Zeilschool Windemanneke - Eiland van Maurik/Gravenbol 2020

Zeilschool Windemanneke - Eiland van Maurik/Gravenbol 2020 Zeilschool Windemanneke is een succesvolle zeilschool in het midden van het land (recreatiepark Eiland van Maurik, provincie Gelderland, de Betuwe) die zeillessen verzorgt voor kinderen en volwassenen. Deze lessen kunnen voor beginners of gevorderden zijn, in groepen of privé. Er zijn vakkundige instructeurs die voor redelijke prijzen u alle kneepjes van het zeilen bijbrengen. Sinds juni 2014 is Windemanneke ook actief in recreatiegebied Gravenbol bij Wijk bij Duurstede. In beide recreatiegebieden is het prachtig zeilen. Het zijn ideale watergebieden om het zeilen te leren. Kinderen vanaf 8 jaar krijgen les in de Optimist, terwijl kinderen van 12 jaar en ouder zeilen met de Laser Pico. Kinderen vanaf 15 jaar en ouder en volwassenen krijgen les in de open kielboot. Op de website van Windemanneke zijn ervaringen te lezen van cursisten die een zeilcursus hebben afgerond. Ze zijn allemaal positief over de theorie- en praktijklessen die ze gekregen hebben.

Recreatiepark Eiland van Maurik en recreatiegebied Gravenbol bij Wijk bij Duurstede

Eiland van Maurik

Het Eiland van Maurik ligt in het hart van de Betuwe (zie Google Map 1). Er is een vakantiepark (2500 m²) met campingplaatsen, chalets en mobile homes. Ook heeft het gebied een jachthaven. Het is het hele jaar open van 6.00-22.00 uur. Het is een echt waterrecreatiegebied dat verbonden is met de Neder-Rijn. Er is van alles te doen in het waterrecreatiegebied: zwemmen, wandelen, kanovaren, roeien, vissen, windsurfen, waterskiën, zeilen, paragliden, kamperen.

Gravenbol

Gravenbol ligt bij Wijk bij Duurstede bij de Neder-Rijn (zie Google Map 2). Het is speciaal bestemd voor oever- en waterrecreatie zoals surfen, zeilen, picknicken, vissen, zwemmen, wandelen en natuurbeleving. Barbecueën is ook mogelijk maar dan alleen op gas! De horeca is aanwezig van 1 april tot 1 november op dagen met een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius. Er zijn speelvelden aanwezig voor de recreanten met diverse speeltoestellen, ponton met zwemtrap, beachvolleybal- en beachvoetbalvelden en een pingpongtafel.

Lekker zeilen bij Gravenbol en Eiland van Maurik

Legenda
A. Gravenbol
B. Eiland van Maurik

Zeilschool Windemanneke vooral op de praktijk gericht

Wie zeilen wil leren of daar verdere vorderingen in wil maken doet dit bij Zeilschool Windemanneke vooral door veel zelf te zeilen. Daarbij zit de leerling meestal aan het roer en krijgt onderwijl aanwijzingen van de instructeur. Zo worden zeilinzicht vergroot en zeilvaardigheden getraind. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen toe en kan de leerling echt genieten van het zeilen.

zeilen voor volwassenen

Volwassenen krijgen les in de Open kielboot (Valken) (zie verderop in dit artikel).

zeilen voor kinderen

Kinderen krijgen les in de Optimist (zie verderop in dit artikel).

groepslessen en watersportweekenden

Voor de kinderen zijn in de zomer ook groepslessen en een zeilkamp (zie verderop in dit artikel).

vaargebied

De zeillessen vinden plaats in het recreatiegebied Eiland van Maurik. Dit is een zijtak (dode arm) van de rivier de Lek. Het gebied is groot genoeg voor dagtochten en er staat vanwege de open ligging meestal voldoende wind.

Zeilles voor kinderen 2020

Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen het beste zeilles krijgen in de Optimist. Deze 'badkuip' is de beste manier om het zeilen vliegensvlug onder de knie te krijgen. Er wordt niet alleen snelheid gemaakt, maar de boot kan ook nog schuin. Alle basisbeginselen komen aan de orde: stand van de zeilen; overstag gaan en gijpen, aanleggen, etc. Ook leren de kinderen de bootonderdelen kennen: helmstok, giek, boeg, spiegel, schoot, etc. En niet te vergeten de zeiltermen: stuurboord, bakboord, loef, lij, aan wind gaan, opkruisen, voor de wind, overstag, gijp, etc. De kinderen varen een speciaal parcours en worden door de instructeur vanuit de motorboot begeleid. Soms wordt een zeiltochtje gemaakt. Veiligheid staat altijd voorop en om die reden dragen alle kinderen een reddingsvest. Voor de wat oudere kinderen vanaf ongeveer 12 jaar heeft de zeilschool zeillessen in de Lasers Pico. Deze snelle tweemansbootjes zijn een ideaal vervolg voor de Optimisten.

Groepslessen 2020

In de zomer van 2020 worden op woensdagmiddagen en op zaterdagen zeillessen gegeven op het Eiland van Maurik. Op zondagochtenden is er les op de GravenBol in Wijk bij Duurstede. Het gaat om 5 lessen per cursus, waarna een officieel CWO-diploma kan worden behaald.

Zeillessen voor volwassenen 2020

Deze vinden plaats op zaterdagen. De zeillessen zijn compact en duren twee uur. Er zijn drie niveaus: beginnersles, opfriscursus en les voor gevorderden. Doel is om zelfstandig en verantwoord met een open kielboot te kunnen zeilen. Aan de orde komen o.a.: op- en aftuigen van de boot, het wegvaren en aanleggen, koersen en de stand van de zeilen, overstag gaan en gijpen, het vergroten van het zeilinzicht, regels en veiligheid op water.

Seizoen 2020

Vanaf het voorjaar 2020 zijn er zeillessen in de Optimisten, Lasers en Open Kielboten. In de week van 20-24 juli 2020 organiseert Windemanneke een zeilkamp voor de jeugd tot 15 jaar. Ook is er op 18 en 19 juli 2020 een zeilweekend, voor wie een week van huis te lang is Kortom: voor ieder wat wils!
© 2010 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vakantie aan het Grevelingenmeer, watersport en recreatieHet Grevelingenmeer is een groot zoutwatermeer in de provincie Zeeland. Het is een heerlijke plek om uw vakantie te houd…
Zeilen in een OptimistZeilen is een wereldwijde watersport. Er wordt heel veel recreatief gezeild maar ook in wedstrijdverband. Bij zeilen maa…
Bezienswaardigheden in Wijk bij Duurstede: DorestadBezienswaardigheden in Wijk bij Duurstede: DorestadDe gemeente Wijk bij Duurstede telt 23.763 inwoners (1 januari 2019, bron: CBS) en bestaat sinds 1996 uit drie plaatsen:…
Crime - Jesse Remmers’ vlucht naar de criminele topJesse Remmers wordt door sommigen gezien als Holleeders (mogelijke) Huurmoordenaar. Samen met Guiseppe ‘Peter’ la Serpe…

Kevin Langeree: Vliegende Hollander - Beste kitesurferVan april tot december leeft wereldkampioen kitesurfen Kevin Langeree vanuit zijn tas. Elke dag naar het strand, wachten…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://www.zeilschoolwindemanneke.nl/
  • http://www.gravenbolwijk.nl/index.php
  • http://www.eilandvanmaurik.nl/

Reageer op het artikel "Zeilschool Windemanneke - Eiland van Maurik/Gravenbol 2020"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Eric Pardon, 02-04-2011 20:58 #2
Ieder jaar in het vroege voorjaar zijn ze er weer bij mij: de zeilkriebels. Heb ik altijd al gehad, zolang ik mij kan kan herinneren, eigenlijk. Het water trekt, het varen en vooral het zeilen lonkt, het verlangen om met een bootje het water op te gaan is echt onweerstaanbaar. Waar hem dat in zit? Het begint al met het geschommel en gewiebel van de boot bij het instappen, en het geklots en geruis wanneer de boot vaart krijgt als de wind in het zeil blaast… Maar ook: het achterlaten van het vasteland, en daarmee in een andere wereld verzeild raken, het zwerven, het gevoel van autonomie en vrijheid, … dat soort dingen, dus. Moeilijk de vinger achter te krijgen… Maar die zeilkriebels zijn er, onmiskenbaar, en je moet jezelf er wel aan overgeven. Zo ontstaat in de loop der jaren een passie voor zeilen.
Eric Pardon Reactie infoteur, 03-04-2011
Hoe jonger kinderen het zeilen onder de knie krijgen des te eerder zullen ze dit zeil gevoel ervaren. Daar zullen ze dan de rest van hun leven van kunnen genieten.

Danielle Charmes, 24-02-2011 21:46 #1
Hallo, ik heb 9 en 11 jarige jongens en we wonen in florida. Deze zomer komen we naar NL en zat ik te denken om ze te laten zeilen of surfen. Doen jullie ook aan surflessen of alleen aan zeillessen? is er ook een kamp voor de zomer waar ze aan mee kunne doen, hoeft niet per se een volledige kamp met overnachting. Hoop dat je me wat informatie kan geven.

Tot horens

Danielle Ch Reactie infoteur, 26-02-2011
Zeilschool Windemanneke geeft voor kinderen alleen zeilles in de Optimist. Er zijn groepslessen, maar er zijn ook privelessen (losse lessen) mogelijk voor een of twee kinderen (zie website). Ook organiseren we enkele watersportweekenden (met een overnachting). De data voor deze weekenden komen binnenkort op de website!

Infoteur: Etsel
Laatste update: 02-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 2
Schrijf mee!