InfoNu.nl > Sport > Watersport > Je Klein Vaarbewijs halen

Je Klein Vaarbewijs halen

Je Klein Vaarbewijs halen In Nederland wordt er op grote schaal plezier beleeft aan de watersport. Dit komt mede door het waterrijke landschap. Voor het varen met bepaalde jachten, boten en vaartuigen is het verplicht om een vaarbewijs te hebben. Het Klein Vaarbewijs is hierbij voor de meeste particulieren voldoende. Wat komt er bij kijken om je Klein Vaarbewijs te behalen?

Het Klein Vaarbewijs

Het Klein Vaarbewijs is verplicht als je gaat varen met:
 • Pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter
 • Beroepsvaartuigen langer dan 15 meter, maar korter dan 20 meter
 • Sleep- of duwboten wanneer het gesleepte schip niet langer is dan 20 meter
 • Motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water (ook waterscooters en jetski’s)

Vaar je met een pleziervaartuig met een lengte van 25 tot 40 meter (niet voor bedrijfsmatig gebruik), dan heb je een Groot Pleziervaartbewijs nodig. Een pleziervaartuig van meer dan 40 meter vraagt in alle gevallen om een Groot Vaarbewijs. Het bewijs geldt ook voor de beroepsvaart.

Het Klein Vaarbewijs bestaat uit deel I en deel II. Met Klein Vaarbewijs I mag je varen op rivieren, kanalen en meren, met uitzondering van: de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer. Op de Gouwzee mag je wel varen.

Met Klein Vaarbewijs II mag je varen op alle binnenwateren, dus inclusief de Westerschelde, de Oosterschelde, de Waddenzee, de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.

Vamex

De examens voor het Klein Vaarbewijs worden afgenomen door de stichting Vamex. Vamex staat voor Vaarbewijs- en Marifoonexamens. Je kunt je via de website van Vamex gemakkelijk online inschrijven. Hierbij kun je ervoor kiezen om examen te doen voor Klein Vaarbewijs I of II, maar je kunt ze ook allebei achter elkaar doen. Hierbij krijg je korting op het examengeld. De examens kosten respectievelijk € 42,- en € 50,-; wanneer je ze allebei achter elkaar maakt kost het je € 70,- (tarieven 2015).

De examenlocaties zijn te vinden in Zoetermeer, Zwolle, Alkmaar, Den Bosch en Dordrecht.

De inhoud van de examens

Voor de Klein Vaarbewijs examens zijn er veel verschillende boeken en examentrainingen verkrijgbaar. Ook worden er verschillende cursussen aangeboden. Zorg er altijd voor dat je over recent leermateriaal beschikt. Het examen KVB1 omvat de volgende onderdelen:
 1. De wetten en reglementen
 2. Techniek, veiligheid en milieu
 3. Het vaarwater en het weer
 4. De praktijk van het varen

Het examen KVB2 omvat de volgende onderdelen:
 1. De reglementen op ruim water
 2. De zeekaart en meteorologie
 3. Het getij
 4. Navigeren

Het examen KVB1 bestaat uit multiplechoicevragen. Het examen KVB2 bevat naast multiplechoicevragen ook open vragen. Hierbij heb je ook enkele hulpmiddelen nodig zoals een kaartplotter, passer en rekenmachine. Deze mag je niet zelf meenemen, maar worden op de examenlocatie ter beschikking gesteld.

Geslaagd

Na afloop van het examen hoor je direct of je wel of niet geslaagd bent. Wanneer je alleen Klein Vaarbewijs II behaald hebt zal je eerst KVB1 nog moeten halen voordat je daadwerkelijk je vaarbewijs krijgt. Ben je geslaagd voor Klein Vaarbewijs I (en II) dan krijg je het direct mee, na het invullen van een eigen medische verklaring. De kosten bedragen dan € 20,- en deze kun je alleen via de PIN betalen.

Ben je niet geslaagd? Dan kun je het examen nog twee keer opnieuw proberen. Hiervoor dien je je weer opnieuw in te schrijven. Ben je na drie schriftelijke examens niet geslaagd dan kom je in aanmerking voor een mondeling examen.
© 2015 - 2019 Jettix, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een klein vaarbewijs halenEen klein vaarbewijs halenSome heb je een vaarbewijs nodig om te mogen varen. Lees hier alles over het kleine vaarbewijs, de kosten van een klein…
Vaarwijzer: Vaarbewijs halenIn Nederland geldt een vaarbewijsplicht voor schepen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen varen dan 20 km per…
Vaarbewijsplicht in zwaar weerSteeds meer mensen in Nederland zoeken vertier op het water, echter net zoals op de weg, kunnen er op het water, door ge…
Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Jetski of waterscooter, wat is het verschil?Een jetski of waterscooter is eigenlijk niet hetzelfde. Een Jetski is een apparaat waar je een persoon op kunt vervoeren…
Vaarbewijs halen:voor iedere watersporter een aanraderIn Nederland geldt een vaarbewijsplicht voor schepen langer dan vijftien meter en/of schepen die sneller kunnen varen da…
Bronnen en referenties
 • www.vamex.nl
 • ANWB cursusboek Klein Vaarbewijs I en II

Reageer op het artikel "Je Klein Vaarbewijs halen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jettix
Gepubliceerd: 28-08-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!