Wat is Voetbal?

Wat is Voetbal? Wat is nou voetbal? Er wordt zoveel over gepraat, maar hoe is het ontstaan? En welke regels zijn er? Veel informatie die veel mensen niet weten over voetbal dus.

Wat is voetbal?

Voetbal is een sport waarbij twee ploegen een wedstrijd spelen op een groot (gras)veld. Zo'n ploeg bestaat uit 11 spelers, 1 keeper en 10 veldspelers. Het doel van voetbal is om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Je mag de bal aanraken met je voet en andere lichaamsdelen maar niet je handen of je armen. Het spel wordt geleid door een scheidsrechter. Deze wordt bijgestaan door twee grensrechters. Deze zien er onpartijdig op toe of alles volgens de regels loopt.

Geschiedenis van Voetbal

Voetbal is een sport die reeds 2.000 jaar geleden gespeeld werd. Toen was het de bedoeling om de bal in het doel te schieten of gooien. Dit werd vooral gespeeld door de Grieken en Romeinen. In de Middeleeuwen werd er in Engeland ook gevoetbalt. Hier bestonden ploegen soms uit wel 100 mensen. Ze speelden met een koeienblaas gevuld met lucht. De bal was niet rond maar ovaal. Net als een rugbybal, ze hadden toen ook nog geen doelen. Het was een spel tussen twee dorpen, de bedoeling was om de bal in je eigen dorp te krijgen. Omdat er nog geen spelregels waren leek het spel soms meer op rugby dan op voetbal.

Vanaf ongeveer 1850 kwamen er spelregels, hieronder even een overzichtje.

 • 1850: Voetbal moet op gras gespeeld worden.
 • 1850: Er moeten een leren, ovale bal zijn.
 • 1850: Op het veld horen 2 doelen.
 • 1865: Op 2.44 meter hoogte wordt een touw tussen de doelpalen gespannen.
 • 1869: De bal mag niet meer met de hand worden aangeraakt. Dat heet hands.
 • 1871: De keeper mag de bal met de hand spelen.
 • 1872: De bal moet 420 gram wegen. De bal is nog steeds ovaal.
 • 1873: De hoekschop (corner) is een nieuwe spelregel.
 • 1874: Er moeten scheenbeschermers worden gedragen.
 • 1875: Het spel moet worden geleid door een onpartijdige scheidsrechter.
 • 1878: De scheidsrechter krijgt een fluitje om zich hoorbaar te maken.
 • 1880: De scheidsrechter mag een speler uit het veld sturen.
 • 1882: De inworp moet met 2 handen gedaan worden.
 • 1883: De bal wordt definitief rond.
 • 1884: Er komen grensrechters omdat de scheidsrechter niet alles kan zien.
 • 1887: De keeper mag met de bal in de hand niet meer dan 2 passen maken.
 • 1890: Het touw tussen 2 doelpalen wordt vervangen door een lat.
 • 1897: De wedstrijd duurt voortaan 90 minuten. (Géén helften!)
 • 1898: De omtrek van het veld moet je kunnen zien aan de kalklijnen.
 • 1939: Voortaan wordt de wedstrijd gespeeld in 2x 45 minuten met wissel van speelhelft. Na de 1e 45 minuten 15 minuten pauze.

Het voetbalveld

Een wedstrijdveld heeft een zijlijn van 120 meter lang en een achterlijn van 90 meter. Het veld wordt in twee helften verdeeld door de middellijn. Daarin het midden staat een stip, dat is de middenstip. Daaromheen ligt een cirkel. Met de aftrap staan daar twee spelers in. De doorsnee van deze cirkel is 18.20 meter.

In het midden van beide achterlijnen staat een doel, deze is 7.32 meter breed en 2.44 meter hoog. Om het doel staan twee rechthoekige lijnen.
 • De binnenste rechthoekige lijn is 5½ meter diep en 11 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het doelgebied. In een hoek van het doelgebied worden doeltrappen genomen.
 • De buitenste rechthoekige lijn is 16½ meter diep en 33 meter breed. Deze lijnen zijn de grens van het strafschopgebied. 11 meter vanaf het midden van het doel staat een stip. Die heet de strafschopstip en ligt dus in het strafschopgebied.

Verder staan in alle hoeken van het veld vlaggen met een kwart cirkeltje eromheen. Dat is de plek waar de hoekschop (corner) genomen wordt.

Spelers en Opstellingen

Een team bestaat zoals al eerder vermeld uit 11 spelers. Daarvan is er één keeper en zijn er 10 veldspelers. Deze zijn weer te verdelen in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Zij verspreiden zich over het veld.

Er zijn verschillende opstellingen mogelijk. Deze worden gekozen door de coach. Een ander woord voor "opstelling" is "formatie" of "spelsysteem".

Bij elk team horen nog een aantal wisselspelers, de coach bepaald wanneer er gewisseld wordt. Vaak zal dit zijn bij een blessure. Een speler kan dan niet verder spelen, ook als een speler moe is of slecht speelt wordt er gewisseld. In een wedstrijd mag er 3 keer gewisseld worden.

Kleding bij Voetbal

Voetbalspelers moeten zich lekker en goed kunnen bewegen in hun kleding. Daarom dragen ze een voetbalshirt en een voetbalbroek, deze zijn vaak extra wijd. Iedereen in een team draagt dezelfde kleding, alleen de keeper heeft een afwijkende kleur. Dan kunnen andere spelers zien wie de keeper is.

Alle leden van iedere club hebben dezelfde kleur shirt, voetbalbroek en kniekousen, en daaronder verplicht scheenbeschermers. De meeste verenigingen hebben een sponsor, zij betalen de vereniging geld en in ruil daarvoor zullen de spelers het logo van de sponsor op hun shirt dragen. Bij een voetbalwedstrijd dragen voetballers voetbalschoenen met noppen eronder, zodat je niet uit kan glijden.

Scheidsrechters en grensrechters

Dit zijn de mensen die het spel controleren. De overtredingen worden bestraft door de scheidsrechter. Een gele kaart betekent: een waarschuwing. Als je 2 gele kaarten krijgt dan krijg je direct de rode kaart. Rood betekent: het veld uit. Je kunt ook direct een rode kaart krijgen door een heel erge overtreding te maken. Voor die speler die rood krijgt mag geen wisselspeler in de plaats komen.

De grensrechter is een soort hulpscheidsrechter. Hij wijst met de vlag naar de kant waar de bal heen moet. Als speler team A de bal over de zijlijn speelt dan wijst de grensrechter naar de kant van de speelhelft van team A. Dat betekent dat team B de inworp krijgt. Hij geeft ook andere overtredingen aan voor de scheidsrechter, omdat de scheidsrechter niet alles kan zien. Er zijn 2 grensrechters, want er zijn ook 2 zijlijnen.

De bal

Een voetbal moet van leer zijn. De omtrek moet minstens 68 centimeter zijn, maar maximaal 71 centimeter. Het gewicht is 40 gram tot 450 gram. Vaak zijn de ballen wit, maar als het sneeuwt wordt er vaak een oranje bal gebruikt. De bal is van leer of kunstleer. Als je een wedstrijdbal hebt zit er een laagje plastic op. Dit zorgt er dan voor dat er geen water in de bal kan komen. Anders zou de bal te zwaar kunnen worden.
© 2006 - 2020 Besto, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spellen voor op het strandBij lekker weer kiezen veel mensen ervoor om een bezoek aan het strand te brengen. Op het strand is er veel ruimte en du…
Balspelen: de geschiedenisBalspelen: de geschiedenisBijna iedereen speelt wel eens in balspel. Hetzij op school tijdens de gymles, hetzij bij een sportvereniging. Er zijn b…
De geschiedenis van de balDe geschiedenis van de balDe bal is al ouder dan het voetbalspel. De oudste bal die bekend is komt, hoe kan het ook anders, uit Egypte. Een bal di…
De best betaalde sporters ter wereldDe best betaalde sporters ter wereldVan alle sportteams ter wereld verdienden de Europese voetbalteams in 2011 het meeste. En van alle sporters verdienden i…

Sportlegende, Rinus MichelsZijn debuut tegen ADO Den Haag was flitsend. Er werd met 8-3 gewonnen en Rinus, die in de spits staat, weet maar liefst…

Reageer op het artikel "Wat is Voetbal?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Dewald, 08-03-2013 09:58 #5
Wie heeft voetbal bedacht?

Richard, 21-06-2010 13:44 #4
Wat betekent "een afgeslagen bal"precies? In de wedstrijd NL-Japan kreeg vd Wiel een gele kaart, zoals hij zei terecht: "ik wilde een afgeslagen bal, blokken". Dank voor eventueel antwoord.

Cisca, 06-05-2010 19:02 #3
Leuke uitleg! Wij hadden net een uitleg van mijn man Martin, welke wedstrijden er op elkaar volgen voor welke bekers. Dat werd een beetje chaotisch… heeft iemand een overzicht, bijvoorbeeld vanaf junior voetbal, welk soort wedstrijden er zijn, welke wedstrijden daarop volgen door winnende teams etcetera? We werden net gewoon helemaal melig van de uitleg… Misschien in delen, want er zijn zoveel verschillende competities, schalen, bekers, kampioenschappen! Het wordt er niet simpeler op… Alvast bedankt voor de tip! Groetjes van Cisca

Nuncia, 19-06-2008 23:58 #2
Waarom wordt er na 45 minuten (en 15 minuten pauze) gewisseld van speelhelft? Ik hoop dat jij het antwoord wel weet.

Nabil, 15-11-2007 18:55 #1
Ja is wel leuk maar er zitten ook stukken in die je denkt van een bal dat heb je bij elke wedstrijd nodig

Infoteur: Besto
Laatste update: 29-05-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Reacties: 5
Schrijf mee!