Sportieve SMART- afspraken

Sportieve SMART- afspraken In het bedrijfsleven wordt het principe van SMART-afspraken al jaren toegepast, maar vreemd genoeg heeft het even wat tijd genomen om het ook op andere plaatsen toe te passen. In de sport worden SMART-afspraken op topsportniveau weliswaar toegepast, maar waarom niet op ieder niveau? Het is immers prima te doen. Ieder zijn/haar niveau waar je goede en concrete afspraken maken én je er aan houden uiteraard. Dit kan voor iedereen werken.

Het principe van SMART-afspraken

SMART staat voor:
  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Spreekt voor zich dat ook op deze wijze gemaakte afspraken (met jezelf of binnen een groep) ook nageleefd moeten worden, maar dat geldt voor alles. Alles staat of valt met het maken én nakomen van afspraken. Ben je hier niet goed in, om wat voor reden dan ook, begin er niet aan. Het zal eerder frustreren, dan dat het je helpt om doelen te realiseren. Daarmee geen waarde oordeel uitsprekend, maar slechts een constatering. Om iets serieus op te pakken, werk je met datgene wat dicht bij je staat, waar je je prettig bij voelt en dat is voor iedereen anders. Werkt SMART wel bij je, dan is het prima toe te passen in een sportief plan.

Hoe pas je SMART-afspraken toe in de praktijk?

Het begint allemaal met je doelen stellen en om daar te komen, maak je afspraken. Concrete afspraken kunnen helpen in het proces om jezelf en anderen (gemaakte afspraken binnen een groep) er aan te houden. Het wordt als het ware meer tastbaar en helpt veel mensen.
Overigens geldt wel dat als het ook om afspraken in een groep gaat, het hier meer om stimulering gaat. Je kunt het bij de ander niet afdwingen, dat doe je namelijk alleen zelf.

Specifiek

Het onderdeel specifiek staat voor heel concreet aangeven wat je gaat doen. Maak je een planning hoe vaak je sport, waar, tijdstippen, onder begeleiding van of alleen. Je complete trainingsplanning dus zo concreet als mogelijk maken.

Meetbaar

Al die planningen zijn mooi, maar als je ze niet meetbaar maakt, kan het veel om niks zijn. Dus als in je doel een bepaald conditieniveau, gewichtsverlies, krachttoename etc. etc. is opgenomen, dan kan je ze ook meetbaar maken. Doe dit en leg het vast.

Acceptabel

Acceptabel spreekt wellicht voor zich, maar de consequenties worden regelmatig onderschat. Immers, als je lekker enthousiast veel gaat sporten en jezelf er ook netjes aan houdt, dan kan het ergens anders gaan wringen. Je hebt nog steeds maar 24 uur in een dag en de tijd die eerst aan bijvoorbeeld een andere hobby, je partner, vrienden etc. op ging, gaat nu naar sporten. Het is dus van belang dat je in je planning rekening houdt met alle andere zaken. Een balans is pas een balans als de weegschaal ergens naar doorslaat.

Realistisch

Het is prima om bijvoorbeeld in je doelen mee te nemen dat je 10 kilo wilt afvallen (als je dat zelf nodig vindt), maar als je dat vervolgens in twee weken wil doen, dan stel je jezelf onrealistische doelen. Niet haalbaar dus. Bekijk goed dat je doelen een tijdlijn meekrijgen waarbij je normale leven ook gewoon in door kan gaan, stel eventuele tussentijdse doelen én ook hier komt die balans weer om de hoek.

Tijdgebonden

Tijd is belangrijk in deze maatschappij en tijd moet ook reëel ingeschat worden en een uurtje sporten in en een ruimte waar je een kwartier aan kwijt bent om naar toe te fietsen, vergt dus behalve dat uur ook 2 x 15 minuten aan reistijd en enkele minuten voor het omkleden en achteraf douchen. Daarmee gezegd dat een uurtje sporten totaal een kleine twee uur in tijd kan kosten. Geen probleem, maar neem dit mee in de planning.

Tot slot

Niemand kan voor iemand anders bepalen en afdwingen om zaken te realiseren. Dit doe je zelf en je houdt dus ook slechts jezelf voor de gek, als het anders uitpakt dan je eerder gemaakte SMART-afspraken. Natuurlijk kan er altijd reden zijn om andere afspraken te maken, maar een plan realistisch bijstellen is beter, dan excuses bedenken waarom iets niet gehaald is. Alle soorten afspraken staan of vallen bij hoe je je eigen afspraken naleeft en dus hoe serieus je er mee omgaat.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Smart Bar: eiwitrijk tussendoortjeAfvallen met Smart Bar: eiwitrijk tussendoortjeWanneer je wilt afvallen, dan is het vooral lastig om goede tussendoortjes te kiezen. Je hebt vaak niet goed in de gaten…
Afvallen met Smart ProteinAfvallen met Smart ProteinMaaltijdvervangers, zoals eiwitshakes, zijn ontzettend geliefd bij mensen die graag willen afvallen. Wanneer je overweeg…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Handboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian SmartrecensieHandboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian SmartHet boek 'Godsdiensten van de wereld' is een standaardwerk op het gebied van godsdiensten in de wereld. Het boek is een…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.