InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Portret Zlatan Ibrahimovic

Portret Zlatan Ibrahimovic

Voetbalprofeet Johan Cruijff zei eens over hem: ‘Hij heeft een goede techniek voor een slechte voetballer, maar een slechte techniek voor een goede voetballer.' Zlatan Ibrahimovic is een van de grootste fenomenen die de voetbalwereld momenteel rijk is. Een portret van een paradoxale rasvoetballer uit Zweden die niet in een hokje valt te plaatsen. Wie zijn gegevens bestudeerd en hem vervolgens in actie ziet op de groene mat beseft al snel hoe paradoxaal Ibrahimovic (die jarenlang zijn voornaam als voetbalnaam beschouwde) is. Met zijn 1 meter 92 lijkt hij meer op een krachtmens dan een handige dribbelaar. Zlatans uiterlijk wordt dikwijls vergeleken met dat van de inmiddels gestopte topzwemmer Ian Thorpe.

Straatvoetballer en lastpak in Zweedse immigrantenwijk

Zijn naam verraad zijn afkomst niet. Zlatan is zoon van een Bosnische vader en Kroatische moeder, maar hij groeide op in het Zweedse Malmö. Niet in een keurige wijk waar alle kinderen de traditionele blonde haarkleur bezitten, maar in de getto. In een immigrantenwijk maakte Zlatan kennis met de harde wetten van de straat. Daar kon hij zich onderscheiden met zijn voetbalkwaliteiten.

Niet winnen, maar het vernederen van de tegenstander bezorgen pleintjesvoetballers hun status. Zijn voorliefde voor het creëren van adembenemend mooie acties, waar Ibrahimovic later nog last mee krijgt, brengt hij in de achterbuurten in de praktijk.

Aan school heeft Zlatan een broertje dood. De directrice van zijn vroegere school bevestigt dat Zlatan, die idolaat is van de legendarische bokser Mohammed Ali, een lastig en soms onhandelbaar kind was. ‘Hij was het protoype van een kind waarmee het uiteindelijk verkeerd afloopt.’

Op straat wordt de bal Zlatan’s beste maatje, maar komt er ook achter dat niks hem komt aanwaaien. Hij leert mentaal te knokken en wat overleven is. De straatvoetballer debuteert op het veld in het shirt van FC Balkan en vindt later onderdak bij profclub Malmö FF.

Speelse prof

Daar weten zijn ploeggenoten niet wat ze zien. Technisch en sterk is Zlatan zeker, maar een effectieve veldvoetballer is hij dan nog lang niet. Speels is de beste omschrijving van de wijze waarop Zlatan zich voortbeweegt op het groene gras. ‘Hij gaf de bal aan op het verkeerde moment, schoot op het verkeerde moment, maar toch kon je wel zien dat hij beschikte over bijzondere, buitenproportionele voetbalkwaliteiten,’ verklaart voormalig teamgenoot Nicolas Kindvall later.

Transformatie tot godenzoon

In de zomer van 2001 tellen Leo Beenhakker en Co Adriaanse 7,8 miljoen euro neer voor de lange spits: Zlatan wordt godenzoon en daarmee Ajaxcied. Tijdens het jaarlijkse voorbereidingstoernooi in eigen stadion, het Amsterdam Tournement, demonstreert Zlatan tegen Liverpool meteen al zijn goochelaars kwaliteiten. Met een ‘aka’ stuurt hij de ervaren Engelsen 'defenders' op souplesse het bos in.

Toch wordt het eerste jaar van Zlatan bij Ajax een ramp. Hij scoort weliswaar de golden goal in de bekerfinale tegen FC Utrecht, maar verder leidt zijn aanwezigheid vooral tot irritatie. Co Adriaanse noemt hem ‘Remi’ (alleen op de wereld) en zijn opvolger Ronald Koeman verkiest goaltjesdieven Mido en Machlas boven Ibrahimovic. Het immer onverbiddelijke Amsterdamse publiek hoont hem weg. ‘Als vijftigduizend mensen je uitfluiten doet dat erg zeer,’ zegt Zlatan.

Ondanks zijn lengte gaat hij zelden een kopduel aan. Als verlamd staat de nonchalant ogende Zweed met regelmaat in het veld. Na een seizoen lijken hij en Ajax uit elkaar te gaan. Een vlucht uit de ArenA lijkt onvermijdelijk, maar tot groot genoegen van Leo Beenhakker blijft Zlatan behouden voor Ajax. ‘Wat hij op de training laat zien is onbeschrijfelijk, ik ben er van overtuigd dat deze jongen goud waard wordt voor Ajax,’ laat de toenmalig technisch directeur optekenen.

Zlatans kwaliteiten komen in zijn tweede Ajax-seizoen echter wel tot uiting. Koeman leert hem nadenken over voetbal. Met zijn grote lichaam ontpopt Ibrahimovic zich tot aanspeelpunt in een 4-3-3 systeem. De straatvoetballer ontdekt de functionaliteit van een simpele ‘kaats’en beseft zich dat hij moet schikken om te overleven in de keiharde voetbalwereld. ‘Nog steeds geniet ik meer van een prachtige assist dan van een goal. Maar ik weet nu dat topclubs kijken naar hoe vaak je scoort en dat soort statistieken,’ aldus een verlichte Zlatan. Gesprekken met ondermeer Marco van Basten (die hij dan wel eens treft bij Ajax omdat Van Basten in die periode samen met boezemvriend Van het Schip de beloften van Ajax coacht) openen zijn ogen.

Internationale doorbraak van een omstreden spits

Een absolute topschutter wordt Zlatan niet, maar als hij op 31 augustus 2004 Ajax verlaat is de Zweed wel uitgegroeid tot een populair clubicoon (referend naar spandoeken als ‘Zlatan, son of god’). Omdat hij schittert op het EK in Portugal staan de clubs in de rij; Ajax besluit te cashen.

Nederland zwaait dan een omstreden cultheld uit. In zijn eerste seizoenen bij Ajax lopen er meerdere verdedigers ‘tegen de ellebogen van Zlatan aan’. Bebloed verlaten sommigen het veld. In interviews praat Ibrahimovic op monotone toon overtuigend over zijn eigen kwaliteiten. De link met maffiafilms is snel gelegd, vooral als hij in conflict raakt met Rafael van der Vaart. De straatvechter raakt in de clinch met Van der Vaart (wiens carrière op dat moment muurvast zit) en schijnt hem in ferme taal duidelijk gemaakt te hebben dat hij beter kan opdonderen.

In de aanloop van het seizoen 2003-04, als Van der Vaart inderdaad verkast is, aast Juventus op de diensten van Ibrahimovic. Die houdt zich op de vlakte. ‘Ik ben van deze club gaan houden en vind het niet verkeerd om hier nog een jaartje te blijven.’ Ajax zwicht echter voor de Italiaanse miljoenen.

Later doet een verbolgen Zlatan uit de doeken hoe Louis van Gaal, dan net technisch directeur bij Ajax, hem op arrogante toon de deur wees en maande tot een afscheid. ‘Meneer Van Gaal zei tegen mij dat het voor Ajax het beste was dat ik zou vertrekken. In de Champions League konden ze mij wel gebruiken, maar ook zonder mij zou Ajax kampioen worden. Dat heeft me pijn gedaan.’

Overleven in het land van de slagers

In Italië trekt Zlatan zijn stijgende lijn door (waar Ajax juist afglijdt tot een bedenkelijk niveau). Opnieuw weet Ibrahimovic te overleven. In de Serie A, waar de verdedigers traditionele, gemene slagers zijn, ontwikkelt hij zicht tot een doelpunten machine, die alleen als het echt moet een beroep doet op zijn straattechniek. Teamgenoot bij Juventus, Pavel Nedved, is onder indruk van Zlatan: ‘Hij is ongelooflijk sterk en technisch. Op trainingen lopen we soms wel met zijn tienen achter hem aan om de bal te veroveren. Dit blijkt dan vergeefse moeite.’

Ook bij Juventus wint hij titels, scoort hij goals en wordt hij razend populair. Na twee seizoen (en twee landstitels) verlaat Ibrahimovic de ‘Oude Dame’ als een dief in de nacht. Aan het eind van het seizoen 2005-06 komt aan het licht dat de club op fraudeleuze wijze succes vergaarde door corrupte deals te sluiten met het Italiaanse scheidsrechterskorps. Juventus raakt twee landstitels kwijt en wordt teruggezet naar de Serie B.

Net als veel collega voetbalsterren ontloopt Zlatan een voetbalbestaan in de anonimiteit. Hij tekent een verbintenis met Inter. Zlatan wordt in zijn debuutjaar bij Internazionale direct kampioen en clubtopscoorder.

Vijf- en twintig is Ibrahimovic slechts, maar nu al een van de grootste spelers in het mondiale voetbal. Moeilijke momenten heeft hij overwonnen, gelukkig kwam de straatvechter in hem tijdig boven drijven en zette hij zijn eigenwijze denken soms aan de kant. ‘Eerst was mijn talent baas over mij, nu ben ik baas over mijn talent,' aldus een rijpere Zlatan.

Ook in zijn thuisland adoreren mensen hem alsof hij steengoede popmuziek maakt. ‘Er valt geen enkele andere Zweedse voetballer in onze geschiedenis met hem te vergelijken,’ schrijft een Zweedse schrijver over het unieke voetbaltalent van Ibrahimovic, die dingen doet die niemand anders doet. ‘En dat maakt hem een attractie en zo interessant om naar te kijken.’

De tijd heeft hem veranderd. De trucendoos van weleer is een effectief aanspeelpunt en goalgetter ineen geworden. Maar toch, zo af en toe truct Zlatan nog met de bal, op een voor hem kenmerkende wijze: onnavolgbaar en onvoorspelbaar. De idealist is langzaam veranderd in een realist, maar bestaat gelukkig voor de voetballiefhebbers nog steeds.
© 2007 - 2018 Remkock, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
UEFA Champions League 2005-2006: de weg naar de finale!De UEFA Champions League 2005-2006 is tot op heden het enige toernooi waarin de titelverdediger niet rechtstreeks toegel…
UEFA Champions League 2004-2005: de weg naar de finale!De UEFA Champions League 2004-2005 werd georganiseerd volgens het concept van het seizoen daarvoor om de topspelers, die…
Johan Cruijff Schaal 2011: Ajax - FC TwenteJohan Cruijff Schaal 2011. Op 30 juli 2011 zal er voor de Johan Cruijff Schaal in de Amsterdam Arena worden gespeeld tus…
Johan Cruijff Schaal 5 augustus 2012: PSV - AjaxJohan Cruijff Schaal: Ajax - PSV. Op 5 augustus zal er de wedstrijd gespeeld worden voor de Johan Cruijff Schaal tussen…
Champions League 1992-2017 - topscorers en erelijstChampions League 1992-2017 - topscorers en erelijstDe Champions League is voor clubs wat het WK is voor landen, de hoogst haalbare voetbaltrofee. Sedert 1992 wordt het bel…

Reageer op het artikel "Portret Zlatan Ibrahimovic"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Remkock
Laatste update: 04-08-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Schrijf mee!