Paardensport: een zadel beoordelen door zadeldrukmeting

Paardensport: een zadel beoordelen door zadeldrukmeting Ruiters en paardenhouders zijn er steeds meer van overtuigd dat goed passend materiaal kan bijdragen tot een gezond en gelukkig paard en leidt tot betere sportresultaten. Een goed passend zadel is van cruciaal belang voor ruiter en paard. Of een zadel effectief goed past, kan aangetoond worden door middel van een zadeldrukmeting.

Nieuwe techniek

Het meten van de zadeldruk is een relatief nieuwe techniek om aan te tonen of een zadel passend is voor het paard en of de zithulpen van de ruiter correct doorgegeven worden.
Vroeger was er amper aandacht voor de pasvorm van het zadel, enkel het comfort van de ruiter was van belang. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen door het herhaaldelijk aantonen van de mogelijke schade die een slecht passend zadel kan aanbrengen voor het paard. Dankzij zadeldrukmeting kan op een zeer objectieve manier aangetoond worden of de druk niet te hoog is en of de drukpunten correct verdeeld zijn.

Metingen uitvoeren

Dankzij een pad onder het zadel, die in verbinding staat met de gesofisticeerde software op een computer, kan aangetoond worden hoe de druk oploopt wanneer het paard zich met zadel en ruiter beweegt. In de verschillende gangen wordt door middel van kleurcodes aangegeven waar de druk het hoogst is en of deze evenredig verdeeld wordt over bijvoorbeeld de linker- en rechterzijde van het zadel. Ook de inwerking van de zit van de ruiter wordt aangegeven.
Een niet of slecht passend zadel zal een te hoge druk met zich meebrengen zodat het paard de rug te weinig kan gebruiken. Het gevolg daarvan is spierpijn, verzet en zelfs kreupelheid. Wanneer de ruiter scheef zit, onvoldoende meebeweegt met het paard of bonkende bewegingen in het zadel maakt, zal die ook aangetoond worden door de sensoren in de pad.
Het grote voordeel van deze meting is dat ze objectief is. Zadelpassers kunnen wel vertellen dat een zadel niet goed past, in de hoop dat ze een nieuw zadel uit hun eigen aanbod zullen verkopen, maar veel ruiters hebben geen idee of de informatie die ze krijgen correct is. Dankzij een zadeldrukmeting wordt dit onmiskenbaar duidelijk gemaakt en kan de ruiter zelf observeren hoe het zadel op het paard ligt.

Behandeling

Als vastgesteld wordt dat de druk op de rug van het paard te hoog is, moet worden bekeken waar die druk ontstaat. Is het probleem te wijten aan een te groot, te klein of ongelijk opgevuld zadel, dan zal het zadel aangepast moeten worden of zal men een nieuw zadel moeten aankopen dat wel past. Ligt het probleem bij de ruiter, dan kan aangepaste training ervoor zorgen dat de zit beter wordt en de druk minder intens wordt. Zitlessen of lessen in centered riding kunnen de ruiter helpen om meer controle te krijgen over het eigen lichaam, zodat de bewegingen vloeiender worden en de zit geen negatieve inwerking meer heeft op het paard.

Een zadeldrukmeting laten uitvoeren

De apparatuur voor het uitvoeren van een zadeldrukmeting is tot op heden erg duur. Daarom beschikt slechts een handvol zadelpassers, fysiotherapeuten of dierenartsen over dit materiaal, hoewel het eigenlijk voor elke zadelpasser een handig werkmiddel is. Via het internet kan u op zoek gaan naar een bekwame specialist die over de juiste apparatuur beschikt en bij u thuis een zadeldrukmeting kan komen uitvoeren. De kosten hiervan variëren meestal tussen 100 en 150 per sessie.
© 2014 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van een goed passend zadelEr zijn veel mensen die dol zijn op paardrijden. Helaas weten lang niet al deze mensen hoe belangrijk het is om met een…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…
Zadel passen: ZadeldrukmetingZadel passen: ZadeldrukmetingWanneer u twijfelt over de juiste ligging van uw zadel, kan een zadeldrukmeting u wellicht hulp bieden. Deze geeft u mee…
Over zadels: boom vs. boomloos zadelBoomloze zadels worden steeds populairder. In vergelijking met zadels met een boom heeft het boomloze zadel een flexibel…

Oranje jurkjes en HolánDress voor het WK voetbal in BraziliëOranje jurkjes en HolánDress voor het WK voetbal in BraziliëBiermerken en winkelketens nemen ontwerpers in de arm om jurkjes te ontwerpen voor Europese- en Wereldkampioenschappen v…
Bronnen en referenties
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.