InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Speelsteden EK 2012

Speelsteden EK 2012

Speelsteden EK 2012 In de zomer van 2012, van 8 juni tot en met 01 juli, wordt het Europees Kampioenschap (EK) voetbal in Polen en Oekraine gespeeld. In totaal 16 teams spelen om de titel. De wedstrijden worden gespeeld in 8 stadions, in 8 steden verspreid over beide gastlanden. In dit artikel worden de betreffende speelsteden beschreven.
In de zomer van 2012, van 8 juni tot en met 01 juli, wordt het Europees Kampioenschap (EK) voetbal in Polen en Oekraine gespeeld. Onder toezicht van mascottes Slavek en Slavko strijden in totaal 16 teams om de titel.

De wedstrijden worden gespeeld in 8 stadions, in 8 steden verspreid over beide gastlanden. In dit artikel worden de betreffende speelsteden beschreven. Niet alleen voetbalgerelateerde informatie, maar ook iets meer over de stad zelf.
In Oekraïne zijn de volgende steden aangewezen:
  • Donetsk
  • Charkov
  • Kiev
  • Lviv
In Polen zijn de volgende steden aangewezen:
  • Gdańsk
  • Poznań
  • Warschau
  • Wrocław

Donetsk

In de stad Donetsk, in het oosten van Oekraine wordt gespeeld in de Donbass Arena. Het stadion biedt plaats aan ruim 51.000 toeschouwers en is de thuisbasis van zowel Shakhtar Donetsk. Deze club speelt mee in de hogere regionen van het Europese voetbal: de Champions League. In 2009 wist men de UEFA cup (heden de Europa League) over te nemen van het Zenit Sint Petersburg van Dick Advocaat dat het toernooi het jaar ervoor wist te winnen. Er worden 5 wedstrijden tijdens het EK 2012 gespeeld: 3 poulewedstrijden uit poule D gespeeld op 11, 15 en 19 juni 2012. Op 23 juni wordt er een kwartfinale gespeeld, en op 27 juni een halve finale.

De stad Donetsk is relatief jong, ruim 150 jaar oud (1869) en is de vijfde stad van Oekraine. Donetsk heeft circa 1 miljoen inwoners. De naam Donetsk is afgeleid van de rivier Donets (die overigens niet door de stad loopt, die rivier heet de Kalmioes). De Tweede Wereldoorlog heeft een groot stempel gedrukt op de geschiedenis van de stad. Het is compleet verwoest geweest, en is na de oorlog in Sovjet stijl opnieuw opgebouwd. Hierbij is veel aandacht voor het groen geweest, wat hen ook een prijs in de 60-er jaren heeft opgeleverd als groenste industriestad. De stad is een middelpunt in de zware industrie en mijnbouw. De omgeving van Donetsk wordt met name door agricultuur in beslag genomen.

Charkov

In de stad Charkov, in het noordoosten van Oekraine wordt gespeeld in het Metalist stadion. Het stadion heeft plaats voor ruim 41.000 toeschouwers en is de thuisbasis van Metalist Charkov. In september 2011 speelde AZ Alkmaar nog in dit stadion in de Europa League (1-1). Het bezoek van de Alkmaarders kreeg een staartje, omdat de Oekraïense autoriteiten het vliegtuig voor de terugreis voorzagen van voldoende brandstof om net over de grens van de Oekraine te geraken. Er worden poulewedstrijden uit poule B gespeeld op 9, 13 en 17 juni 2012.

De stad Charkov is ruim 350 jaar oud (1654) en is na Kiev de tweede stad van Oekraine. Met bijna 1,5 miljoen inwoners is het een belangrijke stad: cultureel en economisch. Ook is het een belangrijke universitaire stad. Trekpleister van Charkov is het Vrijheidsplein. Dit is het grootste plein van Europa.

Kiev

In de stad Kiev, in het midden van Oekraine wordt gespeeld in het NSK Olimpiejsky stadion. Het stadion biedt plaats aan maar liefst bijna 70.000 toeschouwers. Het was ooit het grootste stadion ter wereld, met een capaciteit van destijds bijna 85.000 toeschouwers. Nu is het de thuisbasis van zowel Dynamo Kiev als Arsenal Kiev. Er worden 5 wedstrijden tijdens het EK 2012 gespeeld: 3 poulewedstrijden uit poule D gespeeld op 11, 15 en 19 juni 2012. Op 24 juni wordt er een kwartfinale gespeeld, en op 01 juli de finale.

De stad Kiev bestaat al ruim 11 eeuwen en is ontstaan aan de rivier Djnepr. Het is de grootste stad, en tevens hoofdstad van Oekraine. Het telt meer dan 2,5 miljoen inwoners. De geschiedenis van de stad is met name bepaald door de politiek en het geloof. Vanaf de Eerste Wereldoorlog tot aan 1991 voel de Oekraine en dus ook Kiev onder het Sovjet bewind. In de Tweede Wereldoorlog lag de stad in Duitse handen en zijn er door de Duitsers vele tienduizenden Joodse inwoners vermoord. De stad is rijk aan oude kloosters, kerken en paleizen. De oude stad Kiev was ruim 1000 jaar geleden toegankelijk via ondermeer de Gouden Poort , welke nog te bezichtigen is.

Lviv

In de stad Lviv, in het westen van Oekraine wordt gespeeld in het Ukraina Stadion. Het stadion biedt plaats aan ruim 30.000 toeschouwers. Het is de thuisbasis van FC Karpaty Lviv. Regelmatig wordt het stadion gebruikt voor de wedstrijden van het nationale elftal van Oekranie. Tijdens het EK 2012 worden hier 3 poulewedstrijden gespeeld in poule B. De speeldagen zijn 9, 13 en 17 juni 2012.

De stad Lviv is gesticht omstreeks 1250 na Christus. Vanwege de ligging nabij Polen, is de stad meermaals gewisseld van ‘eigenaar’ tussen Polen, Oostenrijk-Hongarije, en de Sovjets. Nog altijd heeft de stad een zeer verdeelde bevolking. De stad telt ongeveer 750.000 inwoners en is daarmee vergelijkbaar met bijvoorbeeld Amsterdam. Ook in deze stad hebben de Duisters in de Tweede Wereldoorlog veel van de Joodse bevolking vermoord. Na de oorlog kwam Lviv net achter het IJzeren Gordijn te liggen, in het Sovjet gedeelte. Tot 1991 bleef het onder het Sovjet bewind. Het historische centrum van Lviv staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met name die diversiteit van bevolkingsgroepen in de stad hebben voor een rijke hoeveelheid cultuur gezorgd. Bouwstijlen lopen uiteen van gotiek, barok, classicisme, jugendstil tot neostijlen.

Gdansk

In de stad Gdansk, in het noorden van Polen tegen de Baltische zee, wordt gespeeld in het PGE Arena Gdansk. Het stadion, ook wel bekend als Baltic Arena, wordt voor het EK 2012 gebouwd en biedt ruimte aan circa 44.000 toeschouwers. Het wordt een multifunctioneel gebouw dat ook na het EK 2012 dienst kan doen voor velerlei activiteiten. Het wordt de thuisbasis van Lechia Gdansk. Er worden tijdens het EK 2012 in de poulewedstrijden 3 wedstrijden in poule C gespeeld. De speeldagen zijn 10, 14 en 18 juni 2012. Op 22 juni speelt men er nog een kwartfinale.

De stad Gdansk, bij Nederlanders meer bekend onder de naam Danzig, vormt samen met nabijgelegen havenstad Gdynia en badplaats Sopot de zogeheten Driestad. Deze combinatie telt meer dan 1 miljoen inwoners. De stad, ruim 1000 jaar oud, is een voormalige Hanzestad. Het kent een rijke geschiedenis, zowel op politiek als cultureel vlak. Gdansk speelt een grote rol in de Tweede Wereldoorlog. Toen de Duitse marine een aanval uitoefende op de Poolse douanekantoren aan de haven, verklaarde Polen de oorlog aan Duitsland. Engeland en Frankrijk, die een verbond hadden met Polen, sloten aan de oorlog was officieel een feit. De oorlog heeft fysiek grote sporen achtergelaten binnen de stad. Toch zijn vele oude gebouwen die herinneren aan de rijke handelstijd, bewaard gebleven en dankzij grote inspanningen van restaurateurs weer in volle pracht te bezichtigen. De stad beschikt over een strand en een rijkelijk op het toerisme afgestemd uitgaansleven.

Poznan

In de stad Poznan, in het westen van Polen wordt gespeeld in stadion Miejski (Municipal Stadion). Het stadion biedt plaats aan ruim 45.000 toeschouwers. Het stadion in de thuisbasis van zowel Lech Poznan als Warta Poznan. Het stadion wordt tijdens het EK 2012 gebruikt voor 3 poulewedstrijden in poule C. De speeldagen zijn 10, 14 en 18 juni 2012.

De stad Poznan is de vijfde stad van Polen. Het telt ruim 550.000 inwoners. Het behoort tot de oudste steden van Polen. Al in de 10e eeuw werd een Poolse kathedraal gebouwd. De stad is al 500 jaar een universiteitsstad. In de stad zijn nog talrijke gebouwen uit de rijke geschiedenis van de stad te vinden. Bijvoorbeeld het laatst gebouwde kasteel (1905) van Europa.

Warschau

In de stad Warschau, in het midden van Polen, wordt gespeeld in het Nationaal Stadion. Het stadion biedt ruimte aan maar liefst 55.000 toeschouwers. Het stadion zal na het EK ook de wedstrijden van het nationale team gaan huisvesten. Het zal niet de thuisbasis worden van clubs Legia Warschau of Polonia Warschau, de grote clubs uit de stad. Wel zullen zij hier grote wedstrijden kunnen spelen, indien met bijvoorbeeld Europees succes zal halen. Het wordt voor het EK 2012 grondig verbouwd. De openingswedstrijd (8 juni 2012) en 2 poulewedstrijden in poule A (12 en 16 juni 2012) worden hier gespeeld. Verder speelt men hier een kwartfinale (21 juni 2012) en een halve finale (28 juni 2012).

De stad Warschau is de hoofdstad van Polen. Het telt ruim 1,7 miljoen inwoners. De stad dateert van omstreeks 1240 na Christus. Het is daarmee niet de oudste stad. Wel kent het een rijk verleden, en kun je in de stad nog legio schitterende paleizen, kerken en kathedralen terug vinden. De stad is grotendeels vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen fysiek maar ook demografisch heeft de oorlog impact op de stad gehad: de bevolking van Warschau daalde in 6 jaar tijd (1939-1945) van 1,3 miljoen naar slechts 420.000 inwoners. Na de oorlog is de stad aan een tweede leven, onder Sovjet bewind tot 1991, begonnen en is het helemaal opnieuw opgebouwd en opgeknapt.

Wroclaw

In de stad Wroclaw, in het zuidwesten van Polen, wordt gespeeld in het Municipal / Miejski Stadion (Stadium in Maślice). Het biedt plaats aan ruim 45.000 toeschouwers. Het stadion wordt gebouwd voor het EK 2012, en krijgt een multifunctioneel karakter voor gebruik na het EK. Na het EK wordt het de thuisbasis van Śląsk Wrocław. Tijdens het EK wordt het gebruikt voor 3 poulewedstrijden in poule A. De speeldagen zijn 8, 12 en 16 juni 2012.

De stad Wroclaw ligt aan de Oder en is een historisch rijke stad. De stad is als nederzetting ontstaan omstreeks 800 na Christus. De geschiedenis van de stad is rijk aan oorlogen, wisselingen van grondgebied tussen landen, en het geloof. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog lag de stad op Duits grondgebied. De naam van de stad was Breslau. De historische binnenstad van Breslau is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest, mede om er een landingsbaan voor de Duitse luchtmacht aan te leggen. Na de oorlog is de stad in handen van de communistische Sovjets gekomen en is de naam Wroclaw geworden. Momenteel telt de stad ongeveer 650.000 inwoners. Wroclaw is partnerstad met ondermeer Breda.

Lees verder

© 2011 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK 2012 in Polen en Oekraïne - programma/speelschemaEK 2012 in Polen en Oekraïne - programma/speelschemaEK 2012 PROGRAMMA - Het 14de Europees Kampioenschap voetbal vond plaats van 8 juni tot 1 juli 2012 in Polen en Oekraïne.…
Bronnen en referenties
  • Uefa.com
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Speelsteden EK 2012"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Gepubliceerd: 03-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!