Zeilschool Windemanneke - Eiland van Maurik/Gravenbol

Zeilschool Windemanneke - Eiland van Maurik/Gravenbol Zeilschool Windemanneke is anno 2023 een succesvolle zeilschool in het midden van het land (recreatiepark Eiland van Maurik, provincie Gelderland, de Betuwe) die zeillessen verzorgt voor kinderen en volwassenen. Deze lessen kunnen voor beginners of gevorderden zijn, in groepen of privé. Er zijn vakkundige instructeurs die voor redelijke prijzen u alle kneepjes van het zeilen bijbrengen. Sinds juni 2014 is Windemanneke ook actief in recreatiegebied Gravenbol bij Wijk bij Duurstede. In beide recreatiegebieden is het prachtig zeilen. Het zijn ideale watergebieden om het zeilen te leren. Kinderen vanaf 8 jaar krijgen les in de Optimist, terwijl kinderen van 12 jaar en ouder zeilen met de Laser Pico. Kinderen vanaf 15 jaar en ouder en volwassenen krijgen les in de open kielboot. Op de website van Windemanneke zijn ervaringen te lezen van cursisten die een zeilcursus hebben afgerond. Ze zijn allemaal positief over de theorie- en praktijklessen die ze gekregen hebben.

Recreatiepark Eiland van Maurik en recreatiegebied Gravenbol bij Wijk bij Duurstede

Eiland van Maurik

Het Eiland van Maurik ligt in het hart van de Betuwe (zie Google Map 1). Er is een vakantiepark (2500 m²) met campingplaatsen, chalets en mobile homes. Ook heeft het gebied een jachthaven. Het is het hele jaar open van 6.00-22.00 uur. Het is een echt waterrecreatiegebied dat verbonden is met de Neder-Rijn. Er is van alles te doen in het waterrecreatiegebied: zwemmen, wandelen, kanovaren, roeien, vissen, windsurfen, waterskiën, zeilen, paragliden, kamperen.

Gravenbol

Gravenbol ligt bij Wijk bij Duurstede bij de Neder-Rijn (zie Google Map 2). Het is speciaal bestemd voor oever- en waterrecreatie zoals surfen, zeilen, picknicken, vissen, zwemmen, wandelen en natuurbeleving. Barbecueën is ook mogelijk maar dan alleen op gas! De horeca is aanwezig van 1 april tot 1 november op dagen met een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius. Er zijn speelvelden aanwezig voor de recreanten met diverse speeltoestellen, ponton met zwemtrap, beachvolleybal- en beachvoetbalvelden en een pingpongtafel.

Lekker zeilen bij Gravenbol en Eiland van Maurik

Legenda
A. Gravenbol
B. Eiland van Maurik

Zeilschool Windemanneke vooral op de praktijk gericht

Wie zeilen wil leren of daar verdere vorderingen in wil maken doet dit bij Zeilschool Windemanneke vooral door veel zelf te zeilen. Daarbij zit de leerling meestal aan het roer en krijgt onderwijl aanwijzingen van de instructeur. Zo worden zeilinzicht vergroot en zeilvaardigheden getraind. Hierdoor neemt het zelfvertrouwen toe en kan de leerling echt genieten van het zeilen.

zeilen voor volwassenen

Volwassenen krijgen les in de Open kielboot (Valken) (zie verderop in dit artikel).

zeilen voor kinderen

Kinderen krijgen les in de Optimist (zie verderop in dit artikel).

groepslessen en watersportweekenden

Voor de kinderen zijn in de zomer ook groepslessen en een zeilkamp (zie verderop in dit artikel).

vaargebied

De zeillessen vinden plaats in het recreatiegebied Eiland van Maurik. Dit is een zijtak (dode arm) van de rivier de Lek. Het gebied is groot genoeg voor dagtochten en er staat vanwege de open ligging meestal voldoende wind.

Zeilles voor kinderen

Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen het beste zeilles krijgen in de Optimist. Deze 'badkuip' is de beste manier om het zeilen vliegensvlug onder de knie te krijgen. Er wordt niet alleen snelheid gemaakt, maar de boot kan ook nog schuin. Alle basisbeginselen komen aan de orde: stand van de zeilen; overstag gaan en gijpen, aanleggen, etc. Ook leren de kinderen de bootonderdelen kennen: helmstok, giek, boeg, spiegel, schoot, etc. En niet te vergeten de zeiltermen: stuurboord, bakboord, loef, lij, aan wind gaan, opkruisen, voor de wind, overstag, gijp, etc. De kinderen varen een speciaal parcours en worden door de instructeur vanuit de motorboot begeleid. Soms wordt een zeiltochtje gemaakt. Veiligheid staat altijd voorop en om die reden dragen alle kinderen een reddingsvest. Voor de wat oudere kinderen vanaf ongeveer 12 jaar heeft de zeilschool zeillessen in de Lasers Pico. Deze snelle tweemansbootjes zijn een ideaal vervolg voor de Optimisten.

Groepslessen

In de zomer worden op woensdagmiddagen en op zaterdagen zeillessen gegeven op het Eiland van Maurik. Op zondagochtenden is er les op de GravenBol in Wijk bij Duurstede. Het gaat om 5 lessen per cursus, waarna een officieel CWO-diploma kan worden behaald.

Zeillessen voor volwassenen

Deze vinden plaats op zaterdagen. De zeillessen zijn compact en duren twee uur. Er zijn drie niveaus: beginnersles, opfriscursus en les voor gevorderden. Doel is om zelfstandig en verantwoord met een open kielboot te kunnen zeilen. Aan de orde komen o.a.: op- en aftuigen van de boot, het wegvaren en aanleggen, koersen en de stand van de zeilen, overstag gaan en gijpen, het vergroten van het zeilinzicht, regels en veiligheid op water.

Hoeveel kosten de zeillessen bij Windemanneke?

De prijs van een enkele zeilles bij Zeilschool Windemanneke bedraagt €50 per persoon. Bij direct inschrijven voor twee of meer lessen geldt een tarief van €45 per persoon per les. De lesprijs is inclusief BTW. Het gebruik van alle materialen tijdens de les en de CWO-vorderingenstaat zijn in de lesprijs inbegrepen.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie aan het Grevelingenmeer, watersport en recreatieHet Grevelingenmeer is een groot zoutwatermeer in de provincie Zeeland. Het is een heerlijke plek om uw vakantie te houd…
Zeilen in een OptimistZeilen is een wereldwijde watersport. Er wordt heel veel recreatief gezeild maar ook in wedstrijdverband. Bij zeilen maa…
Crime - Jesse Remmers’ vlucht naar de criminele topJesse Remmers wordt door sommigen gezien als Holleeders (mogelijke) Huurmoordenaar. Samen met Guiseppe ‘Peter’ la Serpe…
De mooiste stranden rond SetúbalDe mooiste stranden rond SetúbalSetúbal is een schiereiland in Portugal en ligt onder Lissabon aan de zuidoever van de Taag en ten noorden van het gebie…

Kevin Langeree: Vliegende Hollander - Beste kitesurferVan april tot december leeft wereldkampioen kitesurfen Kevin Langeree vanuit zijn tas. Elke dag naar het strand, wachten…
Oefeningen voor gevorderde roeiersOefeningen voor gevorderde roeiersVoor gevorderde roeiers zijn de oefeningen Afwisselend klippen, mini-uittrap en scherp inpikken. Dit zijn lastige oefeni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://www.zeilschoolwindemanneke.nl/
  • http://www.gravenbolwijk.nl/index.php
  • http://www.eilandvanmaurik.nl/
Jehoeda (337 artikelen)
Laatste update: 23-03-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.