InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbal 2019: Nederland - Noord-Ierland (EK-kwalificatie)

Voetbal 2019: Nederland - Noord-Ierland (EK-kwalificatie)

Voetbal 2019: Nederland - Noord-Ierland (EK-kwalificatie) Nederland zit in de kwalificatiecyclus voor het EK voetbal 2020 in poule C. Op donderdag 10 oktober 2019 speelt Oranje een kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De wedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze kwalificatiewedstrijd van Oranje via een livestream bekijken.

Nederland

Oranje op WK's voetbal

Hoe ziet de erelijst van het Nederlands voetbalteam eruit? Tien keer deed Oranje mee aan het WK voetbal. Drie keer behaalden de Nederlanders de tweede plaats (1974, 1978 en 2010), één keer werden de Nederlanders derde (in 2014) en één keer vierde (in 1998). Daarmee is Nederland in theorie het succesvolste land van alle landen die nog nooit de wereldtitel hebben gewonnen.

Oranje op EK's voetbal

Negen keer deed Oranje mee aan het EK voetbal. Eén keer slaagde het Nederlands elftal erin om het Europees kampioenschap te winnen. Dat was in 1988, toen het EK voetbal plaatsvond in West-Duitsland. In de finale van dat Europees kampioenschap versloeg Nederland de Sovjet-Unie met 2-0, dankzij doelpunten van Gullit en Van Basten.

Oranje op de Olympische Spelen

Acht keer deed Nederland mee aan het Olympisch voetbaltoernooi. De eerste keer was in 1908. Nederland heeft drie keer een Olympische voetbalmedaille gewonnen. In 1908, 1912 en 1920 won het Nederlands team de bronzen medaille.

Noord-Ierland

In 1921 vond de politieke splitsing van Ierland plaats. Het grootste deel van het eiland werd toen een nieuw onafhankelijk land, dat oorspronkelijk de Ierse Vrijstaat heette. (Later werd dat de Republiek Ierland.) Hiertoe behoorden vooral de gebieden die overwegend katholiek waren.

Een kleiner deel van het eiland bleef echter een onderdeel van Groot-Brittannië. Dit deel in het noordoosten, waar veel protestanten woonden, kreeg als naam Noord-Ierland. Net als de andere onderdelen van Groot-Brittannië, zoals Wales, Engeland en Schotland, kreeg ook Noord-Ierland een eigen nationaal voetbalelftal. In februari 1921 speelde Noord-Ierland zijn eerste officiële interland. De tegenstander was Schotland. Noord-Ierland verloor deze wedstrijd in Belfast met 0-2.

Erelijst Noord-Ierland

Het Noord-Ierse voetbalelftal heeft zich in de loop der jaren drie keer gekwalificeerd voor het eindtoernooi van het WK voetbal. De eerste deelname in 1958 is het succesvolste WK uit de historie van het Noord-Ierse voetbal. Het team van Noord-Ierland behaalde dat jaar de kwartfinales. In 1982 nam Noord-Ierland voor de tweede keer deel, dat jaar werden ze uitgeschakeld in de tweede ronde. In 1986 namen de Noord-Ieren voor de derde keer deel aan het WK voetbal. Dat jaar werden ze reeds in de eerste ronde uitgeschakeld. Slechts één keer nam Noord-Ierland deel aan het EK voetbal: in 2016. Bij dat EK werd Noord-Ierland uitgeschakeld in de achtste finale.

George Best

De beste Noord-Ierse speler aller tijden is zonder twijfel George Best (1946-2005). Volgens velen behoort hij zelfs tot 's werelds allerbeste voetballers aller tijden. Hij maakte vooral furore bij Manchester United. Met het Noord-Ierse nationale team was hij heel wat minder succesvol: in z'n hele carrière heeft Best nooit met Noord-Ierland op een eindtoernooi (EK of WK gespeeld).

Kwalificatiecyclus EK voetbal 2020

Noor-Ierland en Nederland zitten bij de kwalificatie voor het EK voetbal 2020 in groep C, samen met Duitsland, Wit-Rusland en Estland. De beste twee landen in de eindstand van deze poule kwalificeren zich automatisch voor het EK voetbal 2020. De kwalificatiewedrijden van de poulefase worden allemaal in 2019 gespeeld. Daarna volgen er in het voorjaar van 2020 nog playoffs waarin eveneens plekken op het EK kunnen worden verdiend.

Opstellingen en Statistieken

Hoe laat begint de wedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland op donderdag 10 oktober 2019? De aftrap is om 20u45.
Voorafgaand aan de wedstrijd tussen Nederland en Noord-Ierland worden hier de opstellingen van beide teams geplaatst. Na afloop vindt u hier de uitslag en statistieken.

Live op tv

De Nederlandse publieke omroep (NOS Studio Sport) heeft de uitzendrechten voor de EK-kwalificatiewedstrijden van Oranje. Zij zenden al deze wedstrijden live op tv uit. Het merendeel van de live-uitzendingen vindt plaats op Nederland 1 (NPO1). Zodra definitief bekend is op welke zender de wedstrijd van Nederland tegen Noord-Ierland live wordt uitgezonden, dan wordt die informatie hier geplaatst.

Livestream Nederland - Noord-Ierland

Behalve op tv, worden de kwalificatiewedstrijden ook allemaal op het internet live uitgezonden op een livestream. De officiële livestream is geheel gratis voor kijkers in Nederland. Deze livestream bevindt zich op de website van de NOS. Ook is die livestream op de wedstrijddag te vinden op de NOS-app. Via de livestream kan men niet alleen de wedstrijd, maar ook de voorbeschouwing bekijken.
© 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep FWK voetbal 2014: Kwalificatie Europa Groep FVan de 53 deelnemende Europese landen aan de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap voetbal 2014 zullen er uiteindeli…
Vrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2018: Noord-Ierland - Nederland, live op tvOp vrijdag 8 juni 2018 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalelftal een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De w…
EK kwalificatie 2016 Groep F programmaEK kwalificatie 2016 Groep F programmaFrankrijk kan in eigen land voor de derde keer de Europese voetbaltitel winnen. Hiermee zou het land naast Duitsland en…
Kwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep F EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep F EuropaKwalificatie WK voetbal 2014: speelschema groep F Europa. In groep F zullen de landen Azerbeidzjan, Israël, Luxemburg, N…
Vrouwenvoetbal 2019: Zuid-Afrika - Nederland live op tvVrouwenvoetbal 2019: Zuid-Afrika - Nederland live op tvOp zaterdag 19 januari 2019 spelen de Oranje Leeuwinnen tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Zuid-Afrika. Dit is e…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Noord-Iers_voetbalelftal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/George_Best
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Ireland_national_football_team
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Northern_Ireland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_olympisch_voetbalelftal

Reageer op het artikel "Voetbal 2019: Nederland - Noord-Ierland (EK-kwalificatie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 03-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!