InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Stadio Olimpico di Roma

Stadio Olimpico di Roma

Het Stadio Olimpico di Roma: één van Europa's grootste stadions, maar toch iets minder bekend als de grootheden zoals Camp Nou en Old Trafford. Ondanks dat is dit toch een enorm prachtig stadion, vandaar dit artikel met wat meer uitleg erover!

Stadio Olimpico di Roma

De geschiedenis

Het Stadio Olimpico van de Italiaanse hoofdstad Rome is een onderdeel van het Foro Italico, één van de vele wijken die grondige veranderingen ondergaan hebben onder het bewind van Mussolini. Het stadion werd oorspronkelijk in 1928 gebouwd onder de naam ‘Stadio dei Cipressi’ (door de Italiaanse architect Luigi Walter Moretti), maar het werd pas in gebruik genomen in het jaar 1937. In 1953 werd deze naam verandert in ‘Stadio del Centomila’. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen van 1960 in Italië werd het stadion totaal aangepast, zowel qua ingangen als capaciteit. Voor deze Olympische Spelen werd de naam nog maar eens aangepast (deze keer definitief) naar het huidige ‘Stadio Olimpico’.

De Capaciteit

Deze voetbaltempel beschikt maar liefst over een capaciteit van 81,903 zitplaatsen, wat het meteen tot een van de grootste en meest prachtige stadions ter wereld maakt. Het Stadio Olimpico is zowel de thuisbasis van de Italiaanse topclub As Roma (gesticht in 1927) en de middenmotor SS Lazio (gesticht in 1900), als dat van de Italiaanse nationale ploeg.

De verschillende tribunes

De Curva Sud

Het Stadio Olimpico staat vooral bekend om zijn Curva Sud (zie foto rechts) bij de thuismatchen van As Roma. Dit is de plaats ware alle tifosi (de meest felle aanhangers van As Roma) zich bevinden en er de hele match door zingen, dansen en sfeer maken. Dit supportersvak telt maar liefst 8,486 zitplaatsen. Van de Europese voetbalcommisie ‘Uefa’ kreeg dit stadion 5 sterren als erkenning, het hoogst haalbare dus.

De andere tribunes met hun capaciteit:

 • Tribuna Monte Mario – 16,555
 • Tribuna Tevere – 16,397
 • Distinto Sud Ovest – 5,747
 • Distinto Sud Est – 5,637
 • Distinto Nord Ovest – 5,769
 • Distinto Nord Est – 5,597
 • Curva Sud – 8,486
 • Curva Nord – 8,520

Enkele beroemde matchen

Uefa Champions League

Enkele maanden geleden was dit stadion het toneel van de Uefa Champions League finale tussen FC Barcelona en Manchester United, die gewonnen werd door de Spanjaarden met 2 tegen 0. Naar aanleiding van deze finale moest de oorspronkelijke capaciteit van 81,903 zitplaatsen verlaagd worden naar 72,698 zitplaatsen, om zo voor de extra comfort en veiligheid van het publiek te zorgen.

Maar ook...

 • De finale van het Europese Kampioenschap 1968, waar Italië met 2-0 won van Joegoslavië
 • De finale van de Europa Cup 1977, waar Liverpool won met 3-1 tegen Borussia Mönchengladbach
 • De finale van het Europese Kampioenschap 1980, waar Duitsland won met 2-1 tegen België.
 • De finale van de Europa Cup 1984, waar Liverpool won van thuisploeg AS Roma, na strafschoppen.
 • De finale van de Wereldbeker 1990, waar West Duitsland won 1-0 won van Argentinië.
 • De Uefa Champions league finale 1996, waar Juventus won van Ajax, ook na strafschoppen.
© 2010 - 2019 Uzumaki, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Champions League 2015/16: AS Roma - Real MadridChampions League 2015/16: AS Roma - Real MadridEén van de wedstrijden van de achtste finale van de Champions League van het seizoen 2015/2016 is de wedstrijd tussen AS…
Champions League 1992-2018 - erelijst en topschutterslijstChampions League 1992-2018 - erelijst en topschutterslijstDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…
UEFA Champions LeagueUEFA Champions LeagueDe UEFA Champions League is het belangrijkste voetbaltoernooi voor Europese voetbalclubs. De Europese topclubs strijden…

Reageer op het artikel "Stadio Olimpico di Roma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Uzumaki
Gepubliceerd: 20-02-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Schrijf mee!