InfoNu.nl > Sport > Watersport > Volvo Ocean Race 2014 - 2015

Volvo Ocean Race 2014 - 2015

Volvo Ocean Race 2014 - 2015 In 2013 wordt veertig jaar Volvo Ocean Race gevierd, de zeiljacht race rond de wereld, die eerder Whitbread Race heette. Het begon in 1973 en sindsdien hebben diverse moedige en trotse mannen en vrouwen de race van bijna 40.000 zeemijlen gezeild. In de race van 2014 – 2015, die in oktober 2014 start en de twaalfde editie is, doet een Nederlands team mee. De race gaat over vier oceanen en doet vijf continenten aan.

Kaapstad en Lissabon

Route 2014-2015 / Bron: Volvo Ocean Race, Wikimedia Commons (Publiek domein)Route 2014-2015 / Bron: Volvo Ocean Race, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De Volvo Ocean Race 2014-15 route gaat vanuit tien havens in tien verschillende landen. De zeiljachten zullen ongeveer acht tot negen maanden over hun race doen, die begint in Spanje, Alicante. Daarna gaat de route langs Kaapstad (Zuid-Afrika), Abu Dabi (Verenigde Arabische Emiraten), Sanya (China), Auckland (Nieuw Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Rhode Island VS), Lissabon (Portugal), Lorient (Frankrijk) naar de finishplaats Gothenburg. De race eindigt in het thuisland van de naamgever aan de race, Volvo, in Zweden. De race is eigendom van Volvo Cars en Volvo Group en is de meest prestigieuze in de zeiljachtwereld. Het hoofdkwartier van de race zit in Alicante Spanje.

Whitbread Race en Volvo Ocean Race

Het evenement begin in 1973 als de Whitbread Round the World Race in 1973. In 2001 werd de naam vervangen door Volvo Ocean Race. De start verhuisde van Engeland naar Spanje in 2010. In 2013 zijn de voorbereidingen gaande voor de 12e editie in 2014 – 2015 en de 13e editie in 2017-2018. De race wordt gezeild in een boot die voor alle teams gelijk is. Er wordt gestreden in de Volvo Ocean 65, ontworpen door Farr Yacht Design in de Verenigde Staten en gebouwd door een consortium van werven in Groot Brittannië, Frankrijk, Italië en Zwitserland. De 65 foot (19.8 meter) lange boot wordt als strikt One Design afgeleverd in ready to sail exemplaren. De boot is gebouwd met de nieuwste voorzieningen op navigatiegebied. Er is ook een video-installatie aan boord om materiaal te leveren voor het Onboard Reporter programma dat sinds 2008-09 verzorgd wordt. De ingebedde verslaggevers sturen direct multimediaal materiaal met behulp van de nieuwste satelliettechnologie naar de raceredactie die er mooie uitzendingen voor tv van maakt.

Hoge golven en duizenden zeemijlen

Aan de editie 2011- 2012 deden zes teams mee. Ze komen een gladde zee, windstilte, hoge golven en storm, ijzige kou en ijsbergen tegen. Het werk aan boord moet onder zware condities worden uitgevoerd. Er worden snelheden van 42 knopen, 77,8 kmU, gehaald en de zeilers worden geconfronteerd met golven die soms zestien meter hoog zijn.
De tocht is:
 • 39,270 zeemijlen;
 • oftewel 45,000 mijl;
 • oftewel 72,000 kilometers.

Twaalfde editie start in Alicante - Finish in Gothenburg

De twaalfde editie start op 4 oktober 2014 in Alicante. Het begint met een In-Port Race en eindigt in Gothenburg ook met een In-Port Race. De laatste zeildag is op 27 juni 2015.

Hoe het begon

Het begon, volgens de verhalen, in een kroeg in Portsmouth. Onder het genot van een biertje droomden enkele zeezeilers van een zeilrace om de wereld. Robin Knox – Johnston zeilde als eerste solo de wereld rond in 1969. Hij inspireerde twee zeezeilers Guy Pearce en Anthony Churchill die het plan opvatten om een race rond de wereld te organiseren. Het vinden van een sponsor was moeilijk totdat de beide mannen contact zochten met de Royal Naval Sailing Association. In 1971 ontmoetten Kolonel Bill Whitbread van de brouwersfamilie en Otto Steiner van de Royal Naval Sailing Association elkaar in die rokerige pub in Portsmouth. Aan die bar werd de basis gelegd voor de eerste Whitbread Race in 1973. Op 8 september verlieten zeventien zeiljachten met aan boord 167 zeilers de haven om naar Kaapstad te zeilen. De schippers waren ervaren zeelui en de bemanning bestond uit matrozen, avonturiers en militairen op trainingsmissie. Het was voor allen een ongewis avontuur. Aan boord werd genoten van het water, de wijn en het lekkere eten. Menig jacht had een kok aan boord. Het werd een avontuur vol onvoorspelbare elementen. In de eerste editie verloren de zeiljachten drie matrozen en in latere edities kwamen nog eens twee zeilers om.

Kok aan boord

Vier decennia na de oprisping van Pearce en Churchill worden de jachten gebouwd met de meest moderne materialen die ook in de ruimtevaart worden gebruikt. De race gaat steeds sneller. In 1973 werd in een 24-uurs race een afstand van 305 mijl overbrugt. In 2008 werd in een 24-uurs race een afstand van 596,6 mijl gezeild. De duurste en meest geavanceerde technologieën werden ingebouwd om de jachten sneller en veiliger te maken. De boten werden steeds lichter en ook wat de zeelui meenamen werd lichter. Er werd op elke gram gelet en dat resulteerde zelfs in gedeeld gebruik van een tandenborstel om het gewicht van meer tandenborstels uit te sparen. Er is in de latere edities geen kok meer aan boord, geen koelkast met vlees en geen flessen wijn. Er wordt primitief geslapen in stapelbedden en het eten bestaat uit repen en poeder dat wordt aangelengd met water. De bemanning bestaat niet meer uit avonturiers maar uit Olympische kampioenen en talentvolle zeilers. Er is volop geprofessionaliseerd en de bemanning is gedreven om één van de zwaarste evenementen in hun sport te winnen. De jachten worden voor miljoenen gesponsord door topmerken en er zitten miljoenen mensen voor de tv om de beelden van de spannende race te bekijken.

Winnaars Volvo Ocean Race en Whitbread Round the World Race

Jaar Winnaar
2014-2015Abu Dhabi Ocean RacingVolvo Ocean Race
2011-2012Groupama Sailing teamVolvo Ocean Race
2008 - 2009Ericsson 4Volvo Ocean Race
2005 - 2006ABN AMRO IVolvo Ocean Race
1997 - 1998EF LanguageWhitbread Round the World Race
1993 - 1994Maxi winner: NZ Endeavour, W60 Winner: YamahaWhitbread Round the World Race
1989 - 1990Division A winner: Steinlager 2, Division C winner: Equity & Law II, Division D winner: Esprit de Liberte, Cruising division: Creighton’s NaturallyWhitbread Round the World Race
1985 - 1986L'Esprit d'EquipeWhitbread Round the World Race
1981 - 1982Flyer IIWhitbread Round the World Race
1977 - 1978Flyer IWhitbread Round the World Race
1973 - 1974Sayula IIWhitbread Round the World Race

Trofee twaalfde ring voor Abu Dabi

Voor de winnaar staat er een Volvo Ocean Race trofee klaar. In juli 2012 neemt winnende schipper Franck Gammas van Groupama Team de trofee in ontvangst in Galway Ierland. De trofee bestaat uit elf ringen die elk een winnend team van de historische race representeren. De twaalfde ring wordt aan het eind van de editie 2014-2015 toegevoegd met de naam van de winnende boot en haar schipper.

Bouwe Bekking en Brunel

Nederland doet mee aan de editie 2014-2015. Bouwe Bekking is de schipper van de boot die gesponsord wordt door Brunel International. Sailing Holland is de initiatiefnemer. Naast schipper Bekking is oud-deelnemer, Gerd-Jan Poortman, bemanningslid. Team Brunel bestaat verder uit Andrew Cape, Pablo Arrarte, Jens Dolmer, Louis Balcaen, Rokas Milevičius, Laurent Pages en Stefan Coppers. Timo Hagoort is reserve teamlid. Gideon Messink coördineert de activiteiten aan wal. Bekking doet voor de zevende keer mee aan de race. Het is Poortman’s derde keer en Messink’s vierde race om de wereld. Tot en met 2013 deed er acht keer een boot mee onder Nederlandse vlag. Drie keer won het rood-wit-blauw:
 • in 1978 won de Flyer I met schipper Conny van Rietschoten;
 • in 1983 won de Flyer II met schipper Conny van Rietschoten;
 • in 2006 won ABN Amro I, met een internationale bemanning.

Lees verder

© 2013 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
World Solar ChallengeWorld Solar ChallengeAuto's die enkel rijden op zonne- energie in een race dwars door Australie over een traject van 3010 kilometer. De World…
De 24 uur van Le MansDe 24 uur van Le MansWie echt eens een spectaculaire autorace wil zien moet naar Le mans gaan. Daar wordt ieder jaar de 24 uur van Le mans ge…
Wedstrijdzeilen en wedstrijdboten, sensatie gegarandeerd!Wedstrijdzeilen is een buitengewoon fascinerende sport. Vooral bij de grote zeilregatta's staan enorme belangen op het s…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Volvo Ocean Race
 • www.volvooceanrace.com
 • www.nauticlink.com
 • www.zeilen.nl
 • http://www.brunelsailing.net/en_UK/teambrunel geraadpleegd op 3 december 2014
 • Afbeelding bron 1: Volvo Ocean Race, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Volvo Ocean Race 2014 - 2015"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Special: Vaartuigen
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!