InfoNu.nl > Sport > Voetbal > De 'Copa Libertadores', de Zuidamerikaanse Champions League

De 'Copa Libertadores', de Zuidamerikaanse Champions League

Het belangrijkste clubtornooi in Zuid-Amerika is de' Copa Libertadores'. Dit tornooi onder clubteams werd in het leven geroepen in navolging van de Euroacup.

Geschiedenis

Oorspronkelijk vaardigde elk Zuid-Amerikaans land één club af, de nationale kampioen. Voor Brazilië nam de bekerwinnaar deel, aangezien er op dat moment geen nationale competitie was.

Vanaf 1966 mochten er dan twee clubs per land deelnemen, de vorige winnaar buiten beschouwing gelaten die pas in de tweede ronde moesten spelen. Dit concept werd lang aangehouden, tot eind jaren tachtig.

In 1998 mocht ook Mexico meedoen.

Sinds 2000 zijn er meer dan twee deelnemers per land. Er wordt een voorronde gespeeld met 12 teams, waarvan 6 de poulefase behalen. Uiteindelijk bestaat de groepsfase uit 32 teams. Vanaf de tweede ronde (achtste finales) wordt er met rechtstreekse uitschakeling gespeeld.

Palmares

JaarWinnaarVerliezend finalist
1960Peñarol (URU)Olimpia Asunción (PAR)
1961Peñarol (URU)Palmeiras (BRA)
1962Santos FC (BRA)Peñarol (URU)
1963Santos FC (BRA)Boca Juniors (ARG)
1964Independiente (ARG)Nacional (URU)
1965IndependientePeñarol (URU)
1966Peñaro (URU)lRiver Plate (ARG)
1967Racing Club (ARG)Nacional (URU)
1968Estudiantes (ARG)Nacional (URU)
1969Estudiantes (ARG)Palmeiras (BRA)
1970Estudiantes (ARG)Peñarol (URU)
1971Nacional (URU)Estudiantes (ARG)
1972Independiente (ARG)Universitario de Lima (PER)
1973Independiente (ARG)Colo-Colo (CHI)
1974Independiente (ARG)São Paulo (BRA)
1975Independiente (ARG)Unión Española (CHI)
1976Cruzeiro (BRA)River Plate (ARG)
1977Boca Juniors (ARG)Cruzeiro (BRA)
1978Boca Juniors (ARG)Deportivo de Cali (COL)
1979Olimpia Asunción (PAR)Boca Juniors (ARG)
1980Nacional (URU)Internacional (BRA)
1981Flamengo (BRA)Cobreloa (CHI)
1982Peñarol (URU)Cobreloa (CHI)
1983Grêmio (BRA)Peñarol (URU)
1984Independiente (ARG)Grêmio (BRA)
1985Argentinos Juniors (ARG)America de Cali (COL)
1986River Plate (ARG)America de Cali (COL)
1987Peñarol (URU)America de Cali (COL)
1988Nacional (URU)Newell's Old Boys (ARG)
1989Atlético Nacional Medellin (COL)Olimpia Asunción (PAR)
1990Olimpia Asunción (PAR)Barcelona Guayaquil (ECU)
1991Colo Colo (CHI)Olimpia Asunción (PAR)
1992São Paulo (BRA)Newell's Old Boys (ARG)
1993São Paulo (BRA)Universidad Católica (CHI)
1994Velez Sarsfield (ARG)São Paulo (BRA)
1995Grêmio (BRA)Atlético Nacional (COL)
1996River Plate (ARG)América de Cali (COL)
1997Cruzeiro (BRA)Sporting Cristal (PER)
1998Vasco da Gama (BRA)Barcelona Guayaquil (ECU)
1999Palmeiras (BRA)Deportivo de Cali (COL)
2000Boca Juniors (ARG)Palmeiras (BRA)
2001Boca Juniors (ARG)Cruz Azul (MEX)
2002Olimpia Asunción (PAR)São Caetano (BRA)
2003Boca Juniors (ARG)Santos FC (BRA)
2004Once Caldas Manizales (COL)Boca Juniors (ARG)
2005São Paulo (BRA)Atlético Paranaense (BRA)
2006Internacional (BRA)São Paulo (BRA)
2007Boca Juniors (ARG)Grêmio (BRA)
2008LDU Quito (COL)Fluminense (BRA)
2009Estudiantes de la Plata (ARG)Cruzeiro FC (BRA)
2010SC Internacional (BRA)Club Deportivo Guadalajara (MEX)
2011Santos FC (BRA)Peñarol (URU)
2012Corinthians (BRA)Boca Juniors (ARG)
© 2007 - 2019 Kurtad1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Copa America 2011: Programma en uitslagen (speelschema)Copa America 2011 Argentinië: programma en uitslagen (speelschema). Van 2 tot en met 24 juli 2011 vind in Zuid-Amerika d…
Copa America 2011Copa America 2011De Copa América is een toernooi die gehouden wordt tussen de landen van Zuid-Amerika. Daarnaast worden er de laatste jar…
Copa America 2016: speelschema, loting en live op tvCopa America 2016: speelschema, loting en live op tvJuni wordt de voetbalmaand van 2016. Niet alleen het EK voetbal in Frankrijk staat op het programma, maar ook de Copa Am…
De bank Banco SantanderDe bank Banco SantanderBanco Santander is een Spaanse bank. De bank maakt onderdeel uit van de Grupo Santander. In de Eurozone is Santander de…
WK voetbal 2016 voor clubs: teams, opzet en speelschemaWK voetbal 2016 voor clubs: teams, opzet en speelschemaOp 8 december 2016 begon het WK voetbal 2016 voor clubs. De dertiende editie werd gehouden in Japan. Er deden zeven team…

Reageer op het artikel "De 'Copa Libertadores', de Zuidamerikaanse Champions League"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kurtad1
Laatste update: 10-06-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Schrijf mee!