InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Alles wat je wil weten over vrouwenvoetbal

Alles wat je wil weten over vrouwenvoetbal

In Nederland wordt er over vrouwenvoetbal vaak nogal lacherig gedaan. Vooral de heren vinden dat het een mannensport is en dat vrouwen niet kunnen voetballen. Toch heeft ook vrouwenvoetbal al een lange geschiedenis.

Geschiedenis van het vrouwenvoetbal

Een van de eerste voetbalclubs voor vrouwen die werd opgericht was British Ladies Football Club in 1894. Nettie Honeyball en Florence Dixie wilden met de club bewijzen dat vrouwen wel konden voetballen. Een ander team uit die tijd was Dick Kerr’s Ladies. Florence Dixie zorgde ervoor dat het team een tour door Schotland kon maken en de wedstrijden die toen gespeeld werden, trokken veel toeschouwers.
De Britse voetbalbonden namen damesvoetbal niet serieus en wilden het zelfs verbieden. Dat gebeurde niet, maar in 1921 werd het de vrouwen wel verboden om op velden te spelen van leden van de voetbalbond. Er werd daarna vaak uitgeweken naar rugbyvelden. Het verbod uit 1921 werd pas in 1971 opgeheven. In hetzelfde jaar werd door de UEFA besloten dat de voetbalbonden van elk land vrouwenvoetbal als onderdeel moesten opnemen.

Vrouwenvoetbal in Nederland

Voetbalclub OVV richtte in 1924 het eerste vrouwenvoetbalteam op, maar er zijn in eerste instantie nog weinig teams om tegen te spelen. Na de oorlog kwam er verandering in, er kwamen steeds meer clubs en in 1955 werd een landelijke competitie gestart. 14 clubs uit heel Nederland namen deel aan de competitie.
Vanaf 1954 begonnen de mannen profvoetbal te spelen, maar de vrouwen moesten wachten tot 2006. Toen startte FC Twente met een professioneel vrouwenvoetbalteam. In 2007 werden plannen voor de eredivisie voor vrouwen gemaakt en sinds seizoen 2007/2008 is de eredivisie een feit. ADO Den Haag, AZ, FC Twente, FC Utrecht, sc Heerenveen en Willem II waren de eerste clubs. Roda JC deed ook één seizoen mee. Vanaf seizoen 2010/2011 nemen ook FC Zwolle en VVV Venlo deel aan de competitie. De clubs spelen in plaats van twee keer, drie keer tegen elkaar.

Europees kampioenschap vrouwen

Vanaf 1984 wordt door UEFA het EK voor vrouwen georganiseerd. Eerst was het EK om de twee jaar, vanaf 1997 om de vier jaar. Duitsland heeft het EK al zeven keer gewonnen. Nederland bereikte in 2009 de halve finale, maar verloor van Engeland.

Wereldkampioenschap vrouwen

Net zoals bij de mannen organiseert de FIFA elke vier jaar een WK voor vrouwen. Voor het eerst werd dit toernooi in 1991 gehouden. Er deden toen maar 12 landen mee. Vanaf 1999 mochten 16 landen deelnemen, in 2015 moeten dat er 24 worden. In 2007 werd het Duitse vrouwenvoetbalteam voor de tweede keer wereldkampioen en Duitsland was in 2011 dan ook gastland voor het WK. De Duitse dames werden echter in de kwartfinale uitgeschakeld door Japan, die in de finale de Verenigde Staten konden verslaan. Het is voor de eerste keer dat Japan wereldkampioen is.
© 2011 - 2017 Spook, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenvoetbal steeds populairderVrouwenvoetbal steeds populairderSinds het bestaan van voetbal wordt deze sport al door vrouwen beoefend. Toch werd deze sport jarenlang gezien als een e…
WK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetWK vrouwenvoetbal 2015 live volgen via tv en internetDe zevende editie van het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen zal worden gehouden van 6 juni tot en met 5 juli 2015…
Vrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tvVrouwenvoetbal 2017: Slowakije-Nederland, live op tvOp vrijdag 24 november 2017 spelen de Oranje Leeuwinnen een interland tegen het nationale vrouwenvoetbalteam van Slowaki…
Loting en poule indeling WK damesvoetbal 2015Loting en poule indeling WK damesvoetbal 2015Veel sportliefhebbers genieten van voetbal. Jarenlang was er alleen het mannenvoetbal. De laatste jaren neemt in de spor…
WK damesvoetbal 2015: China-Nederland, live op tvWK damesvoetbal 2015: China-Nederland, live op tvOp donderdag 11 juni speelt Nederland haar tweede wedstrijd op het WK vrouwenvoetbal 2015. China is de tegenstander. Doo…
Bronnen en referenties
  • De geschiedenis van het voetbal, Josee Wouters, Uitgeverij Ellessy

Reageer op het artikel "Alles wat je wil weten over vrouwenvoetbal"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Spook
Gepubliceerd: 02-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!