nieuws uitgelicht

Argentijnse voetbaluitvinding: spray voor afstand muurtje

Argentijnse voetbaluitvinding: spray voor afstand muurtje Zo nu en dan wordt er een uitvinding geïntroduceerd die het voetbal eerlijker of overzichtelijker moet maken. Meestal gaat dit gepaard met veel nieuwe technologie. Dit maal is in Argentinië een nieuw product ontwikkeld dat moet leiden tot een revolutie in de voetbalwereld: een spray om de afstand van het muurtje bij een vrije trap te markeren. Tijdens het WK 2014 in Brazilië wordt de spuitbus voor het eerst op een internationaal toernooi gebruikt.

Ontwikkeling in het voetbal

De afgelopen jaren hebben we een aantal nieuwe technologische snufjes mogen verwelkomen in de voetballerij. Het gaat bijvoorbeeld om de oortjes die scheidsrechter, grensrechters en vierde man dragen tijdens de wedstrijd om met elkaar te kunnen communiceren. Grensrechters maken sinds een aantal jaar ook gebruik van een geavanceerde vlag waar een knopje op zit dat correspondeert met een apparaatje dat je scheidsrechter op de bovenarm bij zich draagt en een piepje geeft op het moment dat de grensrechter de knop indrukt. Dit kan handig zijn als de grensrechter iets waarneemt buiten het blikveld van de eerste arbiter.

Dit jaar is er in Argentinië, waar voetbal bij verre volkssport nummer 1 is, een nieuwe uitvinding gedaan, waar dit maal bijzonder weinig techniek bij komt kijken.

De spray

De nieuwe uitvinding betreft een spray of spuitbus die door de scheidsrechter gebruikt kan worden om bij het nemen van een vrije trap op het veld een markering aan te brengen voor de afstand waarop het muurtje moet komen te staan. Het betreft een variant op een product dat in Brazilië al sinds enkele jaren wordt gebruikt. Dit werd bekend gemaakt door de Argentijnse krant Clarín. In het voetbal is het zo dat dit muurtje minstens op een afstand van 9,15 hoort te staan. De scheidsrechter meet dit door een aantal passen te nemen en geeft vervolgens aan de spelers aan waar ze moeten gaan staan. Het beeld waarbij spelers dan toch een aantal centimeters naar voren schuiven als de scheidsrechter wegkijkt is bekend. Door nu op het veld met een spuitbus een markering aan te brengen is het echter direct duidelijk wanneer de spelers die grens hebben overschreden. Dit kan ertoe leiden dat de scheidsrechter de vrije bal laat overnemen en bij herhaling een gele kaart uitdeelt aan de overtreder(s).

Natuurlijk is het geen mooi gezicht om een veld vol witte strepen te zien, maar daar is ook aan gedacht. Het materiaal verdwijnt in een tijdsbestek van 45 tot 120 seconden en laat geen strepen achter. Het kan zowel op gras als kunstgras gebruikt worden en werkt ook goed als het regent.

Een voor de hand liggend bezwaar is ook dat het lastig is voor de arbiter om een dergelijk spray op het veld bij zich te dragen, maar ook hier is aan gedacht. Bij het busje zit een handige draagclip die makkelijk aan een korte broek te bevestigen is. Het heeft het formaat van een mobiele telefoon en doet denken aan een kleine bus deodorant of scheerschuim. De draagclip is er voor zowel het horizontaal als verticaal meedragen van de spray.

Inmiddels is het initiatief doorgesproken met de Argentijnse topscheidsrechters Miguel Scime en Horacio Elizondo (die de finale van het WK voetbal 2006 floot). Zij gaven aan dat de lijn dikker zou moeten zijn dan bij het eerste model, omdat deze anders niet goed zichtbaar zou zijn vanaf de positie van de scheidsrechter op het veld. Hier is nu rekening mee gehouden en de dikte van de lijn zal 10 a 12 centimeter zijn.

Reacties

Uitvinder Pablo Silva geeft in zijn interview met Clarín aan al vaak het verwijt te hebben gekregen dat het voetbal puur natuur moet blijven en dat een dergelijke uitvinding daar absoluut niet aan bijdraagt. Hij denkt echter dat het initiatief zeker een kans heeft. Het valt in ieder geval binnen de reglementen van de FIFA en wordt nog deze maand besproken door de Argentijnse voetbalbond AFA.

Silva, die van beroep sportjournalist is, droomt al van van groot succes van het product, maar heeft niet de illusie dat er gebruik van gemaakt zal worden tijdens de finale van het WK voetbal 2010 in Zuid-Afrika. Hij wil het stap voor stap bekijken en zegt dat als het product wordt goedgekeurd door de AFA, er goede hoop is dat het in de tweede helft van het komende seizoen zal worden gaan gebruikt in het Argentijnse Torneo Apertura de Primera División.

Update: gebruik op het WK 2014

Tijdens het WK voetbal 2014 zal de spray voor het eerst op een groot internationaal podium gebruik worden. De scheidsrechters van dienst dragen de spray aan de broek met zich mee en markeren indien nodig de plaats waarvandaan de vrije trap genomen moet worden en de afstand waarop de muur moet staan.

Bruno Martins Indi zorgde voor hilariteit toen hij boos reageerde op de scheidsrechter die het schuim over zijn schoenen spoot in de wedstrijd Spanje - Nederland op het WK. Het filmpje van dit incident is terug te vinden op YouTube.
© 2008 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Voetbalregels in het kortVoetbalregels in het kortWil je niet buitenspel geplaatst worden tijdens het kijken van een voetbalwedstrijd? Stamp dan deze regels goed in je ho…
Hoe scoor je goals uit een vrije trapWekelijks zie je voetballers de mooiste vrije trappen binnenschieten en daardoor wedstrijden winnen voor hun clubs. De v…
Racefiets: onderhoudVoor een duurzaam en langdurig gebruik van je racefiets is het verstandig om je racefiets goed te onderhouden. Je hebt h…
Trappen van vergelijking EngelsTrappen van vergelijking zijn bijvoeglijk naamwoorden, dit zijn woorden die wat zeggen over het zelfstandig werkwoord.

Hoe word je profvoetballer?Hoe word je profvoetballer?Profvoetballer worden, lijkt je dat wat? Dan is het de vraag hoe je topvoetballer wordt. Als je talent hebt voor voetbal…
Succesfactoren die een topvoetballer makenSuccesfactoren die een topvoetballer makenVoetbal is een mooi spel die de harten van het volk heeft gestolen. Er zijn veel voetballers, die de top willen halen. M…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DasWortgewand, Pixabay
  • http://www.clarin.com/diario/2008/07/15/um/m-01715613.htm

Reageer op het artikel "Argentijnse voetbaluitvinding: spray voor afstand muurtje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 15-06-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!