Marifoon cursus: informatie

Er zijn mensen die denken dat een marifoon aan boord overbodig is geworden, omdat iedereen beschikt over een mobiele telefoon. Niets is minder dan waar: de schepen om je heen zijn met een mobiele telefoon niet te bereiken, immers het GSM nummer staat doorgaans niet op de romp geschilderd. Nog belangrijker is het gegeven dat alle nood - spoed - en veiligheidsverkeer middels de marifoon wordt afgewikkeld. Voordat u een marifoon aanschaft, dient u het basiscertificaat marifonie te halen.

Basiscertificaat marifonie

Voor het bedienen van een marifoon is een zendvergunning vereist. De zendvergunning wordt verstrekt na het overleggen van het bedieningscertificaat. Het bedieningscertificaat krijgt u in het bezit, nadat u met goed gevolg examen heeft afgelegd voor het basiscertificaat marifonie.

Handhaving marifonie

Het Agentschap Telecom, onder toezicht van de minister van Economische zaken, houdt toezicht op de naleving van de voorschriften betreffende de marifoon.
Controles zullen steekproefsgewijs plaatsvinden en de zendvergunning is verplicht voordat u kunt beginnen met de installatie van de marifoon aan boord.

Bedieningscertificaten marifonie

Er zijn drie bedieningscertificaten, die we door middel van het afleggen van een schriftelijk examen in bezit kunnen krijgen. Minimum leeftijd voor deelname is 16 jaar en het certificaat is onbeperkt geldig.
 • Basiscertificaat Marifonie: bestemd voor schepen uitgerust met een binnenvaartmarifoon.
 • Marcom - B: vereist voor schepen uitgerust met een zeevaartmarifoon en/of GMDSS-apparatuur.
 • Marcom - A: vereist voor schepen, uitgerust met een MF/HF installatie en GMDSS-apparatuur.

Marifoon cursus informatie

 • Het beste kunt u in uw regio een cursus Basiscertificaat Marifonie volgen. Volg deze cursus vlak voor het landelijke examen, zodat de inhoud van de cursus en de studie thuis nog vers in het geheugen zit.
 • U dient zich in te schrijven voor het landelijk examen via de website: cbr.nl. Er zijn meerdere examendata per jaar, dus u kunt gemakkelijk hiermee rekening houden, wanneer u besluit de cursus te volgen.
 • Het is ook mogelijk door zelfstudie de lesstof te beheersen. Het beste marifoonboek wordt uitgegeven door de ANWB en is in de meeste ANWB winkels te verkrijgen: 'Marifonie - Het marifoonboek voor aan boord' - prijs 15,95. De CD met oefenvragen kost ook 15,95. Boek + CD kosten samen 31,90.
 • Een goed alternatief voor het lesboek en cd, is een complete samenvatting van dit boek, inclusief 300 examenvragen en 5 oefenexamens - prijs 10,- te bestellen bij: De Nautische Praktijk - info@nautischepraktijk.nl - zet in uw mail uw adres en telefoonnummer en er wordt contact met u opgenomen ten aanzien van de afhandeling.
 • Wanneer u geslaagd bent voor het examen, ontvangt u het bedieningscertificaat.
 • Vervolgens laat u zich registreren bij: agentschaptelecom.nl
 • Door u te registreren is de vergunning voor het bedienen van de marifoon gerealiseerd.
 • De Nautische Praktijk verzorgt maandelijks de cursus marifonie. Kijk voor cursusdata op hun website: nautischepraktijk.nl

Inhoud cursus Basiscertificaat Marifonie

Hoofdstuk 1: Wetten en regels

U krijgt in dit hoofdstuk inzicht in de wetten en regels bij het ingebruik nemen van de marifoon en de handhaving van de regelgeving omtrent aanvraag en controle.

Hoofdstuk 2: Nood-, spoed- en veiligheidsverkeer

In dit hoofdstuk raakt u vertrouwd met de communicatieprocedures ten aanzien van het juist afwikkelen van nood-, spoed - en veiligheidsverkeer. Hierbij worden meerdere voorbeelden gegeven van hoe deze marifoongesprekken verlopen.

Hoofdstuk 3: Nautisch verkeer

Welke typen nautisch verkeer zijn er, op welke kanalen vindt dit plaats en welke procedures horen daarbij? Ook in dit hoofdstuk worden voorbeelden gegeven van marifoongesprekken, zodat u een goede indruk krijgt hoe dit in de praktijk verloopt tussen gebruiker en kuststation.

Hoofdstuk 4: Weerbericht en openbaar verkeer

Dit hoofdstuk verschaft inzicht in wanneer, waar en hoe de berichtgeving over het weer via de marifoon plaatsvindt. U krijgt een overzicht van belangrijke marifoonkanalen en waartoe ze dienen.
En verder: hoe kun je in het buitenland gesprekken naar of vanaf de wal voeren en hoe worden de kosten berekend?

Hoofdstuk 5: Techniek

Ook is het nodig over basiskennis te beschikken van de techniek achter een marifoon. U inzicht over hoe de marifoon installatie te onderhouden. Het toepassen van deze kennis verhoogt de bedrijfszekerheid en dus uw veiligheid.
© 2009 - 2020 Nautisc1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
De Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)De Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)Wanneer je bent aangehouden voor het rijden onder invloed, is het mogelijk dat je wordt aangemeld voor een EMA cursus. M…
Cursus tijdens de zwangerschap: ZwangerschapsyogaHet is aan te raden om tijdens de zwangerschap een cursus te doen. Deze cursus bereidt je voor op de bevalling, de komst…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…

Winterklaar maken van uw bootAls het vaarseizoen helaas weer voorbij is, wordt het tijd om uw boot naar de winterstalling te brengen en winterklaar t…
Vaarwijzer: Vaarbewijs halenIn Nederland geldt een vaarbewijsplicht voor schepen die langer zijn dan 15 meter of sneller kunnen varen dan 20 km per…
Bronnen en referenties
 • De Nautische Praktijk
 • ANWB cursusboek Marifonie

Reageer op het artikel "Marifoon cursus: informatie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nautisc1
Laatste update: 06-01-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!