Spaans voetbalelftal: geschiedenis & selectie 2018

Spaans voetbalelftal: geschiedenis & selectie 2018 Het Spaanse voetbalelftal is al enkele jaren één van de favorieten op het WK en EK voetbal. Deze rol krijgen ze opgelegd door de fans en media. Het voetbal is namelijk attractief en ze hebben enkele spelers van wereldformaat zoals Sergio Ramos, Isco en David de Gea. Deze drie namen zijn een vaste waarde in de Spaanse selectie. Ondanks al de lovende woorden van de media en de fans, hebben ze nog maar drie grote toernooien kunnen winnen. Het WK in Rusland beviel de Spanjaarden niet goed. Ze werden in de 1/8ste finale uitgeschakeld tegen het gastland Rusland.

Geschiedenis WK en EK Spaans voetbalelftal

De eerste deelname van Spanje aan het WK was in 1950. Hier werden ze meteen vierde. Een veelbelovende start voor een eerste deelname. Het tegenovergestelde was echter waar. Tijdens het WK van 1962 hadden ze met Puskas en Di Stefano twee genaturaliseerde spelers. Oorspronkelijk waren Puskas en Di Stefano niet in Spanje geboren, maar door politieke omstandigheden verhuisden beide spelers naar Spanje en vroegen ze de Spaanse nationaliteit aan. Deze bleken echter niet genoeg om de groepsfase te overleven. Spanje besloot zijn twee spelers niet meer op te roepen en bouwde een nieuw team rond Luis Suárez. Dit bleek een groot succes. In 1964 won Spanje het EK voetbal door in de finale te winnen van de Sovjet-Unie. Dit succes was echter van korte duur.

Spanje kon pas op het WK van 1984 weer meedoen voor de prijzen. In de finale was Frankrijk echter te sterk. De jaren erna heeft Spanje altijd matige tot goede spelers gehad. Ondanks hun kwaliteit moesten ze wachten tot het EK in 2008. Daar kwam het Spaanse talent pas bovendrijven. In de finale wisten ze Duitsland te verslaan en zo het EK te winnen. Het daaropvolgende WK 2010 en EK 2012 werden opnieuw door Spanje gewonnen. Kenmerkend voor de ploeg was hun tiki-taka voetbal. Hun tactiek bestond eruit om zoveel mogelijk te combineren en zo openingen te vinden. Hun combinaties waren soms erg oogstrelend. Zo voetbalden ze zich in de harten van vele voetbalfans. Na het gewonnen EK van 2012 wisten ze geen prijs meer te winnen.

Op het WK 2018 presteerde Spanje wisselvallig. Ze werden nipt groepswinnaar in een groep met Portugal, Marokko en Iran. In de 1/8ste finales werden ze uitgeschakeld door Rusland na strafschoppen.

Selectie Spanje 2018

Het voetbaleftal van Spanje bevat tijdens het WK 2018 drie doelmannen, acht verdedigers, negen middenvelders en drie spitsen. Voor het WK 2018 is Julen Lopetegui de bondscoach van Spanje. Lopetegui volgde na het EK 2016 Vincente del Bosque op. Lopetegui staat onder druk, omdat zijn voorganger del Bosque maar liefst twee keer het EK en één keer het WK wist te winnen. Net op de vooravond van het WK heeft de Spaanse voetbalbond Lopetgui ontslagen. Hierro is zijn vervanger. Het is een ex-verdediger van Real Madrid.

Doelmannen

David de Gea

David De Gea is de vaste doelman op het WK 2018 voor Spanje. De Gea staat bekend om zijn snelle en acrobatische reflexen. Hierdoor lijken zijn reddingen enorm spectaculair. Verder is hij ook positioneel sterk. Toen hij jonger was, had hij moeite om hoge ballen te verdedigen. Dit kwam door zijn magere lichaamsbouw. Deze zwakte is gedurende de jaren sterk verbeterd door zijn visie en groeispurt. Tot slot is hij ook een keeper die snel van zijn lijn komt. Hierdoor zet hij snel druk op de aanvaller.

Pepe Reina

Reina is een Spaanse keeper die bij Napoli speelt. Het is een doelman met veel ervaring. Verder is hij een uitstekende keeper op zijn lijn. Wat betekent dat goed is het redden van schoten op doel.

Kepa Arrizabalaga

Arrizabalaga is een doelman bij Real Valladolid. Hij zal op dit WK hoogstwaarschijnlijk derde doelman zijn na De Gea en Reina. Vooral de reflexen van Arrizabalaga zijn erg goed.

Verdedigers

Jordi Alba

De linksback van Barcelona is een vaste pion in het Spaanse nationale elftal. Hij blinkt uit door zijn snelheid en aanvallende capaciteiten. Hij heeft een goede voorzet in zijn benen. Verder is hij ook een excellente verdediger.

Daniel Carvajal

Carvajal voetbalt voor Real Madrid als rechtsback. Hij wordt gezien als een complete verdediger die zowel verdedigend als aanvallend sterk is. Daarnaast is zijn snelheid ook één van zijn grootste troeven.

Álvaro Odriozola

Odriozola is een rechtsback die voor Real Sociedad speelt. Naast zijn defensieve vaardigheden is zijn voornaamste kwaliteit om de aanval te ondersteunen op de flank.

César Azpilicueta

Azpilicueta speelt als rechtsback. In zijn begincarrière speelde hij bij Osasuna tot Marseille hem kocht. In 2012 werd hij opnieuw gekocht dit keer door Chelsea. De sterkte van Azpilicueta is dat hij zowel als centrale verdediger als linksback kan spelen. Verder is hij ook goed in het opbouwen van een aanval en zorgt hij geregeld voor assists.

Gerard Piqué

Piqué is intussen een onmisbare waarde geworden voor de nationale ploeg. Voor Spanje speelt hij als centrale verdediger. In zijn jeugdopleiding was hij eerder een defensieve middenvelder, maar Manchester United gebruikte hem als centrale verdediger. Zijn passage bij Manchester was slechts 1 jaar. Daarna ging Piqué naar Barcelona. Piqué wordt gezien als één van de beste centrale verdedigers ter wereld. Dit komt vooral omdat hij een totale verdediger is die technisch en fysiek sterk is.

Nacho Fernández

Nacho is een centrale verdediger die voor Real Madrid speelt. Af en toe speelt hij ook als vleugelverdediger. Doordat hij op elke positie in de defensie kan uitgespeeld worden, is hij zeer interessant. Verder speelt hij vooral bescheiden, maar goede matchen. Hij presteert telkens op eenzelfde niveau. Dit maakt van hem een betrouwbare speler.

Sergio Ramos

Sergio Ramos is al enkele jaren de aanvoerder van het Spaanse voetbalelftal. Op clubniveau voetbalt hij bij Real Madrid als centrale verdediger. Ramos wordt gezien als één van de beste centrale verdedigers ter wereld. Zijn fysieke kracht en verdedigende tackles zijn een marteling voor elke aanvaller.

Nacho Monreal

Monreal is een Spaanse voetballer die bij voorkeur als linksback speelt. In 2013 ruilde hij Malaga voor Arsenal. Vooral verdedigend is hij zeer sterk zoals interceptie, fysiek, positie,... .

Middenvelders

Sergio Busquets

Sergio Busquets is ook al enkele jaren een vaste waarde in het nationale voetbalelftal van Spanje. Op clubniveau speelt hij bij Barcelona als verdedigende middenvelder. Wat hem zo uniek maakt is zijn intelligentie en visie. Hij weet als de beste waar hij zich moet positioneren. Op die manier staat hij vaak op de juiste plaats om ballen te onderscheppen, wat zijn hoofdtaak is. Daarnaast valt het op dat Busquets zijn spel zeer simpel houdt. Dit maakt hem een geliefde speler.

Andrés Iniesta

Andrès Iniesta is een Spaanse centrale middenvelder die voor Barcelona speelt. In 2018 tekende hij een contract bij de Japanse ploeg Vissel Kobe. Iniesta is een voetballer die technisch zeer begaafd. Hij is in staat om makkelijk twee of drie spelers voorbij te gaan. Verder staat hij ook bekend om zijn goede passing.

Saúl Ñíguez

Ñíguez speelt bij Atletico Madrid als centrale of defensieve middenvelder. Niguez zijn sterkte is om de open ruimte te vinden. Dit komt bij een ploeg zoals Spanje zeer goed van pas. Aangezien ze vooral rond het strafschopgebied van hun tegenspeler spelen waar weinig ruimte is.

Koke

Ook Koke is al enkele jaren een vaste waarde in de nationale ploeg van Spanje. Het is een offensieve middenvelder ,die zowel centraal als op de vleugel uit de voeten kan. Hij staat bekend om het creëren van kansen en zijn diversiteit in zijn spel. Hiermee wordt bedoeld dat hij goed is in verschillende belangrijke aspecten zoals visie, positionering, fysiek, ... .

Thiago Alcántara

Thiago voetbalt bij Bayern Munchen als centrale middenvelder. Hij maakte de overstap naar Bayern nadat hij in 2008 te horen kreeg dat hij bij Barcelona geen basisplaats zou krijgen. De sterkte van Thiago is zijn creativiteit en passing.

David Silva

David Silva is een Spaanse voetballer die in 2010 de overstap maakte van Valencia naar Manchester City. Bij Manchester speelt hij als offensieve middenvelder of vleugelspeler. Hij is een uitstekende passer en dribbelaar. Hij is al enkele jaren een vaste waarde in het nationale elftal van Spanje.

Isco

Isco is een offensieve middenvelder die voor Real Madrid speelt. Het grootste talent van Isco is dat hij altijd de open ruimte zoekt om zo kansen te creëren voor zichzelf of voor zijn teamgenoten. Verder is hij ook technisch zeer begaafd.

Marco Asensio

Marco Asensio is een aanvallende middenvelder die in 2014 Mallorca ruilde voor Real Madrid. Het is een speler die voortdurend de ruimte zoekt door technische dribbels te gebruiken.

Lucas Vázquez

Vázquez voetbalt bij Real Madrid als rechtsbuiten. Hij valt op door zijn acceleratie en afstandsschoten. Verder is hij ook technisch zeer begaafd, wat hem een goede dribbelaar maakt.

Aanvallers

Rodrigo Moreno

Rodrigo is een Spaanse vleugelspeler of spits die bij Valencia speelt. De reden dat hij geselecteerd is, is omdat hij zowel een neus voor goals heeft als voor assists. Deze combinatie maakt van hem een ideale offensieve speler.

Iago Aspas

Iago Aspas debuteerde in 2016 bij de nationale ploeg van Spanje. Op clubniveau speelt hij bij Celta de Vigo als spits. Hij staat bekend als een klinische afmaker met een neus voor goals.

Diego Costa

Diego Costa is een Spaanse spits die in 2007 de overstap van Chelsea naar Atletico Madrid maakte. Het is een voetballer die fysiek zeer sterk is. Hij is een harde werker en efficiënt voor doel.

Records

Gegevens tot en met 2018
 • Wereldrecord meeste wedstrijden op rij ongeslagen samen met Brazilië (35).
 • Meeste wedstrijden op rij gewonnen in WK en EK wedstrijden (24)
 • Meeste punten behaald in een WK kwalificatie (30 op 30)
 • Grootste overwinning in een EK of WK finale (4-0 tegen Italië EK 2012)
 • Eerste land dat drie grote toernooien op rij wint (EK 2008, WK 2010, EK 2012)
 • Meeste wedstrijden op rij zonder tegendoelpunt op een groot toernooi (10)
 • Meeste wedstrijden op rij zonder tegendoelpunt na de groepsfase van een groot toernooi (10)
 • Meeste penalty shoot-outs op één WK door een land (2)

Lees verder

© 2018 - 2020 Matsieboy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
Wonen in SpanjeVeel Nederlanders emigreren naar Spanje omdat het een geweldig land is. Maar waar krijg je allemaal mee te maken als je…

Topschutters of topscorers op het WK voetbal 2018Topschutters of topscorers op het WK voetbal 2018Het WK voetbal vindt in 2018 plaats in Rusland. Van 14 juni tot en met 15 juli 2018 strijden tweeëndertig teams van over…
Prestaties Belgisch elftal op het WK Voetbal (1930-2018)Prestaties Belgisch elftal op het WK Voetbal (1930-2018)Het Belgisch elftal nam van 1930 tot 2018 dertien keer deel aan het WK Voetbal. De eerste deelname vond plaats in 1930.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
 • Cook, J. (2016). -Nacho-Fernande. Opgehaald van quora: https://www.quora.com/How-good-is-Nacho-Fernandez-considering-quality-CBs-are-a-rare-breed-where-does-he-rank
 • Espn. (sd). -gerard-pique-. Opgehaald van espn: http://www.espn.com/soccer/barcelona/story/3445040/barcelona-gerard-pique-the-best-defender-in-the-world-carles-puyol
 • Rauf, A. (2018, mei 21). spain squad world cup 2018. Opgehaald van totalsportek: https://www.totalsportek.com/football/spain-squad-world-cup-2018/
 • Roden, L. (2016). sergio-busquets-. Opgehaald van fourfourtwo: https://www.fourfourtwo.com/features/it-time-acknowledge-sergio-busquets-best-midfielder-world
 • Thesefootballtimes. (sd). Sergio Ramos. Opgehaald van thesefootballtimes: https://thesefootballtimes.co/2018/05/28/sergio-ramos-the-legendary-defender-wholl-be-remembered-for-everything-but/
 • Tim, C. (2015). lucas vazquez. Opgehaald van bleacherreport: http://bleacherreport.com/articles/2518662-why-lucas-vazquez-is-the-forgotten-real-madrid-player-who-can-shine-in-2015-16
 • Valenciacf. (sd). rodrigo. Opgehaald van valenciacf: http://en.valenciacf.com/ver/77660/rodrigo-moreno--valencia-cfs-most-influential-attacking-player.html
 • Wikipedia. (sd). Aspas. Opgehaald van wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Iago_Aspas
 • Wikipedia. (sd). koke. Opgehaald van wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Koke_(footballer,_born_1992)
 • Wikipedia. (sd). niguez. Opgehaald van wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Sa%C3%BAl_%C3%91%C3%ADguez
 • Wikipedia. (sd). thiago. Opgehaald van wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Thiago_Alc%C3%A2ntara

Reageer op het artikel "Spaans voetbalelftal: geschiedenis & selectie 2018"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Matsieboy
Laatste update: 31-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!