Voetbal: AZ-Ajax, live op tv en livestream

Voetbal: AZ-Ajax, live op tv en livestream De voetbalclubs AFC Ajax en AZ zijn al vele jaren rivalen van elkaar. De wedstrijd tussen deze teams uit Amsterdam en Alkmaar wordt ook wel de 'Noord-Hollandse derby' genoemd. Het duel tussen Ajax en AZ is live op tv te zien. Ook is het duel van Ajax tegen AZ op het internet te volgen via een livestream.

AZ: Alkmaar Zaanstreek-combinatie

Eerste glorietijd AZ

Deze voetbalclub ontstond op 10 mei 1967, als gevolg van een fusie tussen de clubs FC Zaanstreek en Alkmaar '54. De clubnaam AZ is dan ook een afkorting van 'Alkmaar Zaanstreek-combinatie'. Twee keer heeft AZ een grote glorieperiode beleefd. De eerste glorietijd van deze club begon midden jaren zeventig en duurde tot begin jaren tachtig. Het sportieve hoogtepunt in dat tijdperk was het winnen van het landskampioenschap in 1981. Die eerste glorieperiode van de club uit de Zaanstreek was aan de gebroeders Molenaar te danken. Zij waren twee rijke ondernemers uit de regio, die de club rijkelijk sponsorden met hun bedrijven. Het bekendste bedrijf van de broeders was Wastora, dat jarenlang de hoofdsponsor van de club was. Er kwam een einde aan de eerste glorietijd van de club toen de bedrijven van de familie Molenaar zich uit AZ terugtrokken.

Tweede glorietijd AZ

De tweede glorietijd van AZ begon midden jaren negentig. Dit succes was voor een groot deel te danken aan Dirk Scheringa die veel geld van zijn bedrijven (zoals de DSB Bank en Frisia Financieringen) in de club stak. Ook tijdens deze tweede glorietijd werd er door de Alkmaarse club een landskampioenschap behaald: in 2009 won de club de titel. Kort na dat kampioenschap kwam het zakelijke imperium van Scheringa echter in grote problemen. De Alkmaarse club verloor daardoor de DSB Bank als hoofdsponsor. De club is daarna opvallend genoeg echter veel minder ver teruggevallen dan het geval was na de eerste glorieperiode. De Alkmaarse voetbalvereniging is ook na het vertrek van Scheringa een toonaangevende club gebleven in het Nederlandse profvoetbal.

Traditioneel bekend als een sterke 'cupfighter'. Op de ranglijst van clubs die het vaakst de KNVB beker hebben gewonnen, staat AZ vierde. Op de eerste drie plaatsen van die ranking staan vanzelfsprekend de traditionele topclubs Ajax, PSV en Feyenoord. AZ won vier keer de beker: in 1978, 1981, 1982 en 2013. De Alkmaarse deelt de vierde plek in deze ranking overigens met de Haagse voetbalclub Quick, die aan het begin van de 20e eeuw vier keer de beker won.

AFC Ajax

Op 18 maart 1900 werd AFC Ajax officieel opgericht. Deze club uit Amsterdam groeide in de loop der tijd uit tot de voetbalclub met de grootste erelijst van Nederland. De bijnaam van Ajax is 'de Godenzonen'. Hoe ziet de erelijst van de 'Amsterdamsche Football Club' Ajax eruit anno 2022? Vier maal won de club de belangrijkste Europese beker (drie keer de Europacup I en één keer de Champions League). Eén keer won de Amsterdams club de UEFA Cup. Eveneens won Ajax één keer de Europacup II. De wereldbeker voor clubteams werd twee keer door Ajax gewonnen. Drie maal won de Amsterdamse club de Super Cup. 35 keer wonnen ze het Nederlands landskampioenschap. De KNVB Beker werd 19 keer door hen gewonnen. De Johan Cruijff Schaal werd negen keer gewonnen door de 'Amsterdamsche Football Club' Ajax.

Ajax-AZ live op tv: welke zender?

Op welke zender worden de wedstrijden van Ajax tegen AZ live uitgezonden? De live-uitzendrechten (live tv en livestream) zijn in Nederland in handen van ESPN Sports. De meeste zenders van ESPN zijn alleen door abonnees van die sportomroep op tv te bekijken. Sommige duels zijn echter op de 'gratis zender' ESPN 1 te zien, die bij veel Nederlanders (met name bij KPN, Ziggo en Odido, maar ook bij diverse andere tv-providers) in het basispakket zit. Dikwijls wordt zo'n topduel echter uitgezonden op kanaal 2 (ESPN 2) dat alleen door abonnees te bekijken is. In België worden de duels tussen de clubs uit Amsterdam en Alkmaar live op tv (en online via een livestream) uitgezonden door Telenet Play Sports.

Livestream Ajax-AZ

Livestream van Ajax-AZ bij ESPN

De officiële livestream van deze duels wordt verzorgd door ESPN Sports. Met zo'n livestream kan men deze eredivisiewedstrijden tussen de clubs uit Alkmaar en Amsterdam dus op een computer of smartphone bekijken. De livestream van het duel tussen de clubs uit Alkmaar en Amsterdam begint op hetzelfde moment als hun live tv-uitzending. Men dient wel een abonnement op die dienst te hebben om zo'n livestream op die app te kunnen bekijken. Het is niet mogelijk bij ESPN Sports om een dagkaart voor een livestream te kopen. Ook is het niet mogelijk om een livestream via PPV (Pay Per View) te verkrijgen. Evenmin is er een livestream via een weekendpas beschikbaar. ESPN Sports Watch App is erg populair bij Nederlandse voetbalfans. Met die app kan men per livestream alle wedstrijden uit de eredivisie bekijken. Ook veel wedstrijden uit het bekertoernooi en de Europa League zijn hierop per livestream te zien.

Livestream Ajax-AZ en AZ-Ajax via Play Sports (hele EU)

De wedstrijden van AZ tegen Ajax zijn via een livestream te zien van Telenet Play Sports. Ook veel andere wedstrijden Hun livestream is niet een gratis stream. Om een livestream te kunnen bekijken op die app, dient men een betaald abonnement te hebben op de Telenet Play Sports Go App. Telenet Play Sports is een Vlaamse sportomroep. Het is een onderdeel van het multimediaconcern Telenet. Play Sports zendt via de livestream en op tv veel voetbal, hockey, cyclocross en formule 1 live uit. Naast voetbal is veldrijden één van hun grote specialismen op de livestream. Daarom hebben zij bij diverse cyclocrossen zelfs de exclusieve uitzendrechten (live tv en livestream). Elke livestream van deze Vlaamse sportomroep is in de gehele EU te bekijken door hun klanten. Sportfans die geen vast abonnement op de Play Sports Go app willen hebben, kunnen ervoor kiezen om een dagpas om weekendpas bij hen te kopen en zo de gewenste wedstrijden per livestream te bekijken. Daarmee is een dag of etmaal elke livestream bij hen te zien.

Livestream Ajax-AZ in de hele EU via Go App

Va een livestream op de Go App (online tv) kan men naar AZ-Ajax kijken. Alle ontmoetingen tussen die clubs zijn hierop te vinden indien men een abonnement heeft op zowel Ziggo als ESPN (ex-FOX Sports). Sommige duels (zoals de duels op kanaal 1) zijn ook zonder aanvullend abonnement bij ESPN te bekijken. Die app is een dienst van VodafoneZiggo, waarmee in de hele Europese Unie online (via een stream) naar televisiezenders kan worden gekeken. Die streamingdienst is beschikbaar voor alle klanten van digitale tv bij VodafoneZiggo.

iTV livestream bij de matches Ajax-AZ en AZ-Ajax?

Is het mogelijk om via een livestream zo'n duel van de club uit Alkmaar tegen Ajax op het internet te bekijken middels de iTV-app? Klanten van KPN met zo'n abonnement kunnen op die app namelijk per livestream naar alle televisiezenders kijken die men ook thuis op het televisietoestel kan ontvangen. Elke livestream op deze iTV-app kan men in alle landen van de Europese Unie bekijken. De zender ESPN 1 kan men als KPN-klant op die app namelijk, zonder aanvullend abonnement, via een gratis livestream bekijken. Om de livestream van de andere zenders van ESPN op die app te kunnen bekijken, dient men een aanvullend abonnement te hebben.

Interactieve tv livestream (KPN) bij AZ-Ajax en Ajax-AZ?

De app van KPN Tv is bedoeld om per livestream naar televisie te kijken op een smartphone. Eveneens is die app van KPN geschikt om op een tablet naar televisie te kijken via een livestream, indien u abonnementen heeft op zowel Interactieve Tv bij KPN als op ESPN Sports. Wanneer een klant van KPN de live-uitzending van deze eredivisiewedstrijd van AZ tegen de Amsterdamse club op een desktop computer of laptop middels een livestream wil bekijken, dan kan men daarentegen beter de website van Interactieve Tv (van KPN) gebruiken. Als klant van KPN kan men hierop inloggen. Men heeft dan in de praktijk op de computer dezelfde opties als men heeft op een smartphone met de iTV-app. Met die site kan men dus als klant van KPN dus per livestream in heel de EU deze eredivisiewedstrijd bekijken van de clubs uit Alkmaar en Ajax. Bij die site geldt echter ook dat men daarop alleen de televisiezender ESPN 1 via een gratis stream kan bekijken, doch dat men zowel een abonnement op KPN als een aanvullend abonnement op ESPN dient te hebben, om andere zenders van ESPN Sports daarop per livestream te kunnen bekijken.

Datum van derby AZ-Ajax: bijvoorbeeld 8 mei 2022, ook in 2023, 2024 en 2025 vaak op zondag

Op welke data wordt dit duel gehouden? Om commerciële redenen kiest men voor zo'n topwedstrijd in de eredivisie vaak voor een zondag (dan zijn er de meeste kijkers te trekken live op tv en per livestream). Zo werd AZ-Ajax op zondag 8 mei 2022 gespeeld. Ook in de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025 kiest men in de eredivisie bij zo'n topduel meestal voor een zondag. Indien dat om praktische redenen (bijvoorbeeld de kalender qua Europees voetbal) niet mogelijk is, dan kan de eredivisie hiervan afwijken. Wanneer deze twee clubs elkaar echter in de KNVB Beker ontmoeten, dan vindt zo'n duel doorgaans overigens juist wel plaats op een doordeweekse dag, simpelweg omdat bekerwedstrijden meestal doordeweeks gespeeld worden. (De enige uitzondering daarop is, dat de wedstrijd tussen deze twee teams de finale is, want die wordt wel op zondag gespeeld.)

Lees verder

© 2020 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamVoetbal 2021: Lille-Ajax live op tv en livestreamAFC Ajax speelt in de UEFA Europa League tegen Lille OSC uit Frankrijk. Op donderdag 25 februari speelt de Amsterdams cl…
Voetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamVoetbal: wedstrijden van Ajax bekijken met een livestreamAlle wedstrijden die Ajax speelt in de KNVB Beker, Champions League, eredivisie en Europa League worden live op tv uitge…
Voetbal: Ajax-FC Utrecht, live op tv en livestreamVoetbal: Ajax-FC Utrecht, live op tv en livestreamEr bestaat al jaren een grote rivaliteit tussen de voetbalclubs FC Utrecht en Ajax. De wedstrijden tussen Ajax en FC Utr…
Voetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamVoetbal 2021: Olympiakos-PSV, live tv en livestreamIn de Europa League speelt PSV in februari 2021 tegen Olympiakos Piraeus uit Griekenland. De thuiswedstrijd PSV-Olympiak…

Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Atalanta - Paris Saint-Germain, live tv & livestream (2020)Op woensdag 12 augustus 2020 speelt Paris Saint-Germain tegen Atalanta Bergamo. Dit is een wedstrijd in de kwartfinale v…
Recordtransfers van de Eredivisie (tot en met 2020-21)Recordtransfers van de Eredivisie (tot en met 2020-21)Frenkie de Jong verbrak in de zomer van 2019 het transferrecord. Hij ging voor 86 miljoen euro naar Spanje. Zelfs in de…
Bronnen en referenties
  • https://sportnieuws.nl/voetbal/buitenland/akkoord-over-hervatting-premier-league-17-juni-manchester-city-arsenal/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Manchester_City_FC
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Arsenal_FC
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2019–20_Premier_League
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 25-02-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.