InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Noord-Ierland - Nederland, live op tv en livestream (2019)

Noord-Ierland - Nederland, live op tv en livestream (2019)

Noord-Ierland - Nederland, live op tv en livestream (2019) Op zaterdag 16 november 2019 speelt Oranje een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Deze twee teams zitten in de kwalificatiecyclus voor het EK voetbal 2020 in poule C. De wedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze kwalificatiewedstrijd van Oranje via een livestream bekijken.

Nederland

Oranje op WK's voetbal

Hoe ziet de erelijst van het Nederlands voetbalteam eruit? Tien keer deed Oranje mee aan het WK voetbal. Drie keer behaalde Nederland de tweede plaats (1974, 1978 en 2010), één keer werden de Nederlanders derde (in 2014) en één keer vierde (in 1998). Daarmee is Nederland in theorie het succesvolste land van alle landen die nog nooit de wereldtitel hebben gewonnen.

Oranje op EK's voetbal

Negen keer deed Oranje mee aan het EK voetbal. Eén keer slaagde het Nederlands elftal erin om het Europees kampioenschap te winnen. Dat was in 1988, toen het EK voetbal plaatsvond in West-Duitsland. In de finale van dat Europees kampioenschap versloeg Nederland de Sovjet-Unie met 2-0, dankzij doelpunten van Gullit en Van Basten.

Oranje op de Olympische Spelen

Acht keer deed Nederland mee aan het Olympisch voetbaltoernooi. De eerste keer was in 1908. Nederland heeft drie keer een Olympische voetbalmedaille gewonnen. In 1908, 1912 en 1920 won het Nederlands team de bronzen medaille.

Noord-Ierland

In 1921 vond de politieke splitsing van Ierland plaats. Het grootste deel van het eiland werd toen een nieuw onafhankelijk land, dat oorspronkelijk de Ierse Vrijstaat heette. (Later werd dat de Republiek Ierland.) Hiertoe behoorden vooral de gebieden die overwegend katholiek waren.

Een kleiner deel van het eiland bleef echter een onderdeel van Groot-Brittannië. Dit deel in het noordoosten, waar veel protestanten woonden, kreeg als naam Noord-Ierland. Net als de andere onderdelen van Groot-Brittannië, zoals Wales, Engeland en Schotland, kreeg ook Noord-Ierland een eigen nationaal voetbalelftal. In februari 1921 speelde Noord-Ierland zijn eerste officiële interland. De tegenstander was Schotland. Noord-Ierland verloor deze wedstrijd in Belfast met 0-2.

Erelijst Noord-Ierland

Het Noord-Ierse voetbalelftal heeft zich in de loop der jaren drie keer gekwalificeerd voor het eindtoernooi van het WK voetbal. De eerste deelname in 1958 is het succesvolste WK uit de historie van het Noord-Ierse voetbal. Het team van Noord-Ierland behaalde dat jaar de kwartfinales. In 1982 nam Noord-Ierland voor de tweede keer deel, dat jaar werden ze uitgeschakeld in de tweede ronde. In 1986 namen de Noord-Ieren voor de derde keer deel aan het WK voetbal. Dat jaar werden ze reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Slechts één keer nam Noord-Ierland deel aan het EK voetbal: in 2016. Bij dat EK werd Noord-Ierland uitgeschakeld in de achtste finale.

George Best

De beste Noord-Ierse speler aller tijden is zonder twijfel George Best (1946-2005). Volgens velen behoort hij zelfs tot 's werelds allerbeste voetballers aller tijden. Hij maakte vooral furore bij Manchester United. Met het Noord-Ierse nationale team was hij heel wat minder succesvol: in z'n hele carrière heeft Best nooit met Noord-Ierland op een eindtoernooi (EK of WK gespeeld).

Kwalificatiecyclus EK voetbal 2020

Noord-Ierland en Nederland zitten bij de kwalificatie voor het EK voetbal 2020 in groep C, samen met Duitsland, Wit-Rusland en Estland. De beste twee landen in de eindstand van deze poule kwalificeren zich automatisch voor het EK voetbal 2020. De kwalificatiewedstrijden van de poulefase worden allemaal in 2019 gespeeld. Daarna volgen er in het voorjaar van 2020 nog playoffs waarin eveneens plekken op het EK kunnen worden verdiend. De eerstvolgende poulewedstrijd na het duel tegen Noord-Ierland is de wedstrijd Nederland-Estland (19 november).

Selectie Oranje voor de interland tegen Noord-Ierland

 • Keepers: Cillessen (FC Valencia), Bizot (AZ) en Zoet (PSV). Oorspronkelijk zat Vermeer (Feyenoord) ook in deze selectie, maar wegens een blessure moest hij afzeggen. Hij werd vervangen door Bizot.
 • Verdedigers: Aké (Bournemouth), Van Dijk (Liverpool FC), Van Aanholt (Crystal Palace), Dumfries (PSV), Blind (Ajax), De Ligt (Juventus), Veltman (Ajax) en De Vrij (Inter).
 • Middenvelders: Frenkie de Jong (FC Barcelona), Wijnaldum (Liverpool FC), Pröpper (Brighton & Hove Albion), Van de Beek (Ajax), Strootman (Marseille) en De Roon (Atalanta).
 • Aanvallers: Depay (Olympique Lyonnais), Babel (Galatasaray), Stengs (AZ), Weghorst (Wolfsburg), Berghuis (Feyenoord), Boadu (AZ), Luuk De Jong (FC Sevilla) en Promes (Ajax).

Persconferenties Ronald Koeman live op 12 november en 15 november

Persconferentie 12 november 2019 live op tv en livestream

Voorafgaand aan deze interland geeft bondscoach Ronald Koeman twee persconferenties. Op dinsdag 12 november houdt Koeman zijn eerste persconferentie over de wedstrijd van Nederland tegen Noord-Ierland. Die persconferentie is live op tv te zien op de zender FOX Sports 1. Ook kan men dit duel via een gratis livestream bekijken bij de NOS. Voor abonnees van FOX Sports is het ook mogelijk om deze persconferentie via een livestream te bekijken op de FOX Sports Go App. Abonnees van interactieve tv bij KPN kunnen deze persconferentie ook per livestream op de iTV-app bekijken op het digitale kanaal 14. De live-uitzending van de persconferentie begint om circa 15u40.

Persconferentie 15 november 2019 live op tv en livestream

De tweede persconferentie voor de EK-kwalificatiewedstrijd Noord-Ierland - Nederland geeft Koeman op vrijdag 15 november 2019. Deze is ook weer via een gratis livestream te zien bij de NOS. Ook is die persconferentie weer live op tv en per livestream te zien bij FOX Sports 1. De live-uitzendingen van die tweede persconferentie beginnen op vrijdag 15 november om circa 17u55.

Wedstrijdinfo wedstrijd op 16 november 2019

Het duel werd gespeeld in het stadion van Windsor Park te Belfast. Hoe laat was de aftrap? De aftrap van Noord-Ierland - Nederland was op zaterdag 16 november om 20u45 (Nederlandse tijd, het was toen 19u45 plaatselijke tijd in het Noord-Ierse Belfast). De scheidsrechter was Marciniak uit Polen.

Uitslag Nederland - Noord-Ierland: 0-0

Het duel eindigde in een 0-0 gelijkspel. In de 32e minuut miste Davis (Noord-Ierland) een penalty.

Gele kaarten:

 • Noord-Ierland: Davis en Dallas
 • Nederland: De Roon en Veltman

Opstelling Noord-Ierland (en wissels)

Peacock-Farrell, C. Evans (McGinn/70), Cathcart, J. Evans, Lewis (Thompson/81), McNair, Davis, Saville (Smith/58), Dallas, Magennis en Whyte.

Opstelling Nederland (en wissels)

Cillessen, Veltman, De Ligt, Van Dijk, Blind, De Roon (Pröpper/36), Van de Beek, Frenkie de Jong, Berghuis (Luuk de Jong/65), Babel (Aké/90) en Promes.

Live op tv: Noord-Ierland - Nederland (16 november 2019)

Live op tv in Nederland (NOS): welke zender?

De Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport) heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) voor de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje. De live tv-uitzending van de wedstrijd vindt plaats op de zender Nederland 3 (NPO3).

Hoe laat?

Hoe laat begint de live tv-uitzending van Noord-Ierland - Nederland? Op NPO1 is om 19u45 al een kort stukje voorbeschouwing te zien (voorafgaand aan het 8 Uur Journaal). Die voorbeschouwing wordt vervolgens voortgezet het internet (via een livestream).

De reguliere live tv-uitzending begint vervolgens om 20u15 op NPO3. De aftrap van deze interland is live te zien om 20u45. Op die avond van 16 november 2019 zendt de NOS deze wedstrijd ook live uit via Radio 1 (bij Langs de Lijn). Verder kan men dit duel bij de NOS ook live volgen via teletekst, via hun livestream (meer info: zie verderop) en via de livetickter (live-blog) op hun website. De eerstvolgende interland van Oranje die men live op televisie uitzendt is hierna Nederland-Estland (19 november).

Live op tv in België: Eleven Sports

In België wordt dit kwalificatieduel van Nederland tegen de Noord-Ieren op 16 november 2019 live op televisie uitgezonden door Eleven Sports. Dit is een sportomroep die in België niet in het standaardpakket zit; men kan hun zenders alleen ontvangen indien men een aanvullend zenderpakket heeft. Dat kan door een zenderpakket direct bij Eleven Sports te kopen, maar ook is het mogelijk om een zenderpakket bij Telenet Play Sports te kopen. Wie namelijk een tv-abonnement heeft op Telenet Play Sports, kan daarbij als bonus ook drie tv-zenders van Eleven ontvangen. De live tv-uitzending van deze interland van Oranje begint bij hen om 20u35. Ook de overige kwalificatiewedstrijden van Nederland zenden zij live op tv (en online via een livestream) uit.

Livestream Noord-Ierland - Nederland (16 november 2019)

Gratis livestream NPO

Behalve op tv, worden de kwalificatiewedstrijden van Nederland ook allemaal op het internet live uitgezonden op een livestream. De officiële livestream is geheel gratis voor kijkers in Nederland. Deze livestream bevindt zich op de website van de NOS. Ook is die gratis livestream op de wedstrijddag te vinden op de NOS-app. Via de gratis livestream kan men niet alleen de wedstrijd, maar ook de voorbeschouwing bekijken. De livestream is online zelfs wat langer dan op tv. De voorbeschouwing begint op de livestream al om 19u45. De wedstrijd van Oranje tegen Noord-Ierland is op de livestream te zien vanaf 20u45. Enkele dagen later kan men via een gratis livestream ook kijken naar de interland Nederland-Estland (19 november).

Livestream via Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om deze interland van Nederland via een livestream op de Go App (online tv) op 16 november te bekijken. Dit is een dienst waarmee klanten van Ziggo online (per livestream) naar tv-zenders kunnen bekijken. Elke livestream (en dus ook de stream van deze interland op 16 november) is via die app te bekijken in de hele EU. Zo'n livestream op deze app is te bekijken door iedereen die een abonnement heeft op digitale tv bij Ziggo.

Livestream NPO Start

Het is ook mogelijk om deze interland van Oranje via een gratis livestream bij NPO Start te bekijken. Bij die dienst kan men via een gratis livestream naar zenders van de NPO kijken, waaronder de zender waarop deze interland wordt uitgezonden. Deze gratis livestream is wel geo-restricted. Buiten Nederland kan men NPO Start niet gratis gebruiken om per livestream naar tv te kijken. Als men de livestream van deze tv-zender op een smartphone of tablet wil bekijken, dan kan men daarvoor de NPO Start-app gebruiken. Indien men die gratis livestream op een desktop computer of laptop wil bekijken, dan kan dat op de website van NPO Start.

Livestream iTV

Voor klanten van KPN is het mogelijk om per livestream tv te kijken op de iTV-app. Daarmee kan men dus ook per livestream naar deze interland van Oranje kijken. Om via die app per livestream tv te kunnen kijken dient men een abonnement op Interactieve Tv te hebben bij KPN. Elke livestream op die app (en dus ook van deze zender van de NPO) is niet alleen in Nederland te bekijken. Net als bij de Go App van Ziggo kan men ook via deze app per livestream tv kijken in de gehele EU. De livestream van iTV is geoptimaliseerd voor het bekijken van tv op een smartphone. (Ook is die app zeer bruikbaar om een livestream op een tablet te bekijken.) Klanten van KPN die deze interland van Oranje op 16 november 2019 daarentegen liever op een desktop computer, laptop of notebook bekijken, kunnen daarvoor beter inloggen op de site van Interactieve Tv van KPN. Ook de livestream op die site van deze live tv-uitzending van de wedstrijd tussen Noord-Ierland en Nederland is in de hele EU te zien.

Livestream via Play Sports (hele EU)

Het is ook mogelijk om dit duel via een livestream bij Play Sports te bekijken. Bij hen kan men namelijk online per livestream ook naar de zenders van Eleven Sports kijken. Het kwalificatieduel Noord-Ierland - Nederland is live op tv te zien bij een zender van Eleven Sports. Men kan deze livestream bekijken indien men een vast abonnement bij die dienst heeft. Het is echter ook mogelijk om een dagpas te kopen, waarmee men een etmaal lang elke livestream van hen kan bekijken. De livestream van Nederland - Noord-Ierland begint op 16 november 2019 om 20u35. Hun livestream van Nederland - Noord-Ierland is in de hele EU te bekijken. Ook de overige EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje zijn per livestream bij hen te zien.

Voorgaande wedstrijd van Nederland tegen Noord-Ierland

De voorgaande kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland werd gespeeld op donderdag 10 oktober 2019. De aftrap was om 20u45. De scheidsrechter bij deze interland was Benoit Bastien uit Frankrijk. Oranje won met 3-1. Er waren 41.348 toeschouwers aanwezig. Dit duel werd in Nederland live op tv en per livestream uitgezonden door de NPO (NOS Studio Sport). Ook was dit duel live op tv en via een livestream te zien bij het Vlaamse Eleven Sports. Eveneens kon men dat duel van Nederland per livestream zien bij Play Sports.

Uitslag Nederland - Noord-Ierland: 3-1

 • Goals Nederland: Depay (80 en 94) en Luuk de Jong (91)
 • Goal Noord-Ierland: Magennis (75)

Gele kaarten:

 • Nederland: Depay
 • Noord-Ierland: Peacock-Farrell, J. Evans en Smith

Opstelling Nederland (en wissels)

Cillessen, Dumfries (Luuk de Jong/78), De Ligt, Van Dijk, Blind, De Roon (Van de Beek/66), Wijnaldum, Frenkie de Jong, Bergwijn, Depay en Babel (Malen/66).

Opstelling Noord-Ierland (en wissels)

Peacock-Farrell, Smith, Cathcart, J. Evans, Ferguson, Dallas, C. Evans (Flanagan/87), McNair, Davis, Saville (Thompson/83) en Lafferty (Magennis/66).

Lees verder

© 2018 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2019: FC Twente-Ajax, live op tv en livestreamVoetbal 2019: FC Twente-Ajax, live op tv en livestreamOp zondag 1 december 2019 spelen AFC Ajax en FC Twente tegen elkaar in de Nederlandse eredivisie. Deze competitiewedstri…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…
Voetbal 2019: Nederland-Estland, live op tv en livestreamVoetbal 2019: Nederland-Estland, live op tv en livestreamNederland en Estland zitten bij de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap voetbal 2020 in groep C. Op dinsda…
Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp vrijdag 10 april 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland tegen Kosovo. Het duel Kosovo-Nederla…
EK voetbal 1988West-Duitsland is het gastland voor het EK van 1988. Dit jaar weet België zich niet te kwalificeren voor de eindronde va…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Iers_voetbalelftal
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Best
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Ireland_national_football_team
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Ireland
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_olympisch_voetbalelftal

Reageer op het artikel "Noord-Ierland - Nederland, live op tv en livestream (2019)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-11-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!