Zwemmen als survival (reddingszwemmen)

Zwemmen als survival (reddingszwemmen) Hoe moet je anderen en jezelf redden in het water. Daar gaat het over in dit artikel: zwemmen als survival. Ik doe dit aan de hand van het zwemboek van Eric Pardon: Zwemmen na het zwemABC. Lessen in reddingszwemmen lijken saai, maar Eric heeft de lessen allemaal in uitdagende leerstof gegoten, zodat kinderen vanzelf gemotiveerd raken. Ook zijn de lessen erg leerzaam.

Jezelf redden in het water

Bij zelfredzaamheid in het water leren de kinderen het volgende:
  • de HELP-houding: Heat Escape Lessening Posture (zorgen dat je zo weinig mogelijk warmte verliest aan het water).
  • zwemmen met kleren aan (schoolslag en enkelvoudige rugslag zijn het beste)
  • met kleding aan op de kant klimmen
  • drijfmiddelen improviseren (zie hieronder)
  • in het water oriënteren

Handige tips om drijfmiddelen te maken met vuilniszak, laarzen, regenjas en regenbroek

Zorg dat als je het water opgaat de volgende spullen bij de hand hebt: vuilniszak of laarzen of regenjas of regenbroek. Je kunt daarmee op verschillende manieren drijfmiddelen maken:
  • survivalparachute: spring met een vuilniszak het water in. Zorg dat de zak vol met lucht komt en knop 'm dan dicht. Vervolgens de HELP-houding aannemen.
  • reddingszak: spring met een vuilniszak het water in en blaas lucht in de zak. Knop de vuilniszak daarna dicht. Vervolgens de HELP-houding aannemen.
  • drijflaarzen: met laarzen en al het water in springen. Daarna trek je ze uit en laat het water eruit lopen. Plaats de laarzen omgekeerd onder je oksels en zie hoe makkelijk je blijft drijven. Vervolgens de HELP-houding aannemen.
  • regenjasluchtbal: spring in het water met een regenjas aan. Ga op je rug liggen en open de jas. Schep er lucht in en doe de ritssluiting dicht. Nog beter is om de jas achterste voren aan te trekken zodat de lucht niet via de ritssluiting ontglipt. Vervolgens de HELP-houding aannemen.
  • regenbroekdrijfworst: Trek de regenbroek in het water uit. Maak de pijpen dicht. Plaats de broek achter je hoofd en hap naar lucht met de broekband. Daarna dicht knoppen. Zo heb je twee luchtdrijvers. Vervolgens de HELP-houding aannemen.

Hou kleding in water aan tegen de kou!

In Erics boek worden ook een aantal oefeningen geschreven bij:
  • gekleed het water uit
  • gekleed zwemmen
  • survivalroute
  • zwemmen in de golven
  • draaikolk
  • blind zwemmen voor de oriëntatie
  • kledingestafette

Voor meer informatie zie boek van Eric onderaan het artikel.

Waksurvival

Wat doe je als je door het ijs zakt? Eric bespreekt in zijn boek wakzwemmen en wakklimmen.

wakzwemmen: dit kan door middel van het spannen van landbouw plastic over het water met een aantal gaten erin. Kinderen kunnen dan van gat (wak) naar gat (wak) zwemmen. Bij iedere wak kunnen ze even op adem komen.

wakklimmen: dit kan door een grote dikke drijfmat te gebruiken waar een rechthoek is uitgezaagd. Bedoeling is dat de kinderen ruglings uit het wak komen. Je achterwerk hangt in het wak en met je onderbenen en armen op de drijfmat steunen. Daarna je lichaam strekken en opzij wegrollen.

Een ander redden uit het water

Eric ziet hierbij als belangrijke punten:
  • hulpverlenen aan een drenkeling zonder zelf het water in te hoeven: toewerpen lijn, geïmproviseerde drijfmiddelen.
  • ophalen van de drenkeling: dus zelf het water ingaan met hurksprong of jezelf in het water laten glijden. Wanneer de drenkeling op de bodem ligt neem je een steekduik naar de bodem. Er zijn verschillende manieren om de drenkeling te vervoeren: kopgreep (wanneer het hoofd of de nek niet verwond is), okselgreep (wanneer het hoofd of de nek verwond is), zeemansgreep (onder de oksel en rond de borst. Dit gebeurt bij lange afstanden).
  • drenkeling op de kant brengen: ruglings.

Diploma survival zwemmen

Na de lessen kunnen de kinderen een diploma halen. Ze zijn daarmee nog geen volleerde zwemmers. Ze kunnen zich verder bekwamen bij een reddingsbrigade van de KNBRD.
© 2008 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen voor kinderen (school, vereniging)Zwemmen voor kinderen (school, vereniging)In dit artikel wordt aandacht geschonken aan zwemmen voor kinderen. Ik doe dit aan de hand van het boek Zwemmen na het z…
Zwemdiploma A: Toen en nuVanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aang…
Zwemdiploma B: Toen en nuVanaf 30 september 1998 is het ‘Zwem-ABC’ van kracht geworden. Vanaf dat moment zijn de eisen voor de zwemdiploma’s aang…

Zwemmen als spel (o.a. tikspelen en balspelen)Zwemmen als spel (o.a. tikspelen en balspelen)Eén van de leukste onderdelen van zwemmen is zwemmen als spel. Nagenoeg alle spelen die in een gymzaal kunnen worden ges…
Bronnen en referenties
Jehoeda (335 artikelen)
Laatste update: 17-07-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.