De geschiedenis van E.V.V. Eindhoven 1909-2002

De geschiedenis van E.V.V. Eindhoven 1909-2002 Van oudsher was E.V.V. Eindhoven dé voetbalclub van Eindhoven. Meer nog dan PSV. De glorietijd van Eindhoven vond plaats in de jaren '50. Na de bekerwinst in 1937 was de landstitel in 1954 - de laatste voor de invoering van het betaalde voetbal - het grootste succes in de geschiedenis van de club.

Oprichting

De Eindhovense Voetbal Vereniging (E.V.V.) werd op 16 november 1909 opgericht. De clubkleuren werden blauw-wit, een afgeleide van het stadswapen van Eindhoven. E.V.V. begint met voetballen in de Brabantse bond, maar na de fusie met Gestel in 1921 mag het in de competities van de Nationale Voetbalbond uitkomen. Na de fusie met Gestel wordt overigens ook de naam van de club veranderd in E.V.V. Eindhoven.

Kampioen van de eerste klasse zuid

In 1934 gaat de club haar wedstrijden spelen op een voetbalveld gelegen aan de Aalsterweg in Eindhoven. De eerste wedstrijd op dit nieuwe veld wordt met 8-2 verloren van Ajax. In 1937 wint Eindhoven voor de eerste en de laatste keer in haar historie de KNVB Beker. In deze tijden is Eindhoven de grootste club van de stad en komen er naar wedstrijden van Eindhoven vele malen meer mensen kijken dan naar wedstrijden van PSV.

In 1939, vlak voor het begin van de tweede oorlog wordt Eindhoven voor het eerst in haar historie kampioen. De titel wordt behaald in de eerste klasse zuid van de nationale voetbalbond en Eindhoven mag met onder meer Ajax en NEC uit gaan maken wie er kampioen van Nederland gaat worden. Drie jaar later herhaalt Eindhoven dit kunststukje en wordt opnieuw kampioen van de eerste klasse zuid.

Glorie dagen

Waar de gloriejaren van PSV vooral in het recente verleden liggen, moeten we voor de gouden jaren van Eindhoven een stuk verder terug in de tijd. De jaren ’50 waren voor Eindhoven een aaneenschakeling van successen met als absoluut hoogtepunt het behalen van de landstitel in 1954. Eindhoven is voor altijd de laatste landskampioen vóór de invoering van het betaalde voetbal. Eén jaar eerder werd Eindhoven al tweede in de strijd om het landskampioenschap. Bekende spelers uit deze periode zijn Noud van Melis, Dick Snoek en Frans Tabak, die allen als speler van Eindhoven het Nederlands Elftal haalden, en natuurlijk clubicoon Jan Louwers, naar wie in de jaren '90 het stadion, wat tot aan toe bekend stond als gemeentelijk Sportpark Eindhoven bekend stond, vernoemd werd.

Diepe dalen

In het betaalde voetbal is niet zo’n prominente rol weggelegd voor Eindhoven. De club speelt zelden op het hoogste niveau en verblijft zelfs enkele jaren in de Tweede Divisie, wat te vergelijken is met de huidige hoofdklasse amateurs. In 1973 wordt een faillissement ternauwernood afgewend, mede door ingrijpen van de gemeente.

Olé, ole voor E.V.V.

In 1975 promoveert Eindhoven onder leiding van Rinus Gossens via de nacompetitie naar de eredivisie. Uit deze tijd stamt ook het clublied “Olé, Olé voor E.V.V.” (Eindhoven zal wezen, Eindhoven zal zijn en zo een sterke club als deze, krijgt toch niemand klein), geschreven door Peter Koelewijn. De bekendste speler uit deze selectie was Henk Bloemers, naar wie in 2006 een tribune in het Jan Louwers Stadion vernoemd werd. Deze eer viel ook de gelegendarische jaren '50 spelers Dick Snoek, Frans Tabak en Noud van Melis ten deel.

Degradatie en bijna een promotie

In 1977 degradeert Eindhoven uit de eredivisie en sindsdien speelt Eindhoven haar wedstrijden in de Eerste Divisie. Eind jaren ’80 presteerde Eindhoven erg goed en werd het 5e en 6e in de Eerste Divisie. Bekende spelers die toen bij Eindhoven speelden zijn onder andere Pascal Maas, Hans Kraaij Jr. en Tjapko Teuben.

Begin jaren ’90 won Eindhoven tot tweemaal toe een periodetitel. In Tilburg werd een beslissingswedstrijd tegen RBC glansrijk gewonnen en in de nacompetitie was Eindhoven slechts enkele minuten verwijderd van promotie. In een met twintigduizend Eindhoven supporters gevulde Philips Stadion zorgt een dubieus doelpunt van FC Den Bosch-spits Louis van Schijndel ervoor dat zijn club en niet Eindhoven promoveerde naar de eredivisie.

Roerige tijden

In de jaren die volgen valt Eindhoven voornamelijk op door de vele bestuurlijke veranderingen en trainerswisselingen. In '93 tot '96 zijn achtereenvolgens Piet Buter, Sandor Popovich en Rob Jacobs zonder al te veel succes kortstondig trainer van Eindhoven. Alle drie werden voortijdig ontslagen en vervangen door de trouwe assistent-trainer Mario Verlijsdonk. Memorabele wedstrijden uit deze periode zijn onder meer Eindhoven-SC Heerenveen (4-4) met drie doelpunten van de van NAC overgekomen spits Ton Cornelissen en Eindhoven-AZ (2-0).

Op bestuurlijk niveau komt de club begin jaren '90 in de problemen door het faillissement van hoofdsponsor Vie D'Or en de wanpraktijken van ex-Helmond Sport directeur Rini van Loon. Pas met de komst van Willem van Santvoort als nieuwe voorzitter komt de club in 1997 in een rustiger vaarwater terecht.

Begin jaren '90 wordt ook het stadion aan de Aalsterweg grondig aangepakt. De grote halve cirkels achter beide doelen worden weggehaald. Aan de Zuidzijde van het stadion verrijst een nieuwe zittribune kort bij het veld. Aan de Noordzijde wordt een supportershome achter het doel neergezet. Tevens wordt de lange staantribune vervangen door een zittribune. Het supportershome wordt enkele jaren later weggehaald en sindsdien is de korte zijde achter doel leeg. Al jaren wordt er gesproken over de bouw van de vierde tribune maar tot op heden is het daar nog niet van gekomen.

Het einde van E.V.V.

In 1998 veroverd Eindhoven opnieuw een periodetitel. Onder leiding van Willem Leushuis en met twee zeer belangrijke doelpunten van linksback Jan Martens reikt Eindhoven tot de 8e plaats in de competitie en moet het in RKC haar meerdere erkennen in de nacompetitie. Na nog twee 9e plaatsen behaald te hebben onder Leushuis en zijn Belgische opvolger Jos Daerden neemt in 2001 de jonge ambitieuze trainer Leon Vlemmings het roer in Eindhoven over. Zijn debuutjaar verloopt zeer moeizaam en de ploeg komt niet verder dan de 17e plaats. Dit was tevens het laatste seizoen dat de club onder de naam Eindhoven (E.V.V.) deel nam aan de competitie.
© 2008 - 2020 Equidae, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jaap Stam... de voetbalcarrière van 'De rots van Kampen'Jaap Stam kreeg tijdens zijn actieve voetbal carrière een aantal bijnamen; ‘De rots van Kampen’, ‘The Dutch Destroyer’,…
Ajax 1938-1939: Ajax de beste club van de jaren dertigAjax 1938-1939: Ajax de beste club van de jaren dertigNadat stadsgenoot DWS in 1938 Ajax had afgehouden van het afdelingskampioenschap kwam men elkaar in dit seizoen weer teg…
Alle KNVB beker-winnaars (1899-2019) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2019) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…
Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019Nederlandse selectie - WK vrouwenvoetbal 2019In de zomer van 2019 neemt het Nederlands vrouwenvoetbalteam deel aan het WK voetbal voor vrouwen. De bondscoach van het…

VoetbalbijnamenVoetbalbijnamenProfvoetballers treden wekelijks op voor duizenden toeschouwers, en hun prestaties worden nauwlettend gevolgd. Hiermee b…
Ajax-Feyenoord: De KlassiekerAjax-Feyenoord: De KlassiekerNog voor het voetbalseizoen begint, staat een van de hoogtepunten elk jaar al vast. Elk jaar spelen Ajax en Feyenoord tw…

Reageer op het artikel "De geschiedenis van E.V.V. Eindhoven 1909-2002"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Equidae
Gepubliceerd: Oktober 2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Schrijf mee!