InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Wie is Klaas-Jan Huntelaar?

Wie is Klaas-Jan Huntelaar?

Klaas-Jan Huntelaar, één van de beste spitsen van Nederland, of een speler die het hoogste niveau net niet aan kan? De meningen lopen uiteen. Het verhaal van Klaas-Jan Huntelaar is in ieder geval een jongensdroom. Hij heeft in de loop der jaren bij grote clubs gespeeld en lijkt het scoren nog niet verleerd. Wie is Klaas-Jan Huntelaar? De mening over spits Klaas-Jan Huntelaar lopen al jarenlang uiteen. Is hij nu één van de beste spitsen van Nederland, of is hij een speler die het hoogste niveau net niet aan kan? Dat zijn voetballoopbaan er een is uit een jongensboek, dat is wel duidelijk. Hij heeft stap voor stap zich op kunnen werken, en hij heeft in de loop der jaren bij grote clubs gespeeld. En hij lijkt het scoren nog niet verleerd, want zowel in Oranje als ook bij zijn club Schalke ‘04 in de Bundesliga (seizoen 2011-2012) pakt hij meer dan geregeld zijn doelpunt mee.

Klaas-Jan Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar wordt op 12 augustus 1983 geboren in Drempt in de Achterhoek. Hij groeit op in een gezin met drie jongens: hij heeft een oudere en jongere broer. Al vrij snel na de geboorte verhuist het gezin naar het nabijgelegen Hummelo, waar Klaas-Jan net als zijn broers begint met voetballen bij de plaatselijke voetbalclub. Zijn voetballoopbaan wordt verder in dit artikel beschreven. Klaas-Jan is al jarenlang samen met zijn vriendin Maddy. Het stel heeft een zoon Seb, geboren in 2009. In juli 2011 wordt hun tweede zoon Axel geboren.

Bijnamen

Hieronder wordt de voetballoopbaan van Klaas-Jan Huntelaar tot heden beschreven. Zijn neus voor de goal hebben hem in al deze jaren meerdere bijnamen opgeleverd. Zijn eigen naam Huntelaar maakt het makkelijk om zijn scorende vermogen te vertalen naar: The Hunter (de Jager in het Engels). In Spanje werd hij als el Cazador aangekondigd en in Italie als il Cacciotore. In beide gevallen betekent ook dit: de jager.

Voetballoopbaan

De voetballoopbaan van Klaas-Jan Huntelaar is zorgvuldig opgebouwd. Het begon bij de plaatselijk voetbalclub van Hummelo. Hier doorloopt hij de jeugdelftallen en zijn talent ligt er direct duimendik bovenop. Op 10 jarige leeftijd tekent hij al een jeugdcontract bij De Graafschap. Hier ontwikkelt de speler zich verder en blijkt de typering goaltjesdief al aanwezig te zijn.

Jonge prof

Op 16-jarige leeftijd neemt PSV Eindhoven de spits over van De Graafschap. Na een succesvol seizoen in A1 van PSV (hij wordt topscoorder van de jeugdcompetitie), wordt hij voor het seizoen 2011-2002 als belofte toegevoegd aan de selectie van Guus Hiddink. Hij maakt de voorbereiding op het seizoen volledig mee. Klaas-Jan speelt wel meer in het beloftenteam, maar mag af en toe ook op de bank plaatsnemen bij de selectie van PSV. Hij maakt zelfs zijn eredivisiedebuut tegen RBC Roosendaal. Het seizoen 2002-2003 zal Klaas-Jan een zelfde rol krijgen bij PSV: in de beloften en af en toe invallen. Hij verkiest speelminuten boven deze rol, en wordt in de winterstop verhuurd aan De Graafschap, die de punten heel hard nodig hebben. Klaas-Jan hoopt zijn steentje bij te kunnen dragen in het proberen te voorkomen van degradatie van zijn jeugdclub. Helaas mislukt dat avontuur, omdat trainer Bosz vaker zonder dan met Huntelaar probeert de punten bij elkaar te sprokkelen. De Graafschap degradeert.

AGOVV Apeldoorn

Klaas-Jan Huntelaar besluit het seizoen 2003-2004 te spelen bij AGOVV Apeldoorn. Hij gaat op huurbasis spelen bij de Apeldoornse club, die voor het eerst dit seizoen betaald voetbal in de Eerste Divisie gaat spelen. Klaas-Jan heeft veel plezier in het spel, hij scoort maar liefst 26 doelpunten en wordt daarmee topscoorder van de Eerste Divisie dat jaar.

SC Heerenveen

Trainer Gert-Jan Verbeek van SC Heerenveen ziet wel wat in de spits, en de Friezen nemen Klaas-Jan Huntelaar over van PSV. Het seizoen 2004-2005 speelt SC Heerenveen ook Europees voetbal, en ze kunnen een scorende spits daarbij goed gebruiken. Klaas-Jan laat zijn voeten spreken en weet in dit seizoen 17 doelpunten in de Eredivisie en 3 keer in Europees verband te scoren. Ook het tweede seizoen bij de Friese club gaat weer voortvarend. Alleen al in de eerste helft van de competitie heeft Klaas-Jan er al 17 in liggen, en Europees weet SC Heerenveen te overwinteren. Het kan een mooi seizoen worden.

AFC Ajax

In de winterstop van het seizoen 2005-2006 meldt AFC Ajax zich bij SC Heerenveen om Huntelaar over te nemen. De Amsterdammers kunnen een goede spits gebruiken na het vertrek van Ibrahimovic aan het begin van het seizoen, en het niet optimaal functioneren van spelers als Sonck en Anastasiou. Klaas-Jan gaat op dezelfde voet verder als bij SC Heerenveen en weet veel doelpunten te maken. Hij maakt ook zijn debuut op het hoogste Europese niveau, in de Champions League. Aan het einde van het seizoen weet Ajax de KNVB-beker te winnen door PSV de verslaan met 2-1. Huntelaar maakt beide Amsterdamse doelpunten. Klaas-Jan Huntelaar wordt, ondanks dat hij maar een half jaar meespeelde, verkozen tot meeste waardevolle Ajacied. Hij sluit het seizoen af met maar liefst 33 doelpunten en is daarmee de topscoorder van de Eredivisie geworden. Zijn goede prestaties leiden ook tot een opname in de voorselectie van Oranje. Hij komt nog niet tot spelen, maar zijn seizoen kan niet meer stuk

Zijn tweede seizoen bij AFC Ajax (2006-2007) verloopt voor Huntelaar prima. Hij weet 21 doelpunten te maken in de competitie en 7 doelpunten in Europees verband. Met Ajax wint hij net niet het landskampioenschap (AZ verspeelt het kampioenschap door de te verliezen bij Excelsior. PSV heeft evenveel punten, maar gaat er met één doelpunt meer met de prijs vandoor). Wel weet hij met Ajax wederom de KNVB beker te winnen. Ook mag hij het volgende seizoen weer meedoen in de voorrondes van de Champions League doordat Ajax de play-offs succesvol weet af te sluiten.

Het derde jaar bij Ajax (2007-2008) weet Ajax in de voorrondes van de Champions League niet verder te komen en het Europese seizoen zit er dan ook snel op. Huntelaar weet 2 keer te scoren in deze campagne. De Ajacieden kunnen zich concentreren op de competitie. Klaas-Jan Huntelaar scoort er weer op los en weet 33 doelpunten te maken. Hij wordt wederom topscoorder van de Eredivisie. Inmiddels lijken Europese clubs grote interesse in Huntelaar te hebben. Toch besluit Klaas-Jan na het prijsloze seizoen nog een seizoen bij de Amsterdammers te blijven. Ditmaal onder de nieuwe trainer, voormalig bondscoach Marco Van Basten.

De eerste helft van het seizoen 2008-2009 verloopt voorspoedig. Ajax weet punten te pakken onder Van Basten. Klaas-Jan Huntelaar raakt onfortuinlijk geblesseerd aan zijn enkelband en kan geruime tijd niet spelen.

Real Madrid

In de winterstop trekken wederom Europese clubs aan de bel bij AFC Ajax. Ditmaal is ook Real Madrid een serieuze gegadigde, en voor 27 miljoen euro verkoopt Ajax de spits aan Real Madrid. Hiermee sluit Klaas-Jan Huntelaar zich aan bij het rijtje Nederlandse spelers dat inmiddels door Real Madrid is aangetrokken. De Madrilenen zetten de spits regelmatig in de basis, en laten hem anders geregeld invallen. Hij scoort 8 doelpunten.

In Europees verband, in de Champions League, moet Huntelaar vanaf de zijlijn toekijken. Hij mag niet spelen, omdat er volgens de regels mag er maar één in de winterstop aangetrokken spelers mag spelen in de Champions League. Helaas valt de keuze niet op Huntelaar. Binnen de Spaanse club verandert er organisatorisch zoveel in deze periode, dat Huntelaar er zeker van mag zijn dat hij niet meer voorkomt in de plannen van de Madrilenen. Hij wil dan ook graag weg, wacht rustig af, en er komen meerdere Europese clubs die de spits graag over willen nemen.

AC Milan

Nadat enkele andere clubs er niet uitkwamen met Real Madrid, komt AC Milan om de hoek kijken. Zij nemen de spits graag over en het seizoen 2009-2010 speelt Huntelaar in het rood-zwart van de Milanese club. Hij mag hier tekenen voor 4 jaar. Het lijkt een mooi vervolg op zijn succesvolle loopbaan. En hij hoopt in Milaan het debacle van Real Madrid snel van zich af te kunnen spelen.

Echter Huntelaar, binnengehaald als il Cacciatore (de Jager), speelt bijna niet in de basisopstelling. Hij moet het doen in de invalbeurten en het duurt dan ook ruim 4 maanden voordat zijn eerste doelpunt in het net ligt. Ook Europees komt de campagne van de Milanezen teneinde door uitschakeling door Manchester United. In de competitie krijgt Klaas-Jan de kans zich te bewijzen na de winterstop. Hij wil het graag waarmaken, ook om zich in beeld te houden bij de bondscoach in verband met het Wereld Kampioenschap in 2010 in Zuid-Afrika. Hij maakt het waar en weet geregeld te scoren.
Toch mag het niet baten, AC Milan wordt 3e in de competitie en dat is de club niet waardig. Dingen moeten veranderen. In de zomer wordt Huntelaar te kennen gegeven niet meer gebruik te willen maken van de diensten van de spits. Klaas-Jan zelf had graag zich willen bewijzen in de Serie A. Wederom van club wisselen in zo’n korte tijd was niet zijn planning. Het mocht niet baten.

Schalke ‘04

Aan het begin van het seizoen 2010-2011 maakt Klaas-Huntelaar bekent te gaan spelen bij Schalke ’04 in de Bundesliga. Volgens velen een goede keuze. Zeker de criticasters die zeggen dat Huntelaar niet kan slagen bij de echte top, zien in deze stap naar een subtopper in de Bundesliga als verstandige keuze.

Klaas-Jan Huntelaar lijkt het scoren niet verleerd en vindt voor de Duitsers weer makkelijk het net. Met Schalke zelf verloopt het in de competitie niet goed en de club eindigt op de 14e plaats. Huntelaar kampt regelmatig met (langdurige) blessures waardoor hij een deel van de competitie en wedstrijden in de Champions League moet missen. Aan het einde van het seizoen is hij wel weer fit. Hij speelt in de finale van de DFB pokal (de Duitse beker) en scoort 2 keer. De wedstrijd wordt met 5-0 gewonnen. In de Champions League vindt hij weer aansluiting als Schalke in de halve finale speelt tegen Manchester United.
Het seizoen 2011-2012 moet het seizoen van Huntelaar worden. En dat verloopt voortvarend. Klaas-Jan Huntelaar heeft reeds 18 doelpunten gescoord in 15 officiële wedstrijden voor Schalke ’04.

Oranje

Klaas-Jan Huntelaar heeft, voordat hij in het ‘grote’ Nederlands Elftal kwam, gespeeld in de jeugdselecties van Oranje. Zijn goede spel leidde in 2006 tot opname in de voorlopige selectie van Marco van Basten voor het WK in Duitsland in 2006. Hij viel echter op het laatste moment af. Zijn tijd zal nog komen. Na het WK maakte hij dan toch zijn debuut in augustus 2006 tegen Ierland. Klaas-Jan Huntelaar blijkt een waardevol speler voor het nationale team. Ondanks zijn niet altijd gelukkige periodes bij de clubteams, weet hij in Oranje nog altijd te scoren. Vooral bondscoach Bert van Marwijk blijft achter de spits staan. In de 48 interlands (d.d. oktober 2011) wist Huntelaar maar liefst 30 keer te scoren. Hij is topscoorder voor wat betreft goals voor het Nederlands Elftal in Kwalificatiewedstrijden. Hij staat op de 7e plaats van topscoorders aller tijden voor Oranje. Hier staat Patrick Kluivert met 40 goals nog op de 1e plaats. Hij kan geschiedenis schrijven: geen enkele speler voor hem speelt momenteel nog in Oranje.

Lees verder

© 2011 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huntelaar (Real Madrid) eerste spits Nederlands elftalHuntelaar (Real Madrid) eerste spits Nederlands elftalNadat Ruud van Nistelrooy zich begin augustus 2008 niet meer beschikbaar stelde voor het Nederlands elftal, is Klaas-Jan…
Duurste Eredivisie TransfersElke voetballiefhebber weet wel zo een beetje dat er in de voetbalwereld flinke bedragen worden betaald voor (top)speler…
Het WK-voetbal: Spelers van NederlandEen overzicht van de namen van de spelers van het Nederlandse elftal, hun nummer, hun huidigde club en geboortedatum.
Selectie Nederlands Elftal Europees Kampioenschap 2012Selectie Nederlands Elftal Europees Kampioenschap 2012Nu alle competities op het eind lopen, of zelfs al afgelopen zijn, komt het Europees Kampioenschap 2012 wel heel dichtbi…
Champions League 2005-2006, loting, programma en uitslagenChampions League 2005-2006, loting, programma en uitslagenChampions League 2005-2006: loting, programma en uitslagen. Aan de Champions League van het seizoen 2005-2006 doen in to…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Voetbal.nl
  • Voetbalstats.nl
  • Huntelaar.net

Reageer op het artikel "Wie is Klaas-Jan Huntelaar?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Gepubliceerd: 21-10-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!