El Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestream

El Clasico: FC Barcelona-Real Madrid live op tv & livestream FC Barcelona en Real Madrid zijn twee clubs met een rijke geschiedenis. De bijnaam van de wedstrijd tussen deze twee Spaanse grootmachten is 'El Clasico'. Deze duels wordt ook in Nederland en België live op tv uitgezonden. Eveneens kan men de wedstrijden van FC Barcelona tegen Real Madrid online via een livestream bekijken. Op welke zender kan men 'El Clasico' bekijken en waar vindt men een livestream? Welke prestigieuze prijzen hebben Real Madrid en Barcelona in de loop der jaren gewonnen?

FC Barcelona

Geschiedenis: het ontstaan

Het ontstaan van FC Barcelona is te danken aan de Zwitser Johannes 'Joan' Gamper (1877-1930). Tijdens zijn jeugdjaren in Zwitserland was hij reeds een enthousiaste sporter. Hij voetbalde onder meer bij FC Zürich en FC Basel, maar deed ook fanatiek aan tennis, atletiek, rugby en golf. Toen hij voor z'n werk naar Lyon in Frankrijk verhuisde, bleef hij daar fanatiek sporten. In 1899 ging hij naar Barcelona om een oom te bezoeken. Die Spaanse stad beviel hem echter zo goed, dat hij besloot om er te blijven wonen.

In het najaar van 1899 bedacht hij het plan om in z'n nieuwe woonplaats een voetbalclub op te richten. Hij wierf de eerste leden van die club via advertenties in dagbladen. In december 1899 speelde Barcelona zijn eerste wedstrijd. Gamper was in de begintijd de aanvoerder van het team. Hij speelde 48 officiële wedstrijden voor de club en scoorde daarin meer dan 100 doelpunten. Gamper was in die oertijd ook een lid van het bestuur van de club. Later was hij nog diverse malen de voorzitter van Barcelona.

Identiteit: Catalonië en FC Barcelona

In 1936 brak de Spaanse Burgeroorlog uit. Deze strijd werd gewonnen door de rechtse generaal Franco (1892-1975), die vanaf 1939 als dictator in Spanje heerste. Door zijn regime werd de vrijheid van meningsuiting sterk onderdrukt. Er was met name veel repressie tegen mensen met regionalistische politieke overtuigingen (zoals Catalaanse nationalisten) en mensen met linkse ideeën.

In deze periode kreeg het om meerdere redenen een politieke lading om voor FC Barcelona te supporteren. De club was immers een symbool van de Catalaanse trots. Daarnaast had deze voetbalvereniging in de jaren dertig een linkse politicus als voorzitter, die door het leger van Franco werd vermoord. Het werd door velen daarom decennialang gezien als een daad van verzet tegen dictator Franco, om te supporteren voor FC Barcelona. Veel tegenstanders van Franco hebben in die tijd FC Barcelona voor altijd als favoriete voetbalclub in hun hart gesloten.

FC Barcelona is ook een zeer populaire club bij Nederlanders. Dit komt vooral door de periodes waarin Johan Cruijff er speler en trainer was. Anno 2022 staat er echter weer menigmaal een Nederlandse sterspeler in de opstelling van de Catalaanse topclub: Frenkie de Jong. De Nederlander Ronald Koeman was van de zomer van 2020 tot aan eind oktober 2021 de coach van de club.

Erelijst FC Barcelona

Deze Catalaanse club is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de grootste voetbalclubs ter wereld. Hoe ziet anno 2022 de erelijst eruit van deze voetbalclub? 26 keer werd deze club Spaans kampioen. 30 keer wonnen ze het Spaanse bekertoernooi (Copa del Rey). Vijf keer won deze Catalaanse club de Champions League (Europacup I). Drie keer won Barcelona het WK voetbal voor clubs. De Europa Cup II werd vier keer door FC Barcelona gewonnen. Vijf keer pakte de Catalaanse club de overwinning in de strijd om de Europese Super Cup.

Real Madrid

Deze Spaanse voetbalclub werd opgericht op 6 maart 1902. Real Madrid is in de loop der jaren uitgegroeid tot de succesvolste voetbalclub ter wereld. Hoe ziet de erelijst van Real Madrid eruit? 13 keer won Real Madrid de Champions League. 7 keer won Real Madrid de Wereldbeker voor Clubs. 2 keer won Real Madrid de UEFA Cup. 34 keer won Real Madrid de Spaanse competitie. 19 keer won Real Madrid de Spaanse Beker (Copa del Rey).

El Clasico live op tv: FC Barcelona-Real Madrid

Live op tv in Nederland: welke zender?

De wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid wordt wereldwijd door allerlei omroepen live op televisie uitgezonden. In Nederland is dit duel in La Liga live op tv te zien bij Ziggo Sport Totaal. Hun live tv-uitzending vindt doorgaans plaats op hun 'open net' (kanaal 14 van Ziggo Sport). Abonnees van het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal kunnen 'El Clasico' ook live bekijken op Ziggo Sport Select.

Live op tv in België: El Clasico (Barcelona-Real Madrid) bij Telenet Play Sports

In België wordt dit duel live op tv uitgezonden door het Vlaamse Telenet Play Sports. Daarnaast is dit duel van de Catalaanse club tegen Real Madrid in België ook live op televisie (en per livestream) te zien bij de internationale sportomroep Eleven Sports.

Livestream FC Barcelona-Real Madrid

Livestream Ziggo Sport Totaal

Er wordt ook een livestream van FC Barcelona-Real Madrid beschikbaar gesteld door Ziggo Sport Totaal. Die livestream van El Clasico bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. Op die app kan de uitzending van de zender Ziggo Sport Totaal via de livestream bekeken worden. Om deze applicatie te kunnen gebruiken, dient men een betaald abonnement op die dienst te hebben. Wanneer men geen abonnement op die app heeft maar toch deze stream van dit duel wil kijken, dan kan men die livestream via PPV (Pay Per View) kopen. Zo'n PPV-livestream van El Clasico kan op de site van Ziggo Sport Totaal aangeschaft worden. De livestream van de Catalaanse club tegen Real Madrid begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending.

Livestream Barcelona-Real Madrid via Go App (online live tv in de hele EU)

Men kan de wedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid ook bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Dit is een dienst van VodafoneZiggo. Deze streamingdienst is bedoeld voor klanten van digitale tv bij Ziggo. Via die dienst kan men live online (op een computer of smartphone) naar de tv-zenders kijken die men ook thuis op televisie kan ontvangen. Via die app kan met de livestream niet alleen in Nederland, maar in de gehele EU naar de uitzending kijken. (Ook in sommige landen buiten de EU kan men die livestream op die app bekijken, waaronder Noorwegen, Liechtenstein, Martinique, Frans-Guyana en IJsland.) Men kan op die applicatie deze wedstrijd niet alleen per livestream bekijken, maar ook is het mogelijk om de live-uitzending van de wedstrijd tussen de Catalaanse club en Real Madrid nog een week lang via een stream terug te kijken. Aan het gebruik van een livestream op deze streamingdienst zijn voor klanten van digitale tv bij Ziggo geen extra kosten verbonden. In de praktijk bevat deze app dus een soort 'gratis livestream' voor hen van dit duel. Dat die stream 'gratis' beschikbaar is voor alle Ziggo-klanten, geldt echter alleen indien de wedstrijd op kanaal 14 live wordt uitgezonden. De Clasica is gelukkig meestal in Nederland wel op dat gratis kanaal (en dus via een gratis stream) te bekijken voor de Ziggo-klanten.

Livestream Real Madrid-FC Barcelona via Play Sports (live in de hele EU)

Het is ook mogelijk om Barcelona-Real Madrid ook via een livestream van Telenet Play Sports. Die livestream is te vinden op de Play Sports Go App en kan men in de hele EU gebruiken. Op die app kan men overigens ook de uitzending van Eleven Sports van deze wedstrijd per livestream bekijken. (Diverse zenders van die sportomroep zijn namelijk ook per livestream te bekijken op die app van Telenet, waaronder dus ook het kanaal waarop Real Madrid-FC Barcelona live wordt uitgezonden.) Telenet Play Sports is een Vlaamse sportomroep die heel veel topsport op tv en online via een livestream uitzendt. Behalve veel voetbal zenden zij ook veel veldrijden, Formule 1 en UFC uit via hun livestream op de Play Sports Go App. Wie geen vast abonnement heeft op die app, kan een dagpas voor die app kopen om zo alsnog een livestream te kunnen bekijken. Eveneens is het mogelijk om een weekendpas voor hun livestream te kopen.

Livestream Real Madrid-FC Barcelona bij Eleven Sports

El Clasico is ook te bekijken via een livestream van Eleven Sports. Eleven Sport Network is een internationale sportomroep die veel topsport live online (via een livestream) uitzendt en onder meer in België zeer actief is. (Bij Eleven is onder meer ook de Belgische competitie via een livestream te volgen.) De stream van Eleven is niet een gratis livestream. Om hun livestream te kunnen bekijken dient u een abonnement op Eleven Sports te hebben. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ziggo bieden zij bij grote Spaanse wedstrijden vooraf doorgaans niet een grote live voorbeschouwing op de livestream aan.

Livestream TV-app (KPN)? Alleen bij aanvullend abonnement

Is het ook mogelijk om deze voetbalwedstrijd van de Catalaanse grootmacht tegen Real Madrid via een livestream op de TV-app te bekijken? Die livestream van FC Barcelona-Real Madrid is door KPN-klanten alleen te bekijken als men zowel een abonnement heeft op Interactieve Tv bij KPN, als een aanvullend abonnement op het complete zenderpakket van Ziggo Sport Totaal. Bij de TV-app geldt immers ook dat men hierop live online per livestream de zenders kan bekijken die men thuis op tv kan bekijken. Indien men dus thuis dit duel niet live op tv kan bekijken, dan kan men als klant van KPN dit duel niet per livestream op die TV-app bekijken. Indien men deze livestream wel op die applicatie live kan bekijken, dan kan men die stream in de hele EU gebruiken.

Datum: vaak zondag

Om commerciële redenen kiest men ervoor om zo'n wedstrijd tussen deze twee toppers op een zondag plaats te laten vinden. Dat is bijvoorbeeld op zondag 20 maart 2022 het geval. Ook de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 zal men bij La Liga zo vaak mogelijk voor de zondag kiezen als datum voor deze competitiewedstrijd. De twee Spaanse topclubs spelen echter ook weleens buiten de competitie (La Liga) tegen elkaar, bijvoorbeeld in de strijd om de beker, in het de strijd om de supercup of in het Europees voetbal. Dan kan er niet altijd voor een zondag gekozen worden, omdat die toernooien dikwijls andere speeldata hebben. Een voorbeeld daarvan is de wedstrijd FC Barcelona-Real Madrid op woensdag 12 januari 2022. Dat is een duel in de halve finale van de Supercopa de Espana (de Spaanse Supercup).

Lees verder

© 2019 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal: wedstrijden van FC Barcelona via een livestreamVoetbal: wedstrijden van FC Barcelona via een livestreamFC Barcelona is één van de populairste voetbalclubs ter wereld. De wedstrijden van FC Barcelona zijn in veel landen, waa…
La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1929 werd FC Barcelona gekroond tot eerste kampioen van de Spaanse competitie; La Liga. De grote concurrent van Barce…
Champions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersChampions League 1992-2019 - erelijst en all time topscorersDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
De 5 meest succesvolle Champions league spelers ooitOok in het seizoen 2015-2016 zal de Champions League weer plaatsvinden, het miljoenenbal waar Europese voetbalclubs onde…

Oranje: wedstrijden Nederlands elftal bekijken op livestreamOranje: wedstrijden Nederlands elftal bekijken op livestreamAlle wedstrijden van het Nederlands voetbalelftal zijn live op tv te zien. Ook zijn alle interlands van Oranje op het in…
Voetbal: Ajax-PSV live op tv en livestreamVoetbal: Ajax-PSV live op tv en livestreamAFC Ajax en PSV Eindhoven behoren samen met Feyenoord tot de traditionele top drie van het Nederlandse voetbal. Hoewel e…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_FC_Barcelona
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Joan_Gamper
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Liverpool_F.C.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/UEFA_Champions_League_2018/19
  • https://go.ziggosporttotaal.nl/payment/purchase/10
  • https://www.uefa.com/uefachampionsleague/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 17-04-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.