Zwemmen als race (zwemwedstrijden)

Zwemmen als race (zwemwedstrijden) Zwemwedstrijden bestaan uit vier slagen: borstcrawl, schoolslag, rugcrawl en vlinderslag. In dit artikel -gebaseerd op informatie uit het boek Zwemmen na het zwemABC van Eric Pardon- wordt vooral ingegaan op factoren techniek en uithoudingsvermogen. Twee uitgangspunten zijn hierbij van belang: zorgen voor gevarieerde en uitdagende oefenstof; streven naar lessen waarbij de leerlingen actief en zelfstandig bij de lessen betrokken zijn.

Zwemtechniek

Bij het aanleren van een goede zwemtechniek kan gekeken worden naar wat er fout gaat en dat verbeteren. Men kan ook kijken naar de kernacties. Dit is een onderdeel of moment in de slag dat van essentieel belang is voor een goede techniek.

Kijkwijzers zwemslagen: borstcrawl, rugcrawl, schoolslag, vlinderslag

Met behulp van kijkwijzers kan gekeken worden naar de techniek van de verschillende zwemslagen: bortscrawl, rugcrawl, schoolslag en vlinderslag. Bij de kijkwijzers kan aangegeven worden hoe de slag wordt uitgevoerd: positief, gemiddeld, negatief. Daarnaast kunnen opmerkingen worden genoteerd. De kijkwijzers kunnen gebruikt worden door de kinderen om elkaar te observeren. Het beste is om elkaar gade te slaan gedurende meerdere baantjes omdat er dan vermoeidheid optreedt en de techniek minder wordt. Ook is van belang vanuit verschillende invalshoeken te kijken (van voren, opzij, onderwater). Zorg bij het geven van opmerkingen dat er één of twee aanwijzingen per keer worden gegeven. Spreek niet over fouten, maar over punten die beter uitgevoerd kunnen worden.

borstcrawltechniekpositiefgemiddeldnegatiefopmerkingen
 • Als de arm over het water naar voren gaat, prikt de elleboog omhoog naar het plafond.
 • De hand komt rustig en zonder spetters in het water.
 • Na het insteken glijdt de hand vlak onder water nog een stukje door.
 • Wat valt je nog meer op aan de borstcrawl?
rugcrawltechniekpositiefgemiddeldnegatiefopmerkingen
 • De voeten maken een klein fonteintje tijdens het zwemmen.
 • De arm is recht als hij in het water komt.
 • De pink komt als eerste in het water.
 • Wat valt je nog meer op aan de rugcrawl?
schoolslagtechniekpositiefgemiddeldnegatiefopmerkingen
 • Er is een duidelijk rustmoment.
 • Tijdens het rustmoment zijn de armen en benen even helemaal gestrekt.
 • Na het rustmoment komen de armen het eerst weer in actie.
 • Wat valt je nog meer op aan de schoolslag?
vlinderslagtechniekpositiefgemiddeldnegatiefopmerkingen
 • Het hoofd maakt een 'kopbeweging'.
 • De armen maken de doorhaal af met een krachtig duwen bij de heupen.
 • De armen 'zwiepen' vrijwel gestrekt over het water.
 • Wat valt je nog meer op aan de vlinderslagslag?


Uithoudingsvermogen zwemmen

Bij het vergroten van het uithoudingsvermogen is het van belang om dit op een gevarieerde manier te doen om de sleur te doorbreken. Er zijn een aantal mogelijkheden: prognosezwemmen, attractief afstandzwemmen, organisatievormen voor afstandzwemmen, estafetteraces, afstandzwemcircuit, alternatieve voortbewegingsvormen, afstandzwemmen zonder verplaatsen en zwemvormen met meertallen.

 • prognosezwemmen: van tevoren wordt een prognose gemaakt van de tijd die de zwemmer zal zwemmen over een bepaalde afstand. Wie scoort het dichts bij zijn prognosetijd?
 • attractief afstandzwemmen: via verschillende zwemopdrachten het afstandzwemmen aantrekkelijk maken (bijvoorbeeld met een dobbelsteen gooien om het aantal baantjes of het tempo te bepalen.
 • organisatievormen voor afstandzwemmen: bijvoorbeeld achter of naast elkaar zwemmen.
 • estafetteraces: dit kan op verschillende manieren gebeuren en geeft een stimulerend groepsgevoel.
 • afstandzwemcircuit: in elke baan zwemmen de zwemmers een andere opdracht (bijvoorbeeld met tempowisselingen).
 • alternatieve voortbewegingsvormen: bijvoorbeeld zwemmen met een handicap (armen over elkaar).
 • afstandzwemmen zonder verplaatsen: de zwemmer zwemt tegen een weerstand zonder dat hij vooruitkomt (bijvoorbeeld touwtrekken in het water).
 • zwemvormen met meertallen: verschillende zwemvormen uitvoeren in een groep (bijvoorbeeld schaduwzwemmen - de andere zwemmers volgen de voorste zwemmer in dezelfde slag.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Zwemmen na het zwemABC - Eric PardonrecensieBoekrecensie: Zwemmen na het zwemABC - Eric PardonZwemmen na het zwemABC (2003) door Eric Pardon is een zwemboek voor zwemtrainers, docenten cq. studenten lichamelijke op…
Het zwemmen van wedstrijdenHet zwemmen van wedstrijdenNederland is al jarenlang succesvol in het wedstrijdzwemmen. Bij de Olympische Spelen hebben de Nederlandse zwemmers vaa…
Oefeningen om de zwemtechniek te verbeterenOefeningen om de zwemtechniek te verbeterenZwemmen is goed voor het lichaam en geest. Het is goed voor de conditie, het versterken van de spieren en voor het vergr…
Zwemdiploma A: Toen en nuVanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aang…

Zwemmen als show (showspringen en trucs)Zwemmen als show (showspringen en trucs)Om op te vallen in het zwembad is het leuk voor kinderen om hun kunsten te vertonen door middel van showspringen en truc…
Zwemmen voor kinderen (school, vereniging)Zwemmen voor kinderen (school, vereniging)In dit artikel wordt aandacht geschonken aan zwemmen voor kinderen. Ik doe dit aan de hand van het boek Zwemmen na het z…
Bronnen en referenties
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 14-09-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.