Eredivisie 2020: verdeling voor Europese tickets

Eredivisie 2020: verdeling voor Europese tickets Normaal wordt er door vier clubs gestreden in een play-off voor Europees voetbal. De winnaar van de play-offs, die dan gespeeld worden tussen de nummers vier tot en met zeven op de ranglijst, komt dan uit in de Europa League-kwalificatie. Door de uitbraak van het coronavirus worden er geen play-offs afgewerkt in het seizoen 2019-20 en is er geen bekerwinnaar. Daardoor moeten de Europese tickets op een alternatieve manier verdeeld worden.

Coronavirus: gevolgen voor Eredivisie en Europees voetbal

Door het coronavirus besloot de regering om voetbalwedstrijden tot minimaal 1 september 2020 te verbieden. Daardoor vindt er geen play-offs en ook geen nacompetitie plaats. Door het stop zetten van de competitie vindt er daarnaast ook geen bekerfinale meer plaats, die oorspronkelijk tussen Feyenoord en FC Utrecht zou gaan. De KNVB besliste daarom op advies van de UEFA om de ranglijst aan te houden voor de verdeling van de Europese tickets.

Terugblik: voorafgaand aan seizoen 2019-2020

Voordat de coronavirus het voetballen aan banden legde, werd er nog volop gesproken over de Europese prestaties van de Nederlandse clubs in de Europese toernooien. Het Nederlands voetbal was Europees gezien in de jaren voor 2019-20 namelijk gedaald op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. De daling op de ranglijst zorgde ervoor dat de kampioen van de Nederlandse Eredivisie niet rechtstreeks mee mocht doen aan de groepsfase van de Champions League. Daarnaast mocht ook de bekerwinnaar niet meer rechtstreeks deelnemen aan de Europa League, maar moest de bekerwinnaar meedoen aan de kwalificatierondes. Door de goede prestaties in Europa in het seizoen 2019-20 - alleen de play-offs-winnaar sneuvelde in de kwalificatieronde - kwam Nederland weer boven water. De play-offs-winnaar en de nummer drie van de Nederlandse competitie komen normaal terecht in de Europa League-kwalificatie. De bekerwinnaar neemt deel aan de Europa League-groepsfase. De kampioen van de Eredivisie neemt deel aan de Champions League-groepsfase, als de Champions League-winnaar zich ook plaatst via de nationale competitie.

Resultaten voorgaande seizoenen play-offs

De play-offs om Europees voetbal stonden voorafgaand aan het seizoen 2019-2020 wederom ter discussie, vanwege de geringe Europese resultaten die geboekt werden, zoals hierboven aangegeven. FC Utrecht was de play-offs-winnaar van het seizoen 2018-19 en mocht meedoen aan de kwalificatie van de Europa League in het seizoen 2019-20. In het seizoen 2017-18 geraakte FC Utrecht tot de laatste kwalificatieronde van de Europa League, terwijl het in het seizoen 2019-20 niet verder kwam dan de tweede kwalificatieronde. In 2018-19 mocht Vitesse het proberen in de tweede kwalificatieronde. Vitesse kwam niet verder dan de derde kwalificatieronde, waar het verslagen werd door FC Basel.

De slechte resultaten van de play-offs-winnaar zorgen ervoor dat alle Europese punten die door iedere club in Nederland behaald zijn, gedeeld worden door alle teams die mee hebben gedaan aan de Europa League- of Champions League-kwalificatie. Als de play-offs-winnaar dus geen punten behaalt, wordt er iedere keer door alle teams gedeeld, inclusief de play-offs-winnaar die geen punten verzameld heeft. Daardoor behaalt het Nederlands voetbal minder Europese punten, dan het anders had gedaan als er niet door een team meer gedeeld hoefde te worden.

Verdeling Europese tickets 2020

De KNVB moet in 2020 op een alternatieve manier een beslissing nemen over de Europese tickets. Normaal zou de bekerwinnaar dus naar de groepsfase van de Europa League gaan. Door het stop zetten van de competitie is er geen bekertoernooi afgerond. Daardoor loopt FC Utrecht een eventuele deelname aan het Europa League-toernooi mis. Immers, FC Utrecht staat op plek zes, terwijl Willem II op plek vijf staat. De stand na het stop zetten van de competitie is als volgt:

Nummer Club Punten Gevolg Europees seizoen 2020-21
1Ajax*56 groepsfase Champions League
2AZ*56voorronde Champions League
3Feyenoord*50groepsfase Europa League
4PSV493e voorronde Europa League
5Willem II442e voorronde Europa League
6FC Utrecht*41Niets
7Vitesse41Niets
8Heracles36Niets
9FC Groningen35Niets
10Heerenveen33Niets
*: clubs hebben een wedstrijd minder gespeeld.

De UEFA liet in een videogesprek weten dat het de bonden adviseert de uiteindelijke ranglijst aan te houden om de tickets te verdelen. Daarbij zouden het aantal punten per wedstrijd de doorslag geven. Er zijn in totaal 26 speelrondes geweest. FC Utrecht zou op basis daarvan naast een Europa League-ticket grijpen, in tegenstelling tot Willem II. De KNVB nam het advies van de UEFA mee in haar beslissing.

AZ en FC Utrecht

AZ en FC Utrecht zijn het niet eens met de gang van zaken. Beide teams gingen met hun probleem naar de UEFA. FC Utrecht vindt het onaanvaardbaar dat het ticket van Europa League-voetbal dat via de beker te verkrijgen was, simpelweg doorgeschoven is naar de competitie. De UEFA liet FC Utrecht weten dat de KNVB op de juiste manier gehandeld heeft. FC Utrecht krijgt ter compensatie 600.000 euro uit een solidariteitsfonds, dat samengesteld is door AZ, PSV, Feyenoord en Ajax. AZ is naar de UEFA gegaan met de claim dat het recht heeft op de groepsfase van de Champions League en denkt daaraan vanwege een beter onderling resultaat met nummer één Ajax. De KNVB liet de eindstand bevriezen op basis van de eindranglijst, die van doelsaldo uitgaat. De UEFA geeft gelijk aan de KNVB, die het recht heeft het doelsaldo te nemen, zoals in het reglement staat.

Lees verder

© 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League bereiken. Dit kan via de competitie, het bekertoerno…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
Jupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotieJupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotieNormaal worden er play-offs afgewerkt in België. Door de uitbraak van het coronavirus besloot de Nationale Veiligheidsra…
WK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en groepenWK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en groepenOp 25 maart 2021 start de kwalificatie voor het WK van 2022 dat van 21 november tot en met 18 december 2022 plaatsvindt.…

Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…
Top 10 grootste voetbalstadions in Nederland (2020)Top 10 grootste voetbalstadions in Nederland (2020)Van de bijna 40 betaaldvoetbalclubs zijn er 22 clubs die 10.000 voetbalsupporters of meer kunnen waarborgen in hun stadi…
Bronnen en referenties
  • https://www.knvb.nl/downloads/bestand/18731/speeldagenkalender-betaald-voetbal-seizoen-1920-dd-111218

Reageer op het artikel "Eredivisie 2020: verdeling voor Europese tickets"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!