InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbal 2019: Estland-Nederland (EK-kwalificatie)

Voetbal 2019: Estland-Nederland (EK-kwalificatie)

Voetbal 2019: Estland-Nederland (EK-kwalificatie) Nederland en Estland zitten bij de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap voetbal 2020 in groep C. Op maandag 9 september 2019 speelt Oranje de uitwedstrijd tegen Estland. De kwalificatiewedstrijd Estland-Nederland wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men deze EK-kwalificatiewedstrijd online via een gratis livestream bekijken.

Nederland

De eerste officiële interland van het Nederlands voetbalelftal werd op 30 april 1905 gespeeld in Antwerpen. De tegenstander was België. Eddy de Neve was in de 80e minuut van die wedstrijd de eerste Nederlander die een goal voor Oranje scoorde. Vervolgens was in de 86e minuut Ben Stom de eerste Nederland die tijdens een interland een eigen goal scoorde. In eerste instantie eindigde die allereerste 'derby der lage landen' in een gelijkspel: 1-1 na 90 minuten. Daarna volgde er echter een verlenging, waardoor Nederland uiteindelijk met 1-4 won.

Records

Wat zijn anno 2018 de records van Oranje? De grootste zege die Nederland ooit behaalde in een interland was een overwinning van 11-0 op San Marino. De grootste nederlaag van het Nederlands team was een 12-2 verlies tegen het Engelse nationale amateurteam op 21 december 1907.

De recordinternational van Nederland is Wesley Sneijder (134 interlands). De topscorer aller tijden is Robin van Persie (50 goals). De hoogste plek die Oranje ooit op de FIFA-ranking behaalde was de eerste plek (in augustus 2011). De laagste klassering was de 36e plek (in augustus 2017).

Estland

In oktober 1920 speelde Estland zijn eerste officiële interland. De tegenstander was Finland. Estland verloor met 6-0. In 1928 boekte Estland grootste overwinning uit zijn voetbalhistorie: ze wonnen met 6-0 van Litouwen. In 1922 leed Estland z'n grootste nederlaag: met 10-2 was Finland toen van Estland.

In 1940 werd Estland geannexeerd door de Sovjet-Unie van Jozef Stalin, met als gevolg dat het ruim een halve eeuw geen onafhankelijk land meer was en dus ook geen officieel nationaal elftal had. (Er was wel enige tijd een officieus nationaal team, dat vooral tegen overige Sovjet-republieken speelde, maar deze wedstrijden golden niet als officiële interlands.)

Opnieuw onafhankelijk

In 1991 viel de Sovjet-Unie uit elkaar en werd Estland officieel weer onafhankelijk. Datzelfde jaar speelde het onafhankelijke Estland weer z'n eerste interlands. Mede vanwege praktische redenen werd dit team nog niet officieel door de FIFA erkend en gelden deze wedstrijden niet als officiële interlands. In de loop van 1992 kwam de inschrijving bij de FIFA alsnog in orde en in juni van dat jaar speelde Estland eindelijk weer, voor het eerst sinds ruim een halve eeuw, een officiële interland. De tegenstander was Slovenië, dat net onafhankelijk was geworden en tegen Estland z'n eerste officiële interland aller tijden speelde.

Estland is nooit een erg succesvol voetballand geworden. Het heeft zich nooit geplaatst voor een WK of EK voetbal. Een bekende speler uit Estland was Andres Oper. Deze aanvaller speelde in Nederland voor Roda JC en ADO Den Haag. Oper beëindigde zijn carrière in 2014. Hij heeft in totaal 134 interlands voor Estland gespeeld en scoorde daarin 38 keer. Daarmee is hij de topscorer aller tijden van Estland.

Nederlandse bondscoaches in Estland

Estland heeft twee keer een Nederlandse bondscoach gehad. Van november 2000 tot september 2004 was Arno Pijpers bondscoach ven Estland. Hij werd opgevolgd door Jelle Goes, die bondscoach was van oktober 2005 tot juni 2007.

Kwalificatie EK voetbal 2020

Nederland en Estland zitten bij de kwalificatie voor het EK voetbal 2020 in poule C. De overige landen in deze poule zijn Duitsland, Noord-Ierland en Wit-Rusland. Alle groepswedstrijden worden gespeeld in het kalenderjaar 2019. De achtste en laatste poulewedstrijd voor Oranje is de thuiswedstrijd tegen Estland die op dinsdag 19 november wordt gespeeld.

Opstellingen en statistieken

Met welke opstelling speelt Oranje? Hoe ziet de opstelling van Estland eruit? Voorafgaand aan de wedstrijd van Nederland en Estland worden hier de opstellingen van beide ploegen geplaatst. Na afloop worden hier de uitslagen en statistieken geplaatst. Hoe laat begint deze kwalificatiewedstrijd? De aftrap van de match Estland-Nederland is om 20u45.

Live op tv

De kwalificatiewedstrijden van Oranje voor het EK voetbal 2020 worden allemaal live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). De live tv-uitzendingen vinden meestal plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Soms vindt om praktische redenen een live-uitzending van een kwalificatiewedstrijd echter plaats op de zender Nederland 3 (NPO3). Zodra er meer info bekend is over de live tv-uitzendingen, dan wordt hier onder meer gemeld hoe laat de uitzendingen beginnen.

Livestream Nederland-Estland

De live-uitzendingen van Oranje zijn ook online via een livestream te volgen. Met zo'n stream kan men de wedstrijd op een computer of smartphone live bekijken. Er wordt door de NOS bij elke wedstrijd een gratis livestream beschikbaar gesteld. Die livestream is te vinden op de website van de NOS. Daarnaast is de livestream op de dag van de interland ook te vinden op de NOS-app. De livestream van de NOS bij dergelijke voetbalinterlands is wel geo-restricted. Dat houdt in dat men officieel alleen in Nederland naar de livestream van de NOS kan kijken.
© 2018 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK vrouwenvoetbal 2021: kwalificatiewedstrijden NederlandEK vrouwenvoetbal 2021: kwalificatiewedstrijden NederlandIn het najaar van 2019 begint de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2021. Nederland zit bij dit kwalificatiet…
Voetbal 2019: Nederland - Noord-Ierland (EK-kwalificatie)Voetbal 2019: Nederland - Noord-Ierland (EK-kwalificatie)Nederland zit in de kwalificatiecyclus voor het EK voetbal 2020 in poule C. Op donderdag 10 oktober 2019 speelt Oranje e…
EK voetbal 2020 - live op tv en livestreamEK voetbal 2020 - live op tv en livestreamHet EK voetbal 2020 begint op 12 juni 2020. De finale wordt gespeeld op 12 juli 2020. De Nederlandse publieke omroep NPO…
Formule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamFormule 1: GP van China 2019, live op tv en livestreamOp zondag 14 april 2019 wordt in Shanghai de zestiende editie van de F1 Grand Prix van China verreden. Dit is de derde r…
WK 2019: Nederland  Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamWK 2019: Nederland Nieuw-Zeeland, live op tv en livestreamOp dinsdag 11 juni 2019 speelt Nederland op het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal tegen Nieuw-Zeeland. Dit is voor beid…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Estisch_voetbalelftal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Baltische_Beker
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Andres_Oper

Reageer op het artikel "Voetbal 2019: Estland-Nederland (EK-kwalificatie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 03-12-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!