InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Wie is Dries Mertens?

Wie is Dries Mertens?

Sinds het voetbalseizoen 2011-2012 speelt Dries Mertens bij PSV Eindhoven. Hier scoort de Belg aan de lopende band en lijkt hij één van de smaakmakers in de Nederlandse Eredivisie van het seizoen te worden. Wie is deze Dries Mertens? Sinds het voetbalseizoen 2011-2012 speelt Dries Mertens bij PSV Eindhoven. Hier scoort de Belg aan de lopende band en lijkt hij één van de smaakmakers in de Nederlandse Eredivisie van het seizoen te worden. Wie is deze Dries Mertens?

Dries Mertens

Dries Mertens is op 6 mei 1987 geboren in Leuven te België. Voetballen is het enige dat geldt in de jeugd van de kleine Dries, en hij doorloopt de jeugdopleidingen bij Stade Leuven en RSC Anderlecht. Dat hij talent heeft, daar is iedereen het over eens. Zijn fysieke bouw gaat hem echter parten spelen, hij wordt te klein en te licht bevonden. Zijn overstap in 2005 naar AA Gent verandert daar niets in: ook hier wordt de bouw van Dries Mertens het struikelblok voor een succesvolle loopbaan. Via een grote omweg weet hij toch de juiste weg te vinden en ontpopt hij zich tot de revelatie binnen de Nederlandse Eredivisie voetbal.

Voetballoopbaan

Jeugdopleidingen

Nadat Dries Mertens vanaf 1996 de jeugdopleidingen bij verschillende Belgische clubs heeft doorlopen, maakt hij in 2005 de overstap naar AA Gent. De clubs waar hij de jeugdopleidingen doorliep zagen in hem niet de nieuwe topspeler. De meest aangewende reden hiervoor is de fysieke bouw van Dries: hij wordt niet langer van 1,69 meter en daarmee is hij ook licht van lichaamsbouw. Bij AA Gent hoopt Dries Mertens alsnog een kans te krijgen om door te breken in het betaalde voetbal.

AA Gent

De kans op een plaats in de selectie van AA Gent krijgt Dries Mertens niet. Hij speelt geen wedstrijd voor AA Gent, maar wordt voor het seizoen 2005-2006 verhuurd aan Eendracht Aalst, toen spelende in de Belgische derde klasse. Dries wordt uitgeroepen tot de beste speler van de derde klasse in dat jaar. Een troostprijs, want hij dwingt er geen plaats in de selectie van AA Gent mee af.

AGOVV Apeldoorn

De Belgische club AA Gent besluit Dries Mertens wederom te verhuren voor het seizoen 2006-2007. Ditmaal aan AGOVV uit Apeldoorn in Nederland. Hier groeit hij uit tot één van de smaakmakers, en het publiek sluit Dries dan ook in haar armen. In de 35 wedstrijden die hij speelt weet hij 2 maal te scoren. Dries Mertens weet een contract bij de Apeldoornse club voor het seizoen 2007-2008 te verdienen met zijn goede spel. Onder AGOVV coach John van den Brom gaat Dries nog beter spelen, en door zijn spelinzicht, schoten, passes, passeerbewegingen blijft hij niet onopgemerkt door het groet publiek. Hij weet 15 keer te scoren in de 38 wedstrijden. Het seizoen erop trekt hij deze lijn door en scoort hij 13 maal in 35 wedstrijden. Tevens wint hij de Gouden Stier: de prijs voor het beste talent in de Jupiler League.

FC Utrecht

Zijn goede spel bij AGOVV leidt tot een contract bij FC Utrecht voor het seizoen 2009-2010. Deze overgang moet de stap zijn die de Belg uiteindelijk op het hoogste niveau binnen het betaalde voetbal gaat brengen. FC Utrecht doet het in het in dit seizoen bijzonder goed en weet, mede door Mertens weer Europees voetbal te halen. Dat Dries Mertens zich ook op het hoogste niveau in het Nederlandse voetbal weet te handhaven, blijkt uit zijn spel: hij scoort in zijn eerste seizoen 6 maal in 34 wedstrijden. In het seizoen erop 10 maal in 31 wedstrijden. Ook niemand heeft het meer over de fysieke bouw van de Belg. Juist zijn sublieme spel lijkt dat definitief op de achtergrond te hebben geplaatst.

Halverwege het seizoen 2010-2011 wordt Dries Mertens onderwerp van gesprek in de transfer carrousel. Ajax wil hem hebben, omdat de Amsterdammers met het vertrek van Suarez uitkijken naar een nieuwe spelbepalende speler. FC Utrecht laat de speler niet gaan, maar kan aan het einde van het seizoen wederom gemeende interesse van de Amsterdammers tegemoet zien. Ook het Belgische Anderlecht meldt zich. Uiteindelijk is het PSV Eindhoven die Dries Mertens overneemt, samen met Kevin Strootman.

PSV

Vanaf het seizoen 2011-2012 speelt Mertens in het rood-witte shirt van PSV. En dat gaat niet onopgemerkt. Dries Mertens scoort er op los. In de eerste 7 wedstrijden van het seizoen weet Mertens maar liefst 11 keer te scoren. En als hij niet scoort, dan is hij in ieder geval betrokken bij de goals van zijn collega’s. Hij speelt frivool, en laat zien dat hij definitief doorgebroken is als topspeler. Als hij zijn ontwikkeling doorzet, is PSV zeker niet het eindstation in de loopbaan van Dries Mertens

Interlands

Dat het goede spel van Dries Mertens er ook toe leidde dat hij werd geselecteerd voor het Belgische nationale elftal, mag niet als verrassing klinken. In februari 2011 maakt hij zijn debuut voor de Rode Duivels. Hij was eerder wel opgeroepen maar kwam vanwege een blessure nog niet aan spelen toe.

Lees verder

© 2011 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dries van Kuijk aka Tom Parker, de manager van ElvisDit artikel gaat over Dries van Kuijk die ook wel bekend is onder de naam Colonel Tom Parker. Deze nederlander was de ma…
WK 2014: wedstrijdverslag en analyse België - AlgerijeOp dinsdag 17 juni speelden de Belgische en Algerijnse nationale voetbalploegen tegen elkaar voor de eerste wedstrijd in…
WK 2014: Wedstrijdverslag en analyse België - RuslandOp zondag 22 juni speelden de Belgische en Russische nationale voetbalploeg tegen elkaar voor hun tweede wedstrijd in po…
Wedstrijdsverslag en analyse België - Zuid-KoreaDe laatste wedstrijd in poule H op het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië tussen België en Zuid-Korea was voor beid…
WK voetbal 2018: Engeland-Kroatië, live tv en livestreamWK voetbal 2018: Engeland-Kroatië, live tv en livestreamOp woensdag 11 juli 2018 wordt de tweede halve finale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal. Deze wedstrijd gaat…
Bronnen en referenties
  • Officiele websites betrokken voetbalclubs

Reageer op het artikel "Wie is Dries Mertens?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Laatste update: 02-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!