InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Voetbalclubs Eredivisie Nederland 2011/12

Voetbalclubs Eredivisie Nederland 2011/12

Voetbalclubs Eredivisie Nederland 2011/12 De eredivisie is de hoogste Nederlandse voetbalafdeling in de betaalde competitie. De jaarlijkse strijd waar achttien clubs aan meedoen, gaat om het landskampioenschap. De winnaar mag zich officieel Kampioen betaald voetbal van Nederland noemen. Traditionele topclubs zoals Ajax en PSV gaan er vaak met de titel vandoor, maar ook Feyenoord, AZ en FC Twente mochten met de eer strijken. Over de deelnemende voetbalclubs uit het seizoen 2011/12 valt nog veel meer te vertellen.

Ado Den Haag

'Ado, zet in uw krachten, eendrachtig aan het werk.'
De Haaglandse Football Club 'Alles door Oefening Den Haag', afgekort Ado Den Haag, heeft als bijnamen 'de Residentieclub' en 'FC Den Haag'. De club werd opgericht in 1905 en speelt thuis in het Kyocera Stadion te Den Haag. Ado Den Haag is twee keer landskampioen geweest en heeft twee keer de KNVB beker gewonnen. Spelers, gekleed in groen/geel gestreept tenue, kennen het zogeheten 'Haags kwartiertje', de fase laat in de tweede helft waarin de club alles uit de kast trekt om te scoren. Ook de ooievaar speelt een rol bij Ado, zo is de mascotte van de club 'Storky', afgeleid van het Engelse woord voor ooievaar: stork. De ooievaar is ook het symbool van de stad Den Haag. En 'Oh, oh Den Haag'? Dit lied van Harrie Jekkers is niet speciaal voor ADO Den Haag geschreven, maar wordt in het stadion wel vaak te horen gebracht. In het nummer wordt aan ADO en enkele oud-spelers gerefereerd.

Ajax

'Dapp're strijders, fier en koen.'
De Amsterdamse voetbalclub Ajax (of AFC Ajax) is vernoemd naar de dappere Griekse krijger Ajax. Ajax werd 33 maal kampioen van Nederland. Behalve dit heeft Ajax nog veel meer prijzen in de wacht gesleept: vier keer de Europacup 1/UEFA Champions League en een keer de Europacup 2, de Uefacup, twee keer de Wereldbeker, drie keer de Europese supercup, de Intertoto cup, achttien keer de KNVB beker en acht keer de Johan Cruijff schaal. Cruijff wordt wereldwijd gezien als beste Nederlandse voetballer aller tijden. Zijn rugnummer 14 wordt uit eerbetoon niet meer gedragen. Bijnamen van Ajax zijn 'de Godenzonen' en 'Amsterdammers'. De club is opgericht in 1900 en de Arena in Amsterdam is hun terrein.

AZ

'De strijd gaat nu beginnen.'
AZ dankt zijn naam aan 'Alkmaar Zaanstreek' en is opgericht in 1967. Sinds 1998 spelen ze in de eredivisie. De rood/wit geklede spelers voetballen in het AFAS stadion in kaasstad Alkmaar. Prijzen waren er plenty: zo werd de club landskampioen eredivisie (2x), wonnen ze de KNVB beker (4x), de Johan Cruijff schaal (1x), en werden ze landskampioen eerste divisie (2x) en landskampioen tweede divisie (1x). Topscorer aller tijden bij AZ is Kees Kist, die garant stond voor 212 goals. Clubmascottes van AZ zijn de 'Waaghalzen', die er elke wedstrijd bij zijn om het team aan te moedigen.

De Graafschap

'D'ran!'
Betaald voetbal De Graafschap wordt ook wel de 'Superboeren' genoemd. Superboeren is in heel Nederland bekend en staat voor strijd, sfeer en saamhorigheid. Met de term wordt niet alleen de spelersgroep, maar ook de aanhang van De Graafschap aangeduid. De club is gehuisvest in Doetinchem (stadion de Vijverberg) en is opgericht in 1954. In de eredivisie is het kampioenschap nog niet bereikt, wel werd de club driemaal kampioen in de eerste divisie. Guus Hiddink is ooit speler geweest in De Graafschap. Het tenue is blauw/wit gestreept. En 'd'ran' is niet zomaar iets: Het betekent 'er tegenaan'. Voor het speelveld is ter hoogte van de middenstip een tegel geplaatst met de tekst Díran erop. Betreden de spelers het veld, dan zien ze eerst de tekst.

S.B.V. Excelsior

'Ferme jongens, stoere knapen.'
S.B.V. Excelsior is een Rotterdamse club, afkomstig uit de wijk Kralingen, vandaar de bijnaam 'Kralingers'. De 'oud-papier club' is andere bekende bijnaam van de in 1902 opgerichte club. S.B.V. is de afkorting van Stichting Betaald Voetbal, en het kleine stadion Woudestein is hun thuishaven. Excelsior is driemaal kampioen eerste divisie geweest. Samenwerking onderhoudt de club met Feyenoord, zo is Excelsior een kweekvijver voor Feyenoord. Ook was Excelsior de eerste club die aan shirtreclame zou doen. De spelers spelen in rood/zwart tenue.

Feyenoord

'Hand in hand, kameraden.'
Feyenoord is de beroemdste Rotterdamse voetbalclub, ook wel 'Stadionclub', 'De trots van Zuid' en 'De club van het volk' genoemd. De oprichting was in 1908 en het speelterrein is de Kuip. Aan het begin van elk voetbalseizoen landt er in de Kuip een helikopter van waaruit de nieuwe spelers (tenue rood/wit/zwart) zich laten zien. Feyenoord heeft twaalf keer de KNVB beker gewonnen, eenmaal de Europacup 1, tweemaal de Uefa cup en een keertje de Wereldbeker. In het Feyenoord stadion zijn wonderlijke dingen te vinden. Zo is er een opgezette meeuw, als gevolg van de uittrap van keeper Eddy Treytel in 1970, wiens voet een meeuw meenam! Ook vind je er een heuse voetbal uit 1890, het oudste item uit de collectie. Rivalen van Feyenoord? Ajax en stadsgenoot Sparta. Een wedstrijd tegen Ajax heet 'de klassieker', en ernstige supportersrellen blijven dan ook niet uit. De supporters van Feyenoord heten 'Het Legioen'.

FC Groningen

'Laat ons weer eens juichen.'
Football Club Groningen, spelend in groen/wit in het Euroborg stadion van Groningen, wordt ook wel de Trots van het Noorden genoemd. De club kent een roerige geschiedenis waarbij zelfs een faillissement nabij was, maar werd later stabiel. De club werd ook KNVB beker finalist en won deze. De grote concurrent van FC Groningen is SC Heerenveen. Spelen deze tegen elkaar, dan noemt men dit 'de derby van het Noorden.' FC Groningen heeft ook een mascotte: ijsbeer Groby helpt de spelers mede aan hun overwinningen en draagt als rugnummer 71, het jaar van oprichting. Bekenden die bij FC Groningen gespeeld hebben zijn Erwin en Ronald Koeman.

Sc Heerenveen

'Iedereen van top tot teen is algemeen voor Heerenveen'.
sc Heerenveen (Sportclub Heerenveen) heet ook wel de Superfriezen, en werd opgericht in 1920. De beste speler uit Heerenveen's geschiedenis is Abe Lenstra, die 523 goals op zijn naam heeft staan en ondanks vele aanbiedingen van clubs ook over de grens, trouw bleef aan SC Heerenveen. Het stadion kreeg dan ook zijn naam: het Abe Lenstra stadion. De club speelt al vierentwintig seizoenen (2017) onafgebroken in de eredivisie en heeft ook een keer de KNVB beker mogen winnen. Ze verschijnen in rood/wit/blauw op het veld. Ook een minpuntje: de club had in 1960 de twijfelachtige eer de eerste Nederlandse club te zijn die als strafmaatregel een wedstrijd moest spelen zonder publiek.

Heracles Almelo

'Wij zijn één, wij zijn Heracles.'
Heracles, met de klemtoon op de eerste lettergreep, speelt in Almelo in het Polman Stadion. De naam Heracles is vernoemd naar de slimme, sterke Griekse halfgod Herakles, ook wel Hercules genoemd. De spelers van de club, die opgericht is in 1903, worden ook wel de 'Heraclieden' genoemd. Weetjes: Heracles was de eerste eredivisieclub die op kunstgras speelde, en de eerste donkere profspeler van de eredivisie was de 'zwarte meteoor', de Zuid-Afrikaan Steve Mokone, die in 1957 bij de club kwam. Het clubtenue van Heracles is zwart/wit gestreept.

NAC Breda

'Hup Nac, hup Nac...'
NAC Breda is de afkorting van Noad Advendo Combinatie, en ontstond uit een fusie in 1912. Het stadion in Breda heet Rat Verlegh Stadion, en de spelers worden er 'de Ratten', 'Yellow army' en Parel van het Zuiden' genoemd. De naam 'rat' komt van de bijnaam van speler Antoon Verlegh (1912-1931) die behendig en slinks voetbalde. De club was landskampioen in 1921 en won de KNVB beker in 1973. De in geel/zwart geklede spelers hebben nog een extra naam die onuitsprekelijk is: 'Nooit ophouden altijd doorzetten aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning combinatie', de geheime betekenis van 'Noad Advendo'. NAC staat nationaal en internationaal bekend om haar 'Avondje NAC'. Dit is een mengelmoes van bourgondische gezelligheid, drank, fanatisme en passie voor de club.

N.E.C.

'Weer trekken wij ten strijde voor rood, zwart en groen!'
Zeg nooit 'nek' in plaats van 'En, Ee, Cee', want dit wordt door supporters als een grove belediging gezien. Vaak wordt erop gereageerd met de woorden 'Je nek zit hier' (al wijzend naar de nek), maar N.E.C. zit hier (al wijzend naar het hart). N.E.C., afkorting van Nijmegen Eendracht Combinatie, speelt in Nijmegen in het Goffertstadion. De club is in 1900 opgericht en was vier keer finalist KNVB beker. De historie is rijk, zo ging de club van financiële problemen naar volle stadia. Van magere jaren naar gouden jaren. Van 'gezapig' voetbal naar ongekende taferelen.

PSV

'Vooruit nu roodwitten, vooruit PSV.'
PSV Eindhoven is in 1913 ontstaan als sportvereniging van Philips, nog altijd de sponsor van de club (Philips Sport Vereniging). Bijnamen te over: Rood-witten en Boeruh (geuzennaam). Willy van der Kuylen, met 528 wedstrijden en 311 goals topscorer aller tijden van de eredivisie, heeft nabij het Philips stadion een standbeeld gekregen. Behalve hem heeft PSV nog veel meer topspelers voortgebracht: Ruud van Nistelrooy, Mark van Bommel, Arjen Robben en Ibrahim Afellay zijn slechts voorbeelden. Zij gingen bij Europese topclubs spelen. Winst bleef niet uit, zo werd PSV 23x landskampioen, wonnen ze negen keer de KNVB beker, elf keer de Supercup, een keer de UEFA cup en een keer de Europacup 1.

RKC Waalwijk

'Aan RKC de zegepraal...'
Rooms Katholieke Combinatie Waalwijk (RKC) is opgericht in 1940 en speelt in geel/blauw in het Mandemakers Stadion in Waalwijk. RKC pendelt sinds 2008 tussen eredivisie en eerste divisie. Toch kent RKC ook mindere tijden. De club is met een fors begrotingstekort op papier failliet geweest. Hoofdsponsor Ben Mandemakers kondigde daarop een reddingsplan voor de club aan. Zodoende werd een compromis bereikt tussen RKC, Mandemakers Keukens, sponsor Erik Berkhof en de gemeente Waalwijk. Daarna werd een 'grote schoonmaak' nodig. Bekende spelers zoals Giovanni van Bronckhorst en Khalid Boulahrouz speelden ooit bij de club, die nog altijd een leeuw als mascotte hanteert.

Roda JC Kerkrade

'Roda, Roda, Roda los mer joa.'
Roda heet eigenlijk Sportvereniging Roda Juliana Combinatie Kerkrade. Opgericht in 1962, en spelend in het Parkstad Limburg Stadion te Kerkrade, hebben de 'koempels' zoals hun bijnaam luidt, twee maal de KNVB beker gewonnen. Koempel betekent oorspronkelijk 'vriend', maar staat voor iemand die in een mijn werkt. De club presenteert zich heden niet langer als enkel Roda JC, maar 'Kerkrade' is aan de naam toegevoegd. Dit was een voorwaarde van de gemeente Kerkrade in ruil voor financiële steun. Jan Jongbloed is jarenlang de keeper van de club geweest. En RKC speelt al sinds 1974, op een jaar na, in de eredivisie. De clubkleuren zijn geel/zwart.

FC Twente

'Eenmaal zullen wij de kampioenen zijn.'
FC Twente, ook wel de Tukkers of 'The Reds' genoemd, bestaan sinds 1965. Hun thuisbasis is de Grolsch Veste in Enschede. Epi Drost is sterspeler van de club. Hij was uitgeroepen tot FC Twente's voetballer van de eeuw (Mister FC Twente) en heeft een eerbetoon in de vorm van een afbeelding middels gekleurde stoelen in de tweede ring van het stadion. FC Twente was landskampioen, won driemaal de KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff schaal. Ben je supporter, dan kun je een steen kopen die wordt geplaatst in de 'wall of fame' buiten het stadion. Deze wall of fame symboliseert de band tussen club en fans. De voetbaltenues zijn rood.

FC Utrecht

'Altijd vooruit...'
'Football Club Utrecht, ook wel 'Utreg' genoemd speelt in het Galgenwaard stadion in Utrecht. De voetbalclub is opgericht in 1970 en heeft vele topspelers voorgebracht, bijv. Willen van Hanegem, Dirk Kuyt, Hans van Breukelen en Jan Wouters. De in rood/wit spelende teamleden stonden garant voor vele prijzen: driemaal de KNVB beker en een keer de Johan Cruijff schaal. Een mascotte hebben ze ook. Tiger en Tigergirl helpen de spelers altijd vooruit. Helaas staat FC Utrecht bekend om zijn beruchte verleden op gebied van rellen, en wordt daarom ook wel gezien als echte 'volksclub'. De klassieke rivaal van FC Utrecht is Ajax, waardoor wedstrijden tegen deze als beladen worden beschouwd.

Vitesse

'Geel en zwart zijn onze kleuren.'
In het Gelredome te Arnhem speelt Vitesse, opgericht in 1892. Vites is de verkorte bijnaam van de club die N.E.C. uit Nijmegen als grote rivaal beschouwt. Spelen beide clubs dan noemt men dit de 'Derby van het oosten' of 'Gelderse derby'. Vitesse hecht belang aan zijn kernwaarden: betrokken, onverzettelijk en eigenzinnig. Vooral dit laatste komt terug in het logo van de club. Hierin zijn twee zeearenden te zien, gespiegeld aan elkaar. Ook in het stadswapen van Arnhem is dit te zien. De arend vertegenwoordigt Hertog, een echte Amerikaanse arend. Is er een thuiswedstrijd, dan vliegt Hertog voor de match een paar rondjes door het stadion. Een levende mascotte dus!

VVV Venlo

'VVV, de Koel, 't kloppend hert van Venlo, alles heej is VVV!'
VVV staat voor Venlose Voetbal Vereniging Venlo. Stadion de Koel (Seacon stadion) is de thuisbasis van de club die in 1903 werd opgericht. De Koel (Venloos dialect) wil zeggen 'de kuil', en het stadion is dan ook echt in een kuil gebouwd. Succesvolste speler uit Venlo is Jan Klaassens die zijn standbeeld verdiend heeft door 505 keer voor VVV uit te komen en 57 keer voor het Nederlands elftal, en tweemaal kampioen werd met Feyenoord. De geel/zwart geklede spelers kennen een officiële supportersvereniging die zich 'D'n twellefde man' noemen. Als dat geen hart onder de riem is...!

'Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it's much more serious than that.' ~ Bill Shankly
© 2012 - 2019 Astrid-d-g, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
De Nederlandse eerste divisie van het voetbalDe Nederlandse eerste divisie van het voetbalAan het Nederlandse professionele voetbal zitten drie competities verbonden. De op één na hoogste competitie is de eerst…
PSV seizoen 2017-18: speelschemaPSV seizoen 2017-18: speelschemaHet voetbalseizoen van PSV Eindhoven begint vroeg. Door een derde plek in de Eredivisie in het seizoen 2016-17 start PSV…
Landskampioen Eredivisie (vanaf 1956)Vanaf 1954 bestaat het betaalde voetbal in Nederland. Vanaf het seizoen 1956-1957 bestaat in het Nederlands betaalde man…
Bronnen en referenties
  • Websites voetbalclubs eredivisie
  • Wikipedia
  • Plus

Reageer op het artikel "Voetbalclubs Eredivisie Nederland 2011/12"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Astrid-d-g
Laatste update: 11-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!