InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Wie is Mark van Bommel?

Wie is Mark van Bommel?

De voetballer Mark van Bommel is anno 2012 nog altijd een speler van formaat. Hij blinkt niet uit door een extravagant leven, je komt hem relatief weinig tegen in de roddelbladen. Mark van Bommel blinkt uit door zijn spel op het voetbalveld en heeft bij grote clubs als PSV, Barcelona, Bayern München gespeeld. Hij heeft eerder de Champions League gewonnen en stond met Oranje zelfs in de finale van het WK 2010. Maakt van Bommel zijn belofte waar en komt hij ooit terug naar PSV? Kortom, wie is deze voetballer Mark van Bommel?

Mark van Bommel

Mark Peter Getruda Andrea van Bommel, zoals hij voluit heet, is op 22 april 1977 geboren in Maasbracht. Hij is getrouwd met Andra van Marwijk, de dochter van Bert van Marwijk. Samen met Andra heeft Mark van Bommel drie kinderen.

De voetballoopbaan van Mark van Bommel

Zijn jeugdjaren
Mark van Bommel heeft zijn voetbalkunsten geleerd en ontwikkeld op de velden van RKVV Maasbracht. Deze voetbalclub, opgericht net na de Tweede Wereldoorlog, is nog altijd trots op hun pupil, zoals ook blijkt op de website waar je de verrichtingen van Mark kunt volgen.

1992 – 1999 : Fortuna Sittard

Zijn talent blijft niet onopgemerkt en in het seizoen 1992-1993 mag Mark van Bommel zijn debuut maken als profvoetballer in de Eredivisie bij Fortuna Sittard. Hij was toen nét 16 jaar geworden. Het eerste seizoen verloopt niet goed, en Fortuna Sittard degradeert naar de Eerste Divisie. Een groot voordeel voor Mark is dat hij zich goed kan ontwikkelen bij Fortuna en na één jaar in de Eerste Divisie promoveren de Limburgers al weer naar het hoogste niveau.

De jaren die volgen blijft Van Bommel zich ontwikkelen en wordt hij steeds meer bepalend voor het spel van Fortuna. Vanaf het seizoen 1997-1998 is Bert van Marwijk trainer bij Fortuna Sittard. Dit leidde tot een 7e plaats in de ranglijst van de Eredivisie. Een jaar later haalde Fortuna Sittard, mét spelers als Mark van Bommel, Kevin Hofland en Wilfred Bouma zelfs de finale van de KNVB Beker (verloren van Ajax met 2-0). Helaas was Van Bommel zelf geschorst in de finale tegen Ajax vanwege een gele kaart in de gewonnen halve finale tegen zijn latere werkgever PSV. Hij kon zijn club dus niet helpen aan een grote prijs. Het was het laatste seizoen van Van Bommel bij Fortuna Sittard. Hij zal de club wel als zijn grote liefde blijven omarmen.

1999 – 2005 : PSV Eindhoven

Het stabiele spel van de middenvelder Mark van Bommel werd gezien door PSV in Eindhoven en zij trekken voor het seizoen 1999-2000 de speler aan om het middenveld te versterken. Een goede zet, want Mark lijkt nog altijd niet uit te zijn ontwikkeld. Hij wordt in zijn tweede seizoen aanvoerder van PSV en onder zijn leiding wordt PSV in de 6 jaar dat hij in Eindhoven speelt, maar liefst 4 maal kampioen van de Eredivisie. In het seizoen 2004-2005 mag Van Bommel toch de ‘dennenappel’, de bijnaam van de KNVB Beker, omhoog houden. De beker waar hij met Fortuna Sittard net naast greep.

Mark van Bommel ontwikkeld zich bij PSV tot een speler die op Europees niveau zijn mannetje staat. Hij speelt in 6 seizoenen 169 wedstrijden waarin hij 48 keer weet te scoren. 50 wedstrijden zijn in Europees verband; een platform waarin PSV in deze jaren zich goed weet te profileren. In 2005 haalt PSV zelfs de halve finale, die zijn jammerlijk verliezen van AC Milan. PSV weet thuis wel te winnen met 3-1 van de Milanezen, maar hadden een week eerder met 2-0 verloren in Milaan. AC Milan gaat naar de finale vanwege dat ene uitdoelpunt.

2005 - 2006 : FC Barcelona

Nadat Mark van Bommel aan het einde van het seizoen 2004-2005 al uitkeek naar een buitenlands avontuur (de Bundesliga lonkte), maar niet tot een transfer kon komen, stapt hij voor het seizoen 2005-2006 toch over naar een buitenlandse club. En niet de minste: FC Barcelona trekt de middenvelder aan. Opvallend is dat een jaar ervoor een groot aantal Nederlandse voetballers (onder andere Philip Cocu, Marc Overmars, Michael Reiziger, Patrick Kluivert) de Catalaanse club heeft (moeten) verlaten. Alleen Giovanni van Bronckhorst speelt nog in Catalaanse dienst. Er wordt gezegd dat Mark óók was benaderd door grootmachten als AC Milan en Real Madrid.

Wist je dat Mark van Bommel voor zijn Spaanse avontuur op talencursus is geweest bij ‘de nonnen’ in Vught. Dit taleninstituut (Regina Coeli) staat erom bekend in zeer korte tijd mensen een taal te laten beheersen. De Spaanse pers was uitermate lyrisch over deze actie. Mark had punten gescoord door deze inspanning. Met FC Barcelona wint Mark van Bommel alles wat er te winnen valt: het kampioenschap in de Primera Division, de Supercopa, en de Champions League. Van Bommel speelt 24 wedstrijden in het shirt van Barcelona en weet 3 maal te scoren. Na één seizoen verlaat Van Bommel de Catalaanse club.

2006 - 2011 : Bayern München

Het Duitse voetbal lijkt goed te passen bij het spel van Mark van Bommel. Bayern München is zijn nieuwe werkgever. Na twee jaar weet Van Bommel de aanvoerdersband te veroveren. Dat is ongekend voor een buitenlandse speler (alleen Søren Lerby ging hem ooit voor). In het seizoen 2007-2008 wordt Van Bommel met Bayern München kamipoen van Duitsland. Ook winnen zij de DFB-Pokal. Ook in 2009-2010 weet Bayern München de concurrentie achter zich te laten. De club staat dan onder leiding van Louis van Gaal. Zijn positie lijkt onbetwist, maar toch leidt onenigheid tot een vertrek halverwege het seizoen 2010-2011. Mark van Bommel kan kiezen uit meerdere clubs in verschillende competities, en kiest uiteindelijk voor AC Milan. Van Bommel speelt in totaal 122 wedstrijden in het shirt van Bayern München. Hij weet 11 keer te scoren.

2011 - … : AC Milan

De overstap van Van Bommel naar AC Milan komt in de winterstop tot stand en direct kan Van Bommel aan de slag. Samen met zijn ook net aangetrokken landgenoot Urby Emmanuelson en natuurlijk Clarence Seedorf als teamgenoten. AC Milan weet de landstitel 2010-2011 binnen te halen en Van Bommel deelt mee in de feestvreugde. Hij weet zich in korte tijd als vaste waarde voor het team te bewijzen. Ook in het seizoen 2011-2012 speelt Van Bommel voor de ‘Rossoneri’. Wat gaat Mark van Bommel doen na het seizoen. Hij is inmiddels dan 35 jaar. Bij AC Milan is men bezig met het verjongen van het team, en arbeidscontracten met veel oudere spelers worden niet meer verlengd. Dat zegt niets over de kwaliteiten van de spelers die jarenlang de club groot hebben gemaakt en gehouden, zoals Nesta, Gattuso en Seedorf.

2000 - … : Nederlands Elftal

Al vanaf het jaar 2000 speelt Van Bommel in Oranje. Zijn debuut was op 7 oktober 2000 tegen Cyprus. Bondscoach Frank Rijkaard had toen, na het EK 2000, nét zijn functie neergelegd en Louis van Gaal heeft het stokje overgenomen om het Nederlands Elftal te leiden naar het WK 2002 in Zuid-Korea. Nederland zou zich niet kwalificeren voor dit toernooi, waardoor Van Bommel moest wachten op zijn eerste grote toernooi. Vanwege een knieblessure moest hij echter ook het EK 2004 in Portugal laten schieten. Pas in 2006, onder leiding van bondscoach Marco van Basten, kon Mark van Bommel zijn kunsten laten zien op het hoogste podium: het WK 2006 in Duitsland. Hier ontstonden de eerste scheuren in de relatie met Van Basten. Toen de bondscoach ná het WK 2006 ook nog aangaf routiniers als Van Nistelrooy en Van Bommel te willen passeren, gaf Mark van Bommel aan nooit meer te willen spelen in Oranje zolang Marco van Basten daar de leiding had. Een belofte met zichzelf die hem tot na het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland buiten Oranje hield.

Pas toen zijn schoonvader Bert van Markwijk in augustus 2008 de leiding van het Nederlands Elftal overnam, stelde Van Bommel zich weer beschikbaar. Hij werd geselecteerd en is alweer jarenlang een toegevoegde waarde. Op zijn tweede grote toernooi, het WK 2010 in Zuid-Afrika weet Van Bommel bijna een heel grote prijs te winnen. In de finale van het WK verliest Nederland van Spanje. Tot april 2012 heeft Van Bommel 67 maal het shirt van Oranje mogen dragen. Hij weet 10 maal te scoren.

De belofte van Mark van Bommel

Bij het vertrek van Van Bommel bij PSV naar FC Barcelona beloofde hij de Eindhovenaren dat hij na zijn driejarig contract bij Barcelona terug zou keren in Eindhoven. Mark van Bommel vertrok echter al na één jaar bij Barcelona … niet naar Eindhoven, maar naar Bayern München. Halverwege het seizoen 2010-2011 vertrekt Van Bommel bij de Zuid-Duitse club en steekt de Alpen over naar AC Milan. Zal Mark van Bommel ooit zijn belofte, zij het vertraagd, nakomen en naar PSV Eindhoven terugkeren? Wellicht in de nadagen van zijn loopbaan, waarbij zijn kennis en ervaring van onschatbare waarde kan zijn voor een jonge ploeg.

Lees verder

© 2012 - 2019 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mark van Bommel is weer thuisNa zeven jaar is Mark van Bommel weer op de plek waar het voor hem ooit allemaal begon. Hij is weer op zijn thuisbasis,…
Kinderkoran (Nederlands): De Koran, uitleg voor kinderenKinderkoran (Nederlands): De Koran, uitleg voor kinderenTot het verschijnen van dit geïllustreerde boek van Abdulwahid van Bommel was er nog geen Nederlandstalige Koranuitleg d…
Aanvoerders Bayern München vanaf 1965 t/m Mark van BommelAanvoerders Bayern München vanaf 1965 t/m Mark van BommelOp 8 augustus 2008 werd bekend dat Mark van Bommel definitief de nieuwe aanvoerder wordt bij zijn Duitse club Bayern Mün…
Het WK-voetbal: Spelers van NederlandEen overzicht van de namen van de spelers van het Nederlandse elftal, hun nummer, hun huidigde club en geboortedatum.
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Bronnen en referenties
  • Nusport
  • Telegraaf
  • Wikipedia
  • Knvb

Reageer op het artikel "Wie is Mark van Bommel?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Gepubliceerd: 01-05-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!