Veiligheidstips voor kitesurfers

Veiligheidstips voor kitesurfers Kitesurfen wordt op dit moment erkend als een extreme sport, doordat de sport een verhoogde kans heeft op ongevallen. Het is voor elke kitesurfer, beginner of gevorderd, belangrijk om te weten welke veiligheidsmaatregelen genomen kunnen worden om de sport veilig te houden. De grootste risico’s hebben zowel betrekking op de kitesurfer zelf, maar ook voor overige kitesurfers alswel andere bezoekers van het strand of water. De risico’s kunnen onderverdeeld worden in vier gebieden:
  • Kennis & kunde van de kitesurfer
  • Weersomstandigheden
  • Materiaal

Kennis & kunde van de kitesurfer

Cursus
Het is aan te raden om te allen tijde een gecertificeerde cursus te volgen indien je start met kitesurfen. Hier leer je de belangrijkste onderdelen omtrent veiligheid van jezelf en omstanders, weersomstandigheden en eerste beginselen van het kitesurfen.

Oplaten en neerlaten van de vlieger
het veiligst is om de vlieger pas op te laten op het water. Echter in de praktijk is dit vaak niet haalbaar en omslachtig. Bij het oplaten van de vlieger vanaf de kant let dan op dat er voldoende afstand bestaat tussen jou en medekiters, zorg voor een lege ruimte met geen grote obstakels in de buurt zijn (zoals bomen). Ook windrichting is belangrijk, ga nooit vol in de wind staan met het oplaten, dit veroorzaakt een enorme kracht in de vlieger. Vraag altijd om (ervaren) hulp bij het oplaten.

Basisniveau van kitesurfer
Voordat je helemaal alleen het water opgaat, is het belangrijk dat je zowel goed upwind als downwind kunt terugkomen met je vlieger.

Eenmaal op het water, houd altijd voldoende afstand en ken de voorrangregels!

Ben je voor het eerst op een spot? Vraag locale kitesurfers om potentiële gevaren.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden zijn bepalend voor de maat van de vlieger. Hoe lager de windkracht, hoe groter de vlieger en andersom. Wees niet overmoedig door met een te grote kite te gaan kitesurfen. Als je met de vlieger op 12 uur niet meer achteruit kunt lopen, dan is de vlieger te groot.

Houd de weersomstandigheden continue in de gaten, weer kan snel veranderen. Wolken zijn hierbij een goede graadmeter, donkere wolken verraden vaak snelle verslechtering van het weer.

Algemeen geldt, ga nooit kiten met onweer en ook nooit helemaal alleen.

Materiaal

Goed materiaal is één van de belangrijkste voorwaarden voor veilig kitesurfen. Nieuwe kites beschikken over de laatste veiligheidsnormen en beste systemen om druk uit de kites te laten (depower systemen). Verouderde kites (ouder dan 2006) hebben vaak niet de mogelijkheid volledig druk uit de kite te laten, in paniek situaties blijft de kite dus trekken.

Controleer altijd de lijnen op knopen en sterkte bij het uitleggen. Controleer ook de kite op potentiële scheuren, gebruikssporen of lekkages.

Weet hoe je quickrelease werkt op je kite (oefen dit eens) en zorg dat je deze handeling blind kunt uitvoeren. Ook een mesje in je trapeze is raadzaam en zorg dat je deze weet te vinden.

Een helm of bodyprotector met drijfvermogen verhoogt de algemene veiligheid van jezelf.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kitesurfen, wat is dat?Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, begint zijn opmars te maken in Nederland en de rest van Europa. Bij deze waters…
De leukste strandsportenHet is heerlijk weer. Tijd om lekker naar het strand te gaan. Maar je hebt geen zin om alleen te luieren, maar wil ook a…
Surf en kitesurf locatie Strand HorstSurf en kitesurf locatie Strand HorstWanneer je een locatie zoekt om te surfen of te kitesurfen, denk dan eens aan Strand Horst. Dit strand ligt vlak bij de…
Kevin Langeree: Vliegende Hollander - Beste kitesurferVan april tot december leeft wereldkampioen kitesurfen Kevin Langeree vanuit zijn tas. Elke dag naar het strand, wachten…

Onderwaterhockey: de sport voor jou?Onderwaterhockey: de sport voor jou?Onderwaterhockey is een sport die zich afspeelt op de bodem van een zwembad. Twee teams strijden tegen elkaar om een puc…
Wat is Flyboarden: springen als een dolfijnWat is Flyboarden: springen als een dolfijnDe meest spectaculaire sport van dit moment (2012) is flyboarden. Met een Zapata-flyboard kun je springen als een dolfij…
Bronnen en referenties
  • Voor meer informatie, raadpleeg de Nederlandse Kitesurfvereniging: http://www.nederlandsekitesurfvereniging.nl

Reageer op het artikel "Veiligheidstips voor kitesurfers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: 10-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Watersport
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!