recensie

Rolex Submariner (date, no-date); dressdiver (duikhorloge)

De Rolex Oyster Perpetual Submariner bestaat sinds 1953 en is de bekendste en een kwalitatief hoogwaardige dressdiver. Hoewel Rolex Submariner een hoogwaardig duikhorloge is, is deze horloge ook goed te combineren met vrije tijdskleding en een pak. De Rolex Submariner bestaat in een uitvoering met datumaanduiding (date, serienummer 116610) en zonder datumaanduiding (no-date, serienummer 114060). De prijs van de stalen 116610 ligt rond de 6500 euro en van de 114060 rond de 5500 euro. De diameter van de horlogekast is 40mm. Het design van de Rolex Submariner is niet meer gepatenteerd wat tot gevolg heeft dat veel horlogemerken zoals Steinhart veel designkenmerken van de Submariner gebruiken voor hun horloges.

Horlogekast van de stalen Rolex Submariner

De horlogekast van de stalen Rolex Submariner is een kast van de Oysterlijn. De Oysterlijn bestaat al sinds 1926. Er zijn sinds 1926 kleine veranderingen aan de Oysterkast gedaan. De Oyster horlogekast is toegepast in de Submariner in 1953 en was destijds de eerste horlogekast met een gegarandeerde waterdichtheid tot een diepte van 100m (330 voet).
Howel de Rolex Submariner gegarandeerd waterdicht tot 300m (1000 voet) is, is het ontwerp sinds 1953 maar weinig veranderd.
Zowel de achterkant van horlogekast, de kroon als de bezel (duikersring, lunette) zijn stevig geschroefd in de horlogekast. Dit maakt het binnenste van de horlogekast waterdicht, stofvrij en kan het hoge druk zeer goed weerstaan.
De horlogekast, horlogeband en sluiting van de Rolex Submariner is gemaakt van 904L roestvrij staal. 904L staal wordt ook wel edelstaal genoemd. 904L staal is zeer krasvast en roest (oxideert) bijna niet. Ideaal voor blootstelling aan zout water.
Door bovengenoemde eigenschappen behoorde de Rolex Submariner tot de standaarduitrusting van de Brits Speciale eenheden (SAS).

Keramische cerachrom bezel (lunette, duikring) op de Rolex Submariner

De duikring (lunette, bezel) van de Rolex Submariner bestaat uit het door Rolex zelf ontworpen en gemaakte cerachrom. Cerachrom bestaat uit keramische materialen en is zeer kras- en slijtvast en verkleurt niet na langdurige blootstelling aan zonlicht. Dit betekent dat de duikring dezelfde kleur houdt na jaren van gebruik. De cijfers die op de duikring staan, worden gemaakt van wit goud.
De duikring kan in 120 slagen (clicks) linksom (unidirectional) worden gedraaid. Bovenaan, bij de 12-uurs-indicatie van de duikring wordt een chromalight tijdsmarkering gebruikt. Chromalight geeft blauw licht in het donker. Hoewel het blauwe chromalight minder goed zichtbaar is zeer diep onder water, blijft het wel een stuk langer licht geven dan het groene Super Luminova C1 wat meestal wordt gebruikt bij de uurmarkeringen en 12-uurs-indicatie van de duikring. Chromalight geeft tot wel 8 uren licht in het donker.

Het krasvaste saffierglas bedekt de wijzerplaat

Het zeer kras- en slijtvaste kristal saffierglas bedekt de bovenkant van de wijzerplaat en bij de Rolex Submariner date wordt een cyclops van saffierglas boven de datumindicatie gebruikt. De cyclops vergroot de datum 2,5 keer. Het safierglas wat wordt gebruikt, wordt bedekt met een antireflectieve coating (AR-coating) om het spiegelen tegen te gaan.

Kroon van de Rolex Submariner

De kroon van de Rolex Submariner is een triplock winding crown. De triplock winding crown heeft Rolex speciaal ontworpen voor de Submariner en voorkomt dat er water in de horlogekast kan lopen tot een druk van 300 meter.

Wijzerplaat van de Rolex Submariner

De wijzerplaat van de Rolex Submariner is geheel door Rolex ontworpen. Voor de tijdsmarkeringen wordt wederom het Chromalight gebruikt wat is ingelegd in wit goud, of platina. Op de wijzerplaat worden de uurmarkeringen niet aangeduid met cijfers maar met strepen.

Uurwerk van de Rolex Submariner

Het uurwerk van de Rolex is een automatisch, mechanisch uurwerk, met een uur-, minuten en secondenwijzer. Dit betekent dat door het horloge te bewegen energie wordt opgewekt wat het uurwerk aandrijft.
Het uurwerk (ook wel kaliber genoemd) van de Rolex Submariner wordt door Rolex zelf gemaakt. Het kaliber van de Submariner is het zeer betrouwbare 3135-kaliber in de Rolex Submariner date en het zeer betrouwbare 3130-kaliber in de Rolex Submariner no-date. Het 3135-kaliber en 3130-kaliber zijn COSC-gecertificeerd. COSC staat voor Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres. COSC is het Zwitserse instituut wat de precisie en accuratie van horloges test.
Een automatisch mechanisch uurwerk heeft een oscillator. De oscillator van een mechanisch automatisch uurwerk trilt met een bepaalde frequentie. Het aantal trillingen van de oscillator bepaalt het tijdsverloop en precisie van het uurwerk. In de Rolex Submariner wordt een oscillator gebruikt die bestaat uit een legering van nobium en zirconium. Deze oscillator wordt de parachrom oscillator genoemd en is ongevoeliger voor magnetische velden en schokken dan coventionele oscillatoren. Hierdoor wordt het uurwerk van de Rolex Submariner bijna niet verstoord.
De rotor van het 3135-kaliber is verantwoordelijk voor het leveren van energie om het horloge te laten lopen. De rotor van de Rolex Submariner is bidirectional. Dit betekent dat de rotor energie opwekt wanneer het zowel links- als rechtsom draait.

Stalen horlogeband van de Rolex Submariner

De horlogeband is net als de horlogekast gemaakt van het hoogwaardige 904L staal. De horlogeband bestaat uit massieve verschroefde schakels. Waar de band vastzit aan de horlogekast is de band 20mm en waar de horlogeband vastzit aan de sluiting is de horlogeband 16mm. Doordat de horlogeband verloopt, draagt de horloge zeer ligt.

Glidelock de revolutionaire sluiting van de Rolex Submariner

Bij veel duikhorloges bevat de sluiting een duikextensie. Met de duikextensie kan de horloge over het wetsuit gedragen worden. De Rolex Submariner heeft de glidelocksluiting. Met de glidelocksluiting kan de sluiting traploos versteld worden.

Hommagehorloges aan de Rolex Submariner: Steinhart Ocean 1 black

Het ontwerp van de Rolex Submariner is sinds enige tijd niet meer gepatenteerd. Dit betekent dat andere horlogemerken horloges mogen maken die wat betreft ontwerp sterk lijken op de Rolex Submariner. Dit is anders dan de illegale replicas van de Rolex Submariner die bestaan. Replicas maken oneigenlijk gebruik van het merk Rolex en kunnen van een zeer slechte kwaliteit zijn en zijn bijna nooit waterdicht.
Hommagehorloges voeren de eigen merknaam, maar gebruiken het ontwerp van de Rolex Submariner. Hommagehorloges gebruiken goede uurwerken, goede materialen en worden goed gefabriceerd. Ook geeft de horlogemaker vaak een garantie van twee jaar. Steinhart Ocean 1 black is een hommagehorloge van de Rolex Submariner. Hieronder worden de specifiacties van de Steinhart Ocean 1 gegeven:
 • Prijs: 350 euro met aluminium duikring, 380 euro met keramische duikring
 • Garantie: 2 jaar
 • Uurwerk: ETA 2824-2 (een ETA-uurwerk is een kaliber wat in vele zeer goede Zwitserse horloges wordt gebruikt)
 • Horlogekast, -band en –sluiting: 316L roestvrij staal. Dit staal is minder kras- en slijtvast dan 904L edelstaal maar is een staal van een zeer goede kwaliteit
 • Diameter horlogekast: 42mm
 • Breedte horlogeband: 22mm en verloopt naar 20mm naar de sluiting
 • Waterdicht: tot 300m (1000 voet), verschroefde kroon
 • Wijzerplaat: zwart met datumaanduiding op de drie en ingelegde Superluminova C1 uurmarkeringen
 • Horlogeglas: kristal saffierglas met cyclops en antireflectieve coating
De Steinhart Ocean 1 black is een horloge met een goed kaliber, goede hoogwaardige materialen en geeft een uitstekende prijs:kwaliteitsverhouding. Wat betreft materiaalgebruik en bouwkwaliteit is de Rolex Submariner echter een klasse apart. De vraag is echter of de kwaliteit van de Rolex Submariner een prijsverschil van 4650 tot 5650 euro goedmaakt.
© 2014 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rolex als belegging?Rolex als belegging?Rolex is een merk waarbij we meteen denken aan de meest luxe horloges. Rolex horloges zijn duur, een 'eenvoudig model' k…
Rolex – tijdloze horlogesWereldwijd worden de Rolex-horloges gezien als statussymbool. Dat komt vooral vanwege de hoge kostprijs. Rolex is een va…
Klassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustKlassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustOnder alle vintage horloges is de Rolex oyster perpetual datejust toch wel een van de meest herkenbare modellen. Het typ…
Hoe kan je een nep-Rolex herkennen?Hoe kan je een nep-Rolex herkennen?Een imitatie Rolex onderscheiden van een echte. Voor een leek is dat niet makkelijk. Zeker nu de imitatie horloges van b…

Vissen op roofvisVissen op roofvisVissen op roofvis, voor veel mensen een met enige regelmaat, en fanatiek beoefende hobby. Veelal voortkomend uit een eno…
Wat is synchroonzwemmen? Een korte samenvattingSynchroonzwemmen is een tamelijk nieuwe sport die sinds 1984 ook op de Olympische spelen wordt beoefend. Er zijn twee so…
Bronnen en referenties
 • http://www.rolex.com/watches/submariner/m116610lv-0002.html
 • http://www.steinhartwatches.de/de/OCEAN-1-BLACK,14.html

Reageer op het artikel "Rolex Submariner (date, no-date); dressdiver (duikhorloge)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 03-05-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!