InfoNu.nl > Sport > Voetbal > De beste voetbalschoenen: Nike Mercurial Vapor Superfly

De beste voetbalschoenen: Nike Mercurial Vapor Superfly

De beste voetbalschoenen: Nike Mercurial Vapor Superfly Wat zijn de beste voetbalschoenen ter wereld? Die vraag is onmogelijk eenduidig te beantwoorden omdat iedereen ander voorkeuren en eisen heeft. Maar er is één type voetbalschoen dat wel door erg veel hele goede spelers wordt gebruikt en dat zeer bijzondere eigenschappen heeft. Dit is de Nike Mercurial Vapor en latere Nike Mercurial Vapor Superfly.

Wat is er bijzonder aan de Nike Mercurial Vapor?

De Nike Mercurial Vapor is een voetbalschoen ontwikkeld door Nike. De eerste versie werd door Ronaldinho in 1998 geïntroduceerd op de velden. De belangrijkste eigenschap van de schoen is dat hij erg licht van gewicht is. De laatste versie weegt maar 185 gram (6.5 oz) per schoen. De schoen is daarom erg populair bij spelers voor wie snelheid een van de meest belangrijke aspecten in hun spel is, voornamelijk vleugelspelers en spitsen. In 2010 is de zesde versie van de schoen al op de markt gekomen. Dit is de Nike Mercurial Vapor Superfly II. Deze is verkrijgbaar in twee kleurencombinaties: zwart/oranje/paars en zwart/wit/mintgroen.

De schoen bestaat in twee soorten: één voor een harde ondergrond en één voor een zachte ondergrond. Bij de zachte grond-uitvoering bestaat de onderkant uit één stuk met hierop zes NikeSnap verwijderbare noppen, die ook los verkrijgbaar zijn in verschillende lengtes. De harde ondergrond-versie heeft twaalf blade-vormige noppen. De losse noppen zijn verkrijgbaar in sportspeciaalzaken.

De originele Nike Mercurial Vapors

De originele Vapors kwamen in de zomer van 2002 op de markt, kort voor het WK 2002. Een editie in de kleuren chrome/lime werd in beperkte oplage verkocht, en daarnaast werd de schoen nog in diverse andere kleuren verkocht. Naast de NikeSkin Vapors, bracht Nike ook een zwarte/grijze schoen in kangaroeleer uit. De Vapors werden ook verkocht met de opdruk R9, een referentie aan de naam en het rugnummer van Ronaldinho bij Barcelona.

Bij de release was de Vapor de allerlichtste schoen ooit en had het daarnaast ook nog een aantal andere innovaties toegevoegd. De bovenkant was gemaakt van extreem dun, lichtgewicht synthetisch materiaal genaamd Nike Skin. Het was dunner en sterker dan kangoeroeleer. De Vapor kreeg ook een extern verstevigd hielstuk, wat toen nog uniek was. Ook had het een totaal nieuwe 'glass filled' laagje in de zool genaamd NikeFrame, dat afkomstig is uit de atletiek wereld en waarbij de zool vanzelf weer terug buigt naar de juiste vorm na een afzet voor een sprint of sprong. Volgens een bijgeleverd boekje bij de schoenen is het mogelijk een sprint van 20 meter in een tijd af te leggen die 3% sneller is dan met andere voetbalschoenen.

Na de originele Mercurial Vapors is Nike ook nog gekomen met de Mercurial Vapor II, III, IV, V en VI.

Mercurial Vapor Superfly

Naast de Mercurial Vapor serie is min of meer binnen dezelfde serie ook nog een andere schoen geproduceerd die bekend staat onder de naam Mercurial Vapor Superfly. De Mercurial Vapor Superfly was de eerste schoen gemaakt met de Nike Flywire technologie. De schoen werd voor het eerst gedragen door Cristiano Ronaldo tijdens een wedstrijd van Manchester United in februari 2009. In het weekend erna werd de schoen door diverse andere topvoetballers ook aangetrokken. Kort erna is er ook een versie uitgekomen speciaal voor vrouwen en gemodelleerd op een wat kleinere en smalle voet. De Superfly II is de laatste editie van de schoen, en deze weegt slechts 185 gram per schoen.

Nike Flywire is een structuur gemaakt van Vectran, dat wordt verwerkt in de bovenzijde van de schoen. Het doel van Flywire is om het gewicht te reduceren, en tegelijkertijd de steun voor de voet te vergroten. Vectran wordt ook gebruikt door NASA om fietsbanden van te maken.

Namen van de schoen met verschillende kleurcombinaties zijn Mercurial Talaria, Mercurial Miracle, Mercurial Veloci, Mercurial Victory, Mercurial Steam en Mercurial Glide.

Paarse voetbalschoenen

De eerste helft van 2010 zagen we steeds meer voetballers met paarse voetbalschoenen het veld betreden. De schoenen hebben een roze of oranje Nike-teken. De schoenen behoren ook in de collectie van de Nike Mercurial Vapor SuperFly II, en worden ook wel Nike Mercurial Victory genoemd. In Nederland spelen ondermeer Dries Mertens, Sekou Cisse en Karim El Ahmadi met deze paarse kicksen. Bij de Belgische club Club Brugge zijn de schoenen in de ban gedaan, omdat de aartsrivaal in deze kleur speelt. Onder meer Nabil Dirar en Ivan Perisic moeten dus over op een andere kleur!

Welke profvoetballers speler met de Mercurial Vapor en/of Superfly?

Spelers die gebruik maken of maakten van de Mercurial Vapor zijn onder andere:
 • Clint Dempsey
 • Robinho
 • Alexandre Pato
 • Nicklas Bendtner
 • Theo Walcott
 • Ronaldo
 • Thierry Henry

Spelers die gebruik maken van de Superfly I of II zijn onder andere:
 • Cristiano Ronaldo
 • Zlatan Ibrahimovic
 • Didier Drogba
 • Gabriel Agbonlahor
 • Andrey Arshavin
© 2010 - 2019 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nike Flywire technologieNike Flywire technologieNike is een fabrikant die altijd al vooruitstrevend is geweest in het toepassen van de nieuwste technologieën in de spor…
Sportmerk: NikeSportmerk: NikeNike is een Amerikaans beursgenoteerd sportmerk. Nike is over heel de wereld bekend en heeft één van de meest bekende lo…
Nike Air force One, de meest populaire sportschoenNike Air force One, de meest populaire sportschoenTerwijl hiphop bekendheid genoot en de hiphop gemeenschap groeide, nam ook de vraag naar de Nike Air Force Ones toe. De…
Adidas de voetbalschoen met een breinAdidas heeft een reclame gemaakt waarin je een bekende voetballer ziet. Namelijk de voetballer Lionel Messi. Deze bekend…
Inzicht in Marketing: succesvolle strategie sportmerk NikeInzicht in Marketing: succesvolle strategie sportmerk NikeWat komt er in je op wanneer je de zin ‘Just do it’ tegenkomt? En aan welk merk denk je meteen wanneer je een swoosh-sym…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De beste voetbalschoenen: Nike Mercurial Vapor Superfly"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dessal
Laatste update: 05-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!