European Sports for All Games – regionale sporten

European Sports for All Games – regionale sporten Op verschillende plekken in Europa worden sporten beoefend die eigen zijn aan die streek, maar waar verder weinig mensen van hebben gehoord. Het zijn leuke, spectaculaire, spannende, grappige varianten van andere sporten of originele, sportieve spellen en krachtmetingen. In 2018, tijdens het jaar dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is, worden tientallen regionale sporten naar Nederland gehaald en kan er kennisgemaakt worden met een keur aan regionale sporten in het evenement dat European Sports for All Games heet. Over wat voor sporten hebben we het dan? Het Friese keatsen presenteert zich en fierljeppen, maar ook ruzzolone (kaasrollen) en zwaardvechten, worstelen en shuffleboard. Europa herbergt schatten aan sporten, die voor de eerste keer uit hun hoekje komen en zich laten zien in Friesland tijdens LF2018.
Bron: ESfAGBron: ESfAG

Kleine sporten uit Europa


European Sports for All Games

Sport zorgt voor verbroedering en het hoofdbegrip van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa is ‘mienskip’, gemeenschap. Onder de paraplu van Culturele Hoofdstad 2018 presenteren regionale sporten zich in Fryslân, zodat sportieve verbroedering en de mienskip hand aan hand gaan. Sport Fryslân, samen met NOC*NSF en Tafisa organisator van European Sport for all Games, haalt 50 cultuursporten uit twintig Europese landen naar Friesland. De eerste European Sports for All Games is van 3 tot en met 7 augustus 2018.

LF2018

The European Sports for All Games zijn onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Tafisa

European Sports for All Games werkt samen met Tafisa, de grote broer die op wereldniveau wedstrijden in cultuursporten organiseert. Tafisa staat voor Trim And Fitness International Sport for All Association. Eens in de vier jaar organiseert Tafisa een groot wereldwijd toernooi voor de kleinere sporten; the World Sport For All Games.

Sport Fryslân

Sport Fryslân is een organisatie die zetelt in Heerenveen en die een vitale mienskip, gemeenschap, tot doel heeft. Sport Fryslân wil dat alle Friezen elke dag plezier hebben in bewegen en voldoende sporten. De organisatie ondersteunt gemeenten, verenigingen en onderwijs op het gebied van sporten en bewegen.

Sneek en Heerenveen

De sporten worden tijdens de eerste European Sports for all Games gedemonstreerd in Sneek, Grou, Leeuwarden, Franeker, Witmarsum en Heerenveen.

Onbekende sporten

European Sports for All Games brengt tientallen bijzondere, kleine sporten bij elkaar. De Friese cultuursporten keatsen (kaatsen), fierljeppen (polstokverspringen), Fries dammen, ringrijden, schoonschaatsen en skûtsjesilen laten zich zien. Zoals Friesland deze sporten hoog in het vaandel heeft zijn er meer Europese regio’s met een eigen sport. Het publiek kan kijken naar de sporten en ze zelf proberen.

Van cumin push tot boccia

Wat te denken van cuman push, puli run, bochia, hurling, Gaellic football, pesapallo, staande wip (boogschieten), krulbol (balspel), krachtbal (balspel met zware bal), pandolo, walking football, shuffleboard, Finnish baseball, phalavani worstelen, chanbara, highland games, riemworstelen, wijnvatrollen, călușarii, Polynesisch kanovaren, ruzzolone (kaasrollen), figurines, save the egg, malikia, little tails, relay race of mantilaki, ikkaido, grele (kegelspel), kapela (stenenspel), polskie ringo (netbal-spel), pierścieniówka (netbal-spel), pesäpallo (slagspel), peloto mano canaria (tennisvariant), el garrote aragonés (krachtspel), touwtrekken, toxophily (boogschieten), sambo (zelfverdedigingssport), ringgooien, pulling the stick, puli run, hoefijzergooien, vliegende zitzakken, zoemer, swamp trekking, waist pulling, cuman noddling en boccia (balsport).

Shuffleboard

Shuffleboard is een voorbeeld van een regionale sport die vertegenwoordigd is op de eerste European Sports for All Games. Het wordt gespeeld in Duitsland en is daar zeer populair. Shuffleboard speel je met twee of vier personen en je kunt het zowel binnen als buiten spelen. De schijven moeten in een puntenvak terechtkomen, zonder dat ze een lijn raken. Net als bij curling kun je de schijf van de tegenstander uit de baan spelen. Wie als eerste het afgesproken aantal punten haalt is winnaar van het potje shuffleboard.

Pandolo

Pandolo is een populair spel in Slovenië. Het lijkt op tiepelen. Het wordt gespeeld met een stok, de maca, en een kegelvorming object, de pandolo. De pandolo wordt in de lucht gegooid en de speler probeert hem verticaal te raken met de maca. De pandolo moet zo ver mogelijk het veld in worden geslagen, dat levert punten op. Het wordt gespeeld met twee teams van elk drie spelers.

Ruzzolone

In Italië wordt ruzzolone gespeeld, rollen met een grote kaas. Met een leren riem wordt de kaas een zwieper gegeven, zodat hij zo snel mogelijk langs een parcours wordt gerold. Wie het parcours met de minste zwiepers aflegt is winnaar.

Hashtag sportsforall

Op social media koppelt de hashtag sports for all, geschreven als #sportsforall, de posts over European Sports for All Games.

The European Sports for All Games worden mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, Europese Unie (Erasmus+) en Stichting De Friesland en De Friesland Zorgverzekeraar.
© 2018 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door te gamen?Afvallen door te gamen?De laatste jaren zijn games steeds populairder geworden als echt afvalmethodes. Wil jij afvallen? Dan is het helemaal ni…
Wii Sports Resort: De ideale salespitch voor Wii Motion PlusWii Sports Resort: De ideale salespitch voor Wii Motion PlusMet de komst van de Wii Motion Plus is het tijd voor revanche voor de soms gebrekkige gameplay van de WiiMote in het ver…
Vet verbranden met de WiiVet verbranden met de WiiEr zijn onwijs veel manieren om veel vet te verbranden en tegenwoordig wordt spelen op de Wii daar ook bij gezien. Natuu…
Regionale en lokale omroepenNaast de commerciële en de publieke omroepen, zijn er in Nederland ook nog regionale en lokale omroepen. Zo volg je zelf…

De trainingsprincipes voor duursportersDe trainingsprincipes voor duursportersHet voornaamste doel van sportspecifieke training is het verhogen van het prestatieniveau. Na de training vinden tal van…
Osaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenOsaga: sportmerk met talrijke sportkleding en sportartikelenEen aantal sportmerken is al jarenlang zeer bekend. Veel sporters zijn vertrouwd geraakt met een bepaald merk en houden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LWD2018
  • https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma/european-sports-for-all-games eraadpleegd op 3 augustus 2018
  • https://sportsforall2018.eu/de-reden-van-het-evenement-2/ eraadpleegd op 3 augustus 2018
  • http://www.lc.nl/friesland/European-Sports-for-all-Games-een-vijfdaags-festival-van-kleine-sporten-23417258.html eraadpleegd op 3 augustus 2018
  • https://sportfryslan.nl eraadpleegd op 3 augustus 2018
  • http://www.tafisa.org geraadpleegd op 3 augustus 2018
  • Afbeelding bron 1: ESfAG
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 14-08-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.