InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Feyenoord-Ajax: De Klassieker

Feyenoord-Ajax: De Klassieker

Het nieuwe voetbalseizoen is pas nauwelijks begonnen of hij staat alweer op het programma: De Klassieker. Zondag 21 september 2008 mag Feyenoord in een ongetwijfeld sfeervolle Kuip aartsrivaal Ajax ontvangen voor de wedstrijd der wedstrijden op de Nederlandse velden. Feyenoord-Ajax, of Ajax-Feyenoord, zorgt altijd voor veel beroering.

Titanenstrijd

Hoewel PSV de afgelopen jaren domineert in de Nederlandse competitie, zijn Feyenoord en Ajax traditioneel de clubs die in binnen- en buitenland nog steeds het meest tot de verbeelding spreken. Ajax heeft een zekere status als club uit de hoofdstad en mag zich qua prijzen de meest succesvolle Nederlandse club ooit noemen. Feyenoord is dan intussen wel achterhaald door PSV wat betreft het totaal aantal kampioenschappen en bekers, maar heeft toch een indrukwekkende prijzenkast met onder meer 14 landskampioenschappen, 11 KNVB-bekers en 2 UEFA Cups. Bovendien kan Feyenoord zich beroepen op de grootste en trouwste supportersschare van Nederland.

Hoe het ook zij, beide clubs zijn grootmachten in het Nederlandse voetbal en wanneer ze tegen elkaar aantreden, staan er dan ook niet alleen 3 punten op het spel, maar ook een ongekende hoeveelheid prestige. Bovendien is Feyenoord-Ajax een clash tussen twee (voetbal)stijlen, twee levenswijzen of culturen zou je bijna kunnen zeggen.

Cultuurclash

Aan de ene kant is daar de club uit de hoofdstad, met een zekere elitaire status en een ietwat hooghartig karakter, treffend geïllustreerd door de stropdassen van de clubkostuums, waarop nog niet zo lang geleden een trotse maar wat misplaatste ‘1’ prijkte. De club Ajax kent een cultuur waar ‘goed’ nooit goed genoeg is, waar veel wordt bereikt op basis van Mokumse branie en waar ‘Wij zijn Ajax, wij zijn de beste’ een gevleugelde lijfspreuk is. Het is een cultuur die naadloos past in de stad van de PC Hooftstraat, de stad met de meeste internationale allure, de stad waar het geld uitgegeven wordt.

Daar tegenover staat Feyenoord, de club uit de stad die op de tweede plaats komt, de stad die net niet de grootste, net niet de belangrijkste is. Ook de clubcultuur van Feyenoord valt voor een groot gedeelte samen met de Rotterdamse cultuur. Bij Feyenoord blijft men met beide benen op de grond, en heersen motto’s als ‘niet lullen maar poetsen’, ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, en opvattingen van die strekking. Ook dit past prima in de stad van aanpakken en noeste arbeid. Met name in de Rotterdamse havengebieden heerst een wat grauwe cultuur van simpelweg hard werken en niet zeuren, en Rotterdam heet dan ook de stad te zijn 'waar het geld verdiend wordt'. Feyenoord-Ajax is zo gezien ook een wedstrijd van de wat hooghartige witte boorden tegen de nuchtere hardwerkende ketelpakjes.

De ‘gezonde’ rivaliteit die van oudsher tussen de twee grootmachten bestond, heeft in de loop van de jaren ‘90, wellicht hand in hand met het hooliganisme, de Amsterdamse (inter)nationale successen en de verhardende maatschappij, een onwenselijke wending genomen. De rivaliteit kreeg een steeds hatelijker karakter en de sfeer rondom de wedstrijden was dan ook veel vaker negatief geladen, met als dieptepunt de gruwelijke veldslag bij Beverwijk in 1997.

Palmares Ajax
Landskampioen29 keer (waarvan 8 keer vóór de invoering van het betaald voetbal)
KNVB-beker17 keer (waarvan 2 keer vóór de invoering van het betaald voetbal)
Johan Cruijff-schaal7 keer
Europacup I / Champions League4 keer
Europacup II / UEFA Cup2 keer
Wereldbeker2 keer
Palmares Feyenoord
Landskampioen14 keer (waarvan 5 keer vóór de invoering van het betaald voetbal)
KNVB-beker11 keer (waarvan 2 keer vóór de invoering van het betaald voetbal)
Johan Cruijff-schaal2 keer
Europacup I / Champions League1 keer
Europacup II / UEFA Cup3 keer
Wereldbeker1 keer

De Klassieker

Sinds de invoering van het betaald voetbal (1954) speelden Ajax en Feyenoord 114 keer in competitieverband tegen elkaar. In totaal werden tijdens deze Klassiekers maarliefst 404 doelpunten gescoord.

Feyenoord - Ajax
Winst FeyenoordGelijkspelWinst AjaxDoelpunten FeyenoordDoelpunten Ajax
181719104100
Ajax - Feyenoord
Winst AjaxGelijkspelWinst FeyenoordDoelpunten AjaxDoelpunten Feyenoord
29191213070
© 2008 - 2018 Salo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Klassieker: Ajax - Feyenoord2 maart 2014 was het dan eindelijk zo ver. De klassieker: Ajax - Feyenoord. Een wedstrijd met kaarten, doelpunten en voo…
Eredivisie voetbal programma 2008 - 2009Eredivisie voetbal competitie 2008 - 2009 Het complete wedstrijdoverzicht van de nieuwe voetbalcompetitie is er weer! Ve…
Speelschema en programma eredivisie voetbal 2012-2013Speelschema en programma eredivisie voetbal 2012-2013Vanaf vrijdag 10 augustus 2012 wordt er weer gevoetbald in de eredivisie. Tijdens het seizoen 2012-2013 zullen alle weds…
Eredivisie 2014-2015 Groningen programmaEredivisie 2014-2015 Groningen programmaFC Groningen kende in het Eredivisie seizoen 2013-2014 een daverend einde door in de Play Offs overtuigend van Vitesse e…
Eredivisie 2008-2009: programma, uitslagen, stand+topscorersEredivisie 2008-2009: programma, uitslagen, stand+topscorersHet lijkt nog niet zo heel lang geleden dat het eredivisieseizoen 2007-2008 was afgelopen, maar toch staat het eredivisi…

Reageer op het artikel "Feyenoord-Ajax: De Klassieker"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Victorho (infoteur), 21-09-2008 23:16 #1
Leuk artikel! Vandaag 2-2, was een mooie wedstrijd! :-)

Infoteur: Salo
Gepubliceerd: 18-09-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Reacties: 1
Schrijf mee!