InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbal 2019: Wit-Rusland - Nederland, live tv en livestream

Voetbal 2019: Wit-Rusland - Nederland, live tv en livestream

Voetbal 2019: Wit-Rusland - Nederland, live tv en livestream Nederland voetbalt op zondag 13 oktober 2019 tegen Wit-Rusland. Deze wedstrijd is een onderdeel van de kwalificatiecyclus voor het Europees kampioenschap voetbal 2020. De kwalificatiewedstrijd van Oranje wordt live op tv uitgezonden. Ook is de interland Wit-Rusland - Nederland online via een livestream te bekijken.

Nederland

Oranje deed in 1976 pas voor het eerst mee aan het Europees kampioenschap voetbal. Het EK was in die tijd qua opzet nog een heel klein toernooi, waaraan slechts vier landen deelnamen. Oranje eindigde op dat toernooi als derde. In 1980 deden er acht landen mee aan het EK voetbal. Bij die editie werd Nederland in de eerste ronde uitgeschakeld.

De derde deelname van Nederland aan een EK voetbal was in 1988. Dat was het succesvolste eindtoernooi aller tijden van Oranje: Nederland pakte de eindzege door in de finale met 2-0 de Sovjet-Unie te verslaan. Ruud Gullit en Marco van Basten scoorden in die finale; Hans van Breukelen stopte een penalty.

Nederland haalde bij latere deelnames drie keer de halve finale van het EK voetbal: in 1992, 2000 en 2004. Twee keer werd Nederland in de kwartfinale uitgeschakeld: in 1996 en 2008. Bij het EK voetbal van 2012 werd Nederland al in de eerste ronde (groepsfase) uitgeschakeld. Bij het EK van 2016 slaagde Nederland er niet eens in om zich voor het eindtoernooi te kwalificeren. Die mislukte kwalificatiecyclus was het eerste deel van een grote duistere periode van het Nederlandse voetbal. Vervolgens slaagde Nederland er ook niet in om zich voor het WK voetbal van 2018 te plaatsen. Daarna begon Oranje echter aan een wederopstanding, onder meer met grote successen in de Nations League.

Wit-Rusland (Belarus)

In 1991 viel de Sovjet-Unie uit elkaar. De verschillende deelstaten van de Sovjet-Unie verklaarden zich toen onafhankelijk. Daartoe behoorde ook Wit-Rusland. Met ingang van 1992 had Wit-Rusland ook een eigen nationaal voetbalelftal. De eerste interland die zij speelden was Litouwen - Wit-Rusland op 20 juli 1992. Deze wedstrijd tussen de beide ex-Sovjetrepublieken eindigde in een 1-1 gelijkspel.

De grootste overwinning (in cijfers) die Wit-Rusland ooit heeft behaald was een 6-1 zege op Tadzjikistan in september 2014. De grootste nederlaag leed Wit-Rusland in juni 2003. De Wit-Russen verloren toen met 5-0 van Oostenrijk.

Geen groot eindtoernooi

Wit-Rusland is er nooit in geslaagd om zich te plaatsen voor een groot eindtoernooi (WK of EK voetbal). Toch heeft het land in de loop der jaren wel diverse malen goede prestaties geleverd tegen toplanden. Beroemd is bijvoorbeeld de zege van Wit-Rusland op Nederland (met 1-0) tijdens de kwalificatiecyclus voor het EK van 1996.

Het Wit-Russische team is vaak een stugge ploeg, maar het is ook een zeer onvoorspelbaar elftal. Opvallend was bijvoorbeeld de kwalificatiecyclus voor het WK van 2018. Wit-Rusland begon sterk met onder meer een gelijkspel tegen Frankrijk en een zege op Bulgarije. Vervolgens verloren de Wit-Russen echter van Luxemburg. Uiteindelijk ging het allemaal mis en eindigde Wit-Rusland als laatste in de poule.

Wit-Rusland of Belarus?

Internationaal noemt men dit land meestal Belarus. In Nederland gebruikt men echter vaak de benaming Wit-Rusland, wat een letterlijke vertaling is van het woord Belarus. Toch wordt ook in Nederland regelmatig de benaming Belarus gebruikt. Geen van de beide benamingen van het land is officieel fout.

Kwalificatie EK voetbal 2020

Bij de kwalificatiecyclus voor de Europese kampioenschappen voetbal 2020 zijn Nederland en Wit-Rusland ingedeeld in groep C, samen met Duitsland, Noord-Ierland en Estland. Alle groepswedstrijden worden gespeeld in 2019. De twee beste ploegen uit de eindstand van de poule plaatsen zich voor het Europees kampioenschap voetbal 2020.

Selectie van Nederland voor de interland tegen Wit-Rusland

 • Keepers: Cillessen (FC Valencia), Bizot (AZ) en Vermeer (Feyenoord).
 • Verdedigers: Aké (Bournemouth FC), Van Dijk (Liverpool FC), Blind (AFC Ajax), De Ligt (Juventus), Dumfries (PSV), Van Aanholt (Crystal Palace), De Vrij (Inter) en Veltman (AFC Ajax)
 • Middenvelders: Frenkie de Jong (FC Barcelona), Wijnaldum (Liverpool FC), Strootman (Marseille), De Roon (Atalanta), Van de Beek (AFC Ajax).
 • Aanvallers: Depay (Olympique Lyon), Berghuis (Feyenoord), Malen (PSV), Promes (AFC Ajax), Babel (Galatasaray), Bergwijn (PSV) en Luuk De Jong (Sevilla).

Wedstrijdinfo Wit-Rusland - Nederland (13 oktober 2019): Uitslag en statistieken

De aftrap was op 13 oktober om 18u00[ (Nederlandse tijd). De scheidsrechter bij deze EK-kwalificatiewedstrijd was Anastasios Sidiropoulos uit Griekenland. De wedstrijd werd gespeeld in het Dinamostadion te Minsk. Bij Oranje kon Memphis Depay wegens blessureleed deze wedstrijd niet spelen.

Uitslag Wit-Rusland - Nederland: 1-2

 • Wit-Rusland: Dragoen (53)
 • Nederland: Wijnaldum (32 en 41)

Gele kaarten:

 • Wit-Rusland: Bachar, Stasevitsj, Martynovitsj, Jablonski en Naoemov.
 • Nederland: geen

Opstelling Wit-Rusland (en wissels)

Goetor, Veretilo, Martynovitsj, Naoemov, Poljakov, Kovaljov (Skavysj/60), Dragoen, Jablonski, Bachar (Ngome/70), Stasevitsj en Laptev (Shevchenko/83).

Opstelling Nederland (en wissels)

Cillessen, Veltman, De Ligt, Van Dijk, Blind, Van de Beek (De Roon/67), Frenkie de Jong, Wijnaldum, Bergwijn (Babel/89), Malen en Promes (Luuk de Jong/67).

Live op tv: Wit-Rusland - Nederland op 13 oktober 2019

De uitzendrechten (live tv en livestream) van de EK-kwalificatie is in handen van de Nederlandse publieke omroep (NPO - NOS Studio Sport). De kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Wit-Rusland wordt op zondag 13 oktober 2019 door hen live op tv uitgezonden.

Hoe laat? Welke zender?

Hoe laat begint deze live tv-uitzending en op welke zender vindt deze plaats? De uitzending vindt plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). De voorbeschouwing begint om 17u30. De aftrap is om 18u00.

Livestream Wit-Rusland - Nederland op 13 oktober 2019

Gratis livestream

Er is ook een gratis livestream van de kwalificatiewedstrijden van Oranje online beschikbaar. Met zo'n livestream kan men op een computer (of smartphone) bijvoorbeeld naar de wedstrijd tussen Nederland en Wit-Rusland kijken. Deze gratis livestream vindt men op de wedstrijddag (zondag 13 oktober) op de website van de NOS. Ook kan men de livestream bekijken via de NOS-app. De livestream op de site is vooral bedoeld voor mensen die deze interland op een desktop computer of laptop willen bekijken. De livestream op de app is geoptimaliseerd voor het gebruik op een smartphone of tablet. Elke gratis livestream van de NOS bij een interland van Oranje is officieel overigens 'geo-restricted'. Men mag deze gratis livestream van Wit-Rusland - Nederland alleen in Nederland bekijken. Voor kijkers van buiten Nederland is deze livestream van Wit-Rusland - Nederland op de site (en de app) van de NOS 'geo-blocked' (geblokkeerd). Het is echter wel mogelijk om legaal de live-uitzending van deze wedstrijd buiten Nederland op een andere manier online via een livestream te bekijken, bijvoorbeeld via een stream op een tv-app (zoals de hieronder genoemde Go App), waarmee men in de hele EU tv-uitzendingen kan streamen.

Livestream Go App

Men kan Wit-Rusland - Nederland ook bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Met deze digitale applicatie kan men live naar televisie kijken op bijvoorbeeld een smartphone, tablet of laptop. Hiermee kan men alle zenders van het tv-pakket per livestream bekijken, dus ook de zender waarop Wit-Rusland - Nederland live wordt uitgezonden. Die wedstrijd is immers op 13 oktober live op een zender van de NOS uit hun standaardpakket te zien. De Go-applicatie waarmee men per livestream tv kan kijken is een product van Ziggo. Het is bedoeld voor klanten van digitale tv bij hen. Hun livestream is te bekijken in de gehele EU. Ook in diverse landen buiten de EU kan men op die app per livestream tv kijken, waaronder Noorwegen, Martinique en IJsland.

Livestream NLziet

Er zijn echter ook diverse andere, eveneens legale alternatieven waarmee men op een computer (per livestream) naar Wit-Rusland - Nederland kan kijken. Zo kan men deze EK-kwalificatiewedstrijd ook via een livestream op NLZiet bekijken. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben, om deze livestream van de EK-kwalificatiewedstrijd te kunnen gebruiken. Via de app van NLziet kan men een aantal Nederlandse tv-zenders via een livestream bekijken. Daaronder behoren ook de zenders van de NPO, dus men kan ook per livestream op 13 oktober via de livestream op die app naar Wit-Rusland - Nederland kijken.

Livestream bekijken via NPO Start

De interland van Oranje is daarnaast ook via een legale livestream bijvoorbeeld te bekijken op de app NPO Start. Dit is de streamingdienst van de Nederlandse publieke omroep (NPO). Daarop kan men per livestream naar de zenders van de NPO kijken. Het bekijken van een livestream van de standaardzenders is geheel gratis. Zo'n gratis livestream is echter wel geo-restricted. Dat houdt in dat men zo'n gratis livestream van NPO Start niet in het buitenland mag bekijken.

Livestream iTV

KPN heeft anno 2019 voor haar klanten twee diensten die vergelijkbaar zijn met de Go App van Ziggo, zodat ook KPN-klanten online (via een livestream) tv kunnen kijken. Om zo'n livestream te kunnen bekijken dient men wel een abonnement te hebben op 'interactieve tv' bij KPN. Deze klanten kunnen per livestream dezelfde tv-zenders online bekijken, als ze thuis op hun tv-toestel kunnen ontvangen. (Zo kan men dus ook per livestream op 13 oktober naar dit duel kijken op NPO1). Elke livestream bij deze diensten van KPN is in de hele EU te bekijken. Als men zo'n livestream op een smartphone wil bekijken, dan kan men hiervoor de dienst 'iTV' gebruiken. Dit is een app van KPN. Als men zo'n livestream op een desktop computer wil bekijken, dan kan men dat doen via de site 'Interactieve Tv' van KPN.

Wit-Rusland - Nederland live op tv en livestream in België

De kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Wit-Rusland (Belarus) wordt ook live op tv (en online via een livestream) uitgezonden in België. De Belgische uitzendrechten van deze kwalificatiewedstrijd zijn in handen van Eleven Sports. Die sportzender is in Vlaanderen onder meer ook te bekijken door abonnees van Play Sports (tv en livestream). De live tv-uitzending van Nederland-Belarus begint op Eleven Sports op de avond van zondag 13 oktober 2019 om 18u00. De Belgische livestream begint tegelijkertijd met hun live tv-uitzending. Indien men geen vast abonnement heeft op Play Sports of Eleven Sports, dan is het toch mogelijk om deze livestream te bekijken. Men kan hiervoor een dagpas kopen via de Play Sports Go App, waarmee men een etmaal lang elke livestream op die app kan bekijken.

Voorgaande wedstrijd van Nederland tegen Wit-Rusland: EK kwalificatie op 21 maart 2019

Nederland begon de kwalificatiecyclus voor het EK voetbal 2020 op 21 maart tegen Wit-Rusland. Oranje won de eerste kwalificatiewedstrijd overtuigend met 4-0. De uitblinker bij Nederland was Memphis Depay. Hoe laat begon deze wedstrijd? De aftrap was op 21 maart 2019 om 20u45. De scheidsrechter bij de wedstrijd van Nederland tegen Wit-Rusland was Davide Massa (Italië). Er waren 38.604 toeschouwers. Met welke opstelling speelde Oranje tegen Belarus? En hoe zag de opstelling van de Wit-Russen eruit? Hieronder vindt u de opstellingen en wissels van beide ploegen. Bij Nederland viel Tete in, maar raakte reeds binnen een minuut na het begin van z'n invalbeurt geblesseerd, met als gevolg dat Nederland (aangezien er al drie wissels waren gedaan) de rest van de wedstrijd met tien spelers moest doorgaan. Dat weerhield Nederland er niet van om de voorsprong met tien man verder uit te bouwen van 3-0 naar 4-0. Dit duel was live op tv en via een gratis livestream te zien bij de NPO. In België werd het live op tv en via een livestream uitgezonden door Eleven Sports.

Opstelling Nederland (en wissels)

Cillessen, Dumfries (Tete/68), De Ligt, Van Dijk, Blind, De Roon (Pröpper/46),Wijnaldum, Frenkie de Jong, Bergwijn, Depay en Babel (Promes/59).

Opstelling Wit-Rusland (en wissels)

Garboenov, Sjitov, Martynovitsj, Poljakov, Sivakov, Kovalev (Savitski/79), Majewski, Putsila, Dragoen (Laptev/86), Stasevitsj en Signevitsj (Saroka/62).

Uitslag Nederland - Wit-Rusland: 4-0

Goals Nederland: Depay (1 en 55/penalty), Wijnaldum (21) en Van Dijk (86).

Gele kaarten

 • Nederland: De Roon
 • Wit-Rusland: Dragoen en Putsila

Lees verder

© 2018 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Damesvoetbal 2019: Nederland-Rusland, live tv en livestreamDamesvoetbal 2019: Nederland-Rusland, live tv en livestreamHet Nederlands vrouwenvoetbalteam speelt op dinsdag 8 oktober 2019 tegen Rusland. Dit is een kwalificatiewedstrijd voor…
Damesvoetbal 2019: Nederland-Slovenië, live tv en livestreamDamesvoetbal 2019: Nederland-Slovenië, live tv en livestreamOp dinsdag 12 november 2019 speelt het Nederlands vrouwenvoetbalteam een wedstrijd tegen het nationale vrouwenelftal van…
EK vrouwenvoetbal 2021: kwalificatiewedstrijden NederlandEK vrouwenvoetbal 2021: kwalificatiewedstrijden NederlandIn het najaar van 2019 begint de kwalificatiecyclus voor het EK vrouwenvoetbal 2021. Nederland zit bij dit kwalificatiet…
Vrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2020: Kosovo-Nederland, live tv en livestreamOp vrijdag 10 april 2020 speelt het vrouwenvoetbalteam van Nederland een interland tegen Kosovo. Het duel Kosovo-Nederla…
Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen live op tv en livestream, de kalender 2019-2020Schaatsen is de populairste wintersport in Nederland. Daarom wordt er in het seizoen 2019-2020 weer veel schaatsen live…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wit-Russisch_voetbalelftal
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wit-Rusland
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_kampioenschap_voetbal_2020_(kwalificatie)#Groep_C
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_voetbalelftal

Reageer op het artikel "Voetbal 2019: Wit-Rusland - Nederland, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 13-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!