Nacompetitie Eredivisie 2020: promotie/degradatie

Nacompetitie Eredivisie 2020: promotie/degradatie Net als ieder jaar vindt er in 2020 weer een nacompetitie plaats tussen een team dat enerzijds niet wil degraderen uit de Eredivisie en teams die anderzijds willen promoveren naar de Eredivisie. In 2020 is de opzet van de nacompetitie anders dan in de jaren daarvoor. Wanneer de nacompetitie start en eindigt is door de uitbraak van het Coronavirus onbekend. In totaal doen er zeven verschillende teams mee aan het mini-toernooi. De KNVB heeft van de UEFA te horen gekregen dat de competities voor 3 augustus klaar moeten zijn. De Eredivisie start op z'n vroegst medio juni. Wat voor gevolgen dat heeft voor de nacompetitie is onbekend. Zodra de KNVB speeldata uitbrengt, worden deze toegevoegd. Artikel voor het laatst aangepast op 1 april 2020.


Opzet nacompetitie 2020

Net als ieder jaar wordt het weer ontzettend spannend in de periode van de eerste ronde tot de finale van de nacompetitie van het seizoen 2019-20. De nacompetitie start met de eerste ronde, waarin onder andere de vier periodekampioenen tegen elkaar spelen. De KNVB deelde de 38 speelrondes zo in dat alle speelrondes meetellen voor één van de vier periodes. De periodetitel wordt behaald als je als team in een aaneengesloten reeks wedstrijden (de periode) meer punten hebt behaald dan ieder ander team. Om in de eerste ronde terecht te komen moet het team periodekampioen geworden zijn of bij de bovenste twee nog niet geplaatste teams horen. De bovenste twee plekken op de eindranglijst zijn goed voor een plaats in de Eredivisie. Die clubs doen dus niet mee aan de nacompetitie. In totaal doen er zes teams mee aan de eerste ronde. Vier periodekampioenen en twee teams die niet mee gaan naar de Eredivisie en nog geen periodekampioen geweest zijn.

Die zes teams spelen onderling in de eerste ronde tegen elkaar om uit te maken welke drie teams er doorgaan naar de halve finale van de nacompetitie. In de tweede ronde, voor het gemak halve finale genoemd, nemen de drie winnaars van de eerste ronde, inclusief de nummer zestien van de Eredivisie, het tegen elkaar op. In de jaren voor 2020 kwamen er twee Eredivisie-teams in de nacompetitie terecht, inclusief vier andere teams uit de Keuken Kampioen Divisie. Vanaf 2020 degraderen er rechtstreeks twee teams uit de Eredivisie en promoveren er dus ook rechtstreeks twee teams. De nacompetitie is kleiner geworden.

Alle beloftenploegen in de Keuken Kampioen Divisie, dus die van PSV, Ajax, AZ en FC Utrecht, zijn uitgesloten van deelname aan de hele nacompetitie. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de nacompetitie of promoveren. Als er een beloftenploeg op een potentiële nacompetitie-plek staat, gaat dat ticket naar het eerstvolgende team op de eindranglijst, dat geen beloftenteam is. De beloftenteams kunnen ook geen ticket voor de nacompetitie krijgen via een eventuele periodetitel.

Eerste ronde

De eerste ronde wordt gespeeld tussen de teams die een periodetitel behaald hebben en de twee bovenste teams op de eindranglijst, die nog geen periodetitel hebben of niet al gepromoveerd zijn.

Keuken Kampioen Divisie

De eerste ronde wordt gevormd door vier periodekampioenen en de twee best geklasseerde teams. Beloftenploegen zijn uitgesloten van deelname. De stand na 3 periodes en 29 speelrondes in de Keuken Kampioen Divisie:

Nummer Club Punten Gevolg
1SC Cambuur66Rechtstreekse promotie
2De Graafschap*62Rechtstreekse promotie
3FC Volendam*55Naar eerste ronde
4Jong Ajax53Uitgesloten
5NAC Breda*50Naar eerste ronde
6Go Ahead Eagles48Naar eerste ronde
7Excelsior47Naar eerste ronde
8NEC45Naar eerste ronde
9Almere City44Niets
10Telstar44Niets
11FC Den Bosch38Niets
12Jong FC Utrecht38Uitgesloten
*: teams wonnen een periodetitel en zijn verzekerd van een plekje in de eerste ronde.

Periode 1

De periodestand van periode 1 ziet er als volgt uit:

Nummer Club Punten (doelsaldo) Positie ranglijst KKD
1NAC Breda22 (15-5)Positie 5
2SC Cambuur21 (24-6)Positie 1
3De Graafschap19 (17-4)Positie 2
4Jong Ajax17 (27-14)Uitgesloten
5Jong FC Utrecht17 (19-12)Uitgesloten

NAC Breda heeft in periode één de periodetitel gepakt, waardoor de club in ieder geval deelneemt aan de eerste ronde.

Periode 2

De periodestand van periode 2 ziet er als volgt uit:

Nummer Club Punten (doelsaldo) Positie ranglijst KKD
1FC Volendam25 (23-12)Positie 3
2Jong Ajax22 (25-12)Uitgesloten
3SC Cambuur21 (21-9)Positie 1
4Go Ahead Eagles18 (15-7)Positie 6
5Excelsior18 (21-16)Positie 7

FC Volendam pakte in de tweede periode de periodetitel. FC Volendam doet daarom sowieso mee aan de eerste ronde, mits de club niet rechtstreeks promoveert.

Periode 3

Periode 3 is op 20 december 2019 begonnen. Op 28 februari 2020 was periode 3 voorbij. De eindstand van de derde periode is als volgt:

Nummer Club Punten (doelsaldo) Positie ranglijst KKD
1De Graafschap23 (23-11)Positie 2
2SC Cambuur21 (20-10)Positie 1
3Go Ahead Eagles17 (14-13)Positie 6
4NAC Breda16 (15-8)Positie 5
5FC Den Bosch16 (22-16)Positie 11

De Graafschap heeft de derde periode gewonnen. De Graafschap staat op een plek die rechtstreekse promotie garandeert. Daardoor vervangt het best geklasseerde team de plek van De Graafschap in de eerste ronde. NEC zou dan naar de eerste ronde mogen op basis van de stand na speelronde 29.

Periode 4

Periode vier startte met speelronde 29 op 6 maart 2020.

Speelschema eerste ronde

Het speelschema van de eerste ronde wordt pas bekend nadat de deelnemende teams bekend zijn. Wel is bekend dat de zesde op de ranglijst (van de clubs die geselecteerd zijn voor de eerste ronde) tegen de hoogst genoteerde speelt, evenals de vijfde tegen de tweede en de vierde tegen de derde. De club met de hoogste positie speelt altijd eerst een thuiswedstrijd.

Speeldata eerste ronde

De speeldata voor de verschillende rondes, waaronder de halve finale, werden aan het begin van het seizoen door de KNVB bekend gemaakt door het naar buiten brengen van de speeldagenkalender. Door de uitbraak van het Coronavirus zijn er geen speeldata bekend.

Halve finales

De halve finales worden gespeeld tussen de nummer zestien van de Eredivisie en de winnaars van de eerste ronde.

Eredivisie

Wanneer de Eredivisie ten einde is, is het definitief zeker welk team uit de Eredivisie nacompetitie gaat spelen. De nummer zestien speelt nacompetitie om eventuele degradatie te kunnen ontlopen. De nummer zeventien en achttien van de Eredivisie vertrekken definitief naar de Keuken Kampioen Divisie, terwijl de twee best geklasseerde teams uit de Keuken Kampioen Divisie de omgekeerde route bewandelen. De stand na 26 speelrondes:

Nummer Club Punten Gevolg
10Heerenveen33 Handhaving
11Sparta Rotterdam33Handhaving
12FC Emmen32 Handhaving
13VVV-Venlo28Handhaving
14FC Twente27Handhaving
15PEC Zwolle26 Handhaving
16Fortuna Sittard26Nacompetitie
17ADO Den Haag19 Rechtstreekse degradatie
18RKC Waalwijk15 Rechtstreekse degradatie

Speelschema halve finale

De halve finale wordt gespeeld na de eerste ronde met vier teams. De drie winnaars uit de Keuken Kampioen Divisie doen mee, evenals de nummer zestien uit de Eredivisie. Zodra de deelnemende teams bekend zijn, volgt er een speelschema. Het Eredivisie-team speelt in deze ronde tegen de winnaar van de wedstrijd die gespeeld wordt door de derde en vierde hoogste, van de eerste ronde, op de ranglijst.

Speeldata halve finale

De speeldata zijn onbekend.

Finale nacompetitie

De finale wordt gespeeld tussen de teams die de halve finale overleefd hebben. Aan deze ronde doen dus maar twee teams mee. De vier teams die meededen in de halve finale zijn simpelweg gehalveerd.

Speeldata finale

De speeldata zijn onbekend.

Lees verder

© 2018 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nacompetitie Eredivisie 2019: promotie/degradatieNacompetitie Eredivisie 2019: promotie/degradatieOp 10 mei 2019 start één van de kortste competities van het seizoen: de nacompetitie. Teams uit de Eredivisie en de Keuk…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
De Nederlandse eerste divisie van het voetbalDe Nederlandse eerste divisie van het voetbalAan het Nederlandse professionele voetbal zitten drie competities verbonden. De op één na hoogste competitie is de eerst…
De geschiedenis van E.V.V. Eindhoven 1909-2002De geschiedenis van E.V.V. Eindhoven 1909-2002Van oudsher was E.V.V. Eindhoven dé voetbalclub van Eindhoven. Meer nog dan PSV. De glorietijd van Eindhoven vond plaats…

Ajax 1930-1931: Ajax wint de strijd met ZFCAjax 1930-1931: Ajax wint de strijd met ZFCLang ging de strijd om het afdelingskampioenschap tussen Ajax en ZFC. Pas aan het einde van de competitie moesten de Zaa…
Eredivisie-spelers die naar het WK 2018 kunnen: overzichtEredivisie-spelers die naar het WK 2018 kunnen: overzichtOok al is Nederland niet actief op het WK 2018, diverse in de Eredivisie actieve buitenlandse spelers maakten wel kans o…
Bronnen en referenties
  • https://www.knvb.nl/downloads/bestand/18731/speeldagenkalender-betaald-voetbal-seizoen-1920-dd-111218
  • https://www.vtbl.nl/nieuws/artikel/4726151/play-offs-keuken-kampioen-divisie-ook-op-de-schop
  • https://www.nu.nl/resultaten/voetbal/competitie/12/jupiler-league.html
  • https://www.knvb.nl/downloads/bestand/17724/reglement-play-off-promotie-degradatie-betaald-voetbal-seizoen-2019-20
  • https://www.knvb.nl/downloads/bestand/17720/reglement-periodekampioenschappen-eerste-divisie-betaald-voetbal-seizoen-2019-20

Reageer op het artikel "Nacompetitie Eredivisie 2020: promotie/degradatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Marcel Budé, 01-05-2018 21:52 #1
Uit het schema kan ik niet halen welke ploeg in de finale eerst thuis en dan uit speelt. Is daar al meer over bekend? Reactie infoteur, 02-05-2018
Hallo Marcel,

Het speelschema ontbrak nog, maar is nu toegevoegd aan het artikel!

Groeten

Infoteur: Voetbol
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!