"Keuze" tussen sport en topsport?

Je bent niet in een keer een topsporter, hier is heel wat voor nodig. Maar wat kan er voor zorgen dat je de keus maakt tussen topsport en amateur sport. Hiernaast staan een aantal factoren die een grote rol bij deze gewenste of gedwongen “keus” kunnen spelen. Hieronder worden de verschillende factoren uitgewerkt.

School

Wanneer je topsport doet, heb je weinig vrije tijd zeker als je ook naar school moet. Tegenwoordig zijn er steeds meer scholen die rekening houden met topsport. Zo zijn er sinds het begin 29 LOOT scholen, waarbij Loot staat voor Landelijk Overleg Onderwijs en Topsport. Loot scholen zijn gespecialiseerd in het begeleiden van topsporters. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, een flexibel rooster zodat er bijvoorbeeld ook ochtendtrainingen kunnen plaats vinden. Gedeeltelijke vrijstelling van bepaalde vakken, uitstel van huiswerk, begeleiding vanuit school. Sommige sporters of topsporters doen het examen gespreid over twee schooljaren.

Wanneer je gaat studeren op de universiteit, bij het hbo of mbo heb je vaak meer tijd om je uren zelf in te delen. Je kan hier makkelijker met een andere klas het vak volgen wat je tijdens je trainingsuren gemist hebt en hoef je niet per se naar een speciale hogeschool of universiteit. Er zijn wel speciale hogescholen of universiteiten voor topsport, hier wordt extra rekening gehouden met de topsporter, zo kan je samen met je decaan een rooster maken, tentamens kunnen verschoven worden, stages worden soms uitgesteld of aangepast. Een voorbeeld van een hogeschool voor topsport is de Johan Cruyff University, hier geldt wel dat de topsporter een bepaalde status moet hebben , deze status wordt toegekend door het NOC*NSF en vereist een behoorlijke hoeveelheid aan prestaties en trainingsinspanning.

Blessures

Een blessure kan soms fataal zijn voor een topsporter, wanneer het een grote blessure is kan je lang uit de roulatie zijn. Je kan soms maanden niet trainen, waardoor je voor een belangrijke wedstrijd niet op tijd weer in vorm bent. Dit kan natuurlijk erg demotiverend werken als dit een paar keer achter elkaar gebeurt, waardoor je niet aan je wedstrijden mee kunt doen. Soms moet de beslissing dan ook gemaakt worden tussen topsport en amateur sport. Wanneer je blessure na blessure hebt kun je soms beter stoppen met topsport. Niet voor niets is er rondom de topsporter een begeleidingsteam actief, zie ook trainer,coach en andere disciplines.

Topsporter zelf

Uiteindelijk ligt het natuurlijk voor een groot deel aan de topsporter zelf, hij of zij is tenslotte degene die veel moet opgeven om te trainen. Je moet over de nodige eigenschappen beschikken zoals, discipline, doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen en zelfvertrouwen wanneer je op topsport niveau wilt meedoen. Verder zijn aanleg, conditie, blessuregevoeligheid ook erg belangrijk. Je krijgt als topsporter te maken met tegenslagen zoals, blessures of net niet voldoen aan de noodzakelijk criteria om mee te mogen doen aan wedstrijden. Dit is wanneer je hier zoveel voor traint niet makkelijk om zo even opzij te zetten.

Trainer, coach en andere disciplines

Zonder trainer of coach zal een topsporter ook niet ver komen, het begeleiden van een topsporter vergt veel tijd van de trainer. Bij het begeleiden van een topsporter zijn verschillende disciplines betrokken natuurlijk zijn een trainer en coach erg belangrijk. Vaak zijn fysiotherapeuten betrokken bij de begeleiding van een topsporter in verband met het voorkomen en behandelen van blessures. Een sportdiëtist wordt ook vaak ingeschakeld om de voeding en het vocht zodanig af te stemmen op het trainingsschema zodat de topsporter optimaal kan presteren en snel kan herstellen van trainingen en wedstrijden. Hierbij kun je denken aan hoever voor een training een maaltijd gegeten moet worden, wat voor maaltijd het best gebruikt kan worden (het moet niet te zwaar op de maag liggen)en wanneer er gedronken moet worden. Een mental coach wordt soms ingeschakeld om de sporter mentaal te begeleiden bij het sporten en ook om ervoor te zorgen dat de sporter zich zo optimaal mogelijk kan concentreren en voorbereiden op belangrijke wedstrijden.

Familie

Met topsport wordt jong begonnen hierdoor zijn ouders die dit kunnen ondersteunen van groot belang . Wanneer de ouders het niet zien zitten om hun kind te halen en te brengen naar de sport of het te financieren wordt het al een stuk ingewikkelder om topsporter te kunnen zijn. Natuurlijk is het voor een kind van groot belang dat de ouders veel steun en support leveren . Wanneer iemand besluit een sport op topsportniveau te gaan beoefenen is dit van invloed op de hele familie.

Omgeving

De faciliteit om te kunnen trainen moet er wel zijn, wanneer dit niet of bijna niet aanwezig is wordt het lastig om topsport niveau te behalen of te behouden.

Praktijk ervaring

Mijn zusje heeft een tijdje op topsport niveau geturnd, ze is hiermee begonnen toen ze 9 jaar was en bij het jong oranje team kwam. Iedere dag moest ze gebracht worden naar de training, twee keer in de week had ze ochtendtrainingen en middagtrainingen, in totaal trainde ze toen 26 uur in de week. Dit vergde het nodige van mijn ouders, mijn moeder werd haar persoonlijke taxichauffeur en heeft haar werktijden aangepast zodat ze mijn zusje kon halen en brengen naar de trainingen. Na een korte tijd stopte mijn zusje met het jong oranje team, ze was te jong om 3 uur lang achter elkaar stil te moeten zijn. Ze deed nog wel op topsport niveau mee met wedstrijden maar trainde alleen maar meer bij haar oorspronkelijke verenging, ze had hier overigens ook nog altijd ochtend en middagtrainingen. Ze is naar het Thorbecke college in Rotterdam gegaan, hier werd ze in een topsport klas geplaatst zodat ze haar sport kon combineren met school. Toen kwamen de blessures, dit was een echte domper, weken niet kunnen trainen en vervolgens alles weer opbouwen. Doordat ze twee grote blessures achter elkaar heeft gehad en wat ouder werd (en ook gezellig naar een feestje wilde gaan) heeft ze besloten om op minder hoog niveau te gaan trainen. Ze is vervolgens naar een middelbare school overgestapt bij ons in de buurt waardoor ze geen reistijd meer had en ze traint nu rond de 18 uur in de week. Deze combinatie van trainen, school en ontspanning zijn voor mijn zusje op dit moment het beste.

Op basis van dit artikel wordt duidelijk dat de keus tussen topsport en amateur sport niet gemakkelijk is. Zoals hierboven beschreven is hangt het af van een aan aantal factoren, trainingsmogelijkheden, talent, school, omgeving enz. Soms is de topsporter genoodzaakt om te stoppen op hoog niveau vanwege een alsmaar terugkomende blessures. Niet elke sporter met genoeg talent kan zomaar op topsport niveau meedoen doordat er bv. te weinig trainingsmogelijkheden zijn of doordat de omgeving de sporter niet voldoende kan ondersteunen.
© 2010 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gewrichtsslijtage door veelvuldig sportenGewrichtsslijtage door veelvuldig sportenSporten is gezond, maar bij een langdurige overmatige belasting kan er gewrichtsslijtage ontstaan. Deze slijtage wordt o…
Kinderen aan het sporten krijgenKinderen aan het sporten krijgenHoewel het er op lijkt dat het dikker worden van kinderen zich inmiddels stabiliseert, zijn er nog steeds te veel dikke…
Kind en topsport: wat kost het je?Kind en topsport: wat kost het je?Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen. Soms blijkt een kind zo goed te zijn in een sport dat hij of zij g…

Basisoefeningen, de Push-UpDe push up is een van de bekendste oefeningen voor een gespierd bovenlichaam. In dit artikel over deze" gouwe ouwe" legg…
Sportjaaroverzicht 2010Om de vier jaar kaapt het WK voetbal de meeste belangstelling weg in de sportwereld. Iniesta tekende met zijn overwinnin…
Bronnen en referenties
  • http://www.sportsspeakers.nl http://www.stichtingtopsportnederland.nl http://www.stichtingloot.nl http://www.rijksoverheid.nl http://www.noc-nsf.nl http://www.vanbottenburg.nl
Reactie

Jan, 15-04-2014
Kan je ook topsporter worden als je pas op je 13e begon met serieus trainen (10 uur in de week) en je gymnasium doet? Reactie infoteur, 17-04-2014
Dag Jan,
Je wordt niet als topsporter geboren, je kunt het wel worden. Het is afhankelijk van de soort sport die je doet of je vroeg moet beginnen met trainen om tot de echte top te kunnen gaan behoren.
Er zijn sporten waarbij het een is om er jong mee te beginnen, maar er zijn er ook waar je op latere leeftijd nog ver kunt komen. Vaak speelt het hebben van talent (aanleg voor de sport) een rol, naast veel trainen en de wil om naar de top te gaan.
De combinatie school en topsport is goed mogelijk, er zijn daartoe ook mogelijkheden op scholen in Nederland. Er wordt dan rekening gehouden met veel trainen. Informeer bij de sportbond hoe dit in elkaar zit. Voorts moet je, wat ons betreft, tijdens het (top)sporten in ieder geval ook zorgen voor gezond eten.
Succes en vooral veel plezier met je sport!
Team VodiService

Vodiservice (75 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.