InfoNu.nl > Sport > Voetbal > De Vijverberg; thuishaven van de 'Superboeren'

De Vijverberg; thuishaven van de 'Superboeren'

De Vijverberg is het stadion van voetbalclub De Graafschap, ook wel bekend onder de geuzennaam 'superboeren'. De Vijverberg ligt in het Gelderse Doetinchem en staat bekend om zijn 'Engelse' karakter.

Geschiedenis

De Vijverberg werd gebouwd in 1954, het jaar waarin De Graafschap werd opgericht als één van de deelnemers aan de wilde voetbalbond NBVB. Het veld werd beschikbaar gesteld door een plaatselijke veehandelaar en werd in aller ijl speelgeschikt gemaakt en voorzien van houten tribunes, die van een nabijgelegen amateurclub overgenomen werd. Voor de kleedkamers en het bestuur werden keten neergezet.

De eerste (oefen-)wedstrijd werd gespeeld op 4 september 1954 tegen Fortuna'54, één van de voorgangers van het huidige Fortuna Sittard. De wedstrijd eindigt in een 1-1 gelijkspel en trekt liefst 12.000 toeschouwers.

Naamgeving

De naamgeving van het stadion komt voort van een hotel, dat vroeger ter plaatste van het stadion was gevestigd. Voor de bouw van dit stadion was het noodzakelijk een aantal vijvertjes te dichten, waardoor een soort bergje onstond.

Verbouwingen

Begin-Jaren '80

De Vijverberg zou in zijn bestaan vele malen verbouwd worden. Zo werd er na enkele maanden al een nieuwe overdekte tribune bijgebouwd. Toen ook de KNVB overging overging op betaald voetbal werd de NBVB opgegeven en ging De Graafschap over naar de KNVB. De bezoekersaantal blijven erg hoog en in de loop der tijd zijn enkele aanbouwen noodzakelijk. Begin jaren '70 beschikt het stadion uiteindelijk over tribunes aan alle 4 zijden, waarvan de namen nog steeds onveranderd zijn; de Vijverbergtribune (huidige Hoofdtribune), De Spinnekop, De Roodbergentriubne en De Groenendaaltribune. Tevens beschikt het stadion vanaf dan over een lichtinstalatie.

Midden jaren '80 wordt de Vijverbergtribune flink verbouwd en overkapt, waarna het door de aanbouw van een hoofdgebouw, kantoren en kleedkamers als hoofdtribune door gaat. Enkele jaren later zou de Groenendaaltribune worden omgebouwd tot zittribune.

Renovatie

Halverwege de jaren '90 bestaat het stadion uit 4 tribunes met verschillende stijlen en doet het stadion erg verouderd aan. De locatie en het stadion zijn echter dusdanig in de harten van de supporters gesloten, dat besloten wordt het stadion geheel te renoveren. Vanaf de zomer van 1998 wordt begonnen met een flinke renovatie, waarbij alle tribunes worden gesloopt en vervangen. De tribunes doen moderner aan, staan korter op het veld en de hoeken worden gesloten. 12 Augustus 2000 wordt het stadion geopend met een oefenwedstrijd tegen het Spaanse Deportivo Alavés (0-0).

Sinds de verbouwing

In 2007 is de Graafschap genoodzaakt de grond onder het stadion van de gemeente over te kopen en door te verkopen aan een groep investeerders, om grote finnanciele problemen op te lossen. Door enkele kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van stoeltjes in de onderste rij, die tot dan toe voor de stewards was gereserveerd, is de capaciteit in de laatste jaren verhoogd van 11.000 naar 12.600. Ook is in 2008 besloten de stoeltjes te verwijderen van vak 15, aangezien supporters hier al jarenlang de gehele wedstrijd staan.

Vijverberg DoetinchemReputatie en incidenten

De Vijverberg heeft landelijk een goede reputatie wat betreft de sfeer. Het Engelse imago van het stadion en de gemoedelijke sfeer die in het stadion hangt is één van de oorzaken waardoor het stadion steevast goed gevuld is, ook als de Graafschap degradeert.

Het open karakter van het stadion heeft echter ook zijn keerzijde. Tijdens de wedstrijd De Graafschap-PSV van 1 februari 2009 stapte een supporter over de omheining en gaf de grensrechter een body-check. Hoewel de grensrechter een flinke val maakte, werd de wedstrijd vervolgd en kwam de Graafschap er van af met een relatief milde boete.

Tevens zijn er enkele incidenten geweest met het werpen van voorwerpen op het veld. Het laatste incident dateert van 23 oktober 2009, toen er onder andere een horloge vanaf de Spinnekop en een PVC-buis uit het uitvak werden gegooid. Wederom kwam De Graafschap er van af met een boete, mede door de maatregel van de club om een net voor de Spinnekop-tribune te maken. Na vele klachten van de achterban werd deze na één wedstrijd echter al weer verwijderd.
© 2010 - 2018 Appelflap, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eredivisie voetbal programma 2008 - 2009Eredivisie voetbal competitie 2008 - 2009 Het complete wedstrijdoverzicht van de nieuwe voetbalcompetitie is er weer! Ve…
De Graafschap in seizoen 2018-2019: live op tv en livestreamDe Graafschap in seizoen 2018-2019: live op tv en livestreamDe Doetinchemse voetbalclub De Graafschap komt in het seizoen 2018-2019 uit in de Nederlandse eredivisie. De club promov…
Doetinchem, stad in de Achterhoek (Gelderland)Doetinchem, stad in de Achterhoek (Gelderland)Doetinchem is een middelgrote stad in de provincie Gelderland en is de hoofdplaats van de Gemeente Doetinchem. De pracht…
Eredivisie 2008-2009: programma, uitslagen, stand+topscorersEredivisie 2008-2009: programma, uitslagen, stand+topscorersHet eredivisieseizoen 2008-2009 was weer een spannende strijd. Gedurende 34 speelrondes in de periode augustus 2008 tot…
Speelschema Eredivisie 2011-2012, programma en uitslagenSpeelschema Eredivisie 2011-2012, programma en uitslagenHet speelschema van de wedstrijden van seizoen 2011-2012 werd bekend gemaakt op 17 juni 2011. De eredivisie 2011-2012 be…

Reageer op het artikel "De Vijverberg; thuishaven van de 'Superboeren'"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Appelflap
Laatste update: 07-12-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Schrijf mee!