Borstcrawl techniek aanleren

Borstcrawl techniek aanleren Borstcrawl is verreweg de belangrijkste slag in wedstrijdverband. Het is de snelste zwemslag en wordt dan ook gebruikt in sporten waar snelheid van belang is (wedstrijdzwemmen, waterpolo, triathlon). Er bestaan in de sport verschillende variaties van borstcrawl, zo gebruikt men bij de sprint een korte felle slag en de afstanden gebruiken een meer lange ‘glijdende ’ slag. Waterpolo borstcrawl onderscheidt zich doordat hierbij met het hoofd op gezwommen wordt, zodat goed rondgekeken kan worden.

Houding

Bij het leren van de borstcrawl is het vooral van belang dat je plat in het water ligt. Je zorgt door met je benen te flipperen ervoor dat je onderlichaam goed omhoog komt en blijft. Pas als je plat ligt hebben je armen echte bewegingsvrijheid. Het is daarom belangrijk om eerst de beenslag goed te beheersen. Dit kan door te beginnen met enkele banen alleen de benen te gebruiken en dan te steunen op een drijfmiddel (b.v. bal, plankje). De positie van het hoofd is ook van belang. Als naar voren wordt gekeken (hoofd omhoog) heeft het lichaam de neiging om ook verticaal te gaan staan. Dan wijk je dus af van de platte houding. Probeer daarom vooral naar de bodem te kijken. Aan de lijnen op de bodem kan je zien waar je heen gaat, als je met meerderen zwemt, hanteer dan het systeem ‘rechts van de lijn heen en rechts van de lijn terug’. Dan hoef je niet naar voren te kijken en zal je toch niet botsen.

Armslag

Als het nu gelukt is om met de benen op snelheid te komen en plat in het water te liggen, dan kunnen de armen ook gebruikt worden. In dit filmpje zie je Michael Phelps, meervoudig wereld en Olympisch kampioen zwemmen voordoen welke beweging je moet maken. Je steekt omstebeurt een arm zo ver mogelijk in het water, dan buig je je elleboog en ‘trek’ je jezelf door het water naar voren. Voor extra snelheid ‘duw’ je aan het eind van de haal ook nog het water weg, voordat je arm uit het water komt, dan haal je hem door de lucht naar voren en begin je opnieuw. Tijdens de door het water haal fase kan je ook in S-jes bewegen om per haal meer grip op het water uit te oefenen.

Ademhaling

Nu de beweging duidelijk is hoef je alleen nog maar adem te halen om het banen lang vol te houden. Veel mensen (zo ook Phelps in het filmpje) ademen 1 op 2, oftewel om de twee slagen (dus één keer links-rechts) adem halen. Als je langere tijd zwemt is het vaak lekkerder om 1 op 3 of 1 op 5 te ademen, zodat je zowel links als rechts naar adem hapt. Als je conditie beter wordt, zal je vanzelf zien dat dit lukt, als je net begint heb je waarschijnlijk nog elke 2 slagen nieuwe lucht nodig. De beweging bij het ademhalen is als volgt. Je doet eigenlijk niet meer dan nee-schudden, je hoofd kantelt terwijl je lichaam stil blijft liggen. Aan de zijkant adem je in en als je terug draait adem je onderwater, tijdens je slag, rustig uit. Zorg dat je volledig uitgeademd hebt als je weer adem gaat halen, anders krijg je lucht tekort. Als je moeite hebt met het onderwater uitademen (komt bij kinderen nog al eens voor), oefen dit dan ook los van de slag en als je alleen benen doet. Als je onder water met hetzelfde tempo uitademt als bijvoorbeeld waarmee je praat dan doe je zo 20 seconden over uitademen, het kan dus nooit dat je tijdens een zwemslag met te weinig lucht komt te zitten.

Glijden

Een goede technische borstcrawl ziet er niet houterig uit maar gaat soepel, je glijdt rustig door het water. Om dat voor elkaar te krijgen heb je een rustige slag nodig. Daarvoor is het belangrijk dat de benen altijd door bewegen, ongeacht wat de armen doen. Dus ook bij het ademen gaan je benen op dezelfde manier door als anders. Op hun beurt bewegen de armen ook rustig, extra snelheid maak je eerst door onder water meer te stuwen (S-jes maken) en pas daarna ga je je slag frequentie opvoeren. Voor het glijden is het ook handig om een ligt uitdrijf punt in te stellen. Bij andere slagen is dit punt makkelijker te vinden, maar bij de borstcrawl is hij niet minder belangrijk. Uitdrijven kan in de gestrekte positie, houd de armen even stil als de ene arm helemaal voor is en de andere helemaal achter. Op dit punt pak je je rust en glij je door het water, maar onthoud, de benen gaan gewoon door!

Met deze stappen kan je de basis van de borstcrawl goed aanleren. Hierna kan je het tempo gaan opvoeren of langere afstanden ermee overbruggen. Om de techniek te perfectioneren kan je goed naar instructievideo’s kijken via sites als www.youtube.com. Daarin wordt alles met beeld voorgedaan dus hoef je het alleen nog maar na te doen. Hieronder nog eens kort de stappen op een rij.
- Zorg met de benen voor een goede houding in het water en de basissnelheid
- Ga daarna de armen aan de gang voor extra snelheid
- Leer de ademhaling goed uit te voeren en onder water uit te blazen (zonder het hoofd omhoog te doen, maar door aan de zijkant te ademen)
- Uitdrijven en glijden
© 2011 - 2024 Steven2389, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwemmen, ontspannend en toch intensiefZwemmen, ontspannend en toch intensiefZwemmen is een watersport waarbij men verschillende slagen gebruikt om voort te bewegen. Met zwemmen worden vrijwel alle…
Waterpolo zwemtechniekenNaast de normale zwemtechnieken zijn er ook een hand vol technieken die specifiek zijn voor de sport waterpolo. Deze tec…
Vlinderslag techniek aanlerenVlinderslag techniek aanlerenDe vlinderslag is een slag die door veel zwemmers het liefst wordt ontlopen. Het is namelijk een slag die erg vermoeiend…

Schoolslag techniek aanlerenSchoolslag techniek aanlerenDe schoolslag is een zwemslag die veelal wordt gebruikt door amateur zwemmers. Het is een slag die makkelijk vol is te h…
Gezondheid: Zwemmen!Gezondheid: Zwemmen!Zwemmen is gezond, daar vertel ik niets nieuws mee. Maar evenals enkele andere sporten, zoals hardlopen en wielrennen, w…
Bronnen en referenties
Steven2389 (36 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.