InfoNu.nl > Sport > Voetbal > WK voetbal 2018 naar Rusland
nieuws uitgelicht

WK voetbal 2018 naar Rusland

Op 2 december 2010 heeft de FIFA haar keuze bekend gemaakt voor de landen die in 2018 en 2022 het wereldkampioenschap voetbal mochten organiseren. Nederland had zich met België kandidaat gesteld voor het toenooi in 2018, maar moest opboksen tegen mede kandidaten Spanje/Portugal, Rusland en Engeland. Ondanks de grote inspanningen van de Ambassadeurs van The Holland Belgium Bid, is uiteindelijk voor 2018 Rusland als winnaar uit de bus gekomen en in 2022 mag Quatar het WK organiseren.
Het FIFA wereldkampioenschap voetbal vindt iedere 4 jaar plaats, en voor het WK toernooi in 2018 mogen alle landen zich kandidaat stellen, met uitzondering van landen van de continenten waar de twee vorige toernooien hebben plaatsgevonden. In geval van 2018 zijn dat landen uit Afrika en Zuid-Amerika. Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, had al in 2008 bekend gemaakt dat de stemming, ook wel “bid” genoemd, voor de toernooien in 2018 en 2022 op het zelfde moment zou plaatsvinden, namelijk in Zurich op 2 december 2010.

Regels

De keuzeprocedure voor 2018 en 2022, de 21e en 22e editie van de Wereldbeker, begon in januari 2009 en landen hadden tot 2 februari 2009 om zich kandidaat te stellen. De 22 leden van het FIFA Uitvoerend Comité hebben op 2 december 2010 gekozen, waarbij het gastland voor 2022 niet uit hetzelfde continent mocht komen als het gastland in 2018.
Er is voorkeur uitgesproken voor een enkel land boven een combinatie van twee landen, waarbij de FIFA wel heeft aangemerkt dat dit met name voor grote landen geldt. Hierover zij Blatter: "Grote landen die in staat zijn alleen een WK te organiseren moeten zich alleen kandidaat stellen. Kleinere landen die niet bekwaam zijn een WK alleen te organiseren, moeten zich samen met een ander kleiner land aanmelden".

Criteria

Voor de toewijzing van de toernooien wordt met veel omstandigheden rekening gehouden, zoals
  • Beschikbaarheid van 12 stadions met capaciteiten tussen ongeveer 40.000 (groepswedstrijden) en 80.000 (opening en finale)
  • Infrastructuur binnen de regio waar de wedstrijden worden gepeeld
  • Trainings- en hotelfaciliteiten
  • Financiële stabiliteit en garanties van de overheden
  • De gebouwde infrastructuur en faciliteiten dienen van blijvende aard te zijn
  • Goede trackrecord in stadionbeveiliging en crowd control

Kandidaten voor 2018

Engeland, Rusland, Spanje/Portugal en Nederland/Belgïe. Mexico had zich eerder ook kandidaat gesteld maar trok zich in september 2009 terug, evenals Indonesië, waar de regering zich niet volledig garant wenste te stellen. Als belangrijkste kandidaten werden Rusland en Engeland genoemd, waarbij Engeland zich met de inzet van Prins William, premier David Camaron en voetballer David Beckham tot de tanden had gewapend.

Rusland had als grote kanshebber bij monde van Vitaly Mutko, de minister van Sport laten weten bereid te zijn $10 biljoen te investeren in de organisatie van het toernooi. President Vladimir Putin zag op het laatste moment af van een bezoek aan Zurich om de kandidatuur van Rusland kracht bij te zetten en verklaarde: “De FIFA is slachtoffer geworden van een lastercampagne en dient haar beslissing in rust te moeten kunnen nemen, zonder enige druk van buiten”. Uiteindelijk is Rusland dus als organiserend land aangewezen.

De combinatie Nederland/België, eerst nog als Benelux gepresenteerd maar Luxemburg kon geen echte bijdrage leveren, had al vanaf het begin slechts weinig kansen; op niet alle eisen van de FIFA werd in de eerste instantie door de Nederlandse regering volmondig ja gezegd en er is geen stadion met een capaciteit van 80.000 zitplaatsen. In maart 2009 besloot de Rotterdamse gemeenteraad tot het ontwikkelen van een stadion voor 2018. In november 2009 werden de Belgische locaties bekend gemaakt: Antwerpen, Brugge, Brussel, Charleroi, Genk, Gent en Luik terwijl in Nederland de plaatsen Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen op het programma staan.

Ook was het al vroeg bekend dat de FIFA er toch de voorkleur aan geeft de organisatie in handen te geven van één land. Wel was er nog een kleine hoop dat de FIFA, geplaagd door een aantal omkopingsschandalen, zou kunnen kiezen voor landen als Nederland en België die op dat gebied buiten enige verdenking staan.

Kandidaten 2022

De vijf overige bids, Australië, Zuid Korea, Japan, Qatar en de Verenigde Staten gelden alleen voor het toernooi in 2022. Aangezien alle bids voor 2018 van Europese landen komen, en de FIFA regels dicteren dat landen uit het werelddeel dat één van de twee vorige toernooien heeft gereorganiseerd, niet mogen meedingen, hebben Europese landen die in 2018 achter het net hebben gevist, geen kans in 2022 en zijn de bovengenoemde landen de enige kandidaten. Dit geldt dus ook voor Nederland. Het was 2018 of niets! Op 2 december heeft het FIFA Uitvoerend Comité voor 2022 gekozen voor Quatar.

De gevolgen

Het is natuurlijk jammer dat alle inspanningen en investeringen van overheden, ambassadeurs, onder aanvoering van Ruud Gullit, en sponsors niet tot de gewenste resultaten hebben geleid; Nederland heeft als voetbalnatie een reputatie hoog te houden en daar had het WK toernooi van 2018 een belangrijke rol in kunnen spelen. Nog spijtiger is het dat Nederland en België als gevolg van de bovenvermelde toewijzingsregels niet alleen in 2022 geen kans heeft gekregen maar, net als alle andere Europese landen, ook niet mee zal kunnen dingen voor 2026. Wij zullen dus ons vizier moeten instellen op 2030, en dat is toch nog wel een heel tijdje te gaan!
© 2010 - 2018 Cenerentola, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2014 in Brazilië; 2018 in Rusland; 2022 in QatarWK voetbal 2014 in Brazilië; 2018 in Rusland; 2022 in QatarDe FIFA World Cup is het grootste voetbalevenement in de wereld. Het is een voetbalevenement tussen de 208 leden van de…
WK voetbal 2022 Qatar: speelschema en poulesWK voetbal 2022 Qatar: speelschema en poulesWK voetbal 2022 Qatar: speelschema en wedstrijdschema, stadions en speelsteden. Het WK voetbal 2022 wordt gehouden in go…
WK voetbal 2018 RuslandWK voetbal 2018 RuslandWK voetbal 2018 Rusland. Het WK 2018 zal plaatsvinden in Rusland. Er zullen 32 landen meedoen met dit kampioenschap die…
WK-bid Nederland en België voor WK voetbal 2018WK-bid Nederland en België voor WK voetbal 2018Op 2 december 2010 werd door Sepp Blatter bekendgemaakt dat het WK voetbal 2018 in Rusland gehouden zou worden. Nederlan…
Rusland: WK-organisator in opspraakRusland: WK-organisator in opspraakIn het najaar van 2010 heeft de FIFA de WK's van 2018 en 2022 toegewezen. Rusland heeft het recht verkregen om het WK va…
Bronnen en referenties
  • http://weblogs.nos.nl www.fifa.com www.thebid.org

Reageer op het artikel "WK voetbal 2018 naar Rusland"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cenerentola
Gepubliceerd: 02-12-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!