InfoNu.nl > Sport > Voetbal > De WK-finales van het Nederlands elftal

De WK-finales van het Nederlands elftal

Op het moment van schrijven van dit artikel is het 10 juli 2010, de dag voor de bij voorbaat al legendarische WK-finale tussen Nederland en Spanje. Voor de 3e keer in de geschiedenis staat Nederland in de eindstrijd van het Wereldkampioenschap. De eerste 2 maal ging het mis, in dit artikel leest u meer over de WK finales van Nederland.

Geschiedenis van het Wereldkampioenschap

Het eerste wereldkampioenschap voetbal werd in 1930 gehouden in Uruguay, dat dit WK ook wist te winnen. Voor 1930 was het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen nog het belangrijkste mondiale voetbalevenement. Omdat het voetbal echter niet populair was in de VS en de wereldvoetbalbond FIFA en het Internationaal Olympisch Comité het niet met elkaar eens waren, werd de sport in 1932 van het Olympisch programma geschrapt. Naar aanleiding van die beslissing werd het WK in het leven geroepen en werd er dus gestreden om de 'Vicotoire aux Ailes d'Or', de beker die later de naam 'Jules Rimet-beker' genoemd werd, als eerbetoon aan de FIFA-voorzitter die het eerste WK organiseerde.

Het WK kende tot aan 1978 altijd 16 deelnemers (op enkele afmeldingen na), waarna het toernooi in 1982 werd uitgebreid tot 24 teams. Sinds 1998 is de huidige opzet van kracht, waarin 32 deelnemers de kans krijgen in de eindronde. Die uitbreiding leverde vooral meer Afrikaanse, Aziatishe en Noord-Amerikaanse deelnemers op.

Wereldkampioenschap voetbal 1974

De eerste WK-finale die Nederland ooit speelde was tijdens het WK van 1974. Dit toernooi werd gehouden in het voormalige West-Duitsland. Voor het eerst in de historie werden op dit toernooi 2 poulefases gespeeld. Nederland werd in de eerste ronde ingedeeld in poule C en trof daarin Bulgarije, Uruguay en Zweden. Nederland wist relatief eenvoudig de poule te doorstaan, door 5 punten te halen uit 3 wedstrijden (destijds leverde een overwinning nog 2 punten op). Na een 2-0 winst op Uruguay en een gelijkspel tegen Zweden (0-0), was de ploeg al zo goed als zeker van de volgend ronde. De poule werd afgesloten met een 4-1 zege op Bulgarije, waarmee Nederland als groepswinnaar de 2e ronde haalde.

In de 2e ronde kreeg Nederland duidelijk sterkere tegenstanders; Argentinië, Oost-Duitsland en Brazilië. Desondanks werden alle 3 de wedstrijden met ruime cijfers en zonder tegendoelpunt gewonnen. Nederland won 4-0 van Argentinië, 2-0 van de Oost-Duitsers en versloeg ook Brazilië met 2-0.

Als winnaar van de poule belande Nederland in de finale. Hierin trof Nederland de organiserende aartsrivaal West-Duitsland. Nederland, met spelers als Haan, Krol, Neeskens, Van Hanegem, Rep, Cruijf en Rensenbrink in de basis, begon als grote favoriet aan de finale. De start van Nederland was fenomenaal; een minuut lang werden de Duitsers weggetikt, waarna aanvoerder Johan Cruijff de 16-meter binnenliep en gevloerd werd door de Duitser Uli Hoeness. Een strafschop volgde, die werd benut door Johan Neeskens.

Nederland ging het wat rustiger aandoen en liet de Duitsers komen. Na twintig minuten kregen ook de Duitsers een penalty nadat Bernd Hölzenbein over het been van Wim Jansen ging. Voor de Duitsers was het Paul Breitner die de bal binnenschoot. Voor rust kwamen de Duitsers langszij door een doelpunt van de altijd allerte Gerd Müller; 1-2.

In de tweede helft drong Nederland aan, maar wist het niet meer het spel te spelen van eerder in het toernooi. Er kwamen slechts enkele kansen, waarna Gerd Müller zijn tweede doelpunt wist te scoren. Deze werd echter onterecht afgekeurd door scheidsrechter Taylor. Nederland verloor de finale alsnog en zag buurland West-Duitsland de titel in ontvangst nemen.

Wereldkampioenschap voetbal 1978

Vier jaar later kreeg Nederland de kans revanche te nemen op de verloren finale van 1974. Het WK werd gehouden in Argentinië en werd overschaduwd door protesten jegens het junta-regime dat er destijds de macht had. Nederland ging naar het toernooi zonder de gepasseerde Willem van Hanegem. Ook Johan Cruijff ging niet mee, hij kondingde enkele maanden eerder zijn afscheid aan. Later zou Cruijff aangeven dat hij niet meedurfde uit angst voor ontvoeringen.

Nederland werd in de eerste ronde ingedeeld in een relatief eenvoudige poule met Iran, Peru en Schotland. Nederland wist de tweede ronde te halen, maar deed dit alles behalve overtuigend. Na een 3-0 zege op Iran, werd 0-0 gelijk gespeeld tegen Peru. De laatste wedstrijd werd met 3-2 verloren van Schotland, maar Nederland wist zich als 2e in de poule toch te plaatsen voor de tweede ronde.

Daarin kwam het achtereenvolgens Oostenrik, West-Duitsland en Italië tegen. Oostenrijk werd gemakkelijk in de pan gehakt; 5-1. Vervolgens werd 2-2 gelijkgespeeld tegen West-Duitsland en 2-1 gewonnen van Italïe. Nederland werd eerste in de poule en trof op 25 juni 1978 wederom het gastland in de finale; Argentinië.

De wedstrijd, gehouden in het stadion van River Plate, begon wat later omdat de Argentijnen wat laat aankwamen en scheidsrechter Daniel Gonella (Ita) commentaar had op het verband om de pols van René van de Kerkhof. Nadat Nederland dreigde het veld af te stappen, werd de wedstrijd toch aangevangen, met René van de Kerhof (met een wat zachter verband).

Nederland begon sterk, maar zag de Argentijnen groeien in de wedstrijd. Aanvoerder Passarella miste enkele kansen en Nederlanders Rep en Rensenbrink troffen de Argentijnse keeper. Kort voor rust wist de Argentijnse spits Mario Kempes de score te openen door de bal onhoudbaar in het goal van Jan Jongbloed te schieten.

In de tweede helft kwamen kansen voor Nederland, die pas in de 82e minuut tot de gelijkmaker van invaller Dick Nanninga leidde. In de slotminuut schoot Rob Rensenbrink nog tegen de paal, maar een verlening bleek nodig. In de 105e minuut wist Mario Kempes wederom te scoren, waarna Daniel Bertoni even later de beslissende 3-1 maakte. Daarmee kon dictator Videla de wereldbeker uitreiken aan aanvoerder Passarella.

De WK finale van 2010

Het zou tientallen jaren duren voordat het Nederlandse volk zich weer kon opmaken voor een WK-finale. In 1998 leek oranje dichtbij, maar werd na een gelijkspel tegen Brazilië in de halve finale verloren op penalty's.

In 2010 wist Nederland de Brazilianen wél te verslaan. Na een relatief eenvoudige groepsronde (3 zege's op Denemarken, Japen en Kameroen) en achtste finale (winst op Slowakije) werden de favoriete Brazilianen na een 1-0 achterstand met 2-1 verslagen, dankzij twee goals van Wesley Sneijder. Met een 3-2 zege op Uruguay, wist Nederland zich te plaatsen voor de halve finale, waarin Spanje tegenstander en favoriet was.

De finale zou later bestempeld worden als 'één van de slechtste finales ooit'. Het spel van beide ploegen oogde nerveus, er werd veel balverlies geleden en er viel een recordaantal gele kaarten. In totaal gaf scheidsrechter Howard Webb uit Engeland liefst 14 gele kaarten, waarvan 9 voor Nederland en 2 aan John Heitinga, die in de verlenging het veld moest verlaten.

Beide ploegen kregen enkele 100%-kansen, maar wisten deze (mede door uitstekend keeperswerk van Iker Casillas en Maarten Stekelenburg) niet te verzilveren. Een verlenging moest uitkomst brengen en het leek er lange tijd op dat penalty's een nieuwe Wereldkampioen moesten bepalen. Enkele minuten voor tijd was het echter Spanjaar Iniësta die de omstreden openingstreffer maakte. Iniësta zou eerder in de aanval buitenspel hebben gestaan en de keepersbal waaruit de aanval ontstond had overduidelijk een corner moeten zijn.

Zo verloor Nederland ook zijn 3e wereldbeker-finale en zal het waarschijnlijk nog jaren duren voor men ooit nog zo dicht bij de titel komt.
© 2010 - 2018 Appelflap, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 1964In 1964 werd toen alweer het 2e EK voetbal gehouden, dit jaar werd het toernooi georganiseerd door Spanje. Dit EK werden…
EK voetbal 1980Het EK van 1980 word georganiseerd door gastland Italië. Dit is de 2e keer dat Italië de eer heeft om het EK te mogen or…
EK voetbal 1984In 1984 was het de beurt aan Frankrijk om het toernooi te organiseren. Wederom werd er gespeeld met een voorronde en een…
EK voetbal 1976Tijdens het EK van 1976 in Joegoslavië bereikt Nederland voor het eerst in de geschiedenis de finaleronde van het EK. Ne…
EK voetbal 1988West-Duitsland is het gastland voor het EK van 1988. Dit jaar weet België zich niet te kwalificeren voor de eindronde va…

Reageer op het artikel "De WK-finales van het Nederlands elftal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Appelflap
Laatste update: 15-10-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Schrijf mee!