

Niet alleen de clubs moeten overeenstemming bereiken over de afkoopsom van het contract; de speler moet ook akkoord zijn met de nieuwe club. Hierbij speelt de zaakwaarnemer of 'spelersmakelaar' een grote rol. Tijdens de onderhandelingen wordt de financiële kant besproken (salaris, sponsorgeld, inkomsten merchandise), maar ook de sportieve vooruitzichten en de verplichtingen. Contracten worden voor enkele jaren vastgelegd. Indien speler en club hierna geen nieuwe overeenkomst bereiken is een speler transfervrij. Dit houdt in dat de speler dan vrij is om een nieuwe club te zoeken.

Recordbedragen voor transfers

Sinds het begin van de jaren negentig van de 20ste eeuw zijn de transferbedragen extreem gestegen. Dit heeft vooral te maken met de toegenomen tv-gelden en de algemene vercommercialisering van de sport. Waar in de jaren negentig bedragen van boven de tien miljoen voor een speler zeer zeldzaam waren, zijn deze anno 2017 vooral in de Engelse Premier League gemeengoed.

De top 10 van duurste transfers wordt anno 2017 aangevoerd door de Braziliaanse speler Neymar. Zijn contract bij Barcelona werd afgekocht voor 222 miljoen euro. Alle transfers uit de top 10 vonden plaats na 2008 en voornamelijk in Spanje en Engeland. Grote nieuwkomer in het transfergeweld is China. De afgelopen jaren zijn enkele bekende spelers naar de Chinese competitie gelokt met megasalarissen en voor grote transfersommen. Dit terwijl de Chinese competitie in Europa nauwelijks bekendheid geniet.

Clubs

Vooral clubs als Real Madrid en Manchester United zijn betrokken geweest bij de grootste transfers. Niet vreemd aangezien dit ook de rijkste clubs ter wereld zijn en de spelers een grote waarde vertegenwoordigen. Om dus een speler te verkrijgen worden riante bedragen betaald.

De Eredivisie

In de Nederlandse Eredivisie wordt veel minder betaald voor een nieuwe speler. De belangrijkste reden hiervoor is het gebrek aan geld. De clubs hebben een stuk bescheidenere inkomsten dan clubs in bijvoorbeeld Engeland of Spanje. Enkele keren vertrekken er wel spelers naar het buitenland voor veel geld, bijvoorbeeld de 21-jarige verdediger van Ajax, Davinson Sanchez, die in 2017 van Ajax naar Tottenham Hotspur vertrok voor een bedrag dat kan oplopen tot ruim 40 miljoen euro. Inkomende transfers blijven relatief bescheiden; zelden haalt een Nederlandse club een nieuwe speler voor meer dan 10 miljoen euro.

Of er met de trend van alsmaar hogere bedragen gebroken wordt valt nog te bezien. De financiële mogelijkheden van de grote clubs nemen nog steeds toe en zonder restricties vanuit de besturende organen als de UEFA en de FIFA is een wijziging nog niet waarschijnlijk. Dus vooralsnog is voetbal big business.
© 2017 - 2018 Klaas-hamstra, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal; Opleidingsvergoeding bij internationale transfersBij internationale transfers van grote voetballers is vaak een hoop geld gemoeid. Een deel van dat geld, te weten 5%, vl…
Transfers Eredivisie 2010 - 2011 (transferperiode)Transfers: De transferperiode voor de Eredivisie 2010 - 2011 is opengegaan. Clubs kunnen transfers regelen tot 31 august…
Transfers bij PSV Eindhoven, seizoen 2011-2012Transfers bij PSV Eindhoven, seizoen 2011-2012Het voetbalseizoen 2011-2012 is in volle gang. Aan het begin van het seizoen hebben alle selecties spelers zien komen en…
Wat het Bosman-arrest teweeg brachtOp 15 december 1995 was de laatste revolutie in de voetbal wereld. De naschok hiervan is nog steeds voelbaar. Het gaat n…
De beste voetbalmanager games op een rijtjeDe beste voetbalmanager games op een rijtjeVoetbal is één van de populairste sporten in Nederland. Ook op het gebied van gamen is voetbal erg populair. De zogenoem…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_duurste_voetbaltransfers

Reageer op het artikel "Transfers in het voetbal, big business"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Klaas-hamstra
Gepubliceerd: 24-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!