InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Daley Blind van Manchester United terug naar Ajax
nieuws uitgelicht

Daley Blind van Manchester United terug naar Ajax

Daley Blind van Manchester United terug naar Ajax In juli 2018 werd bekend dat Daley Blind naar Ajax zou terugkeren. De zoon van oud-speler en rvc-lid Danny Blind begon zijn loopbaan in 2008 ook al bij Ajax, maar hij verruilde de Amsterdamse club in 2014 voor Manchester United. Na vier seizoenen in dienst van de Engelsen was de veelzijdige linkspoot zodanig op een zijspoor geraakt dat hij besloot terug te keren naar Ajax Amsterdam. Zodoende luidde het seizoen 2018/2019 meteen een tweede Ajax-periode in voor Blind. Hoe verging het Daley Blind in zijn eerste periode bij Ajax, en tijdens zijn verblijf bij Manchester United? En hoe zou zijn tweede Ajax-periode er uitzien?

Daley Blind en zijn eerste periode bij Ajax

In 2008 begon Daley Blind zijn loopbaan bij Ajax. In die periode maakte hij deel uit van het succesteam van Frank de Boer, dat vier landstitels op rij won (2011 tot en met 2014). Bovendien kroonde hij zich in zijn laatste jaar tot Nederlands voetballer van het jaar, en was hij een vaste kracht in het Nederlands Elftal dat op het WK 2014 in Brazilie derde werd.

Deze prestaties gingen niet onopgemerkt. Zo speelde hij zich nadrukkelijker in de kijker van Louis van Gaal. De toenmalig trainer van Manchester United, waarmee Blind ook bij Oranje had samengewerkt, haalde hem in 2014 voor 17,5 miljoen euro naar de Engelse grootmacht.

Manchester United

Blind speelde uiteindelijk 141 wedstrijden voor de Engelse grootmacht, waarvan 90 in de Premier League. Na het ontslag van Van Gaal en het aantrekken van vele concurrenten voor zijn posities kreeg Blind steeds minder speeltijd. Het seizoen 2017/2018 was het absolute dieptepunt wat speeltijd betreft: verspreid over alle competities kwam Blind tot slechts 17 optredens.

Hoewel Daley Blind naarmate de seizoenen vorderden steeds minder in de plannen van trainer José Mourinho voorkwam, hebben de vier jaar in Engeland Blind in staat gesteld zijn prijzenkast goed te vullen: hij veroverde de Europa League (nota bene ten koste van Ajax), de FA Cup, de League Cup en de Community Shield.

Daley Blind en zijn terugkeer naar Ajax

In juli 2018 werd bekend dat Daley Blind zijn handtekening had gezet onder een vierjarig contract bij zijn voormalige werkgever Ajax. Hiermee kwam een einde aan een afwezigheid van vier jaar, en belandde hij na zijn Engelse successen op het oude nest.
Het was een thuiskomst waarvan Daley Blind zelf aangaf er erg blij mee te zijn. Ondanks andere aanbiedingen koos Blind toch voor een tweede periode bij Ajax. Ook José Mourinho liet, gevraagd naar het vertrek van Blind, optekenen dat hij zelden met zon professionele voetballer had gewerkt, en dat hij blij was dat Daley Blind terug kon keren naar zijn boyhood club.

Duurste aankoop ooit

De Amsterdamse club kwam met de Engelsen een bedrag overeen van minstens 16 miljoen euro, dat door diverse bonussen zou kunnen oplopen tot boven de 20 miljoen euro. Hiermee verbrak Blind in één klap het record voor de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Tot juli 2018 werd geen enkele speler voor zon hoog bedrag aangetrokken. Blind pakte het record af van Miralem Sulejmani, die in 2008 voor 16,25 miljoen euro van Heerenveen naar Ajax was gegaan.

Daley Blind en zijn tweede periode bij Ajax

Ajax en Blind kwamen overeen dat hij vanaf het seizoen 2018/2019 in principe vier seizoenen lang opnieuw voor de Amsterdamse club uit zou komen. Het was een spraakmakende transfer, temeer omdat die in de transferzomer van 2018 meteen vragen opriep over zowel de ambities van Blind als die van Ajax.

Betekende de terugkeer van Blind dat hij op de betrekkelijk jonge leeftijd van 28 tevreden op het oude nest wilde blijven, en al aan het afbouwen was? Hij was nog fit genoeg om enkele jaren in een meer uitdagende competitie te kunnen voetballen. Het niveau van de Nederlandse competitie lag beduidend lager dan dat van de Engelse, en je zou dus gerust kunnen stellen dat de terugkeer naar Ajax in sportief opzicht een grote stap terug was.

Of geloofde Blind dat hij met zijn jeugdclub weer kon aanhaken bij de Europese (sub)top? De Amsterdamse club leek in 2018 na jaren van oppotten en sparen eindelijk overstag te gaan onder de steeds luider wordende roep om het kapitaal op het veld te zetten. Met het aantrekken van Blind, maar ook onder anderen Tadic, Labyad en Bandé leek Marc Overmars, directeur Spelerszaken, eindelijk gehoor te geven aan die oproep en wat dieper in de goedgevulde portemonnee te tasten.
© 2018 - 2019 Salo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Danny Blind, carrière als speler en trainerDanny Blind, carrière als speler en trainerDirk Fransiscus (Danny) Blind is een van de meest succesvolle clubvoetballers aller tijden. Als speler van Ajax wist Dan…
Speelschema, speeldata en uitslagen Ajax seizoen 2018/19Speelschema, speeldata en uitslagen Ajax seizoen 2018/19Doordat Ajax in 2017/2018, in een vrij teleurstellend seizoen, als tweede eindigde in de Eredivisie, vier punten achter…
Ajax 2012 & 2013: Eindelijk weer winst voor AjaxAjax 2012 & 2013: Eindelijk weer winst voor AjaxAjax stond in 2012 voor de derde achtereenvolgende maal in de eindstrijd van de Johan Cruijff Schaal. Na tweemaal verlie…
Bronnen en referenties
  • https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/daley-blind-tekent-voor-vier-jaar-bij-ajax-ik-ben-super-gretig~a27abe8f/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Daley_Blind

Reageer op het artikel "Daley Blind van Manchester United terug naar Ajax"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Salo
Gepubliceerd: 26-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!