InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Wedstrijden Primera División in de Verenigde Staten

Wedstrijden Primera División in de Verenigde Staten

Wedstrijden Primera División in de Verenigde Staten Met ingang van het seizoen 2018/2019 worden enkele wedstrijden uit de Spaanse Primera División gespeeld in de Verenigde Staten, zo veel is contractueel vastgelegd door La Liga en het Amerikaanse entertainmentbedrijf Relevent. Om welke wedstrijden het gaat is niet meteen bekendgemaakt. De Spaanse voetbalbond en de clubs hebben verontwaardigd gereageerd op het sluiten van het contract met Relevent. Er waren plannen om de wedstrijd Girona - FC Barcelona in Miami te laten spelen maar hiervoor werd geen toestemming gegeven door de Spaanse voetbalbond.

Primera División in Amerika


Primera División vanaf 2018/2019 ook in de Verenigde Staten

Sinds jaar en dag speelt elk team in vrijwel elke voetbalcompetitie wereldwijd elk seizoen twee keer tegen de andere clubs uit dezelfde competitie: één keer thuis en één keer uit. Alleen in enkele kleine competities wordt meerdere keren tegen elke tegenstander gespeeld. In de Primera División - de hoogste divisie in Spanje - speelt men normaal ook 38 wedstrijden per jaar waarvan de helft thuis en de andere helft uit wordt afgewerkt. Hier komt echter vanaf het seizoen 2018/2019 verandering in: diverse wedstrijden worden dan in de Verenigde Staten gespeeld, zo is althans het plan. La Liga Santander - zoals de Primera División officieel heet - heeft dit contractueel afgesproken met entertainmentbedrijf Relevent. Dit is hetzelfde bedrijf dat ook achter de Champions Cup zit; een oefentoernooi dat jaarlijks in de zomer wordt gespeeld in de Verenigde Staten, waaraan ook diverse Europese topclubs deelnemen. Het contract dat de bepaling bevat dat diverse wedstrijden in de Verenigde Staten gespeeld zullen gaan worden heeft een looptijd van vijftien jaar.

Concurrentie met de Engelse Premier League

De Spaanse voetbalbond heeft aangegeven dat deze opmerkelijke beslissing genomen is in een poging om de concurrentie met de Engelse Premier League aan te kunnen blijven gaan. De Engelse competitie genereert al jarenlang een stuk meer geld dan de Spaanse, ondanks dat de Spaanse clubs sinds het begin van de 21ste eeuw veel beter gepresteerd hebben in de Champions League en Europa League. De Premier League heeft een contract met de Amerikaanse omroep NBC. Dat betaalt verspreid over zes jaar in totaal 1 miljard dollar voor de uitzendrechten van wedstrijden uit de Engelse competitie. In een poging meer geld uit de wedstrijden te slepen heeft La Liga het competitieschema voor het seizoen 2018/2019 al ingrijpend veranderd. Zo worden de wedstrijden verspreid over meer dagen en tijden dan in voorgaande jaren.

Welke wedstrijden worden in de Verenigde Staten gespeeld?

Bij de bekendmaking van het feit dat er Primera División wedstrijden in de Verenigde Staten gespeeld gaan worden (in augustus 2018) werd niet direct bekendgemaakt om welke wedstrijden het gaat. Wel werd de verwachting uitgesproken dat het in ieder geval zal gaan om enkele wedstrijden van de Spaanse topclubs zoals FC Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid, simpelweg omdat hiervoor in Amerika de meeste interesse bestaat. De eerste wedstrijd zou daarbij in de winter moeten worden gespeeld in Miami, Florida. Daarbij was het nagenoeg uitgesloten dat El Clásico - de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid - aan de andere kant van de oceaan gespeeld gaat worden. Deze 'wedstrijd van het jaar' zouden de clubs hun eigen trouwe supporters niet willen onthouden. De Spaanse voetbalbond heeft een verzoek besproken om de wedstrijd Girona - FC Barcelona in januari 2019 in Miami te spelen maar dit is afgewezen.

Zodra bekend is gemaakt welke wedstrijden in de Verenigde Staten zullen worden gespeeld wordt dit hier getoond.

Protest van de clubs

Het aangaan van de overeenkomst die maakt dat wedstrijden uit de Spaanse competitie in Amerika gespeeld gaan worden heeft zowel de Spaanse voetbalbond als de spelersvakbond verrast. Zij blijken niet gekend te zijn in deze beslissing. Vrijwel direct na de bekendmaking kondigden diverse clubs aan niet blij te zijn met het besluit. Niet alleen vinden zij de belasting van de intercontinentale reizen midden in de competitie te groot, ook vinden zij dit oneerlijk tegenover hun eigen supporters die de wedstrijden dan niet bij kunnen wonen. De beslissing is bovendien pas bekendgemaakt nadat voor het seizoen 2018/2019 al seizoenkaarten verkocht waren. Seizoenkaarthouders die normaal zeventien thuiswedstrijden per jaar te zien krijgen, krijgen hierdoor mogelijk minder wedstrijden te zien voor hun duurbetaalde seizoenkaarten.

Spelen op vreemde bodem niet nieuw

Dat een wedstrijd tussen twee clubs uit dezelfde competitie in het buitenland wordt afgewerkt is niet uniek. Zo werd bijvoorbeeld het duel om de Spaanse Super Cup (Supercopa de España) in 2018 nog afgewerkt in Marokko. Het duel tussen de Spaanse landskampioen en bekerwinnaar - in 2018 FC Barcelona en Sevilla FC - wordt al sinds de invoering van de competitie in 1982 gespeeld over twee duels, waarbij beide teams één maal thuis spelen. In 2018 is voor het eerst gekozen voor een competitie over één duel dat op neutraal terrein wordt afgewerkt. In 2018 werd de wedstrijd gespeeld in het Stade Ibn Batouta in Tanger, Marokko. Met name Sevilla FC was niet te spreken over deze beslissing. Het duel dat de club normaliter thuis zou afwerken was namelijk inbegrepen bij de prijs voor de reeds verkochte seizoenkaarten. Volgens Sevilla werd met de beslissing vooral gehandeld naar de wensen van FC Barcelona, dat in verband met diverse oefenverplichtingen voorafgaand aan de competitie al een druk speelschema had.
© 2018 - 2019 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
El Clásico: dé voetbalwedstrijd van het jaarEl Clásico: dé voetbalwedstrijd van het jaarDe meest beladen wedstrijden van het jaar zijn die tussen FC Barcelona en Real Madrid. De onderlinge wedstrijden worden…
La Primera Division 2008-2009: eindstand en statistiekenFC Barcelona won voor de 19de keer het landskampioenschap van Spanje. Hieronder de eindstand en statistieken van het sei…
WK Voetbal 1950Na 12 jaren was er in 1950 dan eindelijk weer een WK om te organiseren, de reden hiervan was de oorlog die tussen 1940 e…
Speelschema Real Madrid 2014-2015 (programma en selectie)Speelschema Real Madrid 2014-2015 (programma en selectie)Speelschema, programma en wedstrijdselectie van Real Madrid (Spanje) in het seizoen 2014-2015. De wedstrijden worden ges…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema basketbalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema basketbalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema basketbal. Van 28 juli tot en met 12 augustus 2012 zullen er basketbalwedstri…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: La Liga, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nos.nl/artikel/2246327-de-primera-division-in-new-york-of-la-het-gaat-gebeuren.html
  • https://www.ad.nl/buitenlands-voetbal/spaanse-bond-wil-competitieduels-in-de-vs-laten-spelen~a90cb149/
  • https://www.vi.nl/nieuws/spaanse-spelersvakbond-hekelt-plan-la-liga-over-duels-in-de-verenigde-staten
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2018%E2%80%9319_La_Liga#Matches_outside_Spain

Reageer op het artikel "Wedstrijden Primera División in de Verenigde Staten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 08-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!