EK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschema

EK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschema Door de uitbraak van het coronavirus besloot de UEFA om het toernooi later te spelen en daarnaast in tweeën te hakken. Op 24 maart 2021 start het Europees kampioenschap voetbal voor mannen onder de 21 jaar met de groepsfase. Het toernooi wordt gehouden in Hongarije en Slovenië. Op 31 mei 2021 start de knock-out fase van het toernooi. Het toernooi eindigt op 6 juni met de finale. Er doen in totaal zestien landen mee die logischerwijs allemaal uit Europa moeten komen. Voordat de resterende veertien landen bekend zijn, moet er een kwalificatie afgewerkt worden. Hoe ziet het speelschema van de groepsfase eruit? De UEFA besloot op 17 juni 2020 om het toernooi over twee periodes te verdelen. Daardoor liggen speeldata van de kwalificatie en de groepsfase nog niet vast. Zodra deze bekend zijn, worden die toegevoegd.


Europees kampioenschap onder 21 jaar

Het Europees kampioenschap voor onder de 21 jaar werd voor het eerst georganiseerd in 1978. Sindsdien werd het toernooi elke twee jaar afgewerkt. In 2007 werd er bewust voor gekozen om het toernooi in een oneven jaar te laten plaatsvinden, om te voorkomen dat de kampioenschap gelijktijdig valt met het WK of EK voor de volwassen mannen. Na 2007 werd het toernooi dus iedere twee jaar opnieuw gespeeld. De recordkampioen van die kampioenschappen is Italië. Italië won het kampioenschap vijf keer, voor het laatst in 2004. Spanje won het toernooi ook vijf keer en werd onder andere Europees kampioen in 2011, 2013 en 2019. Nederland won het toernooi in 2006 en in 2007. De laatste keer dat Nederland meedeed aan een Europees kampioenschap voor onder de 21 jaar was in 2013, toen kwam Nederland tot en met de halve finale.

De halve finale werd in 2017 gespeeld nadat de groepsfase was afgewerkt, waarbij alleen de groepswinnaar van de drie groepen doorging en de beste nummer twee zich daarbij mocht aansluiten. Voor 2017 deden er acht landen mee aan het toernooi, waarbij er twee groepen van vier samengesteld werden. De beste twee gingen dan door naar de halve finales. In 2017 deden er voor het eerst twaalf landen mee.

Vanaf 2021 doen er zestien landen mee aan het toernooi. Er wordt vanaf 2021 daarom ook een kwartfinale afgewerkt. De nummers één en twee uit alle vier de groepen nemen daar aan deel. Doordat het grote EK van 2020 naar 2021 werd verschoven, was er overlap mogelijk met het EK voor onder de 21. Daarom heeft de UEFA besloten dat toernooi op te splitsen in een groepsfase in maart 2020 en vlak voor het grote EK van 2021 de knock-out fase.

Kwalificatie EK 2019 onder de 21 jaar

Alle 55 landen die zijn aangesloten bij de UEFA hebben een kans op het halen van het prestigieuze toernooi voor jongere voetballers. Hongarije en Slovenië doen niet mee aan de kwalificatie omdat zij al geplaatst zijn, doordat zij het gastland zijn voor het toernooi. Er zijn in totaal acht groepen van zes landen gemaakt en één groep van vijf landen, waarbij alleen de nummers één zeker zijn van het EK van 2021. De beste nummer twee is tevens zeker van een plek op het EK in Hongarije en Slovenië. De andere acht landen maken in een play-off uit welke vier landen er nog meer deelnemen. De beste nummers twee worden gekozen op basis van de resultaten tegen de nummer één, drie, vier en vijf. De resultaten tegen de nummer zes worden niet meegenomen in de berekening.

Kwalificatie per groep

Na iedere speelronde wordt de onderstaande tekst bewerkt; voor het laatst na 19 november 2019. De volgende speelronde vindt plaats in begin september 2020.

Groep 1
Groep één bestaat onder andere uit Ierland en Italië. Ierland heeft twee wedstrijden meer gespeeld dan Italië en heeft drie punten meer. Italië is de bovenste nummer twee van de negen groepen. IJsland en Zweden volgen achter Ierland en Italië.

Groep 2
Zwitserland heeft na vier wedstrijden de perfecte score in groep twee. Frankrijk volgt met negen punten op nummer twee. Georgië, Slowakije en Azerbeidzjan hebben alle drie zes punten.

Groep 3
Engeland en Oostenrijk hebben beide twaalf punten in groep drie. Het gat tussen de nummer twee en drie bedraagt zes punten. Kosovo (zes), Albanië (vijf), Andorra en Turkije (beide vier punten) moeten wedstrijden gaan winnen willen ze nog hogerop komen in de groep.

Groep 4
Tsjechië staat bovenaan groep vier met elf punten na vijf wedstrijden. Griekenland volgt met tien punten na vier wedstrijden. Schotland (acht uif vijf) en Kroatië (vier uit zes) volgen op plaats drie en vier.

Groep 5
Rusland staat aan kop in groep vijf. Met veertien punten uit zes wedstrijden blijft het Polen (tien uit vijf) voor. Bulgarije (acht punten) en Servië (zeven punten) bezetten de derde en vierde plaats.

Groep 6
Groep zes wordt aangevoerd door Spanje. Met dertien punten heeft Spanje een flinke voorsprong op de nummer twee Israël, die acht punten heeft. Kazachstan en Noord-Macedonië hebben zeven punten. Israël is de slechtste nummer twee van alle groepen.

Groep 7
Nederland voert groep zeven aan met twaalf punten uit vier wedstrijden. Portugal heeft met evenveel wedstrijden negen punten binnengehaald. Nummer drie Wit-Rusland heeft acht punten en nummer vier Noorwegen zeven punten.

Groep 8
Denemarken is de koploper van groep acht. Het land won alle vijf de wedstrijden in de groep. Roemenië staat op nummer twee met tien punten, terwijl nummer drie Finland zeven punten heeft.

Groep 9
Groep negen ligt nog open en is de enige groep met maar vijf landen. België heeft zeven punten, terwijl nummer twee en drie Duitsland en Wales zes punten hebben.

Play-offs voor EK onder 21

Eind 2020 wordt de loting verricht voor de play-offs. De play-offs moet bepalen welke vier landen er via een zijweg toch op het EK van 2021 verschijnen. De acht slechtste nummers twee spelen hier onderling tegen elkaar in een heen- en terugwedstrijd. De play-offs worden afgewerkt van 9 november tot en met 17 november 2020.

EK voetbal 2021 onder de 21 jaar

Slovenië en Hongarije zijn de gastlanden van het toernooi, waardoor zij op voorhand al geplaatst zijn. Het toernooi wordt afgewerkt van 24 maart tot en met 31 maart 2021 en van 31 mei tot en met 6 juni 2021. In oktober of november 2020 is de normale kwalificatieronde ten einde. In november 2020 zijn ook de play-offs ten einde en zijn alle landen bekend.

Landen

De landen die zich gekwalificeerd hebben voor het EK van 2021, zodra meer landen zich geplaatst hebben, wordt de lijst verder uitgewerkt:
  • Hongarije (gastland)
  • Slovenië (gastland)

Speelschema groepsfase

Het speelschema kan na de kwalificatie volledig ingevuld worden. De groepsfase wordt afgewerkt van 24 maart tot en met 31 maart. Na de groepsfase volgen de kwartfinale, de halve finale en de finale.

Groep A
Hongarije heeft als gastland de eerste positie in groep 1 toegewezen gekregen.
Datum WedstrijdUitslag
*A3 - A4n.n.b.
*Hongarije - A2n.n.b.
*Hongarije - A3n.n.b.
*A2 - A4n.n.b.
*A4 - Hongarijen.n.b.
*A2 - A3n.n.b.
*: door het verplaatsen van het grote EK naar de zomer van 2021 heeft de UEFA besloten het EK onder 21 te verplaatsen.

Groep B
Datum WedstrijdUitslag
*Slovenië - B2n.n.b.
*B3 - B4n.n.b.
*B2 - B4n.n.b.
*Slovenië - B3n.n.b.
*B4 - Sloveniën.n.b.
*B2 - B3n.n.b.
*: door het verplaatsen van het grote EK naar de zomer van 2021 heeft de UEFA besloten het EK onder 21 te verplaatsen.

Groep C
Datum WedstrijdUitslag
*C1 - C2n.n.b.
*C3 - C4n.n.b.
*C1 - C3n.n.b.
*C2 - C4n.n.b.
*C4 - C1n.n.b.
*C2 - C3n.n.b.
*: door het verplaatsen van het grote EK naar de zomer van 2021 heeft de UEFA besloten het EK onder 21 te verplaatsen.

Groep D
Datum WedstrijdUitslag
*D1 - D2n.n.b.
*D3 - D4n.n.b.
*D1 - D3n.n.b.
*D2 - D4n.n.b.
*D4 - D1n.n.b.
*D2 - D3n.n.b.
*: door het verplaatsen van het grote EK naar de zomer van 2021 heeft de UEFA besloten het EK onder 21 te verplaatsen.

Speelschema knock-out fase

Van 31 mei tot en met 6 juni 2021 wordt de knock-out fase van het toernooi afgewerkt.
Kwartfinale
Datum WedstrijdUitslag
*(1) Winnaar groep A - Tweede groep Cn.n.b.
*(2) Winnaar groep B - Tweede groep Dn.n.b.
*(3) Winnaar groep C - Tweede groep An.n.b.
*(4) Winnaar groep D - Tweede groep Bn.n.b.
*: door het verplaatsen van het grote EK naar de zomer van 2021 heeft de UEFA besloten het EK onder 21 te verplaatsen.

Halve finale
Datum WedstrijdUitslag
*Winnaar kwartfinale 1 - Winnaar kwartfinale 2n.n.b.
*Winnaar kwartfinale 3 - Winnaar kwartfinale 4n.n.b.
*: door het verplaatsen van het grote EK naar de zomer van 2021 heeft de UEFA besloten het EK onder 21 te verplaatsen.

Finale
De finale wordt afgewerkt tussen de winnaars van de halve finales op 6 juni 2021 in de Sloveense stad Ljubljana.
© 2018 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamEK voetbal 2021: 3e duel van Nederland, live tv & livestreamHet is nog niet bekend wie de tegenstander van Oranje is bij haar derde poulewedstrijd op het EK van 2021. Die tegenstan…
Openingswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-TurkijeOpeningswedstrijd EK voetbal 2021: Italië-TurkijeDe openingswedstrijd van het EK voetbal 2021 vindt plaats in Rome. De wedstrijd gaat tussen Italië en Turkije. Dit duel…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…
Copa América 2021: landen en speelschemaCopa América 2021: landen en speelschemaVan 11 juni tot en met 10 juli 2021 vindt de 47e editie plaats van de Copa América in Argentinië en Colombia. De Copa Am…

Afrika Cup 2019: landen, speeldata en speelschemaAfrika Cup 2019: landen, speeldata en speelschemaVan 21 juni tot en met 19 juli 2019 wordt het Afrikaans kampioenschap gespeeld tussen 24 teams, die logischerwijs allema…
Champions League 2018-2019: speelschema en uitslagenChampions League 2018-2019: speelschema en uitslagenOp 30 augustus 2018 wordt de loting verricht voor de groepsfase van het Champions League-seizoen 2018-2019. Daarvoor wor…
Bronnen en referenties
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2021_UEFA_European_Under-21_Championship
  • https://en.wikipedia.org/wiki/2021_UEFA_European_Under-21_Championship_qualification

Reageer op het artikel "EK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschema"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!