InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Omkoping Dynamo Zagreb het gevolg van uitschakeling Ajax?
nieuws uitgelicht

Omkoping Dynamo Zagreb het gevolg van uitschakeling Ajax?

Omkoping Dynamo Zagreb het gevolg van uitschakeling Ajax? Het kon nauwelijks meer mis gaan. Plaatsing voor de knock-out fase van de champions league was nagenoeg een feit. Maar toch heeft Ajax het niet weten te redden dankzij een 1-7 overwinning van Olympique Lyon op Dynamo Zagreb en het 0-3 verlies van Ajax in de eigen Amsterdam Arena tegen de koninklijke van Real Madrid. Direct na het duel werd er druk gespeculeerd over omkoping maar zowel Dynamo Zagreb als Olympique Lyon spreken deze berichten tegen.

De wedstrijd

Het onmogelijke werd mogelijk. Olympique Lyon dat drie punten minder had en een negatief doelsaldo van zeven ten opzichte van Ajax, heeft er voor gezorgd dat Ajax na de winterstop in de Europa league uitkomt en niet in de champions league. Een klein verlies tegen Real Madrid was voldoende geweest om te overwinteren maar dan had Olympique Lyon nooit met 7-1 mogen winnen van Dynamo Zagreb.

In de rust zag het er nog rooskleurig uit voor Ajax. Ajax stond met 0-2 achter maar de ruststand bij Dynamo Zagreb en Olympique Lyon was 1-1. Zolang Lyon niet met grootte cijfers zou winnen van Zagreb was de buit binnen voor Ajax. Maar na 6 minuten gespeeld te hebben in de tweede helft was de tussenstand bij Zagreb en Lyon opeens 1-4. Uiteindelijk scoorde Lyon binnen een half uur 6 doelpunten. Dit mag uiterst opmerkelijk worden genoemd. Niet raar dat er direct na de wedstrijd de geruchten de ronde deden dat er wel eens sprake van omkoping kon zijn. Tel daar bij op dat er bij Ajax twee doelpunten onterecht werden afgekeurd. Een desastreuse uitschakeling voor Ajax die hiermee 25 miljoen euro misloopt.

Verdachte momenten

Daags na de opmerkelijke overwinning van Olympique Lyon op Dynamo Zagreb hebben Franse gokautoriteiten en de UEFA aangekondigd een onderzoek te starten na de verdachte omstandigheden tijdens deze wedstrijd. Het vreemde hieraan is dat zowel de UEFA als de Franse gokautoriteiten binnen een week al hebben verklaard dat er geen verdachte omstandigheden zijn gesignaleerd die vermoeden dat er sprake is geweest van omkoping.

Hieronder een aantal verdachte momenten tijdens de wedstrijden van Ajax-Real Madrid en Dynamo Zagreb-Olympique Lyon:

  • Bewuste rode kaart voor Dynamo speler Leko
  • Vida (speler van Zagreb) geeft knipoog aan Gomis (speler van Lyon) na een doelpunt van de Fransman.
  • Binnen zes minuten vallen er drie doelpunten en binnen een half uur vallen er zes doelpunten.
  • Dynamo is al vaker in verband gebracht met omkoping. Zo ook Franse officials.
  • Twee doelpunten van Ajax werden onterecht afgekeurd wegens buitenspel. Dit terwijl twee doelpunten van Real Madrid eerder op buitenspel leken.

Geruchten

Het gerucht gaat dat er in de rust van de wedstrijd Dynamo Zagreb en Olympique Lyon een discussie is geweest tussen spelers van Zagreb om de wedstrijd bewust met een groot verschil te laten verliezen. De achterliggende gedachte hiervan is dat een aantal spelers de trainer eruit wilde hebben.

Daarnaast is er een gerucht dat Olympique Lyon, Dynamo Zagreb een cheque van 2,1 miljoen euro heeft aangeboden om de wedstrijd met groot verschil te verliezen. Dit gerucht is afkomstig uit de Franse media.

Dynamo Zagreb is in het verleden al meerdere malen beschuldigd van omkoping van wedstrijden en spelers. Tot op heden is er nooit bewijs geleverd dat dit ook gebeurd is.

Mijn kijk op de situatie

Al zijn de verdachte omstandigheden nog zo groot, het is typisch Nederlands om meteen te suggereren dat er sprake is van omkoping. "Zij zijn groot en ik ben klein" zou Calimero zeggen. Omdat Ajax zelf niet in staat is geweest om gelijk te spelen tegen Real Madrid, gaan we zoeken naar excuses die naar mijn mening wel erg snel worden gezocht. Misschien had Ajax gewoon pech dat het die avond alles tegen zich had? Dat de spelers van Zagreb iets minder gemotiveerd waren dan die van Lyon kan gebeuren. Ajax had de wedstrijd tegen Lyon uit ook met gemak kunnen winnen. Dit hebben ze helaas nagelaten om te doen. Dan was Ajax al lang en breed verzekerd geweest van de volgende ronde in de champions league.
© 2011 - 2017 Jerommeke31, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
UEFA Champions League 2003-2004: de weg naar de finaleVoor de UEFA Champions League 2003-2004 werd er beslist om na het experiment met 2 poulefases in de voorbije jaren terug…
UEFA Champions League 2004-2005: de weg naar de finale!De UEFA Champions League 2004-2005 werd georganiseerd volgens het concept van het seizoen daarvoor om de topspelers, die…
UEFA Champions League 2006-2007: de weg naar de finaleDe UEFA Champions League 2006-2007 was het vijftiende seizoen na de invoering van de Champions League in de vorm van gro…
Champions League 2009-2010, loting, programma en uitslagenChampions League 2009-2010, loting, programma en uitslagenIn de Champions League komen de beste clubs van Europa uit om tegen elkaar te voetballen. In de vierde voorronde van de…
Champions League 2011-2012, loting, programma en uitslagenChampions League 2011-2012, loting, programma en uitslagenChampions League 2011-2012: loting, programma en uitslagen (speelschema). Aan de Champions League 2011-2012 doen in tota…
Bronnen en referenties
  • Nos.nl
  • Elsevier.nl
  • Telegraaf.nl
  • Ad.nl

Reageer op het artikel "Omkoping Dynamo Zagreb het gevolg van uitschakeling Ajax?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jerommeke31
Laatste update: 13-12-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!