InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Wie is trainer Fred Rutten?

Wie is trainer Fred Rutten?

Fred Rutten is in het seizoen 2012-2013 de hoofdtrainer van Vitesse uit Arnhem. De jaren ervoor leidde de trainer nog PSV Eindhoven, maar wegens uitblijvend succes mocht hij daar niet aanblijven. Wie is trainer Fred Rutten? Waar heeft hij het trainersvak geleerd en wat heeft hij als voetballer gepresteerd. Een profiel van de trainer Fred Rutten. Fred Rutten is een voetbal trainer die inmiddels kan terugkijken op een trainersloopbaan met wisselend succes. Hij heeft zijn loopbaan als trainer geduldig opgebouwd en is niet, zoals wel voorkomt, te snel gegaan voor een grote club. Fred Rutten is een nuchtere trainer, die weloverwogen te werk gaat. Zo heeft hij het met onder andere FC Twente en PSV redelijk ver geschopt in verschillende competities. Kampioen van Nederland, dat ontbreekt nog op zijn palmares. Zijn laatste werkgever is Vitesse in Arnhem. Clubeigenaar Merab Zjordania heeft kampioenschap aspiraties en Fred Rutten zou hem daarbij wel eens kunnen helpen. Gaat hem dat lukken? Is de band tussen Vitesse en Fred Rutten sterk genoeg? Wie is deze Fred Rutten?

Loopbaan als voetballer

v.v. Alverna

Fredericus Jacobus Rutten wordt op 5 december 1962 geboren in Wijchen. Voetbal speelt al van jongs af aan een belangrijke rol in het leven van Fred Rutten. Hij speelt in zijn jeugd jaren bij voetbalvereniging V.V. Alverna nabij Wijchen.

FC Twente

Wanneer de nog jonge Fred 15 jaar is verhuist hij (in 1977) naar FC Twente. Hij speelt hier verder in jeugdteams en ontwikkelt zich als een bekwaam voetballer. Zijn positie: centraal in de verdediging. Zijn ontwikkeling blijft niet onopgemerkt bij de eerste selectie. In 1980, ruim twee jaar nadat hij is overgekomen naar FC Twente, maakt Fred Rutten op 17-jarige leeftijd zijn debuut in het eerste van FC Twente. De tegenstander is Vitesse, en hij mag de laatste 20 minuten van de wedstrijd meespelen. Fred Rutten blijft de club uit het oosten van het land trouw: maar liefst 12 jaar lang blijft Rutten spelen bij FC Twente. Hij speelt in totaal 307 officiële wedstrijden voor de Tukkers. Hierin weet hij 12 maal te scoren.

Oranje

Hij weet het zelfs tot international te schoppen. In november 1988, na het succesvolle Europese Kampioenschap, mag Rutten een deel van de wedstrijd meespelen in het vriendschappelijke duel tegen Italië. 3 jaar later, in 1992 eindigt de loopbaan van Fred Rutten als speler definitief. Hij moet stoppen vanwege een chronische heupblessure.

Loopbaan als trainer

FC Twente

Het voetballen zit Fred in het bloed. Hij besluit zijn passie voor het spel om te zetten in het trainerschap. Zijn club, FC Twente, blijft nu ook Fred Rutten trouw en biedt hem de gelegenheid ervaring op te bouwen in het begeleiden van teams. Van 1993 tot aan 1999 is Rutten verantwoordelijk voor verschillende jeugdselecties van FC Twente.

In 1999 lijkt zijn moment te zijn gekomen: hij wordt aangesteld als hoofdtrainer van FC Twente en volgt Hans Meyer op. Hij mag nu op het hoogste podium laten zien waartoe hij in staat is. Het FC Twente van die periode is nog een middenmoter, in het seizoen voor de aanstelling van Rutten eindigt FC Twente op de 8e plaats. Er ligt voldoende ruimte voor verbetering. In het seizoen 1999/00 leidt Rutten de ploeg naar de 6e plaats. In het seizoen 2000-2001 wordt FC Twente, enigszins teleurstellend, op de 11e plaats. Na een lange periode van geen prijzen, weet Rutten in 2001 wel de KNVB beker naar Twente mee terug te brengen. In een spannende finale, die moet worden beslist door strafschoppen, trekt FC Twente aan het langste eind. De Tukkers waren helemaal opgeladen voor deze wedstrijd: er kon sinds jaren een prijs worden gepakt. De wedstrijd werd bijgewoond door circa 30.000 aanhangers van FC Twente.

PSV Eindhoven

Fred Rutten moet hebben gedacht: stoppen op het hoogtepunt. Hij vertrok direct na het seizoen naar PSV om als Hoofd opleidingen aan de slag te gaan. Die rol vervult hij slechts één jaar om daarna, we zijn inmiddels in het seizoen 2002-2003, als assistent plaats te nemen op de bank van de selectie van PSV. Samen met René Eijkelkamp en hoofdtrainer Guus Hiddink is hij mede verantwoordelijk voor het technische beleid.

Wederom FC Twente

Het seizoen 2006-2007 maakt Fred Rutten weer de stap terug naar FC Twente. Hij krijgt de kans om als Hoofdtrainer én Technische Directeur aan de slag te gaan. De inmiddels bij PSV gerijpte oefenmeester pakt deze kans met beide handen aan en niet onverdienstelijk. Hij pakt in dit seizoen de 4e plaats met FC Twente. Een goede prestatie die de trainer zelfs meerdere persoonlijke titels in de wacht doet slepen: diverse sportbladen verkiezen Rutten als Trainer van het jaar. Binnen de club zelf wordt Rutten geroemd vanwege zijn inbreng bij het invoeren van een topsportmentaliteit bij FC Twente. Het jaar erop, seizoen 2007-2008 gaat zelfs nog beter. FC Twente eindigt op de 2e plaats en middels play-offs behaalt het een ticket voor de voorrondes van de lucratieve Champions League.

Schalke '04

Wederom verlaat Fred Rutten de club, ditmaal om zijn geluk over de grens te beproeven. Hij gaat bij Schalke 04 aan de slag. Dit avontuur eindigt in een deceptie. Na een reeks tegenvallende resultaten wordt hem in maart 2009 de wacht aangezegd.

En weer PSV Eindhoven

Fred Rutten kan nog altijd rekenen op goodwill bij zijn oud-werkgever(s). PSV trekt voor het seizoen 2009-2010 de trainer aan voor de komende 3 seizoenen. Rutten laat PSV floreren, men blijft lange tijd ongeslagen, maar toch eindigt de club niet hoger dan de 3e plaats. Zijn oude liefde, FC Twente gaat er met het kampioenschap vandoor. Ook het jaar erop blijft hetzelfde verhaal voortduren: de club speelt bij vlagen zeer goed voetbal, maar meer dan een 3e plaats zit er niet in. Wederom is het FC Twente die een plekje boven de Brabanders inneemt. Ditmaal gaat Ajax met de eindwinst er vandoor.

Het seizoen 2011-2012 moet dan toch het seizoen van PSV en van Fred Rutten worden. Er worden veel spelers aangetrokken met transfers. Smaakmakers van tegenstanders uit voorgaande competitiejaren worden aangetrokken, als Kevin Strootman en Dries Mertens van FC Utrecht, en Tim Matavz van FC Groningen. Het mag niet baten. Fred Rutten zelf maakt voor de winterstop al bekend dat hij zijn contract niet zal verlengen na het seizoen. Na de winterstop ondergaat PSV een dramatische reeks wedstrijden. Men verliest zowel in nationaal als internationaal verband, en de kans op het nationaal kampioenschap lijkt vervlogen. PSV maakt op 12 maart 2012 per direct een einde aan de samenwerking met Fred Rutten.

Vitesse

Het seizoen 2012-2013 begint Rutten als trainer bij Vitesse in Arnhem. De Arnhemmers hebben ambities sinds de komst van de steenrijke Georgiër Merab Zjordania die de club in 2010 kocht. Rutten lijkt de succestrainer die het team naar misschien wel het kampioenschap moet leiden. Fred Rutten steekt gaandweg het seizoen niet onder stoelen of banken dat hij het niet eens is met het beleid. Er lijken verschillende belangen een rol te spelen binnen Vitesse, waarbij sportieve aspiraties het soms af lijken te leggen tegen zakelijke belangen. Dat stoort Rutten en hij uit zich hierover meermaals in de media. Aan de start van de 2e seizoenshelft lijkt dit tot een impasse te leiden.

Wist je dat?

PSV de trainer van FC Twente, Fred Rutten, in 2007 heeft gevraagd om over te stappen, nadat Ronald Koeman gaandeweg het seizoen zijn contract in leverde voor een avontuur bij Valencia? Rutten bedankt voor deze functie en blijft waar hij zit.

Lees verder

© 2012 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Heksen, heiligen en hallucinogenenrecensieHeksen, heiligen en hallucinogenenDit boek van Rutten is mij uit het hart gegrepen. Het idee dat heksen en heiligen in feite met hetzelfde bezig waren, na…
Maak kennis met: Feyenoorder Rick KarsdorpMaak kennis met: Feyenoorder Rick KarsdorpRick Karsdorp is een betaald voetballer die als rechtsachter speelt die uitkomt voor de Nederlandse topclub Feyenoord. S…
Is gezondheidszorg nuttig?Is gezondheidszorg nuttig?Er wordt veel geld besteed aan de gezondheidszorg, maar heeft dit wel nut? Dit wordt aan de hand van verschillende onder…
Operatie Live, hersenoperatieOperatie Live, hersenoperatieOp 26 oktober 2011 werd voor de tweede keer een live operatie uitgezonden op televisie. In het programma 'Operatie Live'…
Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2018)Winnaars van de Rinus Michels Award (2004-2018)Rinus Michels, de man die Nederland in 1988 Europees kampioen liet worden. Vanaf het seizoen 2003-2004 wordt er een Rinu…
Bronnen en referenties
  • www.fcupdate.nl
  • www.vi.nl

Reageer op het artikel "Wie is trainer Fred Rutten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Laatste update: 01-02-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!