European Sports for All Games – regionale sporten
Op verschillende plekken in Europa worden sporten beoefend die eigen zijn aan die streek, maar waar verder weinig mensen van hebben gehoord. Het zijn leuke, spectaculaire, spannende, grappige varianten van andere sporten of originele, sportieve spellen en krachtmetingen. In 2018, tijdens het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is, worden tientallen regionale sporten naar Nederland gehaald en kan er kennisgemaakt worden met een keur aan regionale sporten in het evenement dat European Sports for All Games heet. Over wat voor sporten hebben we het dan? Het Friese keatsen presenteert zich en fierljeppen, maar ook ruzzolone (kaasrollen) en zwaardvechten, worstelen en shuffleboard. Europa herbergt schatten aan sporten, die voor de eerste keer uit hun hoekje komen en zich laten zien in Friesland tijdens LF2018.
Bron: ESfAG Kleine sporten uit Europa
European Sports for All Games
Sport zorgt voor verbroedering en het hoofdbegrip van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is
‘mienskip’, gemeenschap. Onder de paraplu van Culturele Hoofdstad 2018 presenteren regionale sporten zich in Fryslân, zodat sportieve verbroedering en de mienskip hand aan hand gaan. Sport Fryslân, samen met NOC*NSF en Tafisa organisator van European Sport for all Games, haalt 50 cultuursporten uit twintig Europese landen naar Friesland. De eerste European Sports for All Games is van 3 tot en met 7 augustus 2018.
LF2018
The European Sports for All Games zijn onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.
Tafisa
European Sports for All Games werkt samen met Tafisa, de grote broer die op wereldniveau wedstrijden in cultuursporten organiseert. Tafisa staat voor
Trim And Fitness International Sport for All Association. Eens in de vier jaar organiseert Tafisa een groot wereldwijd toernooi voor de kleinere sporten; the
World Sport For All Games.
Sport Fryslân
Sport Fryslân is een organisatie die zetelt in Heerenveen en die een vitale
mienskip, gemeenschap, tot doel heeft. Sport Fryslân wil dat alle Friezen elke dag plezier hebben in bewegen en voldoende sporten. De organisatie ondersteunt gemeenten, verenigingen en onderwijs op het gebied van sporten en bewegen.
Sneek en Heerenveen
De sporten worden tijdens de eerste European Sports for all Games gedemonstreerd in Sneek, Grou, Leeuwarden, Franeker, Witmarsum en Heerenveen.
Onbekende sporten
European Sports for All Games brengt tientallen bijzondere, kleine sporten bij elkaar. De Friese cultuursporten keatsen (kaatsen), fierljeppen (polstokverspringen), Fries dammen, ringrijden, schoonschaatsen en skûtsjesilen laten zich zien. Zoals Friesland deze sporten hoog in het vaandel heeft zijn er meer Europese regio’s met een eigen sport. Het publiek kan kijken naar de sporten en ze zelf proberen.
Van cumin push tot boccia
Wat te denken van cuman push, puli run, bochia,
hurling, Gaellic football, pesapallo, staande wip (boogschieten), krulbol (balspel), krachtbal (balspel met zware bal), pandolo, walking football, shuffleboard, Finnish baseball, phalavani worstelen, chanbara, highland games, riemworstelen, wijnvatrollen, călușarii, Polynesisch kanovaren, ruzzolone (kaasrollen), figurines, save the egg, malikia, little tails, relay race of mantilaki, ikkaido, grele (kegelspel), kapela (stenenspel), polskie ringo (netbal-spel), pierścieniówka (netbal-spel), pesäpallo (slagspel), peloto mano canaria (tennisvariant), el garrote aragonés (krachtspel), touwtrekken, toxophily (boogschieten), sambo (zelfverdedigingssport), ringgooien, pulling the stick, puli run, hoefijzergooien, vliegende zitzakken, zoemer, swamp trekking, waist pulling, cuman noddling en boccia (balsport).
Shuffleboard
Shuffleboard is een voorbeeld van een regionale sport die vertegenwoordigd is op de eerste European Sports for All Games. Het wordt gespeeld in Duitsland en is daar zeer populair. Shuffleboard speel je met twee of vier personen en je kunt het zowel binnen als buiten spelen. De schijven moeten in een puntenvak terechtkomen, zonder dat ze een lijn raken. Net als bij
curling kun je de schijf van de tegenstander uit de baan spelen. Wie als eerste het afgesproken aantal punten haalt is winnaar van het potje shuffleboard.
Pandolo
Pandolo is een populair spel in Slovenië. Het lijkt op
tiepelen. Het wordt gespeeld met een stok, de maca, en een kegelvorming object, de pandolo. De pandolo wordt in de lucht gegooid en de speler probeert hem verticaal te raken met de maca. De pandolo moet zo ver mogelijk het veld in worden geslagen, dat levert punten op. Het wordt gespeeld met twee teams van elk drie spelers.
Ruzzolone
In Italië wordt ruzzolone gespeeld, rollen met een grote kaas. Met een leren riem wordt de kaas een zwieper gegeven, zodat hij zo snel mogelijk langs een parcours wordt gerold. Wie het parcours met de minste zwiepers aflegt is winnaar.
Hashtag sportsforall
Op social media koppelt de
hashtag sports for all, geschreven als
#sportsforall, de posts over European Sports for All Games.
The European Sports for All Games worden mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, Europese Unie (Erasmus+) en Stichting De Friesland en De Friesland Zorgverzekeraar.